16 augustus 2024: Ook bij het NCAD (het Nederlands Centrum voor Autohistorische Documentatie) komen ze af en toe foto’s tegen waarvan het helaas niet direct duidelijk is wie of wat erop staat. Bijvoorbeeld deze foto uit de Collectie Olyslager van een man die voor een Scania Vabis en de KL 17 poseert. Op de achterkant van de foto staat de naam Gijsbrecht van Amstel geschreven. De vraag is dan natuurlijk wie was deze man en wat heeft hij met de autowereld te maken?
Opgeloste vragen
16 augustus 2024: Ook bij het NCAD (het Nederlands Centrum voor Autohistorische Documentatie) komen ze af en toe foto’s tegen waarvan het helaas niet direct duidelijk is wie of wat erop staat. Bijvoorbeeld deze foto uit de Collectie Olyslager van een man die voor een Scania Vabis en de KL 17 poseert. Op de achterkant van de foto staat de naam Gijsbrecht van Amstel geschreven. De vraag is dan natuurlijk wie was deze man en wat heeft hij met de autowereld te maken?
26 juni 2024: Hans Waldeck zoekt het merk van deze auto met het provinciale nummer D-316, gefotografeerd voor het pand van garage Beugeling uit Emmen. De foto is een uitsnede uit een grotere opstelling voor dit pand, zie de foto hieronder. Waarschijnlijk van links naar rechts een 1930 Ford Model A, daarnaast een circa 1930 Chevrolet Universal, de D-316 en de bus is een Opel. De foto is waarschijnlijk in 1932 gemaakt. Maar het gaat dus om deze auto!
20 juni 2024: Alexandre Carvalho uit Portugal vond deze foto’s van een FSO en raakte daardoor zeer geïnteresseerd in deze rallywagen. FSO werd van 1987 t/m 2007 in Nederland geïmporteerd door de Abimex uit Ridderkerk, wat ook op het voorspatbord staat. Wie weet meer te vertellen over dit project en zijn er nog meer foto’s van?
11 juni 2024: Hessel Hemstra is lid van de Dutch Model Truck Club (DMTC) en wil graag een schaalmodel maken van een Rolande trailer die gebouwd werd in Utrecht. Rolande kocht daarvoor wielophangingen in van Tang (of t.a.n.g.) uit Frankrijk. Het tandemstel was op een vreemde manier sturend. Hessel is daarom op zoek naar meer info over de ophanging. Wie kan hem verder helpen?
17 juli 2024: Henk Visscher vraagt zich af of er wel een Franse firma Tang bestaat. Hij schrijft: "Het lijkt me eerder dat we te maken hebben met het ‘Doppelachsaggregat für Kraftfahrzeuganhänger‘, zoals in 1966 gepatenteerd door de Duitse aanhangerfabrikant Fahrzeugbau Tang. Deze firma bestaat nog, dus daar is misschien verdere informatie aanwezig. Het patent beschrijft een twee-assige wielunit, waarvan de achteras zelfsturend is."
5 april 2024: Wie helpt ons aan het merk van deze vrachtwagen? Het enige dat we weten is dat de foto in Nederland is gemaakt, de vrachtwagen lijkt namelijk een provinciaal kenteken te hebben. Maar ook is het te zien aan het Nederlandse APC-vlaggetje (van de American Petroleum Company) aan de koplamp. Klik op de foto voor een grotere weergave! Wie weet meer?
22 april 2024: Albert Koops komt met de oplossing... het is een Hansa Lloyd. Het provinciale nummer is A-6067 en de foto is terug te vinden in het Groninger Archief.
5 april 2024: Hugo den Hertog van de Stichting Historie Vliegveld Valkenburg stuurde on deze foto van een truck met een trailer van 14 meter van een Nederlands bedrijf. Klik op de foto voor een grotere weergave!
Dit bedrijf werd door de Duitsers opgedragen te helpen bij de afvoer van beschadigde Duitse transportvliegtuigen van het type Junkers Ju-52. Deze waren op 10 mei bij de aanval op Nederland geland op Vliegveld Valkenburg, echter de grasbanen waren nog niet bruikbaar voor startende en landende vliegtuigen. De grond was te drassig en dus bleven deze toestellen steken zodra ze de grond raakte. In de daaropvolgende uren en dagen werden de toestellen beschoten en gebombardeerd door het Nederlandse leger. Na de capitulatie moesten de toestellen worden weggehaald en indien mogelijk voor reparatie afgevoerd naar o.a. Fokker in Amsterdam. Hugo hoop het antwoord te krijgen op de volgende vragen: wat is het merk van de vrachtwagen is, wat is het merk van de oplegger en van welk bedrijf deze truck en trailer was. Met zijn lengte van 14 meter zou dit de grootste trailer in Nederland geweest zijn. Wie helpt?
22 april 2024: Oplossingen kwamen van Michiel Kruijthof, Kees Dekker en Theo Castricum: het is een Chevrolet van 1939
6 maart 2024: Na zijn boek over 100 jaar bussen op Schiermonnikoog en een artikel over 90 jaar bussen op Vlieland (verschijnt binnenkort in Autobuskroniek) is Eildert Duijff nu bezig met een beschrijving van de geschiedenis van Touringcarbedrijf De Jong in Damwâld.
Hij schrijft: “Daarbij liep ik tegen deze foto aan van een Chevrolet gebouw door Medema (klik hier voor een grotere foto). Ik ben er eigenlijk 100% zeker van dat deze bus niet bij het bedrijf in Damwâld (destijds heette het dorp Murmerwoude, daarna Damwoude) is geweest.
Het lijkt me ook uitgesloten dat de bus bij Busbedrijf De Jong in Sint Annaparochie is geweest. Ik denk aan De Jong’s Tours in Siegerswoude, maar bewijs voor mijn vermoeden is niet te vinden, want over dat bedrijf is vrijwel niets bekend binnen de bushobbywereld. Wie bij de Conam zou mij verder kunnen helpen met deze bijzonder fraaie bus en het bedrijf waar hij is geweest?”
10 maart 2024: Dankzij de Autobus Documentatie Vereniging blijkt dit inderdaad om bus 4 van De Jong’s Tours in het Friese Siegerswoude te gaan.
9 januari 2024: Opnieuw kregen we van Bob Eefting een foto van een auto om te identificeren. Klik hier voor de grotere versie. Helaas staan er te veel mensen voor om het gemakkelijk te maken, maar toch vallen een paar dingen op. In de eerste plaats het witte ronde logo boven in de grille en de (helaas onleesbare tekst) in de grille rechts. Wat in de tweede plaats opvalt zijn de lampen op het linker spatbord. Ze lijken beide geïntegreerd te zijn in dat spatbord. De koplamp heeft in ieder geval geen stang naar de koplamp op het rechter spatbord. Wat in derde plaats opvalt is de onderkant van grilleomlijsting. Daar zit een knik in. Op die plaats lijkt hij ook wat ‘dikker’. In de vierde plaats is ook de opstaande, vrij zwaar uitgevoerde lijst (A-stijl) om de cabrioletkap in gesloten stand te steunen van de voorruit opvallend. Wie heeft een idee wat dit kan zijn?
9 januari 2024: Binnen een paar uur kregen we een reactie van Mike Schellekens via onze Facebookpagina: "Dit is zeer zeker een Oostenrijkse Steyr, hoogstwaarschijnlijk een Typ 120 Super van 1935/'36."
15 december 2023: Van Bob Eefting kregen we deze helaas onscherpe foto om de auto te identificeren. Klik hier voor de grotere versie. Er vallen een paar dingen op. Het enorme, maar dunne stuurwiel; de relatief grote koplampen op een eronder geplaatste verbindingsstang; de relatief grote bumper met het streepmotief; de bijna late T-Ford-achtige vorm van de radiateurmantel; de puntige spatborden. En tenslotte de niet herkenbare beeldmerken in de radiateurmantel en mogelijk ook op de rozet van de bumper. Wie heeft een idee wat dit kan zijn?
28 december 2023: Zowel Richar Enters als Louis van Telgen vermoeden dat dit wel eens een Fiat zou kunnen ziin.
14 augustus 2023: Hans Waldeck vond in de fotocollectie van het voormalig Nederlands Politiemuseum, nu Korpora, de erfgoedinstelling voor de publieke veiligheid (lees: politie, brandweer en binnenkort ambulancezorg) deze foto met van links naar rechts een 1938-1939 Ford truck, een wat hij eerst dacht een Packard en een Renault Juvaquatre fourgonnette. Maar in beide laatste gelooft hij niet (meer). Voor de Amerikaan dacht hij nog even aan een 1938 LaSalle en bij de ‘Renault’ aan een Skoda, maar ook die suggesties heeft hij terzijde gelegd. Wie lost deze puzzel op? Klik hier voor een grotere versie van de twee auto’s.
15 augustus 2023: Volgens Eduard Hattuma is de grote politieauto een Oldsmobile Eight uit 1939. Eduard, Mike Schellekens en Michiel Kruijthof zijn het erover eens dat de auto ervoor een Ford Eifel 1937/38 is, hoewel die in Nederland Ford Junior heette.
31 juli 2023: Rob van Twist vond in het Regionaal Archief van Dordrecht een foto gemaakt rond 1928 voor zijn garagebedrijf aan de Burgemeester de Raadtsingel. Volgens het bijschrift bij de foto zijn het de rallyrijders W. Wolff, Ir Prins, G. van Twist en H. van der Kloet die op punt staan om naar Riga te rijden om vandaar uit deel te nemen aan de rally Riga - Monte-Carlo (3000 km). Ook zou volgens het bijschrift het merk van de auto een Ballot zijn, maar Rob heeft daar zijn twijfels over. Wie kan hier meer over vertellen? Klik hier voor een grotere foto met meer detail van de auto.
- documentatie
- modelinformatie
- mensen die kennis hebben van en/of die zelf een Kaptein hebben.
Wie kan hem daarbij helpen?
14 augustus 2023: Gezien de innige relatie van Kaptein met Motobecane / Mobylette zal volgens Marc Bruna de machine waarschijnlijk grotendeels overeenkomen met de Motobecane D45B. Veel meer info over Motobecane staat op deze website. Zeker de moeite waard om daar verder te kijken.
21 juli 2023: Pieter Baeten vond in deze foto waarop hij met zijn twee broers op een oud legervoertuig zit. Zijn vader heeft dit voertuig begin jaren vijftig gebruikt als tractor in de landbouw. Is uit deze foto te achterhalen welk oud legervoertuig dit kan zijn geweest? Klik hier voor een grotere afbeelding.
13 april 2023: Van onze oud-voorzitter John Pronker kregen we deze foto ter identificatie. Door het vleugeltje op het achterspatbord was onze eerste gedachte: Oh, simpel, een Chrysler Airflow. Maar zo simpel is het toch niet, want hij lijkt op geen bestaand model, de portieren zijn anders en ook hebben we geen model kunnen vinden met twee zijruiten, alle modellen Chrysler (behalve de coupé) hebben er drie. Iets wat erop lijkt dan? Desoto? Nee. Toyota AA? Ook niet. Wie heeft er wel een idee? Klik hier voor een grotere afbeelding).
13 april 2023: Henk Schuuring ziet dat vleugeltje op de achterwielkast ook vaak op Peugeot en bij Franse carrosseriebouwers. Misschien moeten we het in die hoek zoeken?
13 april 2023: Al snel werd van alle kanten de oplossing aangedragen. Leon Krijnen, Peter Vosmeer, Freek van Leeuwen, Jaco Dijkshoorn, Hans Bosman, Jan Venema, Phil Seed en Smit zagen allemaal direct dat het een Volvo PV36 Carioca moest zijn.
27 februari 2023: Harmen Feitsma is op zoek naar het merk van de vrachtauto van zijn grootvader. De foto, met daarop enkele familieleden, is rond 1950 genomen. Wie herkent dit merk? Klik hier voor een grotere foto.
1 maart 2023: Louis van Telgen, en Piet Nagtzaam zijn het erover eens dat dit een Ford is.
Theo Castricum: “De 5-gaats wielen duiden op Ford V8, waarschijnlijk een oorlogstruck die na de oorlog een nieuwe cabine en een neus heeft gekregen.”
Louis van Telgen schrijft: “Dit is een Ford G398TS Ruhr uit de Duitse productie, gezien het spatbord. Een uit de oorlogsjaren.”
30 januari 2023: Pieter Baeten vond in het archief van de Heemkunde Vereniging een foto van het landbouwwerktuig met het Limburgse provinciale kenteken P-40384. Het voertuig is gekocht in 1948 bij het leger. Wie weet wat dit voor merk tractor/landbouwvoertuig is? Klik hier voor een grotere foto.
30 januari 2023: Ab Koppenol denkt aan een vroege Unimog.
31 januari 2023: Volgens Ton van de Rijt is het een Muir-Hill tractor.
22 oktober 2020: Van Dirk van Namen uit Hendrik-Ido-Ambacht kregen we deze foto met daarbij de vraag of het mogelijk is het merk en type van deze automobiel te achterhalen? De auto stond ooit op naam van Rudolph van Dalen, eigenaar van Van Dalen’s Scheepssloperij en Metaalhandel in Hendrik-Ido-Ambacht. Over het merk van de auto kunnen we niets zeggen, wel over de plek waar de foto is genomen, namelijk op het Sint-Baafsplein in Gent, België. Zo te zien is daar weinig veranderd, zelfs ’t Vosken is er nog.
23 januari 2023: Arie Int Veld vond deze (ingekleurde) foto en wil die graag publiceren op de Facebookpagina ‘de Hoeksche Waard in vroeger tijden’. Maar wie kan hem helpen aan het merk van deze vrachtwagen?
25 januari 2023: Mike Schellekens vond het antwoord op onze eigen website... het is een Delahaye.
28 oktober 2022: Regelmatig duiken er foto’s op van families die op bezoek zijn geweest in Lourdes en daar met een gehuurde auto een tripje in de omgeving hebben gemaakt. Zo ook deze Kitty en Carmel Ryan die op 17 april 1927 een dergelijk tochtje maken. De foto is gemaakt door fotograaf A. Durand uit Petit-Nice, vlakbij Lourdes, Frankrijk. Hij fotografeerde vaker groepjes pelgrims die in de omgeving rondreden. Andrew Fallon vond deze foto en wil graag weten of iemand het merk en model van deze auto kan identificeren. Klik hier voor een grotere foto.
8 november 2022: Ariejan Bos vermoedt dat de Lourdes-auto hoogstwaarschijnlijk een Benz is. Hij schrijft: “Dit vermoeden had ik al langer vanwege de vorm van de achterste veerhanden en de positie van de louvres in de motorkap. Ook de voorste veerhanden (te zien op andere foto’s van dezelfde auto in mijn archief) passen bij Benz, maar ik kon teveel details niet terugvinden.
13 oktober 2022: Tijdens een zoektocht naar de historie van zijn huis kwam Evert deze foto tegen. De vraag is natuurlijk… wat is het merk van de auto en waar komt de kentekenplaat vandaan? Wie helpt? Klik hier voor een grotere versie van de auto.
17 oktober 2022: Oplossingen kwamen van Hans Bosman, Hans Waldeck en (via Facebook) Michiel Kruijthof. De auto op de afbeelding is vrijwel zeker een Hanomag Kurier uit 1934/1935 en het kenteken is een Duitse kentekenplaat uit de periode 1906-1945. (IV B is afgegeven in Baden-Thuringen).
Via onze Facebook pagina kregen we al wat reacties:
22 augustus 2022: Martin Stapelkamp kocht deze lamp op een brocante markt in Frankrijk. Op het embleem staat het merk Super As. Klik hier voor het embleem. Maar op internet valt over dit merk niets te vinden. Het meest in de buurt komt een model dat gemaakt is door “Willocq Bottin”.
Deze lamp heeft de mogelijkheid tot drie soorten verlichting. Zoals de foto laat zien: een lampfitting en twee staafjes met daaronder twee kraantjes. Daarom deze vragen:
- Wie kan iets vertellen over het merk?
- In welke periode werden deze lampen gebruikt?
- Werd deze lamp gebruikt voor auto- of motorfiets?
7 september 2022: Phil Seed vond een Franse advertentie waarin de werking van deze lamp werd beschreven.
1 Augustus 2022: Fons Alkemade vond in een oud nummer van het blad ‘La Vie de l’Auto’ in een artikel over een veiling de vermelding van een carrosserie op een Franse Talbot van de Nederlandse carrosseriebouwer M.G. de Baat. Hij kan niets over die firma vinden en ook bij Conam hebben we er nog nooit van gehoord. Wie kan er meer over vertellen?
19 augustus 2022: Hans Klomp is diep in de archieven gedoken en vond de oorspronkelijke advertentie voor deze wagen. Daarin stond de tekst "A plate on the car bears the name MG de Baat of Rotterdam, perhaps the coachbuilder". Oftewel; deze M.G. de Baat woonde in Rotterdam en het betreft een naamplaat die niet noodzakelijkerwijs aangeeft dat De Baat de carrosseriebouwer was! Verder onderzoek bracht aan het licht dat Marinus Gertrudus de Baat in 1892 in Rotterdam werd geboren en in 1920 als jurist afstudeerde. Hij kwam in 1924 in dienst bij Unilever en maakte daar snel promotie. In 1929 werd hij door Unilever naar Engeland gestuurd en betrok daar een woning in West Byfleet, een voorstad van Londen. Vlak voor de oorlog riep Unilever hem terug naar Nederland. In 1957 ging hij bij Unilever op pensioen als lid van de Raad van bestuur; een schitterende carrière. M.G. de Baat overleed in 1959 in Baarn.
25 juli 2022: Hans Waldeck kreeg deze foto van een nazaat van de familie Heinz uit Nieuw-Buinen (klik hier voor een grotere versie). De familie bestierde daar een glas- en kristalhandel. Zij kwamen oorspronkelijk uit Thüringen en zijn ook nog verwant aan de familie Heinz van de ketchup. De vraag is wat het merk deze auto is (Rolls-Royce??) en wie de carrosserie zou kunnen hebben gemaakt (Kellner?).
27 juli 2022: Mike Schellekens en Juri Castricum denken dat dit een Mercedes 500 Nürburg is. Mike schrijft: “Het stuur zit links, en dat sluit Rolls-Royce uit. Alles lijkt mij te passen bij een Mercedes-Benz 500 Nürburg met een carrosserie van Reutter. Reutter cabriolets op Mercedes-basis van rond 1930 hadden vaak die typische rand onder het zijraam, met een ingebouwde verlaging van de taillelijn (afgekeken bij Nash?)”.
21 maart 2022: Hans Kegel stuurde deze foto, die net na de Tweede Wereldoorlog is gemaakt in de omgeving van Rotterdam, waarschijnlijk in Berkel en Rodenrijs. Let ook op het kratje Heineken boven op de geïmproviseerde imperiaal. Omdat zijn vader een van de inzittenden van deze auto is, wil Hans kraag weten wat het merk van deze stationcar is. Klik hier voor een grotere versie van de foto.
24 maart 2022: Zowel Theo Castricum als Marc Lieve Gerets komen met de oplossing. Het is een Humber Super Snipe uit 1939.
4 februari 2022: Martin Wusten is in het bezit van dit vloeiblad van Eysink en nu is hij op zoek naar de datering van dit mooie ontwerp van Daan de Vries. Daniël (Daan) de Vries (1895-1959) werkte als edelsmid, graficus, grafisch ontwerper, tekenaar, schilder, etser, vervaardiger van houtsneden en lithograaf. Wie weet hoe oud dit vloeiblad kan zijn?
26 januari 2022: Het Groninger Archief kreeg deze foto voor hun website over de provinciale Groningse kentekennummers. Behalve het nummer A-85 is er niets bekend over deze foto (klik hier voor een grotere versie). Wie herkent dit merk? Misschien dat een detailopname van de radiatormantel helpt?
28 januari 2022: Herman van Oldeneel schrijft dat de A-83 zit op een 1916 OVERLAND model 83 Limousine 4 cyl., 35 HP.
31 januari 2022: Volgens Ariejan Bos is het een Studebaker van circa 1912 met een limousine-carrosserie met binnenbesturing, zo te zien van Nederlandse makelij.
17 januari 2022: Hans van der Veen werkt aan een biografie van Dorus, een typetje van Tom Manders. Daarbij kwam hij deze foto’s tegen die gemaakt zijn op het circuit van Zandvoort met de T-Ford van Dorus en de Wegenwacht. Nu is de vraag wanneer en ter gelegenheid waarvan deze foto’s gemaakt zijn.
13 december 2021: Kees Dekker vond deze foto van een autobus van de “Eerste Texelsche Auto Dienst” (klik hier voor een grotere foto). Of is het eigenlijk wel een autobus en geen vrachtwagen? Het kenteken is uitgegeven op 16 oktober 1920 en stond op naam van Gerard van der Kooij uit Cocksdorp. Wie weet wat het merk van deze wagen van de “Eerste Texelsche Auto Dienst” is?
16 december 2021: volgens Ariejan Bos lijkt het erop dat deze bus een Hansa-Lloyd van 1917 moet zijn. Hij schrijft: "Mogelijk is het een voormalige legertruck. Ik had eerst een referentie dat het een MAN-truck zou moeten zijn, maar de radiator heeft onmiskenbaar de (Hansa-)Lloyd vorm, dus heb ik nog even doorgezocht. Deze afbeelding geeft aan dat het een 1917 50PS 3,5 ton model zou moeten zijn. Het embleem lijkt overeen te komen."
2 december 2021: Rini Zwikker uit Hengelo vond na het overlijden van zijn vader een bakje met schroeven en spijkers met daarin ook een koperen schildje. Het bevat de tekst (zie foto) 'Automobiel Import My. - Voorheen M.W. Aertnijs - Nijmegen'.
Rini schrijft: “Ik weet dat het bakje afkomstig is uit het schuurtje van het ouderlijk huis van een oudoom. Zijn familie sloopte aan het begin van de 20ste eeuw auto's en zette de motoren in scheepjes. Ik heb nu het schildje opgepoetst. Formaat is 8x3 cm.
Mijn eerste vraag is nu: Kennen jullie meer van zulke schildjes, of is het een zeldzaam ding (ondanks de beschadiging)? Bij mij ligt het nu gewoon in een bakje met 'familie-herinneringen'.
De tweede vraag die ik heb is hoe oud het zou kunnen zijn?”
1 november 2021: Paul Vlemmings kwam er bij toeval achter dat er Motorkracht in Hoogeveen (waar de Magirus-Deutz werd geassembleerd) ook een eigen vrachtwagen werd gefabriceerd, de MK. Zijn belangrijkste bron is een artikel in het blad ‘Auto- en Motortechniek’ van september 1952 waarin het prototype wordt beschreven en er een proefrit mee wordt gemaakt. Bij dit artikel staan ook afbeeldingen van een MK vrachtwagen. Op die foto’s heeft de MK een cabine en laadbak. De proefrit MK had beide nog niet. Helemaal zeker is dus niet dat die foto’s MK dezelfde is als de prototype proefrit MK.
Volgens de encyclopedie van Georgano zouden er in 1953 zes MK vrachtwagens gebouwd zijn bij Motorkracht in Hoogeveen. Het prototype werd overigens bij de vestiging van Motorkracht in Eindhoven in elkaar geknutseld.
26 oktober 2021: Aart Roelandt zag op deze oude foto (klik hier voor het origineel) een auto met een aan de zijkant bevestigde pijl en vroeg zich af wat het doel van die pijl geweest zou kunnen zijn? Gewoon een richtingaanwijzer of een taxiaanduiding? Wie weet meer?
6 oktober 2021: Roland van Schelven is op zoek naar de publicatiedatum van een klein blauw boekje dat is uitgegeven door de N.A.C., de Nederlandse Automobiel Club voordat zij in 1913 Koninklijk (KNAC) werden. De titel van het boekje is ‘Typen van Automobiel Carrosserieën’ en de ondertitel op het voorblad luidt: ‘Uitgave der Nederlandse Automobiel Club ten gebruike bij Invulling en Beoordeling van Nationaliteitsbewijzen voor Motorrijtuigen.’ Het boekje is 26 pagina’s dik. Wie kan helpen bij de datering?
23 september 2021: Hans Kloos zag op de antiekmarkt deze foto en kon het niet nalaten om hem te kopen. Klik hier voor een grotere versie. Het lijkt een lading Ford sedans (bouwjaar 1946/1947) op weg naar Helsinki. Zou deze verscheping vanuit de Ford Haven Amsterdam geweest kunnen zijn? Maar misschien ook Rotterdam, want de foto is aan de achterzijde gestempeld door Algemeen Fotopersbureau H. van Langelaar uit Rotterdam. Wie herkent de haven op de foto en kan eventueel iets meer over de foto vertellen?
23 september 2021: Freek van Leeuwen reageerde vrijwel gelijk... "De auto's op die boot zijn geen Fords. Het vergelijkingsmateriaal is direct aanwezig, want op de achtergrond staat een 1949 Ford Shoebox. Nee, dit is een lading Kaisers, en dan van bouwjaar 1949-1950. Daarmee is de locatie waarschijnlijk ook aangeduid, want de NEKAF-fabriek stond in Rotterdam aan de Sluisjesdijk, op de uiterste noordpunt van de Waalhaven."
26 augustus 2021: Hans Emmerik is in het bezit van dit fraaie oud metalen embleem van Beers, de importeur van onder andere Scania uit Den Haag en Zwolle. Hans vraagt zich af of iemand weet wat de betekenis is van het nummer op dit embleem en eventueel hoe oud het is.
2 september 2021: Dennis Timmer (via Facebook) schrijft dat iedere Scania-Vabis uit Zweden die door Beers werd afgeleverd een embleem kreeg met daarop het aflevernummer.
2 september 2021: Ronnie Leeuwen (ook via Facebook) voegt hieraan toe dat aangezien er al Zwolle bij staat, het embleem rond de vijftig jaar oud kan zijn.
5 augustus 2021: Eduard Hattuma vond deze foto van een hem onbekende, vermoedelijk Franse auto (klik hier voor een grotere foto). Op het radiatorscherm prijkt een logo (klik!) dat je zou kunnen lezen als 'D-C', maar dat zou ook een badge van bijvoorbeeld een autoclub kunnen zijn. Wie weet meer over het merk, bouwjaar en nummerplaat?
6 augustus 2021: Volgens Ariejan Bos is de auto een Peugeot type 153B van 1923. Dat klopt met het Franse kenteken 8350-I2 (dus niet J2, de J werd in Frankrijk niet gebruikt), dat dateert van februari 1923.
26 juli 2021: Jan de Vries werkt aan een boek over de reportagewagens van de diverse omroepen. Via de Conam hebben we al heel wat van zijn vragen op kunnen lossen, maar wat helaas nooit is opgelost is wie de opbouw van deze NCRV-reportagewagen heeft gemaakt. Jan heeft al alle omroepgidsen en kranten door gespit en ook de NCRV weet niet meer waar deze opbouw is gemaakt. Vandaar dat we zijn vraag nog een keer onder de aandacht brengen.
13 augustus 2018: Jan de Vries onderzoekt de geschiedenis van de Nederlandse omroepen. Daarbij kwam hij deze foto’s tegen van een Morris Commercial van het bouwjaar 1933. Eind van dat jaar is er door een onbekende bouwer een carrosserie op gemaakt voor de NCRV Radio. Begin 1934 is deze Morris in gebruik genomen. Hij heeft als een van de weinige reportagewagens de oorlog overleefd en is in 1947 buiten gebruik gesteld. Wie weet wie de carrosseriebouwer van deze reportagewagen is geweest?
23 augustus 2018: Herman van Oldeneel vermoed dat dit carrosseriebedrijf Van Leersum & Co in Hilversum is geweest.
3 augustus 2021: Henk Schuuring heeft een uitgebreid onderzoek gedaan, want hij schrijft: “Gelet op de vorm van de voertuigen en ook de al eerder geïdentificeerde KRO-auto denk ik dat de carrosseriebouwer de firma Van Leersum uit Hilversum is. Als je op Google Maps kijkt kun je uitmeten dat in vogelvlucht Van Leersum en de Hilversumse Gasfabriek op maximaal 300 meter van elkaar zitten. In dit rapport over het Lucent-terrein (.pdf) wordt aangegeven (onderaan op pagina 6/50) dat de Larenseweg daarvoor Laarderweg heette. Op blz 14/50 valt te lezen dat op de Kleine Drift 124 ten zuidwesten van Lucent onderzoeksgebied een gasfabriek was gevestigd geweest. Na bestudering van dit rapport met gebouwen en toenmalige bebouwing, denk ik vrij zeker te wezen dat de foto's in Hilversum, dus bij Van Leersum, zijn genomen en dat de gashouder(s) zichtbaar waren.
8 juli 2021: In het boek 'Een tere stilte en een sterk geluid', geschreven door Francisca van Vloten en Joost Bakker, verschenen in 2009 bij de Factory in Deventer, vonden we op blz. 149 deze foto van een auto met daarin twee dames. Zo te zien heeft de auto een speciale carrosserie. Maar wat is het merk? En wie kan de carrosserie hebben gemaakt? Wie weet meer? Klik hier voor een grotere foto. (bron: Foto Collectie De Vier Gemeten).
24 juni 2021: James Wheildon uit Engeland probeert de historie te achterhalen van een op zijn zachtst gezegd bijzondere auto die hij in bezit heeft. Het is een vierwielige dos-à-dos vierzitter met een (duidelijk zichtbaar) buizenframe. Een eencilinder Soncin motor, gedateerd 1900, drijft via riemaandrijving een grote poelie op de achteras aan waar zich ook een tweeversnelling epicyclische Bozier transmissie bevindt. Oorspronkelijk beschikte het voertuig over velgremmen op de achterwielen. In de loop der jaren is de achteras gemodificeerd.
De onderste foto is op 28 september 1962 in het Engelse The Autocar geplaatst, met de vermelding dat die is genomen in het toenmalige Nationaal Automobiel Museum in Driebergen. De bovenste foto blijkt te zijn genomen tijdens een bloemencorso in ver vooroorlogse jaren (klik hier voor een grotere versie). Wheildon vond ook uit dat de auto ooit via de firma Broedelet in Zeist is verhandeld. Maar daarmee houdt Wheildons kennis op en hij doet derhalve een beroep op wat hij noemt Nederlandse oldtimerdetectives.
13 mei 2021: Henk Stemerding is in het bezit van deze EMGEE-TRUCK 600, die hij geheel heeft gerestaureerd. Zijn truck is in 1964 gemaakt door Machine en Carrosseriefabriek Gelderland in Oosterbeek. Voor zover Henk weet zijn er drie typen EMGEE-TRUCKS met verschillende laadbakken. Op Wikipedia zag hij een gele bestelwagen met opbouw van Cock NV met vrijwel dezelfde cabine en afwerking als zijn EMGEE. Vandaar zijn vraag: is het mogelijk dat de cabine van de Cock ook gemaakt is in Oosterbeek? Is er iemand die hierover meer kan vertellen, is er een verband tussen beide bedrijven?
7 maart 2022: Joost Bakker schrijft dat hij de maker is van de foto van de gele 'Cock' bestelwagen. Het is slechts een veronderstelling dat dit een Cock wagen, dus de oplossing zal zijn dat het een Emgee is, gezien hij hetzelfde is als de bekende wagen.
10 mei 2021: Ellen Berkhout is bezig met het schrijven van een jubileumboek voor de firma Lensveld uit Vlaardingen, een groot transportbedrijf. In het archief kwam ik diverse vrachtauto’s tegen, waarvan we van een groot aantal al het merk wisten te achterhalen, maar er blijven twee over die we niet zo thuis kunnen brengen. Wie kan hier bij helpen?
Klik hier voor een vergroting van de eerste vrachtwagen en hier voor de tweede.
11 mei 2021: De oplossing komt van Kees Dekker en (via Facebook) Arnold van Varik. Foto 1 is een International uit de Tweede Wereldoorlog en foto 2 is een Terberg N800 uit 1969
12 april 2021: Hans van Wanrooij zou graag willen weten waar Autobeklederij H. Steijn was gevestigd en van wanneer tot wanneer dit bedrijf heeft bestaan? Op de foto staan wat haveloze panden met de volgende huisnummers : 166, 168 en 170. Wie helpt?
13 april 2021: Karel Vermeer denkt aan Kerkstraat 168 in Amsterdam. (Opm. webmaster: dit klopt niet, want op de foto lopen de huisnummers van links naar rechts op : 166, 168, 170 en op Google Streetview lopen ze van links naar rechts af : 170, 168, 166.
13 april 2021: Franklin Moquette heeft zijn Opel Super Six (Kapitän) in het begin van de tachtiger jaren (of einde zeventiger jaren...) nieuw laten bekleden door een bedrijfje (met een soortgelijke voorgevel) dat in de buurt van het Westeinde Ziekenhuis in Den Haag zat. Die bekleder was inderdaad H. Steijn. Hij heeft eerst voor een grote autobeklederij in Den Haag gewerkt en toen die ermee stopte is hij in dat kleine pandje voor zichzelf begonnen. Konden tegelijkertijd hoogstens 2 auto's staan. Hij is inmiddels overleden. En hij zat inderdaad in een zijstraat van de Prinsengracht in Den Haag. Zoutkeetsingel of Buitenom?
Opm. webmaster: Zoutkeetsingel zou kunnen, zie Google Streetview. Het nummer klopt niet, maar dat zou in de loop der jaren gewijzigd kunnen zijn.
15 april 2021: Hans van Wanrooij is aan de hand van bovenstaande gegevens met google streetview aan het zoeken gegaan en heeft het juiste adres gevonden! Autobeklederij H Steijn was gevestigd in de Lange Beestenmarkt 168, dit is inderdaad een zijstraat van de Prinsengracht in Den Haag, zie Google Streetview.
Na wat verder speurwerk vond hij bij Commons Wikimedia onderstaande foto van de Lange Beestenmarkt.
Inderdaad zie je op de gevel staan ‘Autobeklederij H Steijn’. Twee huizen eerder staat op de gevel ‘Haring en Vishandel A Buijs & Zn.’, dit was de Haringkoning uit Den Haag. Het mooie is dat Mw Letsch, één van de vorige eigenaren van onze Chevrolet met kenteken RX-88-61 heeft verteld dat zij de auto in 1977 in Den Haag heeft gekocht, en zij dacht van de Haringkoning! Het zou leuk zijn als er nog wat meer reacties zouden komen over Autobeklederij H Steijn. En misschien weet één van de lezers of de Haringkoning tussen 1969/1970 en 1977 in het bezit is geweest van onze Chevrolet.
1 april 2021: Paul Hol is op zoek naar de geschiedenis van dealer Lotus Holland, vooral naar het verhaal van een twintigtal Lotussen die in 1973 in een weiland gestaan hebben in Muiden na het faillissement. Wie kan hier meer over vertellen?
6 april 2021: 6 april 2021: Willem Posthumus Meyjes weet dat Lotus Cars Holland was gevestigd aan het Jac. Obrechtplein 13-17 te Amsterdam, in het pand waar in de jaren twintig Bugatti importeur van Messel zat.
21 februari 2023: Thom Kluvers schrijft: "De Lotussen in het weiland bij Muiden stonden veelal vol met water. In opdracht van de fa. Horsmeier heb ik het water eruit gehaald, de boel gedroogd en verzendklaar gemaakt voor Amerika."
22 maart 2021: Aat de Wilde kwam bij het opruimen van de zolder een bijzondere bougie tegen. Het is een deelbare bougie van het Nederlandse fabricaat B.Z., gemaakt door de Apparaten Fabriek Holland. Wie kan iets meer vertellen over dit merk? Wanneer werden ze gebruikt en waar zaten ze op gemonteerd?
13 maart 2021: Paul Vlemmings doet onderzoek naar het autobedrijf Van der Meulen Ansems te Eindhoven. Daarbij vond hij deze foto van een optocht tijdens een bezoek van de koningin aan Eindhoven op 1 juni 1927. Steevast wordt bij de foto geschreven dat de auto een Ford zou zijn, maar Paul kan er geen chocola van bakken. Het kenteken N-333 stond op naam firma Van der Meulen-Ansems. Zij waren in die tijd weliswaar Forddealer, maar ook van Fiat, Panhard & Levassor en Paige.
Aanvulling van webmaster Rutger Booy: gelet op de radiateur en de vooras is dit duidelijk een T-Ford van het jaar 1925/1926, De carrosserie echter is een speciale opbouw, waarschijnlijk één van de vele aparte carrosserieën die voor de T-Ford verkrijgbaar waren, of misschien is deze zelfs wel speciaal door een plaatselijke carrosseriebouwer gemaakt. Wie weet meer?
Klik hier voor een grotere foto.
22 maart 2021: Jan Bakker schrijft dat dit een Speedford is. Volgens de het boek van Kupélian over de geschiedenis van de Belgische auto hebben van 1923-1927 de Belgen Jean Bartsoen en Geo Bonar te Schaarbeek zich bezig gehouden met de ombouw van T-Fords onder de naam SPEEDFORD of SPEEDSPORT. Zie ook deze advertenties.
12 maart 2021: Hans Veenenbos vraagt of iemand weet of na kan zoeken op wiens naam het provinciale nummer R-5479 is afgegeven. De provinciale nummers die met een R beginnen zijn indertijd afgegeven aan rijksdiensten en ministeries, bijvoorbeeld aan diplomaten of aan ambassadepersoneel in het buitenland. De foto hierboven is een voorbeeld van een dergelijke plaat. Wie helpt?
13 maart 2021: Hans Jurriëns weet dat het door Hans Veenenbos gevraagde nummer R-5479 op naam stond van Verhoeff A.C. te Londen.
Ruud is
9 maart 2021: Onze secretaris Willem Posthumus Meyes. die tevens lid is van de Lancia Nederland Club, meldt dat bij deze club al de gevraagde informatie aanwezig is.
25 februari 2021: Jacques Huijsser is zojuist lid geworden van de Conam en hij heeft gelijk een vraag… in het familiearchief zitten deze foto’s van een auto met het nummer G-2696. Dat kenteken staat op naam van zijn grootvader Leon Jean Marie Bouvij te Muiden. Was hij toevallig de importeur van diverse merken als Durant, Pic-Pic en Pierce Arrow? Maar de vraag is natuurlijk wat het merk van deze auto is. Klik hier voor een grotere afbeelding van de radiateur en van de zijkant van de carrosserie.
26 februari 2021: Hans Jurriëns, Hans Bosman, Ariejan Bos en Henk Schuuring komen allemaal tot dezelfde conclusie… het is een Lancia Kappa Tourer van het bouwjaar 1919. Een aantal jaren geleden stond er precies zo een op het Concours d’élégance in Apeldoorn.
1 maart 2021 opmerking webmaster: Leon Jean Marie Bouvij te Muiden was géén importeur, maar zoutzieder (Bouvy & Zn zoutziederij "DE Pauw" in Muiden). Op de foto hierboven is hij te zien leunend op het linker spatbord van (dus) zijn Lancia.
8 februari 2021: Nadat zijn vorige vraag zo snel werd opgelost, vraagt Ghislain Glorieux uit België of we hem ook behulpzaam kunnen zijn met de identificatie van deze twee voertuigen. Wie helpt?
5 februari 2021: Arjan Koop uit Aduard probeert te achterhalen wat voor auto zijn opa vroeger had. Hij schrijft: “Dit is een foto van een auto die mijn opa in Amsterdam op kenteken heeft gezet op 23 mei 1950 en het kenteken is GX-27029. Mijn vader leeft nog en die wil wel graag weten wat voor merk en type en bouwjaar het is. Er zit volgens mij één ruitenwisser op en die zit aan de rechterkant van de auto, wat er waarschijnlijk op duidt dat het stuur dan ook aan de rechterkant zit. Achterin zaten twee bankjes volgens mijn vader.”
Wie herkent dit model? Klik hier voor een grotere foto.
1 februari 2021: Ghislain Glorieux uit België is op zoek naar het merk van deze ziekenwagen (klik hier voor een grotere foto). Hij werd door de brandweer gekocht in 1951, maar kan ouder zijn. De auto lijkt op een Ford Köln uit die periode, maar motorkap en grille komen niet overeen. Wie heeft een beter idee?
3 februari 2021: Zowel Jeroen Wassing als Jan Clevering kwamen tegelijk met de oplossing: het is een Oost-Duitse IFA Phänomen Granit 27, gebouwd van 1949 tot 1953.
22 maart 2021: De gezochte naam en adres behorend bij het kenteken L-30510 zijn bekend. Dit is doorgegeven aan Kees Smit.
5 januari 2021: Nico Dijxhoorn uit Leusden probeert te achterhalen wat voor type Horch zijn grootvader had in 1930. Opa (D.G.W. Dijxhoorn) was in 1919 en 1920 importeur van de Horch automobielen. De Horch uit 1930 waar het hier om gaat (klik hier voor een grotere foto) had het Utrechtse provinciale kenteken L-11325. De auto is in juni 1944 geconfisqueerd door de Duitse bezetter. Wel is het nationaliteitsbewijs van deze auto bewaard gebleven, waarop te lezen valt dat dit een achtcylinder was met chassisnummer 30550, motornummer 2202iA endat de carrosserie van Gläser uit Dresden was. Nico vraagt zich af of er met behulp van deze gegevens nog het type van deze Horch te achterhalen valt en eventueel of de auto nog bestaat.
6 januari 2021: Herman van Oldeneel denkt aan een Horch 8 Typ 470 met een 4.5 liter motor, 1931/32.
10 januari 2021: Volgens Marc Lieve Gerets is dit een 8 Typ 400 Cabriolet Gläser, zie de foto's op deze website.
28 december 2020: Een vraag van Dirk Holtrop uit Drachten, die al wat langer op de website staat, maar nog steeds geen reactie heeft opgeleverd. In 2019 kocht hij op een veiling een Colorado. De kleine Colorado uit 1957 is wellicht een bij wijze van hobby vervaardigde studie van twee ingenieurs of technici van Daf (klik hier voor nog een foto). De auto werd voorzien van een tweecilinder luchtgekoelde 750cc boxermotor van BMW en een versnellingsbak van Fiat. Er zat een handrem op de transmissieas. Het hoofdremsysteem was uiteraard hydraulisch met trommelremmen. Rond 1965 werd de tweezitter via een garagebedrijf in Helmond verkocht.
Dirk is druk bezig om de auto weer in rijdende staat te brengen, maar omdat de Colorado verre van compleet is, vraagt hij zich af of er nog foto's of andere informatie dan hierboven beschikbaar is. Bijvoorbeeld wie waren de beide bouwers?
7 januari 2021: Paul Hooft meent zich te herinneren dat hij de Colorado eind 50er, begin 60er jaren enkele keren, in een zijstraat van de Kwartellaan, in de Haagse Vogelwijk heeft zien staan. Kan dat kloppen?
Opmerking webmaster: In april 2021 is de Colorado is gerestaureerd, klik hier voor het verhaal.
16 november 2020: Hans Kusters uit Den Haag is op zoek naar het merk en type auto van zijn grootvader die rond 1930 in Alkmaar woonde. Wie kan hem helpen?
Klik hier voor een grotere foto van de voorkant en hier voor een foto van de zijkant.
17 november 2020: Volgens Henk Schuuring is dit een Chevrolet (type International 4-door sedan uit 1929).
16 november 2020: Paul Gritter schrijft: “Onlangs heb ik van een ex Morris- Austin dealer in Doesburg ( Haanappel) een mooie Morris lichtbak overgenomen omdat het pand (oude garage) verkocht werd. De lichtbak heeft in de jaren zeventig aan het pand gehangen en helaas is een zijde van het bord in het verleden kapot gegaan. De afgelopen veertig jaar heeft het binnen aan de muur gehangen.
Ik ben op zoek gegaan op internet om te kijken of dit een lichtbak was die meer dealers hadden, maar kan er niks over vinden. Ik ben benieuwd wie iets meer kunnen vertellen over de lichtbak en eventueel oude foto’s heeft waar die op staat.”
17 november 2020: Henk Schuuring kan de Morris lichtbak in deze uitvoering ook niet vinden in zijn Nuffield en BMC display material brochures. Wel vindt hij de lichtbak veel lijken op het Morris Minor logo en denkt daarom dat assemblagefabrikant Molenaar in de jaren vijftig dit kon leveren aan de Morris dealers.
26 november 2020: Paul Gritter heeft inmiddels een mooie, oude foto van de garage gekregen waar het reclamebord mooi op staat.
5 november 2020: J. Rovers stuurt een foto van een auto waarvan onbekend is om wat voor merk het gaat. De foto dateert uit de oorlogsjaren en de man was toen de trotse eigenaar van het voertuig. Klik hier voor een grotere foto en hier voor een detailopname van de radiateurbadge. Wie weet om wat voor model en type auto het hier gaat?
4 november 2020: Dit keer zijn we niet op zoek naar het merk van de auto en de motorfietsen, maar naar de plek waar deze foto genomen zou kunnen zijn. André Bergen uit Gent is in het kader van een familieonderzoek hiernaar op zoek. Hij schrijft: “De overgrootoom van mijn echtgenote, Samuel Terryn, was tijdens de Eerste Wereldoorlog krijgsgevangene in Duitsland. De familie De Vries was tussenpersoon bij het bezorgen van pakketten voedsel en kledij tussen de familie Terryn uit Gullegem (bij Kortrijk in België) en Samuel in Gûstrow en/of Parchim in het noorden van Duitsland. Ik ben al lang op zoek naar informatie over deze familie. We spreken hier over 1915-1916.” Wie weet in welke plaats de garage van Joh. J. de Vries was gevestigd?
8 november 2020: Zowel Herman van Oldeneel, Jan de Vries, Jacques Rassart als Hans Klop kwamen met de juiste oplossing. De garage van Joh. H. de Vries was gevestigd aan de Kraneweg 34 te Groningen. Blijkens een advertentie uit 1929 handelde deze garage in F.N. automobielen.
2 november 2020: Begin jaren zeventig maakte Jan de Vries deze foto in Den Haag. Maar wat is het? Een vroege Fiat 600 (1955?) lijkt duidelijk de basis, maar verder is dit geen standaard carrosserie. Wie weet wat het wel is?
5 november 2020: Volgens Herman van Oldeneel is dit een Fiat 600 uit 1957, omgebouwd tot station wagon door de Italiaanse carrosseriebouwer SCIONERI.
12 februari 2022: Niet model 1957, maar model 1958, volgens Marinus van der Leest, want in 1957 is er maar ééntje gemaakt.
22 oktober 2020: De vader van Titus Vegter maakte deze foto vermoedelijk in het begin van de jaren vijftig op de Boulevard in Scheveningen. De vraag is om welk merk en type het bij deze auto gaat?
De provinciale kentekens HX-26765 tot en met HX-26789 stonden allen op naam van de Nederlandse Kaiser-Frazer Fabrieken N.V. in Rotterdam, dus het merk van deze fraaie cabriolet is ongetwijfeld een Kaiser-Frazer. Maar wie was verantwoordelijk voor de carrosserie? Zou dat Pennock kunnen zijn?
23 oktober 2020: Mike Schellekens via Facebook: "De Nekaf bouwde niet alleen Kaisers en Frazers maar ook Simca's. Dit is een Simca 8 Sport, dus met een carrosserie van Facel. Gezien de afwezigheid van knipperlichten zal dit een voorserie-model zijn van eind 1949 of begin 1950."
23 oktober 2020: Jeroen Booij via Facebook: "Absoluut een Simca, zoals Mike zegt. Maar de carrosserie lijkt mij haast zeker van Stabilimenti Farina".
15 oktober 2020: Tijdens de voorbereidingen voor een vervolg op het boek “Autodesign in Nederland” kwam Jan van der Lit deze foto’s tegen in het “DAF Automagazine”, september/oktober 1971. Voor het verkrijgen van meer informatie over de bouw en meer fotomateriaal is hij op zoek naar de bouwer van deze eigenbouw op een DAF-chassis.
19 oktober 2020: Ad van Geel reageerde via onze Facebookpagina. Hij schreef: "De bouwer is dhr. Roelands uit Zaltbommel en de auto is een eigenbouw op basis van een 32 'S'.
15 oktober 2020: Fer Cools vond deze foto van een onbekende auto genomen in Valkenburg. Hij dacht aan een Chevrolet van 1929/30, maar de wielen en naven zijn heel anders. Velgen zouden Michelin kunnen zijn. Klik hier voor een grotere foto. Een mogelijkheid is dat dit een wagen is van een van de Valkenburgse bus ondernemers. Het provinciale nummer uit Limburg lijkt P-17866 te zijn. Wie weet meer?
16 oktober 2020: Oplossingen kwamen binnen, zowel via Facebook als de mail. Mike Schellekens, Antoon de Lepper, Henk Schuuring en Hans Jurriëns zijn het er over eens dat dit een Nash is, een Advanced Six 7-persoons sedan uit 1926/1927. Volgens Henk Schuuring zat bij de 1927 modellen het reservewiel onhandig achter de bagageruimte en juist bij de 1928 modellen is er meer rekening gehouden tussen voorspatbord en voorportier om een band/reservewiel te plaatsen. "Mijn vermoeden is dus een 1927 Nash met een 1928 ophang constructie, waardoor deze het voorportier iets in de weg zit." Zie hier een folder van de 1927 modellen.
21 september 2020: Simon Maasdam kwam kortgeleden in een brocante zaak deze twee wielen tegen. De eigenaar van de winkel denkt dat ze niet van een auto zijn, maar van het affuit van een kanon. Simon denkt echter dat ze meer lijken op de wielen van een T-Ford, maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Heeft het affuit van een kanon niet altijd stalen velgen? Het zou mooi zijn om te weten waar deze wielen van zijn en misschien nog mooier als ze daarna weer ergens functioneel kunnen worden gebruikt. Wie weet is er al iemand jaren naar op zoek. Wellicht herkent iemand deze wielen?
24 september 2020: Ariejan Bos heeft even het boekwerk van Roland Dhondt (De technische evolutie van het autowiel; 2019) erop nageslagen en het lijken inderdaad Ford-wielen, en wel van het type dat door Hayes werd geleverd in de periode 1921-1924.
Bij nadere bestudering van de twee koetsen bleek de voorruit van de "rode Willys" (bj. 1963) niet te passen in de "nieuwe" koets. In de beige koets horen twee voorraampjes! (Opm. webmaster: zie de foto).
Ik ben dus al meer dan een half jaar bezig om aan twee voorruitraampjes te komen > vanuit Amerika worden die NIET verscheept naar Nederland vanwege de risico's op schade. De vraag om dan twee "mallen 1 : 1" in bv. karton of papier te leveren worden ook niet gehonoreerd > verzoeken bij bedrijven dáár in tweedehands onderdelen leveren ook niets op en navraag in Nederland zelf heeft tot op heden ook niets opgeleverd. Ook bij navraag in het buitenland (Duitsland, Zwitserland (Caviglia-Luzern) was het "nul op het rekest".
Vandaar mijn vraag: kan iemand bij de Conam mij verder helpen?”
27 januari 2021: Theo Ernst heeft inmiddels zijn voorruiten. Hij schrijft: "Nadat ik de oproep geplaatst had zien worden op deze site van de Conam, ben ik zelf blijven zoeken naar een oplossing. Via allerlei mogelijkheden - kennissen in die wereld (wereldwijd), handelaren in de wereld van Jeep, Willys, e.d. kwam ik op het idee om eens een mail te schrijven naar de Zwitser die ik via Caviglia in Luzern aanbevolen had gekregen. Deze Zwitser - Herr René Schuler uit Steinen - heeft de versnellingsbak uit deze Willys gereviseerd en hij kon mijn vraag beantwoorden > wilt U twee ruiten hebben voor ....€ .... of wilt U een papieren model hebben ?
De vraag is beantwoordt met "stuurt U maar een papieren mal op" en per kerende post - voor een luttel bedrag - stond een paar dagen later een DHL-chauffeur voor de deur met de koker waar die mal in zat. Een mal van bijna krimpvrij transparant papier met de boodschap dat ik qua omtrek 3 mm. minder moest aftekenen. Uit een plaat watervast verlijmd triplex - al gedeeltelijk "op maat" gemaakt (uit een 244x122 cm. plaat) van 61 cm. breed - konden gemakkelijk 2 mallen gezaagd worden en met een kleine aanpassing voor de "tè ronde" hoeken paste ze in het inmiddels in Amerika gekochte raamrubber.
Toen was het daarna "een fluitje van een cent" om glas bij een leverancier te bestellen en het in de Willys te monteren door de garagehouder, die de Willys aan het afbouwen is > Garage VenW te Marknesse."
7 september 2020: Maarten Scheerder vond deze foto van een groepje militairen. De foto is genomen bij het plaatsje Erica in Drenthe, maar de auto heeft een kenteken uit de provincie Gelderland, M-21219. Maarten zou graag willen weten welk merk auto dit is en of deze voor een speciaal doel bij de Landmacht heeft gediend? Klik hier voor een grotere foto. Achter de voorruit valt trouwens nog een nummer te zien, M3928. Wat kan hiervan de functie geweest zijn?
8 september 2020: Zowel Mike Schellekens (via onze Facebookpagina) als Bob Eefting hebben de oplossing, een Hudson Model U van 1930.
12 september 2020: Louis van Telgen schrijft: "M3928 een militair wagenparknummer, dat hadden alle militaire voertuigen. Was in sommige gevallen het enige waaraan je kon herkennen dat het een militair voertuig betrof. Deze hier behoorde toe aan het Korps Rijdend Artillerie (KRA) gestationeerd in Arnhem. Waar het waarschijnlijk dienst deed als stafwagen."
27 augustus 2020: Henk van der Velde vond in het familiealbum deze foto van een open toerwagen. De foto is genomen in 1919 in Malang op Oost-Java. Gelet op de typische acetyleenlichten moet de auto van voor circa 1914 dateren. Vanwege de speciale gebogen vorm van de motorkap denkt Henk aan een Minerva Torpedo van 1912-1914. In tegenspraak daarmee zijn de wielen… spaakwielen in plaats van draadwielen. Ook missen de ventilatiesleuven in het motorscherm. De portieren hebben geen deurgrepen aan de buitenkant. De auto heeft een rechts stuur.
Op deze grotere foto lijken de afbeeldingen op de vetdoppen van voor- en achterwielen verschillend. Zijn de originele wielen mogelijk vervangen? Tussen 1914 en 1918 stopte de productie van Minerva en in de Eerste Wereldoorlog gaf de export van België naar Nieuw Oost-Indië zeker de nodige problemen.
Wie kan hier zekerheid over geven?
29 augustus 2020: Van zowel Mike Schellekens (via onze Facebook pagina) als van Ariejan Bos kwam het juiste antwoord... het is een Lorraine-Dietrich van 1913 of 1914, vermoedelijk het 18-24 pk model. Dit merk werd geïmporteerd door NV Velodrome te Soerabaia.
25 augustus 2020: Herman Steendam is van plan een artikel te schrijven over de kentekens van de eerste Arnhemse Trolleybus 101. Deze bus is misschien wel de recordhouder in Nederland van een voertuig met verschillende kentekens. In 1951 kreeg deze bus het eerste ZZ-00-01 kenteken, daarna volgden de nummers XB-07-84 (1963), BJ-10-PS (1984) en BE-00-64 (1989).
Maar daarvoor moet deze trolleybus van 1949 tot en met 1951 nog een provinciaal kenteken gehad hebben en de vraag is natuurlijk welk provinciaal kenteken dat was. En bestaan er nog foto’s van deze bus met het provinciale nummer?
(Bron foto: Nederlandse Trolleybus Vereniging)
28 augustus 2020: Jan Venema wist te achterhalen dat "deze trolleybussen aanvankelijk zonder kentekens reden en geen motorrijtuigenbelastingwaren verschuldigd. Hierdoor bespaarde de gemeente op jaarbasis ƒ 2.980 per trolley, omdat ze niet door een mechanische kracht op of aan het voertuig werden voortbewogen en dus niet als motorrijtuig werden beschouwd. Pas in 1952 kwam er een wetswijziging en werden ook trolleys als motorvoertuig beschouwd, maar motorrijtuigenbelasting bleef niet verschuldigd." (Bron: Wikipedia pagina - Arnhemse Trolleybus). De trolleys hebben dus geen provinciaal kenteken gehad.
31 augustus 2023: Als eindconclusie wordt in de vorige update gesteld dat de trolleybussen géén provinciale kentekens hebben gedragen. Albert van Huizen vermoed dat dat toch niet helemaal juist is. Hij schrijft: “Uit een nadere beschouwing van de mij beschikbare gegevens blijkt dat de trolleybussen die eerder dan 1951 zijn ingeschreven inderdaad géén provinciale nummers kregen. In die groep valt ook de Arnhemse 101, onderwerp van de vraag. Echter vanaf 1951, tot aan de invoering van de landelijke voertuigkentekens, werden aan trolleybussen wél provinciale nummers toegekend. Er is kennelijk begin 1951 een nieuwe beleidslijn ingevoerd bij de Rijksdienst of RVI die daarvoor aanleiding is geweest.
In die betreffende groep valt een deel van de eerste reeks Arnhemse trolleybussen 101-136, waarvan de volgnummers 130 tot en met 136 na 1 januari 1951 geregistreerd zijn, en aldus provinciale nummers kregen. Een kentekenkaart van de Arnhemse trolleys 130 en 131, met daarop bijgeschreven het provinciale nummer (M-71030 en M-71031 plus de latere landelijke kentekens) staat hieronder.
Idem voor een serie Nijmeegse trolleybussen die iets later werden afgeleverd. Ook daarvan heb ik voorbeelden meegestuurd, t.w. van de bussen 43 en 44 (die overigens op naam stonden van het gemeentelijke elektriciteitsbedrijf en niet van een gemeentelijke busonderneming) met de provinciale nummers M-67743 en M-65012).
De derde Nederlandse stad met trolleybussen, Groningen, nam in deze periode geen nieuwe trolleybussen in gebruik.”
23 augustus 2020: Henk van Rossum zoekt het merk van de auto op deze foto. Het lijkt hem een Cadillac of een La Salle van 1929 of 1930, maar de wielen zijn atypisch voor een Cadillac uit die jaren. Verder weet hij niet zeker of dit een fabriekskoetswerk is of iets van een carrosseriebouwer. De foto is omstreeks 1937 genomen. Kan iemand hem verder helpen met preciezere informatie? Henk zoekt merk, bouwjaar, eventueel iets over het koetswerk, eigenlijk is alles welkom. Klik hier voor een grotere foto.
25 augustus 2020: Hans Jurriëns denkt dat het een Nash Series 892 R van 1931 is. Ook in dit geval komen de wielen vreemd voor, het reservewiel lijkt ook anders dan het zichtbare voorwiel. Het nummer R-6024 is een automobiel vallend onder de categorie Departement. Mogelijk is deze auto op het moment van fotograferen vanuit het buitenland tijdelijk in Nederland.
16 oktober 2020: Henk Schuuring weet zeker dat het een La Salle is, een 1928 4-passenger Convertible Coupé. "Ik ben ooit te lang uitgegaan van de vorm van de radiateurbadge, maar het viel me op dat de vleugels bij veel foto's wegvallen tegen de achtergrond. Wat betreft de wielen waren de voertuigen in 1928 te koop met draadspaakwielen, houten spaakwielen en stalen velgen. Zowel Hupmobile als La Salle hebben vrij grote midden naafdoppen. Mijn idee is dat de doppen op de R-6024 als accessoire verkocht werden bij de platte stalen velgen om een beetje het uiterlijk te krijgen van de deftigere draadspaakwielen. Deze kom je soms tegen op Amerikaanse auto's om de (goedkopere) lelijke vlakke ijzeren velg op te sieren, naar de vormen van het binnenwerk van de deftigere draadspaakvelgen." Een voorbeeld van deze La Salle staat te koop op de website van Conam-lid Nico Aaldering.
24 oktober 2020: Henk Schuuring en Hans Jurriëns hebben naar aanleiding van het bovenstaande een uitvoerige mailwisseling gevoerd, waarbij de verschillen tussen de V’tjes in de motorkap van zowel de La Salle als de Nash een prominente rol speelden. Uiteindelijk zijn zij het eens geworden dat dit toch geen La Salle is, maar een Nash 891 uit 1931.
20 juli 2020: Vanuit Canada stuurt Jacob de Raadt deze familiefoto. Op de voorgrond staat zijn vader Theo (geboren in januari 1913) met een van zijn drie jongere zusjes. Dat zou de foto dateren op omstreeks 1920. Maar de vraag is natuurlijk… wat is dit voor een auto? Klik hier voor een grotere foto en hier voor een detail van het radiateurembleem.
20 juli 2020: Volgens Remco van Gogh is het een Wanderer W3. Louis van Telgen komt met 'Wanderer Puppchen 1912-1926 en Henk Schuuring stuurt een afbeelding van de kenmerkende badge, alleen was tot 1926/27 het rode gedeelte van deze badge in het blauw uitgevoerd.
13 juli 2020: Voor een Facebook groep uit de plaats Ruurlo zoekt Rob Wesselink naar het merk van de auto op deze foto. De auto is in het bezit geweest van Hotel Avenarius en/of de familie van Heeckeren van Kell. De adellijke familie woonde destijds op Kasteel Huize Ruurlo. Het hotel was aan de rand van het dorp gevestigd en bestaat nog steeds. Het provinciale nummer van de auto zou M-4061 kunnen zijn. M is van Gelderland. Klik hier voor een grotere versie van de foto, maar misschien dat een detail van het radiateurembleem meer licht op de zaak kan werpen?
7 juli 2020 Opm. webmaster: Het gezochte artikel is gevonden, met dank aan alle zoekers.
2 juli 2020: Jan-Peter Nijmeijers heeft een paar maanden geleden deze BMW 315 met Pennock Carrosserie weer naar Nederland gehaald. Jan-Peter heeft al contact gehad met een zoon van een eerdere eigenaar, wiens vader (Dhr. Wanders) van 1960 tot 1963 eigenaar was. Hij had de BMW gekocht in Amsterdam (zie kenteken bijlage). Oorspronkelijk is de 315 als chassis nieuw geleverd via de importeur Hart Nibbrig & Greeve in Den Haag, waarna er door Pennock een carrosserie op is gebouwd. Begin jaren vijftig werd het provinciaal kenteken omgewisseld naar het nieuwe kenteken NK-84-08. En de vraag is natuurlijk… wie heeft er meer info over deze BMW 315?
26 mei 2020: De grootvader van Pjottr Hatzmann uit Haarlem werkte bij de Amsterdamse cacao- en chocoladefabriek F. Korff & Co. Hij staat hier -met strohoed- trots bij een bedrijfsauto. Pjottr heeft geen idee ter gelegenheid waarvan; volgens hem deed hij daar de salarisadministratie, maar misschien is deze foto van een eerdere datum. Wel heeft Pjottr zich altijd afgevraagd wat voor type vrachtauto dit is. Maar nooit vond hij ergens de combinatie van de radiatorvorm en de oplopende lijn van de motorkap. Wie weet het wel? Klik hier voor een grotere afbeelding.
1 juni 2020: Henk Schuuring denkt aan een Mercedes-Daimlervan circa 1923, zie deze foto op Facebook.
1 juni 2020: Albert Koops denkt dat het een Benz-Gaggenau kan zijn, zie deze foto van de Groningen Archieven.
2 juni 2020: Ariejan Bos schrijft: "Er zijn twee kenmerken, die meer op Mercedes dan op Benz wijzen: Benz had óf doorlopende louvres over de hele motorkap (zie de foto's van Koops), óf een korte set louvres aan de bestuurderskant. Ook Mercedes had wel een doorlopende rij louvres, maar ook vaak een korte set louvres en dan aan de voorzijde van de motorkap (met name overigens bij de personenauto's). Bovendien is de radiatorvulpijp en -dop meer het (brede) Mercedestype.
Opvallend zijn wel de acetyleenlampen, wat suggereert dat dit model voor langere tijd gebouwd is, al vanaf voor WO I. En dat zou kunnen, want toen Daimler in 1923 de bouw van trucks weer oppakte, baseerden zij zich in ieder geval voor de lichtere typen op de vooroorlogse modellen (litt.: Mercedes-Benz trucks van Martin Wallast). Het is dus mogelijk dat de Korff-auto nog van voor de oorlog stamt, terwijl de Facebook-foto juist een naoorlogs type laat zien met zijn elektrische verlichting en stalen schijfwielen."
25 mei 2020: Pascal Eemers werkt aan een schaalmodel van een Verheul trolleybus uit Arnhem, serie 101-136 met het nummer 41-01-156, datum 11- 3-'49, chassis B.U.T. schaal 1: 20. Maar wat hij mist om de bouw tot een goed eind te brengen is een goed te gebruiken werktekening van een dergelijke Verheul bus. Wie kan hem daar aan helpen?
(De foto is van de echte trollyebus, bron: NTV - www.trolleyclub.nl).
12 juni 2020 Opm. webmaster: De tekening (kopie) is gevonden in een bewaard tekeningen archief van Connexxion/Breng te Arnhem. Dit archief gaat terug tot zeker 1911, veel is dus bewaard aan tekeningen van OV in Arnhem.
19 mei 2020: Jeroen Booij vond een echt Nederlandse auto, een MCK. Sinds 1984 in een schuur gestald, donker en droog, maar na 36 jaar nu eindelijk weer in het daglicht. Jeroen was slechts één dag eigenaar, want wegens tijd en plaatsgebrek moest hij noodgedwongen op zoek naar een ander iemand, maar dat is goed gelukt. In ieder geval heeft hij er een mooie serie foto’s van kunnen maken en wil nu zien of er nog meer van de geschiedenis terug te vinden is. De MCK is opmerkelijk goed gebouwd, met een aantal leuke en slimme vondsten. De techniek is grotendeels Renault R8.
Misschien dat er binnen de Conam wel iemand meer weet over dit merk en de herkomst...?
27 april 2020: Ingrid Evers is fotohistoricus. Zij stuurt een foto uit het familiearchief G. Banser, dat berust bij het Regionaal Historisch Centrum voor Limburg (RHCL) te Maastricht. De foto is genomen ter hoogte van de Observantenweg 39 te Maastricht. De wagen lijkt een cabriolet te zijn en heeft een Belgisch kenteken. Het bestaat uit 6 cijfers, waarom ik vermoed dat het dateert uit circa 1948-1950. Kan iemand mij vertellen wat het merk is van de auto en of die datering kan kloppen?
Klik hier voor een grotere versie van de foto.
24 april 2020: Jan de Vries vond deze foto van een (door stoom?) aangedreven auto en brandspuit uit 1910. Hij vraagt zich af of van deze brandspuit het merk en de fabrikant van de opbouw nog te achterhalen zijn. En klopt het dat deze foto in 1910 in Hilversum genomen zou zijn? Klik hier voor een grotere versie van deze foto.
27 april 2020: Johan Pots van de website brandweervoertuigenonline weet het antwoord: Dit is bijna zeker de automobiel-koolzuurspuit nr. 38 (dit is het wagenparknummer van de brandweer Amsterdam), in dienst gesteld in 1904 op kazerne Dirk. Deze foto is genomen op de kazerne Nico aan de De Ruyterkade. Het chassis was geleverd door Busch te Bautzen en was een elektro-automobiel. Er waren twee electromotoren van 5 PK elk met tandradoverbrenging op de achterwielen. De opbouw van koolzuurspuit was door het korps zelf verzorgd. De watertank had 450 liter, die door koolzuur kon worden uitgedreven. De max. snelheid was 18 km./uur. Kennelijk was het geen groot succes, want in 1909 werd het voertuig omgebouwd tot slangenwagen en als zodanig tot 1926 in gebruik.
Ca. 1929 Sarolea motorfiets E-5682
Ca. 1970 Opel Ascona A 11-46-PZ (Rood)
Ca. 1953 Vauxhall Wyvern/Velox PP-36-71 (Zwart?)
Ca. 1955 Opel Blitz P?--65-92 (?)
Bedford OY/OX RA-7?-65
Ca. 1976 BMW E21 31-NJ-64 (lichtgroen)
Ca. 1968 Opel Kadett B sedan 32-98-MD (?) (Wit)
Ook zoekt hij informatie over de geschiedenis van een Jaguar 420G 93-46-MH uit 1970 (donkerblauw) en een ca. 1954 Armstrong Siddeley Sapphire RD-91-07 (Two-tone donker over licht).
17 april 2020: Zowel Hans Jurriëns als Jan Venema hebben de kentekens nagetrokken bij de RDW. Hun conclusie is dat alleen de Jaguar met kenteken 93-46-MH nog een bestaand kenteken is en geregistreerd staat op 2e eigenaar sinds 4 juli 2018, heeft recente APK en is nog steeds donkerblauw. De naam van de eigenaar is tegen betaling opvraagbaar bij de RDW. Andere kentekens komen via de RDW niet meer voor, maar dan is het nog niet gezegd of alle auto’s daadwerkelijk niet bestaan (export, niet aktieve kentekens, etc.).
Hans Jurriëns weet daarnaast nog te melden dat de Sarolea motorfiets met kenteken E-5682 op naam stond van H. Brunnekreef, Emmastraat 46 te Hengelo.
14 april 2020: Hans Jurriëns vond deze foto van een automobiel die hij niet thuis kan brengen. Hij vermoed Duits, maar komt er niet uit. Wie van de Conam leden en/of website lezers weet wat dit voor een merk en type is? Klik hier voor een grotere versie van de foto.
6 april 2020: Wouter Duijndam van Het Nederlands Kentekenarchief kreeg van dhr. Frans Rekers een vraag over een automobiel die bij hun in de familie heeft gezeten. De eigenaar van deze auto was dhr. Henry Schürmann., huisarts te Den Helder en de man naast de auto is chauffeur Jan Stuart. Aan de hand van deze naam heeft Wouter het juiste kenteken gevonden, G-14981 afgegeven op 19 november 1920. En nu is de vraag… wat is het merk en type van deze automobiel?
Klik hier voor een grotere foto en hier voor een detail van de radiateurmantel.
8 april 2020: Volgens Hans Jurriëns is dit een Dodge van 1919. De benaming voor deze auto was "Dodge Brothers, Model 30, four-door sedan".
31 maart 2020: Bert Karsten kreeg van een vriend deze kentekenplaat met het nummer NH-55-55 en is nu benieuwd naar wat voor voertuig deze plaat op heeft gezeten. Op de plaat staat onder het rijkskeurmerk het stempel ‘Koets’. Dit is de naam van de fabrikant die de plaat geslagen heeft. Twee vragen: wie weet meer te vertellen over de firma Koets en natuurlijk iets over het kentekennummer?
5 maart 2020: Arco Willeboordse schrijft dat twee jaar geleden in Schoondijke, een kern in de gemeente Sluis, een rotonde werd verwijderd en vervangen door een plein. In Schoondijke gaat het verhaal dat de rotonde een van de oudste, zo niet de oudste van Nederland was. Voor zover valt na te gaan dateerde de rotonde van iets na de Tweede Wereldoorlog. Het verkeerswerk werd aangelegd in het kader van enerzijds de wederopbouw van Schoondijke, dat door oorlogsgeweld in najaar 1944 vrijwel geheel werd verwoest, anderzijds de verbetering van de verkeerstoegankelijkheid van de havenplaats Breskens en de voorzieningenkern Oostburg.
Wie kan bevestigen of deze rotonde inderdaad de oudste van Nederland was?
11 februari 2020: Marcelle van Bemmel vond in de familiearchieven deze foto van een dorpsarts uit Goor (Overijssel). De foto zou rond 1930 zijn gemaakt. De vraag is helder… wie weet welk merk auto dit is en welk bouwjaar? Klik hier voor een grotere versie van de foto.
14 februari 2020: Volgens Peter Van Inderdael is dit een Belgische Minerva van tussen 1919 en 1923 (gezien het ontbreken van voorremmen). Vermoedelijk een 30 CV. Opvallend is dat het een 3-deurs koetswerk is.
17 februari 2020: Volgens Ariejan Bos had Minerva nog tot zeker midden jaren '20 een rechts stuur. De bedieningshendels zaten meestal rechts van de bestuurder, soms buitenboord, vaak ook binnenboord. Een portier aan die kant was dus eigenlijk onpraktisch en daarom was het de gebruikelijke locatie voor het reservewiel (niet in dit geval!). Vaak werd het portier daar
weggelaten, maar er zijn ook wel voorbeelden bekend van carrosserieën waarbij de schijn van een voorportier werd gewekt door alleen de contouren ervan aan te geven.
7 januari 2020: Joost Heesakkers is benieuwd naar de betekenis van het nummer op deze Cudell. Het zal geen rijksnummer zijn, want dit was alleen verplicht voor voertuigen zwaarder dan 150 kg. Desalniettemin vraagt Joost zich af of één van de Conam leden, die bekend zijn met de nummersystemen die aan het begin van de vorige eeuw gebruikt werden, aan kan geven wat voor een nummer B481 is.
Het is immers ook geen provinciaal kenteken. Kentekenplaten met provinciaal nummer waren donkerblauw met witte letters. Deze plaat is wit met zwarte letters. De motorfiets is van 1903 en wordt bereden door dhr. Gadiot uit Gronsveld (Limburg) en ziet er op de foto nog vrij nieuw uit. Het provinciale kenteken is pas in 1906 ingevoerd. Limburgse provinciale kentekens begonnen met de letter P. Het kenteken B481 is een Fries kenteken wat pas in 1910 is afgegeven aan uit Johannes Heidema uit Dokkum. Joost heeft navraag gedaan bij Belgische en Duitse kenners van historische motorfietsen en die kunnen de plaat ook niet thuisbrengen. Wie heeft er een idee?
10 januari 2020: Albert Koops denkt aan een rijvergunning voor de stad Maastricht (zoals ook andere steden, bijvoobeeld Groningen, die ook hebben uitgegeven), maar of daar dan ook een nummerplaat bij hoorde durft hij niet te zeggen.
20 mei 2024: Dit mysterie is inmiddels opgelost. De berijder van de motor, Paul Gadiot, studeerde aan de Technische Hochschule in Bingen am Rhein en slaagde in maart 1906 voor het examen werktuigbouwkundig ingenieur. Het kenteken is een Duits kenteken. De B staat voor Bingen.
7 januari 2020: Ad uit Brabant is verzamelaar van de Caterpillar rups tractoren en dozers en weet er dus veel van af. Maar de tractor op deze foto’s is hem onbekend. Wel weet hij dat de tractor in gebruik is geweest bij de Heidemaatschappij en verder dat de tractor zo rond 1917 in Amerika is gebouwd en ze gebruikt zijn in de Eerste Wereldoorlog. Op de radiateur lijkt ‘HOLT’ te staan. Wie, Wat, Waar, Waneer, heeft er meer informatie over deze tractor ?
28 december 2019: Arend van Riessen vond in het fotoalbum van zijn moeder deze foto en wil graag weten wat voor auto dat is en welke jaren. Hij schrijft: “De auto lijkt een beetje op een Ford Lincoln uit de jaren twintig, maar is dat waarschijnlijk niet als ik ‘m vergelijk met Ford Lincolns op Ford's Wikipedia pagina. Er stond niks bij de foto, maar het gaat misschien om Ernest Archer, hij was een auto- en vliegpionier, die tijdens een periode in Raamsdonkveer (werkte in papierfabriek van zijn oom) trouwde met een Nederlandse (Marie van Dongen) en sindsdien in Nederland is gebleven en later importeur van Morris auto’s werd. Ergens las ik dat hij een Ford Lincoln bezat. Het zou geweldig zijn als iemand deze auto voor ons identificeert.” Klik hier voor een grotere versie van de foto.
10 december 2019: Herman van Oosten beheert de website www.passagierslijsten1945-1964.nl In zijn onderzoek stuitte hij op diverse foto’s, genomen in het voormalig Nederlands Indië, van voertuigen van het Nederlandse leger waar op het voertuig een soort registratienummer staat. Het lijkt erop dat de eerste twee cijfers wellicht een type voertuig aanduiden en dat de cijfers daarachter een volgnummer zijn. Wie kan vertellen wat deze nummers betekenen?
25 november 2019: Mattie van der Valk zoekt de herkomst van deze plaquette met de afbeelding van een tijger. Staat de afkorting D.A.C. voor Deutsche Automobil Club? De plaquette is afkomstig van een auto met nationaal ovaal EAU (East African Uganda). Wie weet waar deze plaquette van afkomstig is?
29 december 2019: via Facebook reageerden zowel Jan-Bart Broertjes, Jeroen Booij en Remco Bruins dat D.A.C. staat voor Deli Automobile Club, Indonesia, opgericht in 1909.
Fred zou het leuk vinden als deze twee obligaties terecht komen bij de nazaten/opvolgers van dit bedrijf. Wie kent familieleden van Th. Egbers?
12 november 2019: Opm. webmaster: De obligaties hebben een nieuw thuis gevonden.
28 oktober 2019: Chiel ten Brinke bouwt een modeltruck (schaal 1:50) van de truck met tankoplegger waar zijn vader vroeger op reed. Hij schrijft: “Omdat de foto’s die in mijn bezit heb niet voldoende details weergeven en ik de maatvoering niet goed kan herleiden, ben ik op zoek naar foto’s en/of tekeningen van de tanktrailer die bij Rolande Tanktrailerbouw in Utrecht is gebouwd. Echter dit bedrijf bestaat niet meer en is gefuseerd of overgenomen door Pacton in Ommen. Toen ik contact heb opgenomen met Pacton kreeg ik te horen dat zij mij niet konden helpen omdat zij geen archieven van Rolande bezitten.
Ook geprobeerd bij Scania in Breda (Beers) en in de archieven van Kamphuis Bouwmaterialen die bij het HCO in Zwolle zijn te vinden. Maar helaas heeft het niets opgeleverd. Nu is mijn vraag of er bij Conam misschien iemand is die weet of er nog een archief bestaat van Rolande Tanktrailerbouw uit Utrecht en bij wie dat in het bezit is of, een suggestie waar ik nog iets zou kunnen vinden.”
10 oktober 2019: In de verzameling ansichtkaarten van André Vervuurt zit deze kaart uit Helenaveen (Noord-Brabant). Klik hier voor een vergroting. De datum is circa 1905. André wil graag weten wat voor driewielig vervoermiddel op deze kaart staat. En de bestuurder, draagt hij het uniform van een politieman of dat van een postbeambte?
Aan de muur hangt een reclame van de Eerste Nederlandsche Rijwiel- en Machinefabriek Burgers uit Deventer. Maakten zij ook driewielers? Of kan het een Simplex zijn met een zogenaamde voorspanwagen (hier op de RAI-tentoonstelling van 1905)? Wie weet meer?
Tijdens de voorbereidingen voor een vervolg op het boek “Autodesign in Nederland” is Jan van der Lit bijgaande foto tegengekomen van de eigenbouw met het kenteken TT-95-83. Deze eigenbouw is eind jaren vijftig gebouwd door Otto Lauinger op een VW Kübelwagen chassis. Wie kan hem helpen aan meer informatie over deze eigenbouw?
8 oktober 2019: Jeroen Booij (via onze Facebook pagina): Otto Lauinger werd in 1912 in Baden-Württemberg geboren en kwam in 1931 in Nederland terecht als gastarbeider bij Opel in Wormerveer. Later bij busbouwer Maarse en Kroon in Amstelveen. In '51 had hij een gezin en kocht hij een huis in Heiloo. Geïnspireerd door Porsche bouwde hij zijn auto daar op basis van het chassis van een Kübelwagen. Hij gebruikte 'm jarenlang als dagelijkse auto. Oorspronkelijke kenteken: GX-6695.
24 september 2019: Fons Alkemade kocht onlangs deze foto die als prentbriefkaart werd verkocht. De kwaliteit van de foto en van het papier is nogal matig, maar Fons is wel geïntrigeerd door wat we hier zien. Fons schrijft: “Op de achterkant staat, in het Frans en Engels, dat het hier gaat om ‘Albert en Hasse’ uit Amsterdam tijdens hun wereldtour van 345.000 km door 50 landen! Nu ken ik toch aardig wat Nederlandse wereldreizigers met een auto maar deze mannen kende ik nog niet. Misschien dat iemand anders deze Eend herkent?”
24 juni 2019: Martijn Bakker kwam in een fotoalbum bijgaande foto’s tegen, uit het begin van de jaren vijftig. Hij schrijft: ”Het lukt me niet om het, voor zover ik kan zien, volledig merk- en logoloze type auto te identificeren. Kunnen uw zeer deskundige leden misschien hun licht hierover laten schijnen?”
7 mei 2019: Eduard Hattuma schrijft het volgende: “Tijdens de Internationale Sportwagenraces op Zandvoort op zondag 15 augustus 1954 kende de finale in de Grote Klasse een z.g. Le Mans Start waarbij de coureurs naar hun auto’s rennen en vervolgens wegrijden. De deelnemer met startnummer 40 was een Ferrari 250 MM Berlinetta met het kenteken NX-14-07. De achter/zijkant van de Ferrari is zichtbaar op een foto uit het Nationaal Archief (www.gahetna.nl) bestanddeelnummer 906-6666 (klik hier voor een grotere versie). De voorkant van de auto zien we op de binnenste omslagfoto van het bekende boek “100 Jaar Autosport / 50 Jaar Circuit Zandvoort” waar de Ferrari in de line-up tussen zijn concurrenten staat (klik hier voor de foto). Het enige wedstrijdverslag van de race op 15 augustus 1954 waarover ik beschik komt uit de Autokampioen maar dit verslag geeft geen duidelijkheid over de zaken die ik graag wil weten: wat voor een carrosserie heeft deze Ferrari, Pinin Farina of Vignale? Wie waren de coureur en de eigenaar? In het verslag wordt Joke Maasland genoemd, die met een Ferrari de duinen in reed “...waarbij de Ferrari enkele malen rondbuitelde”. Was dat deze Ferrari of een andere? Wie weet er meer over deze auto en waar is de Ferrari met kenteken NX-14-07 gebleven?”
2 april 2019: Frans van Zoest is al jaren in bezit van twee schildjes, bedoeld ter bevestiging op de grille. Het zijn net zoals bij Mercedes-Benz of BMW schildjes die uitgegeven (?) werden bij het behalen van de 100.000 km. Hij schrijft: “Mijn twee schildjes zijn naar ik denk mogelijk afkomstig van de toenmalige Austin importeur R.S. Stokvis & Zonen uit Rotterdam, maar dat weet ik niet zeker. Eén schildje is voorzien van de tekst 100.000 KILOMETER en daarboven de vliegende A van Austin. De andere is idem, alleen staat hier het BMC logo op, dus van voor 1969. Het Austin schildje zit nu recentelijk na restauratie gemonteerd op mijn Austin Westminster uit 1960 en het BMC schildje gaat op mijn MGB uit 1965. Wie weet meer over deze schildjes?”
5 december 2019: Marius Otto weet nog dat in de tijd dat hij bij Stokvis werkte dat deze schildjes en speldjes werden uitgegeven aan chauffeurs van bedrijfswagens. De dealer kon dat aanvragen bij Stokvis voor goede en trouwe Austin en BMC bedrijfswagen-klanten.
19 maart 2019: Jan van Rijn is op zoek naar gegevens van de Chevrolet brandweerwagen die hij nog kent uit zijn geboortedorp Maasdijk, gemeente Naaldwijk (klik hier voor een grotere afbeelding). Jan schrijft: “Mij is altijd verteld dat hij na buiten gebruikt te zijn gesteld naar een museum ging. Ik heb al diverse brandweermusea bezocht maar deze auto helaas nooit kunnen vinden. Hij is gebouwd bij Kronenburg in Culemborg. Wie kan mij aan meer gegevens helpen?”
4 maart 2019: Joop Posthumus uit Zevenhuizen schrijft: “In 1959 stonden mijn vader Jan en zijn broer Tonnie Posthumus op de Jaarbeurs van het Noorden in Roden met een aantal auto’s. De gebroeders Posthumus hadden een garagebedrijf in Roden. Als oldtimer-liefhebber heb ik gezocht in de gegevens van RDW en het blijkt dat de A-Ford met het kenteken SX-49-93 nog geregistreerd staat met een eigenaar sinds 1965! Ik zou graag in contact komen met de huidige eigenaar. De A-Ford club en de RDW kunnen mij niet helpen. Kan Conam dat wel?”
7 maart 2019 opmerking webmaster: De eigenaar is gevonden en zal in contact worden gebracht met Joop Posthumus.
25 februari 2019: De vader van Sikko de Jong (sr.) uit Stad aan 't Haringvliet was Hendrik de Jong (1901-1960). Vader was in 1919 leerling-chauffeur bij de Eerste Nederlandsche Automobiel Maatschappij te ’s-Gravenhage, daarna hulp-monteur bij Renault garage “Central”, ook in ‘s-Gravenhage en later, vanaf medio 1920, particulier chauffeur, onder andere bij de familie Prins te Wassenaar. Op de foto hierboven (klik hier voor een grotere versie) is vader als jongeman te zien achter het stuur van een automobiel waarvan Sikko de Jong tot dusver het merk c.q. type niet heeft kunnen achterhalen. Op deze foto (klik!) is waarschijnlijk zijn baas (dhr. heer Prins?) te zien. Op deze foto is ook duidelijk het logo op de radiateur (met twee vlaggen en een kroon) te zien. De vraag is natuurlijk, wie kan zeggen welk merk en type auto dit is?
Opmerking webmaster: Ik denk overigens dat het radiateurlogo (de gekruiste wimpels met kroontje) een uiting is van vaderlandsliefde en steun aan het koningshuis en dus automerk logo afdekt of vervangt. Iets wat destijds (kort na de 1e wereldoorlog) blijkbaar wel vaker werd gedaan.
27 februari 2019: Ariejan Bos schrijft: "De auto is een Gräf u. Stift van het bouwjaar 1915. De originele badge is te zien op de andere auto. De badge met de vlaggetjes zou een uiting kunnen zijn van koningsgezindheid in de periode rond de 'revolutie' van Troelstra eind 1918."
12 februari 2019: Hans Kloos vond deze foto van twee taxi’s van de Pijltax voor de garage van Auto- en Rijwielhandel Joh. C. Rustman aan de Herensingel te Haarlem. Maar wat is het merk van deze twee taxi’s met de suïcide portieren? Wie weet het antwoord?
14 februari 2019: Hans Jurriëns denkt aan het merk Hudson of Hudson Terraplane van 1933.
3 juni 2019: Fred van Leeuwen komt met de oplossing: "Deze 2 auto’s zijn geen product van Hudson. Het zijn Continentals 1934, het laatste van slechts twee modeljaren, destijds geïmporteerd door Pon. Dat ik 1934 voor de Continentals koos is omdat ik alleen maar naar de bumpers keek. Die waren voor 34 recht. Voor alle 3 de series voor 1933 waren die in het midden, ik schat zo'n 40 cm, naar binnen gebogen. In het foldermateriaal dat ik voor 34 heb komt overigens de naam Beacon niet meer voor.
4 juni 2019 Opm. webmaster: De 'Standard Catalogue of American Cars 1805-1942' noemt voor 1933 drie modellen voor de Continental, Flyer, Ace en Beacon. Deze hebben alle drie rechtopstaande louvres. Voor 1934 werd alleen nog de Beacon geleverd en die heeft dezelfde louvres als het '34 model op deze advertentie van Pon. Dus ik denk dat de taxi's het 1933 model zijn.
2 februari 2019: Gerrit van Eerten vraagt zich af of bekend is van welke motor/chassis fabrikant de autobus op deze foto is (klik hier voor een grotere foto). L. Hendriks uit Zevenaar verzorgde de dienst Zevenaar-Arnhem. Volgens de ‘Autobus Documentatie Vereniging’ zou dit een Ford Transit 149-59B kunnen zijn, gebouwd door de Edesche Carrosseriefabriek van de gebr. van Eerten, maar er is geen andere Ford bekend met een dergelijke karakteristieke grille. Mogelijk dat aan de hand van de grille (klik!) duidelijk kan worden wat voor een type bus dit betreft. Wie kan hier meer duidelijkheid over verschaffen?
20 december 2018: Joris Bergsma vond in een oud huis in Bilthoven deze prachtige prentbriefkaart (klik op de foto hierboven voor een grotere versie). Hoewel het onderwerp natuurlijk niet zo mooi is, een vrij ernstig ongeluk tussen twee auto’s, eentje uit de provincie Utrecht en eentje uit de provincie Gelderland (klik op de links voor een grotere afbeelding van de auto's). Wel is duidelijk dat een dergelijk auto ongeluk een hoop toeschouwers op de been bracht. Joris is uiteraard benieuwd naar de merken van deze auto’s en namen van eigenaren. En zou nog te achterhalen zijn waar en wanneer dit ongeluk heeft plaatsgevonden?
9 oktober 2018: Matti van der Valk zoekt het merk van deze auto. Het is waarschijnlijk een Duits merk, omdat het kenteken IA is uitgegeven aan Berlijn vanaf 1906-1945. Aan de vlag te zien lijkt het een auto uit de Nazi tijd 1933 ? -1945. De vlag met de ‘S’ erop is ook niet bekend. Wie kan er iets meer vertellen over de auto en ook over de vlag?
11 oktober 2018: Volgens Jan Bakker is het een Steyr van eind twintiger jaren.
23 oktober 2018: Thomas Ulrich vermoed dat het een Wanderer W 11 uit 1931 is.
16 juli 2019: Volgens Fred van Leeuwen is de auto een Erskine uit 1929.
Het gaat om Bovagbladen van 1949 t/m 1952. Wanneer er ook nog Bovagbladen beschikbaar zijn van 1945 t/m 1949 en van 1954 t/m 1956, zou dit zijn onderzoeksgebied kunnen verbreden.
Wie weet waar Chris deze zou kunnen inzien en mogelijk delen kunnen inscannen?
9 oktober 2018: Fons alkemade weet dat het Bovagblad in de jaren 40 en 50 nog gewoon BOVAG heette, dus zonder Blad erbij. Hij schrijft: "Voor zover ik kan nagaan is het in te zien in de Library (zo heet dat tegenwoordig) van de TU Delft, en in de universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. Voor Delft is het in elk geval nodig om lid te worden en dat kost iets van 30 euro. Voor dat geld kan men ook nog heel veel andere autobladen en -boeken inkijken en zelfs soms lenen."
25 september 2018: Eduard Albracht schrijft: “Mijn opa had vanaf 1927 een autoverhuurinrichting op het Houtplein 33 te Haarlem. Hij noemde zich om nog onduidelijke redenen Albrecht i.p.v. de familienaam Albracht. Vervolgens werd de zaak voortgezet op het Lorentzplein 42 te Haarlem onder de naam Garage Trio, zijnde mijn Opa, mijn vader en zijn broer. In de Tweede Wereldoorlog werden de bezittingen geconfisqueerd. Hij begon begin 20e eeuw als chauffeur en koffiehuishouder. In 1908 werden van hem en de auto die hij bereed twee foto’s genomen waarop hij o.a. met zijn vrouw en broer staat. Ik zou graag willen weten wat het merk van deze auto is?” Klik hier voor een foto van de andere kant van de auto.
2 januari 2023: Leon van Oosterwijck reageert op de bovenstaande vraag. Hij heeft niet het gevraagde artikel, maar wel meer gegevens over de bouwer, Jan Wilke (bestand opent in pdf).
10 september 2018: Op zoek naar advertenties van oude motorfietsen kwam Bas de Voogd deze advertentie tegen in de Provinciale Noordbrabantsche en ’s Hertogenbossche Courant van 8 september 1902. De motortweewieler die gegarandeerd 60 km per uur loopt, waarmee Joh. Cordes van de Algemeene Nederlandsche Fabriek van Rijwielen, Motortweewielers en Motordriewielers adverteert zal ongetwijfeld een rijwiel met hulpmotor zijn geweest, maar wat ons interesseert is de vermelding ‘Automobielen’. Zou deze fabriek echt auto’s hebben gebouwd? En onder de naam Cordes? Wie kan hier meer over vertellen?
17 juli 2018: Hans Bramer stuurt deze foto van een vrolijk vakantievierend gezelschap voor een pension. Sommigen hebben gesuggereerd dat deze sportieve auto met dickey seat een Delage uit de eerste helft van de jaren twintig zou kunnen zijn. Maar zeker is dat niet. Wie verschaft duidelijkheid? Klik op de foto hierboven voor een grotere versie.
18 juli 2018: De radiateur met het ronde logo doet Mike Schellekens eerder aan een Fiat denken.
8 augustus 2018: Jan Bakker komt tot de slotsom dat het een Delage is. Vermoedelijk een D8 Sportes uit 1929-1934. Op internet staat een foto van hetzelfde model.
16 juli 2018: Richard Adatto schreef het boek ‘Delahaye Styling and Design’. Er komt een volgende editie van dit boek aan met daarin aandacht voor carrosseriebouwer ‘van Leersum’ die twee Nederlandse Delahaye’s van een carrosserie zou hebben voorzien. Het zou gaan om een coupé en een convertible. Op onze ‘van Leersum’ pagina staat een foto van de coupé, maar wie kan meer informatie over beide auto’s verstrekken?
10 juli 2018: Patrick van Griethuysen vond op de Haagsche antiekmarkt in een doos met Belgische familie foto's deze mooie foto. Vanwege de mascotte op de radiateur dacht hij eerst dat de auto een Hispano-Suiza was, maar dat klopt niet met de vreemde wielen met Englebert banden. De mascotte is trouwens ook niet van Hispano, dit lijkt een ‘Midge’ te zijn, een mascotte van een stekelig insect dat vaak op de radiateurdop van een MG werd gemonteerd. Maar dit is geen MG is en ook geen Hispano. Wat is het dan wel? Klik op de foto hierboven voor een grotere versie.
13 juli 2018: Nico van Dijk schrijft: "Gelet op de gesloten carrosserie, de zg. artillerie wielen, de kieuwen in de motorkap en het driehoekig logo op de wielnaven doet mij denken aan een Hudson Super Six uit 1930. Het is zeker geen Hispano-Suiza. De mascotte op de radiateurdop is een eigen maaksel. Ik kom tot deze conclusie na overleg met mijn Spaanse vriend Josep Astudillo (ook automobielhistoricus)."
17 juli 2018: Volgens Herman van Oldeneel heeft de auto veel weg van een ’29 Essex.
29 juli 2018: Klaas Poutsma denkt dat dit het embleem is van een Packard van bouwjaar ca. 1930.
16 juli 2019: Volgens Fred van Leeuwen is de auto zonder twijfel een Hudson 1929.
5 juni 2018: Marius Otto is op zoek naar informatie over het automerk dat zijn naam draagt, de OTTO. Behalve de Gasmotoren Fabrieken van Otto (en Deutz), heeft het merk Otto ook als automerk bestaan. De auto’s zijn geleverd vanuit Philadelphia, Pennsylvania USA en Paris France. Het automerk heeft bestaan rond 1909 - 1911. Voor zover bekend bestaat er nog een exemplaar van een Runabout in de kleur wit die af en toe op veilingen of in musea opduikt. Summier is er wat te vinden op het internet maar Marius zoekt naar meer achtergrondinformatie, afbeeldingen, advertenties en publicaties en dan met name over de Franse tak van het merk Otto.
7 juni 2018: In de 'Standard Catalogue of American Cars 1805-1942' staat de Amerikaanse Otto uitgebreid beschreven en in 'The Beaulieu Encyclopedia of the Automobile' van Georgano staat ook info over de Franse en de Duitse Otto. Van deze info is een kopie opgestuurd aan Marius. (Met dank aan Hans Jurriëns)
28 mei 2018: Bob Eefting vond twee foto’s van hetzelfde skrapatsel, genomen bij Garage Louisse in Goes direct na inbouw van een gasgenerator aldaar, ca. 1943. Zelfde plek, zelfde mannen, maar andersom. Hij kreeg de beide foto's vanuit zeer verschillende bronnen, waarvan eentje van de dochter van de garagist Louisse.
Maar wat is dit voor een voertuig? Niet alleen is de vraag op welke basis dit voertuig werd gemaakt, maar ook welke functie hij nu eigenlijk heeft gehad? Wellicht een aandrijfmachine voor bijvoorbeeld een dorsmachine? Wie kan dit skrapatsel *) thuisbrengen? (klik op de foto’s voor een grotere versie).
*) Opm. webmaster: ik kon het woord ‘skrapatsel’ niet terugvinden in de Dikke van Dale, maar de betekenis lijkt me duidelijk :-0
31 mei 2018: De oplossing van dit raadsel komt van Hans Jurriëns. Hij schrijft: "Het voertuig met gasgenerator genaamd Skrapatsel is een Latil type 24, de gasgenerator op het voertuig is naar alle waarschijnlijkheid een Gouhin-Poulenc."
22 mei 2018: Voor de heemkunde kring "het waalres erfgoed" is John Rengers op zoek naar de juiste plek waar deze foto is gemaakt. De foto dateert van circa 1944 en op de achtergrond is nog juist een Shell kroonpomp (klik!) te zien. John vermoed dat de foto is gemaakt in de omgeving van Valkenswaard, Aalst/Waalre of Eindhoven-Zuid, waarschijnlijk aan de N69. Wie herkent deze plek?
2 maart 2020: Frans van Ham komt met het antwoord. Hij schirjft: "Deze pomp, benzine / diesel, stond ter hoogte van de kruising Kon. Wilhelminalaan – Kon. Julianalaan, Valkenswaardseweg in Aalst, gemeente Waalre. Deze pomp (vermoedelijk diesel) behoorde bij een Büssing Garage, die vrachtwagens (Merk Büssing) verkocht en repareerde. De inrit ligt er nog. De villa is grondig verbouwd aan de voorzijde."
Foto Google Maps
16 mei 2018: Aard Heijmans is in het bezit van een draaiorgel dat op een zogenaamde ijzeren hond staat. Deze wordt aangedreven door een JLO-motor*), maar daar zijn een paar probleempjes mee. De ene keer start de motor direct met één keer aan het koord trekken. De andere keer is hij met geen mogelijkheid aan de praat te krijgen. De vonk van de bougie is goed en ook de carburateur is schoongemaakt. Op de carburateur staat een nummer: 1/11/401. Als die het probleem kan veroorzaken zoekt Aard een nieuwe (andere). Wie weet daar een adresje voor?
Verder zit er uiteraard een overbrenging van de motor naar het wiel. Wie weet hoeveel olie daar in moet en welke olie?
*) opm. webmaster: Eigenlijk heet dit een ILO-motor, maar door de gestileerde "I" in het logo werd in de volksmond meestal van JLO gesproken. Er werd zelfs vaak met de letters "JLO" geadverteerd.
16 augustus 2018: (opm. webmaster) via/via kregen we de tip dat waarschijnlijk Clemens Jansen van het JLO museum hier mee helpen. Bij hem kun je terecht voor advies over en eventueel reparatie van JLO-motoren. Klik hier voor de website!
15 mei 2018: Fer Cools vond dit zoeklicht op een Belgische rommelmarkt. Hij schrijft: “Ik vond hem erg zwaar. Maar na demontage (beetje lastig door roestige schroef) bleek er een soort doos in te zitten met mogelijk een veer erin (Zie pijl op foto 3). Aan de voorkant van deze doos zit nog een zwarte reflector vormige plaat en daar steekt een messing pin uit die de lamp in de fitting raakt (een originele Willocq-Bottin gloeilamp License Philips!). Aan de achterkant van het huis steekt een moer uit maar er ontbreekt mogelijk een achteruitkijkspiegel. Misschien kon je met deze spiegel ook iets stellen of schakelen in die veerdoos. Boven op de lamp staat het logo Lumen en er onder het Willocq-Bottin logo. Kent iemand dit type lamp en kan er iets meer over vertellen?”
Klik op onderstaande foto's voor een grotere versie
16 mei 2018: Hans Jurriëns vraagt zich af of de 'doos' een soort van dynamo kan zijn en dat er aan de lamp een slingertje hoort?
22 mei 2018: een reactie van Fer Cools: "Het idee van Hans was goed en heeft me iets op weg gezet. Ik heb het veerhuis maar eens opengemaakt, maar er zat alleen een hele grote veer in. De kabels die er nog aan zitten zijn origineel. En het messing middencontact is verend en kan ronddraaien met het zwarte binnenhuis zonder dat de reflector en fitting beweegt. Ik denk dat het een soort automatisch kabel oprol mechanisme is (net als een stofzuiger). Als je de grote ringmoer onder de lamp losdraait kun je de lamp van de voet af nemen en als looplamp rond de auto gebruiken (wel groot en zwaar). Als je terug komt wikkelt de kabel zich vanzelf weer op in het lamphuis."
30 april 2018: Ongeveer vijftig jaar geleden kocht Jan Bakker van een op leeftijd zijnde autosloper in Denemarken een aantal merkemblemen. Daarbij was ook deze leeuw waarvan de sloper vertelde deze ooit "van een radiateur van een auto gesloopt te hebben". Het merk was hem onbekend.
De lengte van de leeuw is tien centimeter en aan de onderzijde zijn twee gaten met schroefdraad te zien. Komt deze leeuw echt van een autoradiateur af en wat zou dan het merk geweest kunnen zijn? Wie kan er iets van vertellen?
16 april 2018: Jan Plugge is sinds augustus 2014 in het bezit van deze Volvo PV444KS van november 1956. Deze auto is in november 1956 in Nederland op kenteken gezet (VD-99-25) Zoekend naar de geschiedenis van deze auto kwam op onze website de pagina over Volvo assemblage bij Polynorm in Bunschoten tegen.
Jan wil graag weten of zijn auto ook één van 1000 Volvo's is die door Volvo van 1955 tot 1957 bij Polynorm in Bunschoten zijn geassembleerd. Het originele "Linnen" kentekenbewijs is nog aanwezig en hieruit blijkt dat het een originele voor Nederland geïmporteerde of naar nu blijkt wellicht geassembleerde auto is.
Wie weet of Volvo (Polynorm of misschien een overheidsinstantie) chassisnummers heeft geregistreerd van auto's die hier zijn geassembleerd? Het chassisnummer van Jan's Volvo is 120913.
28 maart 2018: Bert Koopman zoekt naar meer gegevens over de S.D.S. Wat we weten uit ‘The Complete Encyclopedia of Commercial Vehicles’ is dat S.D.S. een Belgisch bedrijf was dat van 1938 tot 1940 zware trucks bouwde uit onderdelen van toeleveranciers. De motoren kwamen w van Hercules of Gardner, de assen van Timken, versnellingsbakken van Clark en Lockeed hydraulische remmen met een servo van Dewandre. Volgens Bert zou er ook een Kromhout onderstel zijn gebruikt, maar hij kan hier nergens enige info over vinden. Wie weet meer over type, motor gegevens, gebouwd aantal? Ook wil Bert graag weten wie de carrosseriebouwer van S.D.S. was.
8 maart 2017: Eduard Hattuma trof in de Facebookgroep Walcheren een auto aan die zelfs hij niet kon identificeren. De auto heeft het stuur aan de rechterkant en een ‘nieuw’ kenteken afgegeven in 1953. Wie herkent merk, type en bouwjaar?
9 maart 2017: Volgens Hans Jurriëns is dit vrachtwagentje een Bedford WLG of WHG van begin jaren 30
13 februari 2018: Jeroen Branderhorst is sinds augustus 2017 in het bezit van deze zeer originele Fiat 1100-103 van november 1955. Deze auto is in januari 1956 in Nederland op kenteken gezet (TK-71-46). Zoekend naar de geschiedenis van deze auto kwam hij op de Conam-website onze pagina over de Fiat assemblage tegen.
Jeroen wil graag weten of zijn auto ook één van 789 Fiat's is die door Leonard Lang in 1955 zijn geassembleerd. Onder de motorkap, tegen het schutbord zitten bij zijn Fiat namelijk twee kleine gaatjes waardoor het lijkt alsof er ooit iets (een plaatje) gemonteerd heeft gezeten. Dat zou dan een soortgelijk plaatje als dit moeten zijn.
Wie weet of Leonard Lang (of misschien een overheidsinstantie) chassisnummers heeft geregistreerd van auto's die hier zijn geassembleerd? Het chassisnummer van Jeroen's Fiat is 210333.
2 mei 2018: Robert van Kesteren komt met het antwoord. Hij schrijft: "Deze Fiat 1100 werd inderdaad in Amsterdam geassembleerd. Het nummer klopt en vermoedelijk heeft de Hollandse vestiging er een plaatje overheen geslagen. Het verhaal begon dat de importeur Leonard Lang de prijzen wilde drukken en geleerd had van Fiat France waar de Fiat-Simca ontstond hoe je die prijs kon verlagen door assemblage alhier!
Het Nederlands bedrijfsleven functioneerde als toelevering van o.a. de accu's, koplampen, elektro en eventueel een Philips radiootje, Everwarm radiateurhoezen, Sickenslakken en tegen meerprijs een Coenen schuifdak.
De gemeente Amsterdam had in het havengebied in de te bebouwen buurt de Adriaan Goedkoopstraat gevonden waar de hallen kwamen met schuine lichtdaken. Eenmaal in de week kwam een Italiaanse hoeveelheid goederenwagens vol chassis, motoren in houten kratten, spatborden, deuren etc. voorzichtig gerangeerd met een diesel het terrein op. Het startte in de zomer van 1956 en in 1963 hield het op met de laatste 1100 D. D sloeg op Duecento (= 1200) met een hotspot bij de inzuigbuis die verwarmd water gebruikte om het mengsel beter te maken.
De Amsterdamse gemeenteraad was blij omdat er werklozen rondliepen en die werden er snel bijgeschoold om aan de lopende band te staan, ze wilden er later niet meer weg want door hard werken kon je een Fiat 1100 aldaar kopen. Drie maal kwam een speciale staf uit Turijn kijken en was tevreden. In 1960 was de kwaliteit zo goed dat Italianen een Hollandse Fiat wilde hebben.
Door de invoering van de E.E.G. was het voordeel voorbij door het gelijke loon- en prijsbeleid. De hallen kwamen leeg te staan."
Foto 1 laat een vrachtauto zien van kolenhandel Van Iperen uit ’s-Gravendeel. Links staat Koos Havelaar en rechts Jan van Twist. Het jaar is 1947.
3 januari 2018: Bob Eefting vermoed dat dit een Fordson WOT3 is.
21 december 2017: Daniel Schulz uit Keulen heeft een goed jaar geleden een origineel Nederlandse motorfiets uit 1951 gekocht. Het is een AWO, een Oostduits merk, geïmporteerd door De Binckhorst Auto en Motor Import N.V. in Den Haag. De AWO had het kenteken NL-31-62.
Blijkbaar werd de AWO in 1965 aan de vorige eigenaar verkocht (diegene van wie Daniel de motor heeft gekocht). Daarvoor kwam de motor uit Oostvoorne. De foto’s zijn van de aankoop, inmiddels wordt de AWO gerestaureerd.
Daniel zou graag willen weten welke dealer of dealers in de buurt van Rotterdam begin jaren vijftig de AWO hebben verkocht. En is ook bekend hoeveel van dit model er in Nederland zijn verkocht? Verder is natuurlijk alle andere info van harte welkom!
27 januari 2021: Helaas geen reactie via Conam, maar Daniel heeft inmiddels gevonden dat er een dealer zat in Amsterdam, de firma H. de Rijk & Zn., Corn. Krusemanstr. 58-60.
16 november 2017: Bart van Hoef heeft onlangs in Brazilie een aldaar gefabriceerde Puma GTE-1600 coupe van 1974 gekocht. Helaas is er van deze auto's in Europa niet veel bekend, maar toch zijn ze ook in Nederland geïmporteerd, door Sieberg in Amsterdam van 1973 tot 1975 en door de Hollandse Auto Importmaatschappij te Rijnsburg in 1978.
Bart zou graag willen weten hoeveel van deze Puma’s origineel geïmporteerd zijn in Nederland en of eventueel iemand meer over dit merk kan vertellen. Wellicht is er nog ergens archiefmateriaal van deze firma’s over de Puma?
Van de nu nog actieve garages zou Garage De Enk in Vreewijk een goede kandidaat kunnen zijn, maar dat is niet met zekerheid te stellen. Garage De Enk stamt uit de jaren dertig van de vorige eeuw, maar sluit eind van dit jaar.
Wie heeft nog meer suggesties?
13 november 2017: Eduard Hattuma denkt aan Automobielbedrijf Hoogenboom, opgericht in 1936.
20 november 2017: Fons Alkemade denkt dat Autobedrijf Breeman wel eens een van de oudste kan zijn. Zij begonnen weliswaar met motorfietsen, maar al in 1916 adverteerden ze met tweedehands auto’s.
30 oktober 2017: Van het Groninger Archief kregen we deze foto van een auto met het provinciale nummer A-5148. Daarbij de vraag of iemand weet wat dit voor merk is. De gedachten gaan uit naar een Brennabor of is het toch een ander merk? Klik hier voor een grotere afbeelding van de auto!
8 december 2017: Volgens Fred van Leeuwen is dit een Citroën B14 uit 1928.
30 oktober 2017: Tijdens de voorbereidingen voor een vervolg op het boek “Autodesign in Nederland” kwam Jan van der Lit onderstaand artikel tegen in de “Fabrieksbode Stork”, van 18 december 1970. Voor het verkrijgen van meer informatie over de bouw en meer fotomateriaal zijn we op zoek naar de autobouwer E. Pieper.
8 december 2017: Inmiddels heeft Jan van der Lit contact kunnen leggen met dhr. Pieper, wat geresulteerd heeft in meer informatie plus foto's
26 oktober 2017: Theo Ernst is sinds 1999 eigenaar van een bestelauto van het merk Willys Overland met het kenteken BE-16-17. Hij schrijft: “Ik kocht de auto uit het voormalige Automuseum Bergeijk. Bij de documenten - kentekenbewijs, kopie deel III en de tenaamstelling (sindsdien op mij naam) - zat nog een document. Een Kwaliteitsbewijs (Klik!) van de 760 Hersteleenheid te Utrecht, waaruit blijkt dat de betreffende auto een motorblok heeft, wat door een afdeling van het Ministerie van Defensie "behandeld" was op 20 november 1991.
Op de voorruit van deze auto zit een "APK-sticker", afkomstig uit Israël, zie foto hieronder.
Er zijn geruchten, dat de auto gediend zou hebben bij de Brandweer van Utrecht en dat de auto in Israël voor het Rode Kruis gereden zou hebben. Ik heb zelf al de nodige moeite gedaan om achter de historie van dit voertuig te komen, maar dat is mij tot op heden niet gelukt. Niet bij Defensie, niet bij de RDW, niet bij de ambassade van Israël. Wie kan er meer op de historie van deze Willys vertellen? En wat is de relatie met 760 Hersteleenheid te Utrecht?”
(opmerking webmaster: Dit type Willys F4-134 werd van 1953 tot en met 1958 geïmporteerd door de Nederlandse Kaiser Fabrieken Rotterdam N.V., maar ook werden er door Nekaf in 1955 91 stuks geassembleerd. De auto van Theo Ernst dateert van 1963 toen de import in handen was van Kemper en van Twist Diesel N.V. te Dordrecht).
"APK"-sticker op voorruit
8 mei 2018: Wil Elbers liep in zijn onderzoek naar de geschiedenis van BMW tegen de assemblage van een BMW 700 in Israël aan. Ene Efraim Ilin hield zich daar mee bezig. Hij was eigenaar van de firma Kafris en die heeft ook Willys geassembleerd. Dus het kan gemakkelijk zijn dat dit een echte Israëlische Willys is/was. De naam Kafris komt van Kaiser-Frazer Israel, kortweg Kafris.
26 oktober 2017: Kees Dekker van het automuseum Schagen kent iemand die veel van NSU's weet en vroeg hem om een reactie: "De Cavallino is nooit bij NSU gemaakt, maar in Italië en werd verkocht via de NSU dealers. Van Oorschot heeft ook Cavallino's gemaakt met onderdelen uit Italië en de motor van de NSU Quickly vanaf ongeveer 1958. De Cavallino heeft een 3 versnellings motor en die kwam in 1958 op de markt.
De NSU importeur in Italië heette VOK & MACOLA. Deze heeft diverse motoren met NSU motor van 98cc, 125cc en 250cc in Italië laten maken. Vermoedelijk is deze importeur ook verantwoordelijk voor het produceren van de Cavallino. De ingeslagen frame identificatie zou dus van deze importeur kunnen zijn. Het behoort namelijk gelezen te worden als VOK-A 1234. Tot zover wat ik er over kan vertellen, het is voor een groot deel berustend op verhalen want er bestaat geen geschreven geschiedenis van."
27 oktober 2017: reactie van F. van Kuringen: "Het bovenstaande verhaal klopt ook niet helemaal, want ik ken iemand die die een Cavallino heeft van 1955 met twee versnellingen. Dat de frames van VOKA afkomstig waren geloof ik direct want daar ging Van Oorschot ze ook halen en maakte er een Nederlandse Cavallino van door er een eigen voorvork en spatbord aan te hangen. En NSU is zelf begonnen in 1957 tot 1960 met Cavallino's te bouwen met 3 versnellingen. In 1958 is de opvolger, de TT, gekomen. We weten er allemaal een beetje van, maar de juiste geschiedenis zullen we nooit te weten komen, want ik vermoed dat degenen die het kunnen weten allang dood zijn. Maar blijft er nog een vraag over: waarom staat er alleen op Nederlandse frames VOKA en op de rest niet? Nietemin toch bedankt, ik weet nu dat VOKA Italiaans is."
16 oktober 2017: Conam-lid Bas de Voogd doet onderzoek naar het vroege automobilisme op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Daarbij stuitte hij op deze foto’s van een melkauto die in maart 1948 in de sloot is geëindigd. Deze trekker met oplegger was in elk geval in 1947 nog in gebruik bij melkfabriek De Volharding in Sommelsdijk. Wie kan Bas iets meer vertellen over het merk van deze vrachtwagen?
17 oktober 2017: Het antwoord komt van Richard Enters uit Frankrijk. Volgens hem is het een Amerikaanse FWD SU-COE ex militaire wagen uit 1942. Hiervan zijn er vele na de oorlog in het bedrijfsleven terecht gekomen bij gebrek aan nieuw materieel.
23 oktober 2020: Jef Martens heeft als fervente ‘fan’ van de FWD SU COE een opmerking over bovenstaande reactie. Hij schrijft: “Op deze vraag kwam het antwoord dat betreffende wagen een FWD SU COE is. Mijns inziens is dit enkel gedeeltelijk waar en is het alleen de cabine van een FWD SU COE. Deze conclusie maak ik uit de beoordeling van de vooras van betreffende wagen. De as lijkt met té smal en tevens heeft de FWD SU COE een zeer specifieke ‘wieldop’.“
18 september 2017: Wil en Lucia Derks zijn al 32 jaar in het bezit van deze fraaie woonwagen. Het bouwjaar is ongeveer 1929 en de woonwagen stond 62 jaar geleden op het woonwagenkamp in Helmond.
Wil en Lucia willen graag weten wat voor type wielen er onder deze woonwagen zitten. Wat ze wel weten is dat de as een Salisbury is, maar de wielen zijn nog een raadsel. Klik op de foto links voor een vergroting van het voorwiel. Klik hier voor een foto van het achterwiel. Wie kan er meer over deze wielen vertellen?
19 september 2017: Fer Cools denkt dat deze wielen wat weg hebben van die in de jaren 20/30 onder merken als Reo, Diamond-T en Stewart zaten.
27 oktober 2017: Jaap Vermeij (geboren in 1947 in Den Haag) kent deze wielen vooral van Duitse trucks uit de jaren vijftig, naast die uit de VS. Voorbeelden: Büssing 8000, Mercedes Benz 6600 en Krupp Titan uit 1955 (je ziet ze nu op internet-afbeeldingen, inclusief schaalmodellen). Met de zes bouten kon bij het lekraken van de band alleen de buitenvelg worden gedemonteerd, net als bij klassieke wielen met houten spaken (die tussen de binnenvelg en de naaf geklemd zaten).
17 juli 2017: Een kennis van Conam-lid Tony Vos is momenteel bezig met de restauratie van deze carrosserie. Het zou een Fiat Vignale zijn, vroeg jaren vijftig met een 1.100 motor. Maar het ontbreekt hem van enig beeld en dat is bij restauratie wel heel erg plezierig. Wie heeft er bronnen die hier misschien wat duidelijkheid in kunnen scheppen?
4 mei 2017: Opnieuw een vraag van Freek van Leeuwen. Hij schrijft: “In de AutoKampioen van 1 juni 1946 vinden we deze foto van een antieke De Dion-Bouton. De redactie van dit illustere blad vond het blijkbaar opmerkelijk om zo'n oude auto langs de kant van de weg aan te treffen en maakte er deze foto van. Volgens de redactie is de auto van 1904, maar het is meer aannemelijk dat 1906 het bouwjaar is. De auto heeft het kenteken M-39523, uit Gelderland dus. Volgens de tekst is de foto gemaakt in Bodegraven, dus de De Dion Bouton heeft een leuk eindje gereden.
Op de achtergrond zien we nog net een auto voorbij rijden, de contouren duiden op een Amerikaans model van eind jaren '30. De foto is dus echt wel actueel. Het is natuurlijk opmerkelijk dat deze stokoude auto heelhuids de oorlogsjaren door is gekomen. De AutoKampioen plaatst onder de foto wat sarcastische commentaren, de foto is duidelijk bedoeld als aanklacht tegen het feit dat er nog zo weinig auto's beschikbaar zijn voor het wegverkeer.
Mijn vraag is: wie kent het kentekennummer M-39523, is er enig vermoeden wie de eigenaar van deze auto geweest kan zijn. En... is het mogelijk dat deze De Dion Bouton nog bestaat?”
3 april 2017: In de Groninger Archieven bevindt zich deze foto van een auto met het provinciale nummer A-6767. Dit nummer werd op 21 november 1922 afgegeven aan Derk Doornbos, van beroep garagehouder/bloemist, die woonde in Wirdum, gemeente Loppersum. Derk Doornbos werd in de volksmond "Derk Accu" genoemd. Voor een nieuwe accu of reparatie aan een accu kon je het beste bij hem terecht. Maar nu de vraag... het Groninger Archief wil graag weten wat het merk van de auto van Dirk is (klik hier voor een vergroting). Wie helpt?
22 maart 2017: Fons Alkemade kocht onlangs deze fraaie prentbriefkaart met daarop het oude gemeentehuis van Apeldoorn aan het Raadhuisplein. Fons schat de datering op ongeveer 1932, maar wat hij echt graag wil weten is wat voor sportieve auto er op de voorgrond staat (klik hier voor een grotere afbeelding). En misschien als bonus ook het merk van de auto op de achtergrond (klik)?
28 maart 2017: Volgens Henk Schuuring is dit een Wolseley Hornet special uit 1932/33 met een carrosserie van Swallow of Abbey.
30 maart 2017: Hans Jurriëns waagt een gok over de auto op de achtergrond. Hij denkt aan een 28er Chevrolet, zo niet dan houdt hij het op een GM automobiel van 1927 – 1928.
13 maart 2017: Wim Schuitema stuurt een foto die waarschijnlijk in de jaren 1935/1940 is gemaakt van een omgebouwde personenauto. Hij schrijft: “Ondanks dat ik duizenden fotos van (oud) brandweermaterieel heb, weet ik niet van welk merk dit voertuig is. Waarschijnlijk is dit voertuig bij de firma Planken of Kronenburg als brandweerauto opgebouwd. Het lijkt mij geen van Bergen of Bikkers opbouw. Wie weet van welk merk dit voertuig is en welk bouwjaar deze is?” Klik hier voor een grotere foto van de auto.
16 maart 2017: Ook Ed Beekman en Hans Waldeck houden het op een Chevrolet. Ed Beekman schrijft: “Deze brandweerwagen is zeker een Chevrolet 1933, een Buick uit 1933 heeft aan weerszijde van de motorkap een vouw die in de gril doorloopt.”
Hans Waldeck stelt dat het “een 1933 Chevrolet is, vermoedelijk afgeleid van een sedan of liever gezegd een coach. De standaard Chevrolet pick-up dat jaar had een ander bakje. Mijn mening baseer ik op het volgende. Ik meen bij de auto op de foto aan de bovenzijde van de radiateurmantel geen knikje te zien, karakteristiek voor Buick. De Chevrolet had dat jaar drie kleppen in de zijkant van motorkap zitten, terwijl Buick zes overeenkomstige kleppen had. De auto op de foto heeft er maar drie. Voor het overige zijn overeenkomsten inderdaad groot. Andere bouwjaren komen niet in aanmerking, omdat dan de verschillen op meerdere kenmerken met de auto op de foto significant verschillen.”
2 maart 2017: Op een autosloperij in Limassol op Cyprus zag Fons Alkemade deze wegroestende grille met daarop een embleem met een zwaard. Hoogstwaarschijnlijk is het een Engels merk uit de jaren vijftig, maar naspeuringen hebben tot op heden geen merk opgeleverd. Wie helpt?
6 maart 2017: Zowel Jan Bakker als Hans Jurriens hebben gemeld dat de grille met het zwaard komt van een Ford Prefect E493A, gebouwd in de periode 1949 – 1953.
13 februari 2017: Hans Jurriëns vond een foto van een automobiel die hij niet kan thuisbrengen. Hij heeft gezocht in de richting van Brennabor, Opel en NAG Protos, maar komt er niet voor 100% uit. Het is moeilijk te zien maar de auto heeft als sterke aanwijzing horizontale louvres in de motorkapflanken. Aardige bijkomstigheid is dat het bijschrift bij de foto luidt “Dorus”, maar het is niet bekend of dit de naam van de auto of van de eigenaar is. Wie helpt?
27 februari 2017: Hans Waldeck en Fred van Leeuwen zijn gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat 'Dorus' een circa 1931 F.N. 11CV 1625 is.
(opm. webmaster: Dorus Willems is inderdaad de eigenaar van de auto, op de foto met zijn vrouw Daatje. De foto is genomen in Beuningen Gld.)
13 februari 2017: Freek van Leeuwen kreeg kort geleden een goede vriend op bezoek met een verzameling stereofoto's. Het waren in hoofdzaak vakantiekiekjes. Op een aantal foto's is een auto te zien, de meest duidelijke foto staat hierboven (klik op de foto voor een grotere versie).
Freek schrijft: “Natuurlijk ben ik op zoek gegaan naar merk en type. De puntige grille lijkt duidelijk te wijzen naar Mercedes, maar er zijn ook andere merken die deze grille hebben gebruikt. Niettemin houd ik het op Mercedes, ook gezien de dubbele koplampen.
Het is mogelijk dat het een Mercedes-Knight is, met de bekende schuivenmotor. Het zou ook een compressormotor kunnen zijn, die juist in die vroege jaren twintig verscheen. Dan zou het model de 10/40 moeten zijn, of de 10/40/65. De motorkap telt aan de zijkant 13 luchtsleuven.
Het logo op de grille heeft me nogal bezig gehouden. In die vroege jaren twintig had Mercedes een driepuntige ster zonder cirkel die op de flanken van de puntige grille stond. Maar deze auto heeft een logo midden op de punt van de grille. Ik vond echter een foto van een Mercedes uit die periode met net zo'n embleem-in-het-midden.
Overigens heb ik wel de historie gevonden van de eigenaar. Het kenteken L-2285 staat sinds 1916 op naam van de uitgever, drukker en later kunsthandelaar Willem Scherjon uit Utrecht. Hij was in de jaren 20 en 30 een bekende figuur in de Nederlandse kunstwereld en heeft diverse moderne kunstenaars op weg geholpen. Zijdelings was hij ook betrokken bij het ontstaan van het Kröller-Müller Museum. De foto's zijn gemaakt in de zomer van 1923 in Zwitserland.
Mijn vragen zijn de volgende:
Wat voor auto is dit? Welk merk, type en bouwjaar?
Valt er iets te zeggen over het type motor?
Waar zou Utrechter Willem Scherjon deze auto hebben gekocht? Importeur AutoPalace zat in Den Haag, was er wellicht een agent of dealer in Utrecht?
Hopelijk kan ik met jullie informatie dit verhaal compleet maken.”
16 februari 2017: Hans Waldeck twijfelt aan Adler, hij schrijft: "De auto met de Spitzkuhler is niet zo eenvoudig. Ik heb diverse (Duitse) merken gevonden met zo'n radiateur én met die twee koplampen. Audi, Mercedes, NSU, NAG en Durkopp hadden allemaal in de periode ook die dubbele koplampen. Ik geloof niet, dat het een Mercedes is. Die radiateuren zijn toch wat groter en vooral breder. Een Adler is het ook niet, want die had het beeldmark - een driehoek, die op de punt staat - meestal juist onder de radiateurmantel zitten en niet erop. Daarnaast hadden Adlers eigenlijk allemaal draadspaakwielen en geen artilleriewielen. Ik denk heel erg aan een Audi Typ C uit 1921, maar sluit de andere mogelijkheden nog niet uit."
16 februari 2017: Ariejan Bos komt met de definitieve oplossing: "Ik ga toch ook wel voor Adler. In die periode werd het Adler-embleem ook wel 'hoog' geplaatst. Niet altijd, maar in het boek van Werner Oswald staat er ook een (p.32 bovenaan). Een ander punt is de draadspaakwielen. Inderdaad hebben alle afbeeldingen met Spitzkühler in mijn archief ook draadspaakwielen, maar bij de vlakke radiateuren is dat zeker niet het geval. Waarom weet ik niet.
Dan is er nog die andere auto die mij eigenlijk meer intrigeert. Ik heb het vage gevoel van een Delahaye, maar heb niet genoeg info uit deze periode om dat te kunnen bewijzen. Andere suggesties heb ik op dit moment niet."
17 februari 2017: Volgens Jac Maurer kan deze Adler bij de firma Gebr. Nefkens in Utrecht zijn gekocht. Die waren daar sinds 1916 gevestigd. Nefkens is een tijd importeur geweest en heeft de laatste Adler in 1931 verkocht.
2 februari 2017: Dhr. J. van Wanrooij is in het bezit van deze Chevrolet Universal AD Roadster uit 1930. Deze auto is in 1930 nieuw geleverd in Nederland, waarschijnlijk door Automobielbedrijf Gerritsen & Petrus, Melkpad 4 te Hilversum. Het eerste provinciaal kenteken van deze auto was G-179, dit kenteken is in 1955 vervangen door RX-88-61. De auto was toen nog steeds in het bezit van de eerste eigenaar. Na een brand bij een latere eigenaar is het linnen kenteken verbrand, en daardoor heeft de Chevrolet een nieuw AM kenteken gekregen.
Nu de vragen: Zijn er mensen die nog één of meerdere foto’s bezitten met daarop de Chevrolet met het G-179 of RX-88-61 kenteken? Zijn er mensen die dhr. van Wanrooij iets meer over de geschiedenis van deze auto kunnen vertellen, vooral over de periode tussen 1969 en 2004? En weet iemand wanneer deze bijgaande foto gemaakt is en waar?
Opmerking webmaster: het nummer G-179 is afgegeven op 27 januari 1906 aan H.A.G. Bensman uit Hilversum. Was hij degene die in 1930 deze Chevrolet kocht?
28 januari 2017: In de Nieuwe Apeldoornsche Courant van donderdag 31 december 1936 stond deze trieste foto van een verongelukte auto. Klik hier voor een grotere foto. Volgens het bijschrift bij de foto was de auto over de kop geslagen op de Arnhemscheweg bij Museum Vaal. De zoon van de onfortuinlijke chauffeur zou nu graag willen weten wat het merk en model van deze auto is geweest. Wie helpt?
3 februari 2017: Volgens Hans Jurriëns is dit wrak naar alle waarschijnlijkheid een Chevrolet Capitol 4 deurs sedan van 1927. In acht genomen de grote schade aan de auto en de matige kwaliteit van de foto blijft het enigszins een gok.
25 oktober 2016: In de beeldcollectie van het Streekarchief Langstraat Heusden Altena bevinden zich heel wat foto’s van oude automobielen. Meestal is het merk en kenteken zichtbaar op de foto of te achterhalen, in dat geval worden ze geplaatst op de site van De auto van m’n opa. Op deze foto (klik hier voor een grotere versie) is de automobiel te zien van L.H.A. Verhoeven uit Heusden, met het Provinciale Nummer N-2114. De foto dateert waarschijnlijk uit de periode 1914-1920. Op de foto is de auto te zien voor het woonhuis aan de Waterpoort te Heusden en hoogstwaarschijnlijk zit de eigenaar achter het stuur. Onder de foto staat geschreven: “Type 40 x 130 14 PK”. Wie weet het merk van deze automobiel en/of kan de tekst duiden?
27 oktober 2016: Zowel Ariejan Bos als Henk Schuuring zijn van mening dat dit een Métallurgique is van 1914 of mogelijk 1919. Ariejan Bos schrijft: "Het 14 pk model in die jaren had een 80x130 motor, dus waarom de boring in de tekst is gehalveerd is voor mij niet helemaal duidelijk. Het enige wat ik kan bedenken is dat iemand een foutje heeft gemaakt en dat het iets te maken heeft met de berekening van de cylinderinhoud (waarvoor je de boring door 2 moet delen)."
Opmerking webmaster: de fout ligt bij mij, want er staat wel degelijk '80' in plaats van '40'.
1 oktober 2016: Jason O'Shaughnessy uit Ierland is in het bezit van de hierboven afgebeelde Philos (klik voor een grotere foto) en is op zoek naar de vroege geschiedenis van deze auto. Jason weet dat begin jaren negentig de Philos werd aangeboden op een veiling in Engeland, maar daarvoor heeft de auto waarschijnlijk een tijd in Nederland doorgebracht. Op de achterkant van de deze foto staat geschreven "Eigendom Automobielmuseum Driebergen". De foto lijkt in de jaren vijftig te zijn gemaakt.
De volgende foto toont de auto vele jaren later, in een veel slechtere staat, met op de achtergrond een bestelwagen met daarop een adres in Leidschendam. Foto drie en foto vier dateren waarschijnlijk uit de jaren zeventig en tonen de Philos tussen een collectie andere voertuigen.
1 september 2016: Het Groninger Archief beheert de database met de provinciale nummerbewijzen uit de periode 1906-1950. Regelmatig krijgen zij hiervoor foto’s toegestuurd. Vaak zijn de merken van deze auto’s en motorfietsen snel te achterhalen, maar deze kon men niet thuisbrengen. Leden van Conam kunnen dat beslist wel, kijk maar naar deze uitvergrotingen van de auto met het nummer A-17359 en de auto met het nummer A-1457. Wie helpt met de identificatie?
2 september 2016: Volgens R. Renters uit Frankrijk is de auto links op de foto een 4 cilinder Ford B 1932 en de auto rechts op de foto is een Studebaker Rockne van 1932 of 1933.
25 juli 2016: Henny van Rijn-van der Esch uit Zwijndrecht schrijft: “Op deze foto staat onze opa bij zijn auto. Wij vragen ons af of dit de Opel is die hij kocht in juli 1935 (klik hier voor een grotere foto). Van de aankoop van een Opel in die tijd hebben wij nog een aantal papieren: een orderbevestiging, een aankoopbevestiging, een rekening en een kwitantie. Die auto is gekocht bij de N.V. v/h Willem van Twist te Dordrecht. Op de rekening, gedateerd 6 juli 1935 staat: Voor aan U verkocht een gebruikte Opel Sedan, motornummer 29396, chassisnummer L 4568. Mocht het niet de Opel zijn, weet iemand dan welk merk en type het wel is? De foto wordt opgenomen in een levensbeschrijving van onze grootvader.”
Wie kan zeggen of dit inderdaad een Opel is?
27 juli 2016: Volgens Hans Jurriëns is dit geen Opel, maar een Citroën B2 van omstreeks 1924 met een bijzondere carrosserie.
27 juli 2016: Ook Albert Koops en Ed Beekman zijn van mening dat dit een Citroën B2 (vanaf 1922) moet zijn.
27 juli 2016: LET OP! We kregen een nieuwe foto waarop de achterkant van de Citroën beter te zien is. Blijft de vraag... wat is dit voor carrosserie?
28 juli 2016: Jac. Stienstra meldt: "De vermeende Opel die een Citroën B2 blijkt te zijn is volgens mij een tot “Conduite Interieure” omgebouwde B2 Tourer, Landaulet, Coupé, Coupé de Ville of Taxi. Deze geheel of gedeeltelijk open auto’s hadden net als de auto op de foto een kleiner deurtje voor de chauffeur en een grotere voor het passagiersgedeelte met daartussen een paneel. Waarschijnlijk was dat zo geconstrueerd om de stijfheid van de open carrosserie te waarborgen. Bij ombouw tot een gesloten wagen was het dan het eenvoudigst en dus goedkoopst om op de bestaande constructie voort te bouwen en dat op te lossen door een smaller raam boven het tussenpaneel te plaatsen."
21 juli 2016: Een korte maar duideljke vraag van iemand die de foto's van zijn overgrootvader aan het archiveren is. Hij kwam deze foto tegen van zijn familie poserend in een auto voor Hotel & Café Restaurant Liberty Kent en wil graag weten wat het merk van de auto is (klik hier voor een grotere foto). De carrosserie lijkt typisch Duits en dan zijn er een aantal mogelijkheden: Adler, Presto, Protos, Steiger, Stoewer en wellicht nog een aantal. Wie herkent het embleem op de radiateur en kan zekerheid verschaffen?
25 juli 2016: Jac. Stienstra schrijft: "De carrosserie van de auto voor hotel Liberty Kent lijkt sterk op een Hansa-Lloyd 16/60 ps Treff-Ass Tourenwagen uit 1923 op pagina 143 van”Deutsche Auto’s 1920-1945. (Werner Oswald). Ook het radiatorembleem komt overeen met het vroege Hansa embleem. De carrosserie van die 7-persoons auto’s werd gebouwd door Karosserie Rembrandt Bremen. De ronde radiator herken ik niet direct als van Hansa Lloyd. Hoewel in 1928 wel een afgerond type werd toegepast."
26 juli 2016: Volgens Ariejan Bos is het een Opel. "Details zoals de ronding van de motorkap, de schuine louvres en de ronding van de veerhanden wijzen in deze richting. Het radiatorembleem en de radiatorvulpijp met dop zijn niet goed te zien, maar het embleem is duidelijk ovaal en ook de vulpijp lijkt te voldoen aan de Opel-vorm. De carrosserievorm is niet bruikbaar voor identificatie, want werd veel algemener toegepast. Het is een verhoogde torpedo-carrosserie met zgn. “Verdeckkasten” (een 'kast' om de kap in op te bergen) en naar ik meen in 1913 geïntroduceerd door de bekende carrosseriebouwer Alexis Kellner uit Berlijn. Bij dit eerste model liep de lijn van de kast nog niet door naar voren, maar later werd dit aangepast. Het jaartal van de Opel is wat lastig te bepalen, want ik heb eigenlijk geen goed gedateerd vergelijkingsmateriaal. Vermoedelijk gaat het om een model van 1915-1916 (nog geen 'Spitzenkühler'), mogelijk is de carrosserie pas in 1919 of wat later geplaatst. Voor de zekerheid heb ik de meeste Duitse merken nog even de revue laten passeren, maar geen van deze andere merken komt serieus in aanmerking."
16 juli 2016: Koen van Wijk wil graag meer weten over zijn grootvader Bram Moerman en vraagt onze hulp met betrekking tot opa’s groentewagen. Bram was tuinder in Bleiswijk en reed zijn eigen
groenten, waaronder tomaten, naar de groenteveiling in Rotterdam bij het Noordplein. Daar op het Noordplein of aan de Zwaanshalskade bij de Rotte in het Oude Noorden zou deze foto zijn genomen. Volgens Koen moet de foto ergens tussen 1925 en 1930 zijn gemaakt, want was Bram begin dertig. Wie weet meer over deze vrachtwagen? Klik hier voor een grotere versie van de foto! Koen wil zoveel mogelijk weten: merk, type, bouwjaar, prijs en kan Bram de groentewagen nieuw hebben gekocht?
26 april 2016: Ronald de Groot vond een aantal familiefoto’s met automobielen waarvan hij graag de merken wil weten. De foto’s zijn genomen in Nederlands-Indië in de periode 1928-1939. Het familielid is Egbert Johannes de Groot (1899-1957) die heeft gewoond in Pematang Siantar op Noord Sumatra. Alleen het kenteken BK-3947 is afgegeven op Oost-Sumatra. Wie helpt met de identificatie?
hierboven: auto 1
4 mei 2016: Volgens Hans Jurriëns is dit een Chevrolet Touring uit 1922
18 april 2016: Fons van Laerhoven kreeg kortgeleden de auto op de foto’s aangeboden. Volgens de verkoper is het een NSU/ Fiat 1500 met een speciale carrosserie gebouwd door Gläser in Dresden, Duitsland. De prijs is pittig (volgens Fons), maar hij wil hem toch graag kopen. Alleen vraagt hij zich af of het echt een Gläser carrosserie (klik!) is, want volgens zijns inziens lopen de voorschermen niet ver genoeg door (tot voorbij voorzijde deur). Fons is niet van plan om een miskoop te doen en dus wil hij het wel graag zeker weten, ook in verband met de invoerdocumenten. Wie kan er meer over deze carrosserie van Gläser en deze NSU/ Fiat vertellen?
19 april 2016: Dhr. R. Enters uit Frankrijk schrijft dat er in Google images meerdere afbeeldingen zijn te vinden voor de 1500cc. Als de schermen doorlopen is het de 1100cc.
10 mei 2019: Marc San Giorgi kwam deze NSU/Fiat 1500 cabriolet by Gläser tegen op de website van ER-classics. Het lijkt dezelfde automobiel en het lijkt inderdaad een echte Gläser cabrio.
17 maart 2016: Via/via kregen we deze foto van dit identificatieplaatje (klik voor een grotere versie). Het plaatje kon kennelijk door de Toeristenbond/ANWB worden verkregen. Op dit plaatje staat dat het was aangebracht op een Oakland, vermoedelijk geleverd door de Eerste Tilburgse Autogarage. Voor ons is het de eerste keer dat we een dergelijk plaatje onder ogen krijgen. Wie kan ons vertellen wat hiervan de betekenis is en waarom het als extra op de auto werd aangebracht?
19 maart 2016: Volgens Fer Cools lijkt het veel op de eigenaarplaatjes die je op Spaanse oldtimers ziet. Zou dit mogelijk ooit verplicht/gewenst zijn geweest bij een buitenlandse reis met een auto?
25 maart 2016: Johan van Nimwegen schrijft dat het ANWB naamplaatje volgens hem niet verplicht was, maar alleen diende om aan te geven wie de eigenaar was. Het was wel de bedoeling het naamplaatje te verwijderen bij verkoop, zodat in een nieuw naamplaatje de naam van de nieuwe eigenaar ingeslagen kon worden.
26 maart 2016: Via het Historisch Archief van de ANWB kwamen we te weten dat de aanwezigheid van een chassisplaatje bij auto’s rond 1910 op grond van het Motor- en Rijwielreglement verplicht werd gesteld. Het plaatje had de functie om zekerheid te verkrijgen over de “identiteit” van het voertuig en werd in die zin ook gebruikt door bijvoorbeeld België, wanneer men vanuit Nederland met een voertuig dat land in ging. In de Kampioen van 1914 heeft over het verplicht zijn van een chassisplaatje een artikel gestaan. Daarnaast is er in het Historisch archief een document over aanwezig (klik hier voor het document).
Voor meer informatie zie het artikel op deze pagina (onderaan).
29 januari 2016: Conam-lid Henk van der Veen heeft een 'one-off' Buick Drophead Coupé van 1931 met een Brits koetswerk (klik hier voor een grotere foto). Henk vraagt zich af waarom de Buick met rechts stuur verscheept werd naar Amsterdam en vervolgens een 'one-off' carrosserie van Mayfair Carriage Company Ltd. kreeg?
Was de eerste eigenaar een in Nederland wonende Engelsman, een in Engeland wonende Nederlander of geen van beide? Henk heeft geen idee. Toch heeft hij al heel wat onderzoek gedaan. Hij is in de bibliotheek van het National Motor Museum in Beaulieu (VK) geweest en ook in Flint (VS). In Flint heeft hij de Buick Club of America bezocht en Dave Corbin (de chassis- en motornummerspecialist van de Buick Club) gesproken. Corbin vertelde Henk dat nummer 67 8 1XD staat voor:
1 fabricage Flint
X export
D de assemblage
Aan de hand van het chassis- en motornummer onderbouwde Corbin dat de auto eind juni, begin juli 1930 naar Amsterdam is getransporteerd. Het moet dus een zeer vroeg exemplaar van modeljaar 1931 zijn en één van de eerste Straight Eight Buicks.
18 januari 2016: Geertruud Strooper uit Den Helder kwam via toeval op onze website. Op zoek naar gegevens over een auto stuitte ze op ons artikel over een vakantiekiekje uit Lourdes. Ook Geertruud heeft een foto van haar familie uit 1927 die volgens het bijschrift in 1927 in Lourdes zijn geweest. Lourdes was een drukbezocht oord, omdat vele zieken daar genezing probeerden te vinden. Er waren veel ondernemers die een auto of bus hadden, waarmee tochtjes in de omgeving konden worden gemaakt. Steevast kwam men dan onderweg een fotograaf tegen die meestal op dezelfde plek stond. Vergelijk de rails op beide foto's maar eens. Na het maken van de foto stuurde de fotograaf het kiekje als ansichtkaart op naar de familie. Maar nu wil Geertruud graag weten wat het merk van deze auto is. Wie helpt? (Klik hier voor een grotere versie van de auto).
25 januari 2016: Volgens Hans Waldeck zou de auto een F.N. type 2400 uit circa 1912 kunnen zijn. Het is in ieder geval een aanzienlijk oudere auto dan 1927!
28 januari 2016: Ariejan Bos denkt dat het geen F.N. is, hoewel ook F.N. daar werd gebruikt. Hij schrijft: “Wat o.a. ontbreekt is de karakteristieke F.N. radiatordop. De auto is m.i. een 1911 of 1912 Berliet. Wat het tot Berliet maakt: de vrij hoge motorkap met de tamelijke lange louvres, de karakteristieke, aan de bovenzijde iets naar binnenvallende radiatorvulpijp en -dop, het aantal wielbouten gelijk aan het aantal spaken en de 4 extra bouten in een binnenring bij het achterwiel. De afgeplatte wieldoppen zijn vanwege de matige kwaliteit niet zo goed te herkennen.
De foto is trouwens niet genomen in Lourdes, maar in Gavarnie in de Pyreneeën. De reis naar Gavarnie vanuit Lourdes was blijkbaar een lucratief gebeuren, niet in de laatste plaats voor de fotograaf. Het aantal afbeeldingen met bussen vertrekkend naar Gavarnie is talloos, evenals het aantal automerken dat daarvoor werd gebruikt (waaronder dus Belgische, alsmede Duitse, Italiaanse en Amerikaanse). Hoewel de beklimming per auto terug lijkt te gaan tot het begin van de 20e eeuw, valt er kort voor en vooral na WO I een grote toename te bespeuren: het begin van het massatoerisme! Veel bussen dateren van de jaren '10, die bovendien nog tot ver in de jaren '20 blijken te zijn gebruikt zoals deze foto laat zien.”
29 oktober 2015: Adri de Vries vraagt zich al jaren af hoe het zat met de eerste verkopen van de Volkswagen Kever in Nederland. Toen VW via Ben Pon de Kever in Nederland ging verkopen waren er veel mensen die een Kever aanschaften, maar waarom eigenlijk? De oorlog was immers nog niet zo lang voorbij, dus waarom op dat moment een typisch Duitse auto kopen? Of stond Volkswagen toen al voor degelijkheid? (de advertentie dateert van oktober 1948).
Daarnaast is Adri al jaren op zoek naar een boek waarin de geschiedenis van de auto, met name de technische voortgang, is beschreven. Hij heeft al vanaf 1980 diverse boeken gekocht, maar niet een voldoet aan zijn eisen. Wie weet welk boek compleet is en betrouwbare informatie geeft?
4 november 2015: Hans van Reenen denkt dat een mogelijk antwoord op de eerste vraag is te vinden in de (leuke) uitgave “Koopman in beweging; Pon’s Automobielhandel BV 1895-1997”. Dit boekje is in augustus 1997 verschenen t.g.v. 50 jaar Volkswagen-import. Hierin komt ondermeer naar voren dat het succes van de Kever direct na WO II een combinatie is geweest van verschillende factoren:
- de scherpzinnigheid van “de koopman” Ben Pon in zijn algemeenheid:
- het belang om zo snel mogelijk (na het afgesloten contract met VW) verkooppunten in Nederland op te zetten en daarvoor potentiële garagehouders te benaderen
- ter plekke de 9 in 1947 geïmporteerde Kevers te demonstreren en hiermee proefritten laten maken; daarbij de pers vooraf te informeren
- de Kever was goedkoop (f 2.775,00), zuinig, onderdelen waren gemakkelijk te vervangen, inruilwaarde aan de hoge kant en een luchtgekoelde motor (“lucht bevriest en kookt niet”)
- de behoefte aan betaalbare, degelijke auto’s was groot en er was nauwelijks concurrentie.
Kennelijk was het bezwaar, dat het om een Duits product ging, toen toch minder relevant.
5 november 2015: Albert Koops weet dat de eerste auto’s in Nederland na de 2e wereldoorlog op de bon bij toewijzing werden geleverd. Century Groningen verkocht de eerste kever aan de heer F.W. Meijer aan de Bachkade, de baas van ‘van Daal en Meijer’. Die wilde een Traction Avant, maar kon enkel die kever krijgen. Punt uit.
De VW met het kenteken K-16607 is één van die eerste geïmporteerde kevers. Klik hier voor een foto van Ben Pon die de eerste serie komt ophalen in Wolfsburg, de nummers voorop zijn de chassisnummers van die auto’s.
Een aan te raden boek is “De Kever, de VW in Nederland” van auteur Jan de Lange.
13 november 2015: Paul Vlemmings schrijft: "bij de argumenten die tot dusver genoemd worden mbt de populariteit van de Volkswagen Kever ontbreekt er nog minstens een. In hetzelfde boek als waaraan Hans van Reenen refereert wordt ook nog het volgende opgemerkt: "Begin jaren '50 mag er jaarlijks een door de overheid vastgestelde hoeveelheid auto's geïmporteerd worden, waarbij de diverse automerken een vergunning voor een bepaald quotum toegewezen wordt. verkoopchef Lou Dekkers [van Pon (PV)] gaat gemiddeld eens per maand naar het Ministerie van Economische Zaken in Den Haag om de importvergunningen te regelen. Als hij eenmaal voorbij de portier is, die meestal heel toegankelijk is voor een paar pakjes sigaretten, lukt het hem dikwijls de vergunning voor wel 50% van het landelijk importcontigent in de wacht te slepen voor Volkswagen." Conclusie: het is de door sigaretten verkregen grote beschikbaarheid van de Kever die tot de eerste successen van deze wagen hebben geleid. Overigens werden de Kevers rap duurder. De eersten werden in oktober 1947 nog geleverd voor f 2.775. Maart 1948 was dit al f 3.375. Een jaar later f 3.860 en in 1950 (april) al f 4.125."
17 februari 2017: Atte Roskam (voormalig voorzitter van de Luchtgekoelde Volkswagen Club Nederland)schrijft dat er een boek bestaat waarin de technische vooruitgang van de Kever uitgebreid wordt beschreven. Dat boek is 'The Car of the Century' door J.T. Garwood. Dat is een door (inmiddels wijlen) Garwood in eigen beheer uitgegeven 2-delig boekwerk.
Het bestaat in totaal uit ongeveer 1200 bladzijden a.h.w. uitgevoerd op fotocopie. Per jaar (vanaf 1946 tot de zeventiger jaren) staan alle wijzigingen hierin vermeld. Dus ook met ingang van welk chassisnummer en welk motornummer. Bij de Volkswagen Kever-historici staat dit werk bekend als uiterst betrouwbaar. Het moest bij Garwood zelf worden besteld, maar door het overlijden van de samensteller is het boek ook niet meer nieuw leverbaar. Wellicht dat er nog ergens een tweedehands exemplaar opduikt?
Het Nationaal Archief te Den Haag heeft sinds kort een onderzoeksgids op hun website staan, bestemd voor degenen die onderzoek doen naar de uitgifte van nummerbewijzen in Nederland.
Daarnaast werden sinds 1900 ook in Nederlands-Indië nummerbewijzen uitgeven. In de onderzoeksgids staat een onder andere een voorbeeld voor archiefonderzoek hoe inwoners in het buitenland (waaronder ook de koloniën in dit geval vielen), een verzoek konden richten aan de Minister van Waterstaat (zie in de link onder het kopje Aanvragen van Nederlanders in het buitenland en in de koloniën). Het voorbeeld betreft een (toegekend) verzoek van J. de Wilde in Batavia in 1930 aan de minister van Waterstaat in Nederland.
Vreemd genoeg was er ook in Nederlands-Indië een instantie die zich bezig hield met de uitgifte van nummerbewijzen aan Nederlanders. In het handboek van de Java Motor Club valt te lezen dat: “de aanvraag voor een nummerbewijs gericht moet worden tot het Hoofd van het gewestelijke bestuur van het ressort waarbinnen de eigenaar woont.”
Kennelijk waren er voor verzoekers in Nederlands-Indië twee procedures die naast elkaar hebben bestaan. Het Nationaal Archief wil graag weten of iemand hier een verklaring voor kan geven.
9 oktober 2015: Franklin Moquette schrijft: "Diegenen die wonende in Nederlands-Indie een kentekenbewijs voor Nederlands-Indië wilden hebben, moesten dat bij het gouvernement in Nederlands-Indië aanvragen. (Dus wanneer zij de auto in Indië wilden gebruiken). De mensen die met verlof naar Nederland gingen en in Nederland een tijdelijk kenteken nodig hadden moesten dat in Nederland aanvragen. Zoals de dame op de foto met de auto met kenteken X-308 of mijn vader voor onze Opel Super Six in 1939 die het tijdelijke nummer X-679 kreeg toegewezen. Daarnaast voerden zij in plaats van de witte ovale nationaliteitsplaat NL de nationaliteitsplaat IN (Indes Neerlandaises). Die plaat is op deze foto in het midden zichtbaar.
12 september 2015: Erik van Wijk is van plan om een jaren 50 motorfiets van Nederlandse makelij te gaan opbouwen met een werkspan. Dat is een zijspan, waarin niet een passagier zit, maar die is ingericht als bakkerswagen, boerenwagen (met melkbussen of baal hooi), timmermansuitvoering met gereedschapskist en laddertje, of gewoon met een houten transportbak. Een voorbeeld is de hiernaast afgebeelde zijspan zoals die bij de Wegenwacht in gebruik was. Wie kan Erik helpen aan foto’s (of suggesties) van een dergelijke zijspan?
Mail de webmaster:
25 oktober 2017: Inmiddels zijn er diverse suggesties gekomen, waarvoor dank.
26 augustus 2015: Charles Qua is in het bezit van een Salmson 1924 met grote Marchal lampen. De huls met erin de reflector wordt vastgezet via "moeren" met een grote uitsparing (snede). Iemand vertelde hem dat de uitsparing er is om te kunnen borgen. Op welke wijze wist hij niet. Charles wil nu toch graag weten of deze moeren inderdaad geborgd moeten zijn. En zo ja, op welke wijze? Wie weet dat? Of misschien heeft iemand een oude foto waar dat op te zien is?
(Klik hier voor een grotere foto)
23 april 2015: Chris Sangers is in het bezit van een foto die is gemaakt te Amsterdam voor het gebouw Odeon. Op de foto staan voor hem onbekende voertuigen en kentekenen. Hij vraagt of iemand hem daar wat meer over kan vertellen en misschien het bouwjaar achterhalen van de voertuigen. Ook is het aardig om te weten waarvoor deze auto's werden gebruikt.
Aanvulling van webmaster Rutger Booy: De kentekens zijn afgegeven in Noord-Holland; de vlag achterop zou Frans kunnen zijn en de afkorting op de zijkant lijkt NTF. Kunnen deze voertuigen gebruikt zijn voor munitietransport tijdens het Jordaanoproer in 1934? Klik hier voor meer details van de vrachtwagens.
Heeft u een idee?
24 april 2015: Reg Mulder van het Groninger Archief meldt het volgende: "Dit zijn destructor vrachtwagens, gebouwd voor het transporteren van slachtafval van slagerijen en kadavers van veeboeren (naar bijvoorbeeld lijmfabrieken). Deze wagens zijn dus zo luchtdicht mogelijk gebouwd, bovenaan de achterklep zie je de takel voor zware karkassen. De davidsster op de 4 wagens, betekent dat deze wagens alleen bij joodse slagers het afval haalden, ook slachtafval moet koosjer worden opgehaald (maar hoefde niet koosjer verwerkt te worden). De driehoek weten we helaas niet."
Aanvulling webmaster: Met deze wetenschap is het ook makkelijk de betekenis van de afkorting NTF te achterhalen. Deze staat voor: Thermo Chemische Fabriek.
7 juli 2015: Erik Dijkstra vult aan: "De reactie van Reg Mulder is correct, het gaat om kadaverwagens van de Nederlandse Thermochemische Fabriek te Bergum. Het hoofdkantoor van deze firma bevond zich in Amsterdam, vandaar de G-kentekens. Het bedrijf is opgericht in 1926 en begon met een zestal T-Fords. In 1928 kwamen de eerste A-Fords en ik vermoed dat deze foto toen is gemaakt. De betekenis van de ster en driehoek achter op de foto is mij niet bekend. De drie gekleurde vlakken heb ik ook niet eerder gezien. Mijn opa zal waarschijnlijk in een van deze auto’s hebben gereden. Vandaar mijn interesse. Ik heb een Facebookpagina over de N.T.F. Deze kun je vinden op Historie NTF Burgum."
8 juli 2015: Anne-Marie Oudejans is zelfstandig onderzoeker geschiedenis destructie. Na lezing van het bovenstaande zit ze met een aantal vragen: "In de reactie van Reg Mulder van het Gronings Archief van 24 apr. 2015 staat dat het slachtafval ook koosjer zou moeten worden verwerkt. Bij mijn onderzoek naar de geschiedenis van de destructiebedrijven in Nederland ben ik daarover niets tegengekomen. Er was – voor zover mij bekend – ook nergens een destructiebedrijf, die specifiek koosjer zou werken. De NTF is indertijd door Joden opgericht maar verschilde volgens mij in niets van de andere destructiebedrijven (toen nog in het buitenland) Ook heb ik werkelijk geen idee hoe een dergelijke procedure en/of proces zou hebben gewerkt. Kan iemand mij aan deze informatie helpen? Of Is het symbool wel als Jodenster bedoeld Of is het gewoon toch wat anders?"
Meer informatie over de geschiedenis van de Nederlandse destructiebedrijven valt hier te lezen en de algemene geschiedenis staat hier.
1 juni 2015: Arno Huberts is de trotse eigenaar van deze statige Chevrolet uit 1934. Het kenteken VK-14-97 is afgegeven op 20 december 1956 aan Mr. A.E. Baron van Voorst tot Voorst te Dalfsen in Overijssel. Deze baron heeft de Chevrolet waarschijnlijk nieuw gekocht en heef dus eerder met een provinciaal E-nummer uit Overlijssel rondgereden. Arno wil graag weten of dit provinciale kenteken nog te achterhalen is. Maar ook verdere historie van Chevrolet is natuurlijk welkom. Wie helpt?
8 juni 2015: Hans Jurriëns vond met wat zoekwerk dat Baron van Voorst tot Voorst te Zwolle eerder het nummer E-313 heeft gekregen.
25 mei 2015: Zoals hier eerder beschreven is Bob Eefting bezig met het opzetten van een datebase van de Zeeuwse kentekens. Daarbij kwam hij deze foto tegen van een trambus met het provinciale kenteken K-8742. Ten tijde van de foto (1942) stond dit kenteken op naam van de firma NV Textielfabriek "De Schelde" uit Sas van Gent. Wie kan Bob vertellen wat het merk, type en bouwjaar van deze trambus is? (klik hier voor een grotere foto).
30 mei 2015: Martin Hoogerwerf schrijft: "Te zien (aan de luchtroosters achter) is, dat de motor achterin is gemonteerd. Jammer dar er een persoon voor het voorwiel staat, waardoor niet te zien is, welk type/soort velg is toegepast. Hierdoor is n.l. wel eens vast te stellen welk chassismerk het betreft....
Het zou kunnen zijn dat het een Ford Transit bus betreft. Heb ook nog gedacht aan een Kromhout, welke ook zo'n dergelijk chassis toepaste. Maar dit lijkt mij niet zo waarschijnlijk, omdat b.v. het Kromhout-logo ontbreekt, wat meestal toch het geval was. Ook kan ik geen levering van een Kromhout aan dit bedrijf vinden. Kromhout lanceerde een autobuschassis met achterin gebouwde motor in 1938 en Ford (USA) bracht voor het modeljaar 1940 een Transit bus met achterin gemonteerde motor op de markt. Helaas is het digitale autobussen-bestand geen provinciaal nummer K-8742 te vinden.
Textielfabriek "De Schelde" te Sas van Gent (1930-1967) was een redelijk groot bedrijf met zo'n 300 werknemers. Algemeen voor die streek/plaats gold, dat heel wat werknemers uit België kwamen. Dus zou het dus kunnen dat voor het transport van die werknemers naar- en terug van het bedrijf een bus of bussen benodigd waren."
1 juni 2015: Volgens Louis van Telgen is dit een Ford 59R “Trambus” welk men kennelijk tweedehands heeft overgenomen. Daarnaast denkt hij dat deze pas na de Tweede Wereldoorlog in dienst is gekomen doordat dit model toen pas op grote schaal beschikbaar kwam. Het jaartal 1942 zal slaan op het overschrijven van het kenteken, het is zeker niet het jaar dat deze foto gemaakt werd, omdat ten eerste de bus geen verduisteringsverlichting voert en ten tweede is geen aanpassing te zien om bijvoorbeeld op een houtgasgenerator te rijden of een andere vorm van brandstof dan benzine of diesel. Het bedrijf lijkt geen belangrijk bedrijf voor de bezetters om benzine of diesel toegewezen te krijgen. Zijn conclusie is dus een naoorlogse autobus van het type Ford 59R, echter de vraag blijft nu waar kwam deze vandaan of wel waar deze eerst reed.
2 juni 2015: Ruud van Houtum vond via het Nationaal Archief in Den Haag dat de busvergunning in 1940 is verleend aan de Textielindustrie “Canisvliet” in Sas van Gent. Het kan dus kloppen dat de bus op de foto tweedehands is. Hij vermoed dat de carrosserie van de Trambus afkomstig kan zijn van Jongerius in Utrecht.
11 mei 2015: De vader Aad Driessen besloot in de jaren 50-60 mee te doen aan de Hotsbotsknots race ergens in Limburg. Speciaal daarvoor kocht hij de auto op bijgaande foto. Hoe de race is afgelopen weten we niet, maar Aad heeft de foto zuinig bewaard en zich altijd afgevraagd wat het merk en type van de auto is geweest. Wie herkent de auto van de foto?
(klik hier voor een grotere versie van de foto)
14 mei 2015: zowel Ed Beekman, Frans Vrijaldenhoven als Hans Jurriëns zijn het erover eens dat de auto een Oldsmobile is. Frans vermoed 1933, volgens Ed en Hans is het een four-door sedan van 1934
20 april 2015: Rudo Hermsen beheert de collectie van de Stichting Willem Smit Historie. Willem Smit uit Slikkerveer was een elektriciteitspionier. In de collectie bevindt zich bijgaande foto (klik hier voor een vergroting), waarop als omschrijving staat: "Remdynamo Trompenburg". De foto is uit 1911 en het is een motor van een redelijk formaat. Zou dit in de Trompenburg / Spyker auto's gebruikt zijn? Of heeft dit met de vliegtuigen van Trompenburg te maken?
21 april 2015: Fons Alkemade schrijft: "het lijkt mij dat deze dynamo gebruikt kon worden om de prestaties van een motor (van auto of vliegtuig) te onderzoeken. Met een draaiende motor werd de dynamo aangedreven en als je vervolgens de geproduceerde stroom gebruikte voor steeds meer elektrische apparaten (of misschien werd de stroom opgeslagen?) dan werd het steeds zwaarder voor de motor en op een bepaald moment kon hij het dan niet meer aan en wist je, via rekenwerk, het maximale vermogen van je motor."
22 april 2015: Ariejan Bos: "Een oud technisch woordenboek en een beetje googelen (een combinatie van google en goochelen?) levert de info op, dat een remdynamo een testapparaat is om het remvermogen van een motor te testen (de bekende rem-pk's)."
4 april 2015: Werner ten Cate schrijft: "Op 22 maart 1945 werd er rond de Rijssensestraat in Nijverdal hevig gebombardeerd door de geallieerden. Doel was waarschijnlijk een telefooncentrale te raken, wat gebeurde. Wegenstructuur vernietigen ten nadeel van de vijand werd ook wel genoemd. Als dat zo was, dan had dat weinig effect. Er kwamen ruim 70 mensen bij om, waaronder de heer M. Spoelstra, die een loodgietersbedrijf had aan de Rijssensestraat, en zijn zoon. Op de foto de overblijfselen van die zaak, een gezicht op de achterkant daarvan. Spoelstra had blijkbaar een klein bedrijfswagentje. Ook al was het nog intact, dan nog de al jaren sluimerende vraag: Wat was het merk en type van deze bestelwagen?"
(klik hier voor een grotere versie van het wrak)
14 juli 2015: Een reactie van Freek van Leeuwen: "De auto op de foto is natuurlijk geen bedrijfswagen, en al helemaal geen bedrijfswagenTJE. Het is overduidelijk een flinke limousine. Kijk maar naar de drie zijramen. Ook het reservewiel op het rechter voorspatbord geeft al aan dat dit een flinke auto is. De auto is zo te zien uit zoiets als 1933, een Amerikaans model, lijkt me.
19 januari 2017: Werner ten Cate schrijft: "Ah, het is dus geen grille maar een bagagerek achterop. Het was mijn veronderstelling dat de wagen ophield bij de ramen, maar er zat dus nog een flink stuk bij aan! Hartelijk dank voor uw verhelderende reactie, mijnheer Van Leeuwen. Wat mij betreft: mysterie opgelost!”
9 maart 2015: Peter Bos vond deze foto die is genomen in de maand augustus 1914. Achter het stuur zit zijn toen negentienjarige oom G.J. te Brinke. Op de achterkant van de foto staat geschreven dat hij net is teruggekomen uit Maastricht waar ze het kanongebulder uit Visé konden horen. Peter heeft een aantal vragen over deze foto:
1. Wat is het merk van de auto?
2. Waar is deze foto genomen ?
3. Zijn de andere mensen militairen ?
4. Er waren 5 compagnieën. Een daarvan kwam uit Rotterdam, is van die laatste compagnie meer bekend?
Wie kan Peter helpen met de antwoorden op zijn vragen? Klik op de foto voor een grotere versie.
22 april 2015: Ariejan Bos vermoed (al is dit niet 100% zeker) op grond van een aantal details (o.a. vorm van de radiator, wielnaven, schuine louvres), dat het om een 'gemoderniseerde' Royal Star gaat. De auto lijkt van 1910 of wat eerder, maar de motorkap is er vermoedelijk later opgeplaatst (met terugplaatsing van het deksel met de louvres). Ook de voorspatborden lijken er niet bij te horen (deze zijn Duits van rond 1910).
3 januari 2015: Sjaak Oosterling is geïnteresseerd in bijzondere carrosserieën. In het boek "Amsterdam omstreeks 1800" van A.M. de Waal en Han de Vries vond hij deze foto van een bijzonder busje met aanhanger. Sjaak vermoed dat het gebruikt werd voor rondritten of sightseeing toertjes. De foto dateert uit 1965. Kent iemand deze bus en weet er misschien meer over te vertellen?
16 maart 2015: Eduard Hattuma heeft de oplossing op deze vraag. Hij schrijft: "Het was geen sightseeing bus maar een Opel Blitz showroomwagen met aanhanger die in gebruik was door de (brom)fietsenfabriek Locomotief. Op een foto in het Nationaal Archief (www.gahetna.nl) is de bus op 9 augustus 1956 te zien tijdens de wielerkoers Ronde van Nederland op de Boulevard van Noordwijk met kenteken NN-50-98, waar hij in de karavaan meereed als showwagen van rijwielen en bromfietsen.
De Opel met aanhanger heeft in de jaren zestig een tijdje in Amsterdam gestaan op de Lindengracht, waarschijnlijk als marktwagen, dat kan ik mij nog herinneren, ik meen dat de zijwanden toen al waren geblindeerd of overgeschilderd. In die tijd was de Opel ook te zien in de buurt van het toenmalige Markenplein, nabij het Waterlooplein. Hierop zien we weer het kenteken NN-50-98.
De Opel met geluidsinstallatie is al lang uit mijn gezichtsveld verdwenen, waarschijnlijk gesloopt, maar de showroomaanhanger bestaat nog steeds en kun je vinden op het Waterlooplein in Amsterdam, waar hij wordt gebruikt als patatwagen. Zelfs het kenteken NN-50-98 is nog op de aanhanger/patatwagen aanwezig als het er intussen niet af gesloopt is. De wagen staat permanent geparkeerd tussen de Stopera en de Mozes en Aäronkerk.
22 december 2014: Daan Griffijn vond een paar foto's van zijn overgrootouders op vakantie in Zwitserland. Maar wat is het merk van de auto? Het lijkt op een Lincoln uitgekomen, maar er zijn een aantal grote verschillen in bijvoorbeeld bumpers en scharnieren. Wie herkent dit merk? Dit zou voor Daan een aanknopingspunt kunnen zijn om de familiehistorie weer een beetje in elkaar te puzzelen. Wel bekend is dat de foto zijn genomen in 1932 en dat het kenteken H-79889 is uitgegeven in Zuid-Holland in 1930. Wie helpt..? Is dit inderdaad een Lincoln en zo ja, welk type...?
24 december 2014: Volgens Frans Vrijaldenhoven is de auto geen Lincoln, maar een Chrysler Imperial Eight uit 1931
3 december 2014: Hans Brouwers is in het bezit van een schaalmodel van een DAM schommelas trailer (lichte stalen constructie trailer), dat gemaakt is door zijn grootvader die machinebankwerker bij de DAM in Appingedam was. Dit model was speciaal met de hand gedraaid en gelast voor een tentoonstelling in de jaren 50 van de vorige eeuw in het westen van het land. Het is echter nooit tentoongesteld omdat men de banden niet op schaal kon krijgen/maken. Alle onderdelen zijn verder aanwezig (incl. houten plankjes).
Hans is al geruime tijd op zoek naar de gebruikte bandenmaat zodat hij deze wellicht in nylon m.b.t. een 3d printer kan laten maken. Wie kan hem helpen aan de bandenmaat?
22 juli 2015: Luurt Glas heeft onlangs nieuwe banden onder hun Dam trailer aangebracht. Hij heeft gekozen voor 12.00-20 TAIFA banden. Deze maat past precies om de oorspronkelijke velgen.
2 november 2014: Hein Klop schrijft: "Is er binnen de Conam vereniging iemand die mij iets over de oorsprong, gebruik en het verdwijnen van het vierkante bord van ca. 30 x 30 cm met een punt omhoog gemonteerd, in de kleuren rood, wit en blauw met in het middelste witte vlak de text "douane vervoer". Het werd ondanks de Nederlandse tekst ook in de ons omringende landen gebruikt."
Wie helpt?
27 januari 2017: Volgens Dhr. de Ronde is dit het vervoer van goederen onder douane verzegeling van nog niet ingevoerde of nog niet betaalde accijns naar binnenlands douane kantoor of opslag onder douane toezicht door NL auto in Nederland. Vergelijkbaar met het TIR bord.
29 oktober 2014: Hans Jurriëns stuurt een foto met daarop waarschijnlijk een kleine Opel van begin jaren dertig, misschien een 1.0, 1.1 of 1.2 liter. Alleen de carrosserievorm aan de achterzijde komt Hans onbekend voor. Wie kan vertellen of dit inderdaad een Opel is en zo ja welk type/model?
31 oktober 2014: volgens Henk Schuuring is dit geen Opel, maar een Hanomag 3/16 PS uit 1929-1931.
7 oktober 2014: Dries Jetten uit Boxmeer vond in het familiearchief deze foto die is gemaakt voor het Autobedrijf A.J.H.Jetten te Gennep ca. 1922. In de auto zijn latere ooms Gerrit en Nol, twee van de vier zoons van Opa Dries Jetten. Wie kan Dries vertellen wat voor auto dit is? (Klik op de foto voor een grotere versie).
22 oktober 2014: Volgens Jan Bakker is dit een Steyr van omstreeks 1920/1922.
19 september 2014: Fer Cools heeft dit apparaatje via een Franse kennis op de kop kunnen tikken. Het heeft ongeveer het formaat van een pak melk en is gemaakt door de firma RB. Helaas staat er geen type aanduiding op. Fer denkt dat het gebruikt werd om het ontstekingstijdstip van een (RB) magneet in te stellen. Maar hoe werkt het? Er zijn drie meetkabels met haaienbekjes en achterin is een ruimte voor een grote vierkante batterij, waarschijnlijk een 3 volt aangezien de lampjes ook die waarde hebben. Heeft iemand misschien een gebruiksaanwijzing voor dit leuke stukje techniek?
7 november 2014: Een Franse Magneto restaurateur wist dat het een apparaatje betreft om de magneten te synchroniseren van voertuigen en/of vliegtuigen die een dubbele magneet ontsteking hebben. Maar je kunt er natuurlijk ook een magneet mee stellen.
Na enig meetwerk, gesleutel en ontroesten van contactjes heeft Fer Cools het ding weer tot leven gewekt. Bij contact gaat een van de lampjes branden en is er geluid van een bijbehorend zoemertje. Er is er een met hoge en een met lage toon. Zo kun je je magneten stellen zonder de lampjes te hoeven zien. Volgens de restaurateur was het vooral voor tank- en vliegtuigmotoren (bij moderne propeller vliegtuigjes is trouwens nog steeds magneet ontsteking aanwezig.)
17 augustus 2014: Erik Bruêns is zich aan het verdiepen in de bijna 100 jarige geschiedenis van RIVA. In dat kader is hij zeer geïnteresseerd in nadere informatie over het volgende:
In de Monte Carlo Rallye van 1937 is de Nederlandse equipe T. de Boer (bestuurder), M. Jacobs (navigator) en Lindner (chronometreur) geëindigd op een prachtige derde plaats. Zij reden de route van Stavanger naar Monte Carlo met een 8 cylinder Buick uit 1936. De bijgaande foto's heeft hij op het internet gevonden.
foto links: Jacobs en De Boer ontvangen een krans van waarschijnlijk dhr. Van der Kwast van General Motors.
Lindner met bord waarop Stavanger.
Een krans wordt om de auto gehangen.
Wie kan Erik hier meer informatie over dit team verstrekken?
20 augustus 2014: Ed Beekman is in het bezit van een verslag van de rally in het blad de auto. Een kopie hiervan is inmiddels opgestuurd aan Erik Bruêns.
18 mei 2014: John Mulder is sinds kort in het bezit van een klein foto-album, met daarin 34 genummerde foto's en voorin een korte beschrijving van elke locatie, waar de foto genomen is. Voor op het album is getypt: "Van Bergen op Zoom langs de grenzen naar Nieuweschans per Spyker-auto van de fa. Verwey & Lugard". In totaal is er aan het eindpunt op de grens Nieuweschans 983 km afgelegd. Foto's zijn gemaakt door Gos. de Voogt. Met pen is erbij geschreven '1906'.
Op het schutbord van de Spyker staat in duidelijke letters: Verwey & Lugard, op de radiator 'SPYKER', het kenteken is H-174 en op diverse borden, die aan de voor-, zij- en achterkant zijn aangebracht staat te lezen: "Weekblad Eigen Haard van Bergen op Zoom langs de grenzen naar Nieuwe Schans."
Kent iemand de achtergrond van deze grensrit? Is iemand bekend met het artikel dat (in 1906?) in Eigen Haard is verschenen? Of weet iemand waar de nummers van Eigen Haard zijn in te zien?
20 mei 2014: Bart Oosterling vond een krantenknipsel waaruit blijkt dat de rit niet in 1906, maar in 1907 heeft plaatsgevonden.
16 april 2014: In verband met de voorbereidingen van een Jubileumboek voor de Algemene Buggy Club wil Jan van der Lit graag in contact komen met de bouwer van dit bejaard ogende voertuig, waarbij de inspiratie gevonden moet zijn bij een Ford, Chevrolet of Buick uit de jaren twintig, begin dertig. De wagen schijnt volgens de overleveringen gebouwd te zijn door iemand uit Friesland. Als bruidswagen voor het huwelijk van zijn dochter... De carrosserie is van plaatstaal gemaakt en geschroefd op het onderstel van een Volkswagen Kever. In het motorkap logo staan de letters FVV. Wie kan meer over deze buggy vertellen? (klik op de foto voor een grotere versie)
20 december 2015: Fer van Valen uit Groot-ammers laat weten dat hij de bouwer is.Door hem zelf werd zijn eigenbouw "Van Valen Car" genoemd.
Bouwperiode: 1985 - 1987
Chassis: VW (niet ingekort)
Carrosserie: Plaatstaal (dikte 1,5 mm)
27 maart 2014: Deze redelijk beschadigde foto kregen we van Evert van der Zouw. Hij schrijft: "Ik ben nieuwsgierig naar de datering van deze foto, wellicht dat het kan aan de hand van de auto, of meer open bus. Het gaat er om of de foto vóór of na 1909 is genomen. Als blijkt dat de auto gefabriceerd is in 1915 of zo, dan weten we genoeg."
Wie kan helpen deze autobus te identificeren of in elk geval te dateren? Klik hier voor een grotere foto. Wellicht helpt een vergroting van de motorfiets ook?
31 maart 2014: Antwoorden kwamen van Henk Schuuring: "Niet 1909, zware voertuigen hadden toen nog voornamelijk ketting aandrijving. 1915 zou kunnen, maar dan was het een erg vooruit strevende carrosseriebouwer. Meer waarschijnlijk lijkt 1919-1921. Na 1921 kregen dit vooral dit soort voertuigen vanwege comfort luchtbanden." En van Hans Jurriëns: "de motorfiets is een Indian Scout van circa 1922." Daamee lijkt duidelijk dat de foto zeker niet van vóór 1909 is.
3 maart 2014: Max van Alphen vond een foto van zijn moeder die achterin een grote tourer met chauffeur zit. De foto is genomen in 1929 in Semarang (Nederlands-Indië), wat klopt met de letter H van het kenteken. Max vraagt zich af wat het voor auto is. Wie kan het merk identificeren? (klik op de foto voor een grotere versie).
6 maart 2014: Het is een Fiat 521 uit 1928 Torpedo. De oplossing komt van Herman van Oosten, die een inventaristie maakt van de passagierslijsten van alle Nederlanders die na de oorlog uit Indië repatirëerden, Lorenzo Marchesini via Facebook, en ook de medewerkers van het NCAD.
25 februari 2014: In het artikel op de Conam-website over carrosseriebedrijf Schutter & Van Bakel valt ondermeer te lezen dat een Packard met een carrosserie van dit bedrijf tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter als overvalwagen is gebruikt en daarbij de helft van zijn carrosserie kwijtraakte.
Deze Packard, die vroeger het kenteken G-306 had, is tegenwoordig in het bezit van Boy Herben, maar hij kent dit verhaal niet. Zijn vraag daarom aan ons is waar dit verhaal vandaan komt en of er nog meer informatie over deze Packard is terug te vinden. Ook een grotere foto zou welkom zijn. Wie kan Boy helpen?
29 januari 2014: De dame achter het stuur van deze automobiel is barones Hélène de Rothschild die gehuwd was met Etienne baron van Zuylen van Nyevelt van de Haar. De foto komt uit het archief van kasteel de Haar en omdat men graag wil weten wat het merk van de auto is, komt deze foto via de KNAC bij de Conam terecht. Wie kan meer over deze auto vertellen?
(klik hier voor een grotere foto, let op de dubbele achterwielen!)
31 januari 2014: Zowel Anton Janssen en Ariejan Bos kwamen met de oplossing...
Anton schreef: "Mij lijkt de wagen van de barones een 35 PK De Dion Bouton type DN uit 1911-1912 met een V8 motor in Phaeton uitvoering. In de bijlage het type DN in Limousine uitvoering. Op wens konden de grotere DDB-wagens met dubbele achterwielen geleverd worden, zie mijn boek L.A. Moll´s ATIM blz. 138 afb. 13.10
Ik verwacht overigens niet dat de wagen bij Moll gekocht is, de baron of barones zal hem wel rechtstreeks op de avenue de Grand Armee in Parijs bij hun vriend Albert de Dion gekocht hebben."
Volgens de KNAC is de foto gedateerd op 1905, maar Ariejan denkt dat het niet correct is: "In ieder geval is 1905 al niet mogelijk vanwege het feit, dat DDB pas in 1906 de krokodillenbek afschafte. Tussen 1906 en 1909 is er niets, wat op deze auto lijkt. Dus het meest waarschijnlijk is het V8-model, dat vanaf ca 1910 leverbaar was. Het is in ieder geval geen standaardmodel. Het lijkt enigszins op een sport/race-uitvoering met bijgeplaatste achterbank, maar het 1913-model heeft al een wat oplopende motorkap. Er is inderdaad overeenkomst met de DN van 1911/1912, maar de aanblik van de foto bij De Haar geeft mij een wat ouder gevoel (de 8 cyl. was tenslotte al vanaf 1909 beschikbaar). Bewijs heb ik er evenwel niet voor, andere afbeeldingen van iets vergelijkbaars kan ik in deze periode (1910-1912) niet vinden. Ik schrijf trouwens ook 100pk: die was er blijkbaar wel, maar werd niet in de auto's geleverd (tenminste niet volgens de aan mij beschikbare catalogi en andere bronnen). Vermoedelijk had deze uitvoering een luchtvaarttoepassing.
3 januari 2014: Joop Stoeldraijer heeft 'onenigheid' in de familie. Zijn vader had een drankenhandel en verkocht onder andere Pepsi Cola aan cafés en winkels. Joop meent zich te herinneren dat zijn vader hem vertelde dat in de Tweede Wereldoorlog hun bestelwagen door de Duitsers in beslag was genomen. Zijn zuster Mariëtte weet zeker dat de tekening is gemaakt in 1953 en dat dus Joop's verhaal niet klopt. Wie heeft er gelijk?
Opmerking webmaster: Vrumona zegt op hun website dat Pepsi Cola eind jaren veertig voor het eerst naar Europa en dus ook naar Nederland kwam. Vrumona begon op 21 juni 1954 met de productie en verkoop van Pepsi.
7 januari 2014: Frans Vrijaldenhoven vermoed dat de tekening is gemaakt aan de hand van een voor-oorlogse International.
9 januari 2014: Hans Jurriëns is het helemaal eens met het antwoord van Frans Vrijaldenhoven en met in achtneming van eventuele onzuiverheden in de tekening (geen louvres in de motorkap) lijkt het hem een 33er International geleverd als 'front end' en voorzien van een opbouw door een carrosseriefabriek.
1 december 2013: Bert Steen uit Markelo vond in de oude doos een foto uit 1919. Hij schrijft: "Geheel rechts mijn grootvader Gerrit Steen, de dame direct linksachter de jongen op de voorgrond is Baronesse Coba Bentinck - Philipse. Is na te gaan welk type auto dit betreft?"
(klik op de foto voor een grotere versie)
7 december 2013: Volgens Ariejan Bos is dit een De Dion-Bouton limousine van 1913 of 1914. Van Moll dus, maar zij zaten pas vanaf 1920 in Hengelo. Dus als de 1919-datering klopt, komt de auto nog uit Nijmegen (of filiaal Arnhem, vanaf 1919 actief).
29 september 2013: Volgens Jan de Vries is er best veel bekend over de DAF Pony. Maar in de originele folder, uitgegeven in februari 1968, zag hij dat er ook een speciale landbouw uitvoering van is geweest. Dit was een uitgeklede versie van de gewone Pony, of beter gezegd alleen een voorruit werd meegeleverd. Uiteraard konden diverse zaken, zoals deuren, dak of verwarming worden bijbesteld. In plaats van de standaard 145-14XC banden had deze landbouwuitvoering banden in de maat 155-14XN.
Jan zou graag willen weten of de Pony in deze uitvoering ooit is verkocht. En zo ja, of er nog eentje van bestaat.
1 juni 2015: Louis van Telgen schrijft: "De bedrijfsbrandweer van Fokker op Schiphol had vanaf 1969 tot 1976 een uitgeklede DAF Pony in dienst als brandweer uitrukeenheid waar het met name in de fabriek een handig voertuig bleek te zijn. Zou later nog even gebruikt zijn op de vesting Woensdrecht. Wat er uiteindelijk mee gebeurd is blijft een raadsel. Echter het is de enige die ik in die vorm ken, wellicht was deze tevens het prototype en zijn er niet meer gebouwd."
19 september 2013: Cornelis Eilers is in de historie van zijn familie gedoken en vond twee foto's van auto's waarvan hij graag het merk zou willen weten. De auto links was in het bezit van familie van zijn moeder en de auto hieronder was van zijn grootvader, C. Eilers Jr. Wie kan vertellen wat voor auto's dit waren? (klik op de foto's voor een vergroting)
20 september 2013: In goed overleg met Ivan Mahy en Hans Veenenbos komt Frans Vrijaldenhoven tot de conclusie dat de auto van grootvader een 8 cylinder 40 PK MINERVA is.
16 september 2013: De belangstelling van Bram de Kieviet uit Den Haag gaat uit naar de bus van zijn jeugd: de Kromhout-Verheul TB-6C, die in bedrijf was bij de Haagsche Tramweg Maatschappij onder de nummers 34 - 75 van 1950 tot 1961. Op de weblog van Bram valt daar meer over te lezen.
Bram vraagt zich af of er ooit een schaalmodel van deze bus is gemaakt? Zo niet, kan iemand hem dan helpen aan de maten van dit bustype, zodat hij zelf een model kan maken?
18 september 2013: Volgens Ed Beekman laat de Tsjech Jiri Plodik een hele serie klassieke Nederlandse bussen maken in de schalen 1 : 87 en 1 : 43: "Ik dacht dat ik daar Kromhout Verheul bij zag. Jiri staat altijd op de NAMAC modelautobeurs in Houten.
12 augustus 2013: Rob Houben uit Sittard vond deze foto van de eerste auto in Sittard. Alleen de naam van de familie bij de auto is bekend, Horn, maar Rob zou ook graag het merk van deze auto willen weten. Als dat tenminste mogelijk is vanwege de slechte kwaliteit van de foto. Wie waagt een poging?
14 augustus 2013: Volgens Ariejan Bos kan dit nooit de eerste auto in Sittard zijn geweest kan zijn. In het rijksnummerlijst worden er al vier genoemd! Bovendien dateert deze auto van kort voor de 1e WO, wat het waarschijnlijk maakt dat er daarvoor al heel veel andere auto's in Sittard hebben rondgereden.
Ariejan schrijft verder: "Wat betreft de auto zelf, dat is geen eenvoudige identificatie (minder wegens de kwaliteit van de foto dan door de zichthoek). Gelukkig zijn er wel wat karakeristieke eigenschappen te onderscheiden. Het uiterlijk van de auto lijkt me op Duitsland (eventueel België) te wijzen, de carrosserie op ca 1912. De schuine zijde van de motorkap is vrij hoog, scherp geknikt aan de zijkant, korte ronding aan de bovenzijde; de zijkant is verticaal en heeft geen louvres. Daarnaast loopt de bovenzijde (evenals de geknikte zijde evenwijdig daaraan) licht naar voren af. Tenslotte is het veersysteem van de achterwielen nog net zichtbaar: een rond naar beneden doorlopende bovenbladveer met half-elliptische onderbladveer verbonden door een veerschommel.
Bovenstaande overwegende en zo het een en ander wegstrepende kom ik tot de conclusie dat een Loreley van 1913 een goede mogelijkheid zou kunnen zijn (al durf ik hiervoor geen 100% zekerheid te geven)."
We zijn benieuwd naar eventuele andere suggesties!
30 juli 2013: Henk van Gent kwam bij toeval in het bezit van zo'n 300 fotoplaten in zeer aangename kwalitatieve conditie. Na enige studie kwam hij erachter dat foto's zijn van een meer dan welgestelde familie, die maatschappelijk gezien dan ook zeker betrokken was bij zaken in de periode rond 1910-1935. Henk is erg benieuwd of iemand de familie op de foto's herkent, maar hij is ook tevreden als iemand het merk van de auto met het kenteken HZ-4377 weet.
20 juli 2013: Rob Kamps stuurt een foto van een vrachtauto die omstreeks 1950 de fabriekspoort van cementproducent ENCI in Maastricht verlaat. Klik hier voor een detailfoto. Wie kan Rob vertellen wat het merk van de vrachtauto is?
27 juli 2013: Volgens Hub Rekko is de vrachtauto van de ENCI een International van het bouwjaar 1939. De ENCI had twee van deze trekkers en vier opleggers. Ze reden van de ENCI naar de Bospoort. Ze werkten van 06.00 uur tot 22.00 uur. Er werd op de enkelasser oplegger 7000 kg geladen en die werden overgeladen in spoorwagons van 28 ton, dus 4 x 7. De vrachtwagens waren eigendom van Schols transport. Dit bedrijf heeft vanaf het begin tot heden voor de ENCI gereden.
20 mei 2013: Caspar Mol vond in het familie album drie foto's van zijn grootvaders Buick, kenteken N-3300, gemaakt tijdens een tocht door België en Luxemburg in 1939. Al snel was het Caspar duidelijk dat dit een Buick uit 1936 is, een Special met de kleinere motor. Het enige verschil tussen de Special en de Century is de lengte van de motorkap. Het verschil is vrij klein, maar is af te lezen aan de grille die aan de zijkant van de motorklep zit: de afstand tussen de achterste verticale houder en het einde van de grille is bij de Special ongeveer even groot als de breedte van de grille, terwijl bij de Century de afstand ongeveer twee maal zo groot is als de breedte.
Vreemd is dat de voorste driekwart van de auto (zeg vanaf de achterkant van de portieren) een Model 46C Special Convertible Coupe is (Style 4467), terwijl de achterste kwart lijkt op een Model 48 Special Victoria Coupe Trunkback (Style 4411) zonder dak, of eigenlijk op de achterkant van een Roadmaster Convertible Phaeton Trunkback Model 80C.
De vraag is of dit mogelijk een speciaal export model voor Europa was? Of is het model afkomstig van de fabrieken in België, Denemarken of Duitsland? Ook is het misschien mogelijk dat hij afkomstig is uit Zwitserland waar in 1936 116 Buicks zijn gemaakt.
Of was het een speciale conversie gemaakt door Schutter & Van Bakel in Amsterdam? Zij hebben in 1936 een ietwat vergelijkbare 1936 Buick gebouwd (klik!). Deze auto heeft geen knik in de voorruit, geen kleine ventilatieraampjes in de voorportieren, en een schuin aflopende achterkant, maar de zijraampjes achter de portieren zijn vergelijkbaar, en de vorm van de trim onder de ramen ook.
Wie kan Caspar helpen deze puzzel op te lossen?
8 juni 2013: Ed Beekman denkt dat het is geen fabrieks cabriolet van Buick is: "Ik heb foto´s van een Schutter & van Bakel carrosserie maar die heeft reservewielen in de spatborden en een vloeiende achterzijde. De chroom strip die achter breed uitloopt is wel gelijk aan de S & v B body, dus het kan een andere S & v B op de 36er Buick zijn maar hij lijkt ook op een Pennock body op een Studebaker 35."
29 mei 2013: De oom van Carel Voss vervoerde na de oorlog zijn vlees in deze vrachtauto. Carel zou graag willen weten van welk merk de vrachtauto is en of dit een van de auto's is die zijn achtergelaten door onze bevrijders? (Klik op de foto voor een grotere versie)
7 juni 2013: Volgens Louis van Telgen is het gezochte merk van de vleesvervoer vrachtwagen een Morris-Commercial CS11. "Inderdaad is dit een voormalige Engelse legertruck (bevrijders), echter deze zal niet uit een dump met geallieerde legervoertuigen zijn gekomen. Daar waren deze wagens al een tijdje niet meer ingebruik, het zal eerder afkomstig zijn uit een dump met voertuigen die door de bezetters werden gebruik, dit model Morris werd namelijk in grote aantallen buitgemaakt in Duinkerken op de BEF (British Expedition Forces) en weer opnieuw ingezet door de duitse. Zowel in de bezette landen als tijdens de gevechten in het Russische. Bij deze wagen vermoed ik dat deze als open manschappenwagen (zgn. model overvalwagen) is gebruikt hierin Nederland."
13 mei 2013: De vader van Edwin Willemsen uit Steenwijk heeft in de jaren 1953-1955 gewerkt bij autobedrijf ENAG (Eerste Nederlandse Automobiel Graragebedrijf). Dat bedrijf was gevestigd aan de Laan van Nieuw Oosteinde 100 in Voorburg en zou een DKW garage zijn geweest.
5 juni 2013: Volgens Frans Vrijaldenhoven waren er in het pand van de ENAG in Voorburg diverse autobedrijven gevestigd:
1952-1957 ENAG met zowel DKW als BMW
1957 ENAG + THAO (o.a. ook auto-materialenhandel)
1963 ERTAM
1968 Centraal Auto Bedrijf (Ford)
1985 Abeel (H.van Reenen) (Mitsubishi)
1986 ten Brink (Fiat ?)
1990 Wittebrug (Porsche)
Waarschijnlijk heeft ook Mercedes-Benz er nog even in heeft gezeten, maar dat is niet zeker.
De ENAG zou om de hoek in de van Leijdenstraat ook de merken Standard, Triumph en Riley gevoerd hebben + Willys en Wolseley.
Bericht in de Staatscourant van 3 oktober 1950 van de oprichting van de ENAG
8 augustus 2019: Hans Hopmans schrijft dat zijn vader, C. Hopman, directeur was van de ENAG. Hij heeft het bedrijf opgezet en laten bouwen. De eigenaar was een financiële holding, de “EnTeHa”, die voorgekomen is uit het importeurschap van FN-wapens uit België voor het Nederlandse leger en de politie. Alle bedrijven die bij deze groep hoorden hadden van dit soort namen, gebaseerd op afkortingen (EDAG, EnTeHa, MEKUFA).
Bericht in het Algemeen Handelsblad van 30 november 1954
De showroom van de ENAG was gevestigd aan de aan de Laan van Nieuw Oosteinde 100, de werkplaats, plaatwerkerij, spuiterij en benzinestation aan de Van Leijdenstraat 4. Er was ook nog een filiaal aan het Bezuidenhout 16c en er was een zusterbedrijf in Deventer, de EDAG.
advertentie voor DKW in Het Parool van 7 april 1956
In april 2018 is het oude ENAG gebouw opnieuw in gebruik genomen als stallingsruimte voor antieke en klassieke auto's. Lees hier meer over de geschiedenis van het pand.
Het sculptuur op de muur is speciaal voor de ENAG gemaakt. Onbekend is wie het ontworpen / gemaakt heeft. Het werd waarschijnlijk officieel onthuld bij de opening van het bedrijf.
foto Fred de Mol
7 mei 2013: John Guntlisbergen kocht onlangs een grote (210 cm lange) trapauto. Waarschijnlijk was de auto afkomstig uit een carrousel. John schat de trapauto uit ongeveer 1935. In de carrosserie is het plaatje van de maker bevestigd, met de naam:
Carrosseriebedrijf
C. Gaarthuis
Perronstr. 3 Tel. 4120
Alkmaar
Wie kan iets meer vertellen over Carrosseriebedrijf Gaarthuis en/of de trapauto?
12 maart 2013: Bart Wondergem uit Ovezande in Zeeland vond deze foto in een paar doosjes met spullen uit een nalatenschap van zijn schoonfamilie, die afkomstig was uit Yerseke, Zuid-Beveland. De klederdracht is inderdaad typisch Zeeuws, verder heeft Bart geen enkele informatie over merk of type van de auto. Wie kan er meer over vertellen? (Klik op de foto voor een grotere versie).
16 maart 2013: Volgens Ariejan Bos zien we hier een Benz 8/20HP gebouwd tussen 1912 en 1913. Een exacte datering is vrijwel onmogelijk omdat de uiterlijke verschillen bij Benz in deze tijd enorm zijn. Vooral juist ook bij basiskenmerken als radiator, motorkap, spatborden en standaardverlichting. De schijfwielen dateren van vlak voor de Eerste Wereldoorlog of van direct erna.
De chauffeur lijkt een pet op te hebben: een chauffeurs- of soldatenpet?
3 maart 2013: Van Rob Houben uit Sittard kregen we deze foto toegestuurd. Het bijschrift luidt: "Groepsfoto Wehrerweg bij grenspaal 297. Luitenant Trap, Sergeant S. Kentgens achter in auto." De foto is genomen bij de grensovergang Sittard - Wehr (Duitsland). Rob zou graag willen weten wat dit voor auto is, zodat hij een indicatie heeft in welke periode deze foto gemaakt zou kunnen zijn. Klik op de foto voor een vergroting. Een detail van de radiateur kan waarschijnlijk ook helpen bij de identificatie.
10 maart 2013: Volgens Ariejan Bos is dit een Frenay, vermoedelijk het eerste model van 1913. Frenay werd gedurende korte tijd gebouwd in Luik, niet zo heel erg ver dus van deze Limburgse locatie. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd de productie gestopt. De achterzijde van de carrosserie is aangepast om extra ruimte te creëren.
23 februari 2013: Hans Wijnen is bezig met de voorbereiding van een expositie over het plaatsje Meersen in Limburg. Hierin wordt o.a. aandacht besteedt aan de Limburgse papierfabrikant Jos Tielens, maar ook over zijn zoon Robert Tielens. Robert was kort voor en na de Tweede Wereldoorlog actief in de racerij, hij won onder andere een van de eerste races op het circuit van Zandvoort en reed in 1951 de Rallye des Alpes. Robert reed met een Delahaye met provinciaal kenteken P-6121, maar dit kenteken komen we ook tegen op een vroegere Delahaye met chassisnummer 46078 (op deze website vrijwel onderaan). In 1950 verscheen er een artikel in de Nieuwe Limburger Koerier, waarin Robert iets over zijn races vertelt. De vraag is of iemand nog meer kan vertellen over het leven van Robert Tielens. Ook zou het interessant zijn om te weten of deze Delahaye nog bestaat en of deze auto (of een vergelijkbaar type) tentoongesteld kan worden tijdens de expositie.
8 februari 2013: Jan Deters is het bezit van een aantal oude foto's waar zijn moeder en haar zussen opstaan. De foto's dateren zo rond 1945 à 1950 en Jan zou daar graag wat meer van willen weten. Bijvoorbeeld van wie die auto is en waarom deze versierd is met slingers. Het zou Jan enorm helpen als hij weet op wiens naam het kenteken E-26679 (uit Overijssel) heeft gestaan. Wie kan deze gegevens achterhalen?
1 februari 2013: Fons Alkemade kocht onlangs een prentbriefkaart met daarop een afbeelding van de Hoofdstraat in Apeldoorn (circa 1934). Links op de foto hangt een opvallend ding aan een paal. Fons vermoed dat we hier te maken hebben met een soort verkeerslicht. Of is het iets heel anders? Wie kan er iets meer over vertellen?
4 februari: Volgens Jan Hogendoorn is dit verkeerslicht in Apeldoorn een van de eerste verkeerslichten zoals die door de firma Heemaf zijn geplaatst. De stoplichten bestonden uit vier neonringen met rood en vier met groen licht die sprongsgewijs doofden. Op deze website staat een uitvoerige en interessante informatie over dit onderwerp.
15 januari 2013: Youri Nieuwenhuizen is in het bezit van een Simca 8 die is opgebouwd als raceauto. Hij wil de auto graag totaal restaureren, maar weet echter niets van de auto, geen historie of bouwer. Wie kan Youri iets meer over de geschiedenis van deze Simca vertellen?
9 januari 2014: Volgens Frank de Jong is dit een Havas Simca 8 Gordini straatversie. Gemaakt door Hans van As te Hilversum. Deze heeft bevestigd dat deze Simca zijn de eerste HAVAS circuitwagen was.
14 januari 2013: Jan Bakker vond deze foto van een tractor met gasgenerator. Het kan zijn dat het een eigenbouwproduct is van iemand uit het noorden van het land, want de foto is gemaakt door fotograaf Adema te Wolvega. Het is helaas niet te zien wie de gasgenerator gemaakt heeft (klik op de foto voor een grotere versie). Misschien kan een ander Conam-lid iets over dit voertuig zeggen?
2 januari 2013: Wim Schuitema uit Veendam is op zoek naar het merk van deze ambulance. Hij vermoed dat het jaartal ongeveer 1913 is, maar het voertuig kan best ouder zijn. De ambulance was van de firma "E.N.N.A. Mij" v/h D. Bakker auto-garage, Heereweg 32 Groningen, waarbij ENNA de afkorting was van 'Eerste Noord-Nederlandsche Auto-Maatschappij', later bekend als ENNAM (Opel dealer). Wie kan meer over deze ambulance vertellen? (Klik op de foto voor een vergroting).
(Bron foto: Rijksarchief van Groningen)
2 januari 2013: Hans Waldeck vermoed dat het een Fiat of een Opel kan zijn, maar een definitieve determinering kwam er tot nu toe niet uit. De firma Bakker (ENNAM) is later opgegaan in de GM-dealer Van der Molen.
4 januari 2013: Ook Henk Schuuring denkt aan een Opel, met name het model uit 1912/1913.
2 januari 2013: Rob Kamps vond deze foto die gemaakt is in Maastricht zo rond 1960. Rob vraagt zich af wat het merk van de vrachtauto met de aanhanger is (klik op de link voor een vergroting). Wie weet het?
4 januari 2013: Zowel Hans Jurriëns als Sjaak Oosterling zien in de vrachtwagen een Scania-Vabis. Hans denkt aan bouwjaar 1947, vermoedelijk met een viercilinder diesel van 90pk. Maar toch lijken voor dit model de koplampen vrij laag boven de bumper te zitten.
5 januari 2013: Volgens Louis van Telgen is het geen Scania-Vabis, al is dat wel een begrijpelijke gedachte aangezien de truck een Be-Ge cabine heeft net als de Scania's. Het is echter een Faun L8 vrachtwagen waar men kennelijk een Be-Ge cabine op heeft gezet.
28 december 2012 Bert Steen uit Markelo schrijft: "Mijn grootvader Gerrit Steen was zijn arbeidzame leven lang in dienst van de familie Bentinck van Schoonheten, onder andere als particulier chauffeur. Uit de oude fotoarchieven kom ik twee foto's tegen waarop mijn grootvader staat, maar waarvan ik het merk auto niet met zekerheid kan vaststellen. Wellicht dat u mij kunt helpen?
De oudste foto (hierboven) is te dateren rond 1910 denk ik, misschien wel eerder. Het lijkt mij een Dion Bouton te zijn, maar misschien dat u meer duidelijkheid kan geven over type en datering. Van de dames op de foto is de tweede van links Coba Bentinck-Philipse, getrouwd met AGW Baron Bentinck van Schoonheten. Deze was burgemeester in Ommen, en vanaf 1917 beheerder van zijn landgoed Schoonheten bij Raalte in Overijsel.
De tweede foto lijkt mij een Packard te zijn. Deze foto is te dateren in 1946."
Wie kan er een van deze auto's (of beide) identificeren? Klik op de foto voor een vergroting.
29 december 2012: Volgens Hans Jurriëns is de vierdeurs sedan een Plymouth DeLuxe P14S van 1942.
2 januari 2013: Volgens Ariejan Bos is de tonneau een Darracq van 1901 en vergelijkbaar met nr. 187 uit de lijst (Ribbius). De Baron had op 22-8-1903 een vergunning voor een Benz gekregen en zal hem later hebben ingeruild voor deze Darracq. Vermoedelijk is de foto rond 1905 genomen, maar zeker niet in 1910: als burgemeester moest je toen wel met iets anders aan komen, lijkt me!
7 december 2012: Fons Alkemade vond een filmopname ter gelegenheid van de opening van de Prins Bernhard-sluizen in 1951. Een feestelijke optocht, voorafgegaan door een fanfare, trekt over deze sluizen en door Deventer. Verleden, heden en toekomst van de stad worden uitgebeeld, zoals bijvoorbeeld door een groep met velocipèdes, moderne fietsen en futuristische kleine autootjes en door middel van diverse praalwagens van onder andere sportverenigingen, bedrijven en de brandweer. Maar Fons is met name geïnteresseerd in de dwergauto's die in de stoet meerijden. Wie weet iets van het hele kleine sportieve eenzittertje in deze reportage, en eventueel ook meer over de kleine Brüsch die daar achteraankomt,
10 december 2012: Volgens Henk Visscher toont de filmopname twee 'Kleinwagen'-prototypen van Egon Brütsch. Beide modellen stonden bekend als Brütsch T. De voorste creatie dateert van 1950. Het wagentje had een 250 cc kettingzaagmotor van Baker & Pölling. De carrosserie was van Wendler, Reutlingen. De andere Brütsch, eveneens een eenzitter, vervaardigd in 1951, was voorzien van een 125 cc ILO-motor. We zien Egon Brütsch aan het het stuur. Begin augustus 1951 was hij in Deventer om licentie-onderhandelingen te voeren met ir. A. de Geus, technisch directeur van de Burgers rijwielfabriek.
(Foto: beeld uit de film)
4 december 2012: Titus Aaldering is in het bezit van een "handleiding ten gebruike bij Lincoln automobielen" uitgegeven door Ford Motor Company of Holland Rotterdam. Hij zou graag willen weten hoe oud deze handleiding is en voor welke modellen deze werd gebruikt? Er staat onder andere een smeerschema van het chassis in. Wie herkent hieraan het bouwjaar van deze Lincoln?
1 november 2012: Albert Koops, webmaster van het Groningse kenteken archief, zou graag het merk van de motor op deze foto willen weten. Hopelijk kan een van de Conam leden deze vraag beantwoorden (klik op de foto voor een grotere versie).
7 november 2012: Zowel Henk Schuuring als Ariejan Bos zien in deze motorfiets een Saroléa, bouwjaar ongeveer 1930.
21 juli 2012: Hans Jurriëns bezit twee draadspaakwielen (klik!) waarvan hij dolgraag de herkomst zou willen weten. Wie weet bij welk merk en type automobiel deze wielen horen?
Technische gegevens:
velgmaat 16 x 450
5 gaats
70 spaaks
steekcirkel boutgaten 126 mm
boutgaten 14.5 mm
naafgat 76 mm
Op het montagevlak van de velgen staan respectievelijk de nummers 849245 en 849231
27 oktober 2012: In het kader van de honderdjarige herdenking van de eerste wereldoorlog zouden de vrienden van het Belgisch legermuseum een gepantserd voertuig van 1915 willen heropbouwen. Het is een Mors met Minervamotor. De achterwielen waren niet afneembare artilleriewielen met dubbele afneembare velgen waarvan slechts een paar vage foto's zijn. Om deze na te maken zoeken ze documentatie over de bevestiging van deze afneembare velgen op het wiel. Deze systemen kwamen voor van 1908 tot 1920 op zware reislimousines en vrachtwagens. Het toegepaste type lijkt het Warland Dual Rim of het Captain wiel te zijn. Elke informatie die hen verder kan helpen is van harte welkom.
27 oktober 2012: Jens Eemers wil graag een schaalmodel bouwen van de Arnhemse trolleybus 101 uit 1949 en vraagt zich af of iemand hem kan helpen aan tekeningen of iets dergelijks.
6 november 2012: Ed Beekman adviseert om contact op te nemen met de Nederlandse Trolley Vereeniging. Zij hebben namelijk de echte trolleybus 101 uit Arnhem geheel gerestaureerd. Deze mensen kunnen wellicht verder helpen.
21 oktober 2012: Han Jansen kocht jaren geleden voor een paar euro deze prent op een rommelmarkt. Het is een truck die arbeiders richting een fabriek brengt. Zelf denkt hij dat de foto tussen de twee wereldoorlogen is gemaakt. Het heeft hem altijd gefascineerd waar deze foto zou zijn gemaakt, en wat voor een merk truck het is. Wie kan er meer over vertellen? (Klik op de foto voor een vergroting).
22 oktober 2012: Volgens Richard Enters is het een Scania van 1908 (de foto is gemaakt op 31 december 1907). Op de truck staat het team dat de truck heeft gebouwd. Waarschijnlijk is dit een promotiefoto om de draagkracht van de laadbak te laten zien.
Wat hier een Citroën B2 Torpedo lijkt te zijn is misschien iets heel anders? In ieder geval wordt de indruk gewekt dat het zeker niet om een standaarduitvoering gaat. Een special misschien? De aluminium motorkap met geklinknagelde scharnieren, de leren riem, de extra lamp voorop en de extra (Cicca ?) luchthoorn doen vermoeden dat zeker de eigenaar sportief was ingesteld.
We zien Uw commentaar graag tegemoet.
(foto Fons Alkemade)
27 mei 2010 Update van Fer Cools: "De Citroen Caddy had destijds al een aluminium motorkap. Mogelijk komt ie hiervan."
Op 15 oktober 2012 een reactie van Nico Bakker: "Het koetswerk is van een B2, de vuldop van de tank is zichtbaar voor de voorruit. Vuldop heeft een niveau aanwijzing als toevoeging. Bij de B10 en B12 zit hij onder een klepje. De spatborden zijn wel van een B10. De B10 is een B2 met stalen koetswerk en afgeronde spatborden (voorpunten). De B12 is een B10 koetswerk maar dan chassis met voorwielremmen en een voorspatbord met een zeer sterke golf in het spatbord. De B10 heeft het reservewiel aan de achterzijde.
4 september 2012: Frans Vrijaldenhoven is geabonneerd op het blad "De Oud Rotterdammer". Daarin zag hij deze advertentie van de Rotterdamse uitvaartverzorger Goetzee Dela, die 100 jaar geleden nog 'gewoon' doodkistenmaker was. Maar wat Frans intrigeert is de truck op de foto. Hij kan het merk niet thuisbrengen en ook bij Goetzee Dela was hier niets meer over bekend. Het provinciale nummer is H-31592. Wie herkent deze truck op de foto?
13 september 2012: Zowel Ariejan Bos als Henk Schuuring denken dat dit een omgebouwde Berliet personenauto van circa 1914 is.
28 augustus 2012: Albert Lempens vond deze foto van de Land Rover van zijn vader Th. Lempens. Op de foto heeft de auto nog het provinciale kenteken P-44349 (P was de provincie Limburg), maar later was het kenteken PD-68-82 dat was uitgegeven in mei 1953. De vraag van Albert is of de auto nog bestaat en of iemand er meer over kan vertellen?
31 augustus 2012: Volgens Eric Houben zijn dit twee verschillende Land Rovers. Bij de auto met het kenteken P 44349 gaat het om een Land Rover series 1 80" uit 1948, met grote waarschijnlijkheid de eerste of tweede Land Rover die naar Nederland geleverd is, (chassisnummers bekend). Echter bij de foto waarbij het kenteken PD-68-82 te zien is, betreft het een Land Rover series 1 80" van bouwjaar 1952/1953, met de 2ltr motor. Kijk maar naar de verschillen: vroege model heeft lampen achter de grille; stadslichten in de bulkhead; geen ventilatieklep onder de voorruit en verder heeft deze Land Rover de reserveband op de motorkap. Ter vergelijking heeft de PD-68-82 een T-grille; stadslichten in de spatborden; uitstekende koplampen en geen bevestigingssteun voor de reserveband op de motorkap.
23 augustus 2012: Ronald van den Boogaart stuurde deze prentbriefkaart van de Voorstraat in Oud Vossemeer met daarbij de eenvoudige vraag: "Wie weet het merk van de auto?" Rob denkt dat het een Plymouth zou kunnen zijn, maar is niet zeker. Wie kan hem aan merk en type van de auto helpen?
Een oplossing is gauw gegeven: zowel Henk Vogelzang en Nieck-Jan Boschman houden het op een Opel. Paul Stokkers geeft een uitgebreider antwoord: "Een Opel Olympia P1. Dit is de compleet kale versie van de Rekord P1, zonder chroomstrips en enkel de aanduiding Olympia op het voorspatbord. De 1200 / 1500 kwam rond 1962 en hadden een lange sierstrip over de gehele zijkant, zonder de kenmerkende knik van de Rekord."
16 augustus 2012: John Elema heeft een oplettende vriendin die voor hem deze foto kocht op een rommelmarkt in Noord-Groningen. Volgens John werd de foto, met iedereen in militaire kleding, genomen tijdens de mobilisatie voor WW1 in 1914 en ergens, vanwege de vele H kentekens, in het westen van het land. Maar de locatie? Het lijkt op een spooremplacement. Waren de auto's er verzameld voor transport? Geen idee. Sommige kentekens zijn nog te lezen, zoals H-2633 / H-4975 / H-301 / G-4?21 / H-134 / H-4?54 / H-3056. Vooraan met de nummers H-301 en H-4?54 kunnen dat Delahaye's zijn?
Ook op 16 augustus 2012 schrijft Vincent van der Vinne: Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden er geen auto's van particulieren door het leger 'gevraagd'. Het was toen gebruikelijk om in tijden van gevaar paarden te vorderen. Met de komst van de auto werd het recht om te vorderen ook van toepassing op auto's en motorfietsen. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak werden eigenaren van auto's daarom verplicht om met hun voertuig op een bepaalde dag, op een bepaalde plek zich te melden. Auto's die vervolgens geschikt werden bevonden, meestal grote en luxe auto's, werden vervolgens in beslag genomen en de eigenaren kregen later een financiële vergoeding (de auto's werden gevorderd). Hierna werden de meeste auto's ontdaan van de luxe carrosserie en werd hier een laadbak op gemonteerd. Hoe groter de auto, des te beter deze geschikt was voor militair gebruik en vervoer van goederen (vandaar dat het leger graag grote en luxe auto's wilde hebben). In 1914 werden enkele honderden auto's gevorderd. De foto is vermoedelijk genomen op de binnenplaats van de Artillerie-inrichtingen te Delft. De auto met nummerbord G-421 is een Spyker, op kenteken gesteld door de fabriek.
17 augustus 2012 volgt een aanvulling van Ed Beekman: De plaats van samenkomst is niet de AI in Delft. Gevorderde auto werden bij de firma Vitters in Schiedam omgebouwd tot pickup truck met een gemiddeld laadvermogen van 500 kg, dit werd op de houtenbak geschilderd. De carrosserie werd bij de firma Vitter opgeslagen en een deel van de auto´s is later weer teruggegeven aan de eigenaars met de carrosserie weer gemonteerd (nadat het leger voldoende vrachtwagens had verkregen uit Zwitserland en Amerika). Op 13 augustus 1914 ging de eerste autotrein bestaande uit 300 auto´s op weg met voorraden voor de troepen in Brabant, die aan de grens gelegerd werden. De standplaats voor de auto´s was de kazerne op de Paardenmarkt in Delft. De foto kan dus bij Vitters in Schiedam genomen zijn of bij het verzamelen in Rotterdam, of op de Paardenmarkt. Op de voorgrond staan twee Delahayes en een Spyker, de Spyker is niet omgebouwd en zal een officiersauto zijn, de rest lijkt allemaal omgebouwd tot pickup (dat woord was toen nog niet bekend).
17 augustus 2012 Henk Visscher komt met de oplossing: Niet Delft, Schiedam of Rotterdam, maar Roosendaal... De foto werd genomen op het Stationsplein ter hoogte van een zijvleugel van het vroegere stationsgebouw. Waarschijnlijk betreft het een compagnie van het Etappen- en Verplegings Autobataljon. Deze eenheid bestond uit vijf compagnieën, waarvan er vier in Noord-Brabant werden gelegerd, en één in Rotterdam.
5 augustus 2012: Ed Stolwerk bezit een deels gerestaureerde Willys Jeep M38 uit 1951, waarvan hij probeert de herkomst te achterhalen. Vermoedelijk is dit een exemplaar dat in de jaren zestig door firma's als bijvoorbeeld Sindorf, maar ook een Van Linschoten uit Spaanse Polder vanuit depots van het Amerikaanse leger in Wiesbaden naar Nederland werden gehaald.
Een spoor naar de herkomst van Ed's Jeep zou deze foto van een Mercedes-Benz LP334 met Nederlands kenteken BB-11-47 uit 1966-1968 kunnen zijn. Helaas ontbreekt een firmanaam op de vrachtauto. Maar misschien herkent iemand deze Mercedes-Benz en kan vertellen van wie deze vrachtauto was?
6 augustus 2012: Bert van der Linden denkt dat het een Mercedes van B.F. De Weert uit Amsterdam zou kunnen zijn. Deze firma was behoorlijk groot en vervoerde veel op dit gebied en reed alleen met Mercedes.
17 augustus 2012: Volgens Piet van Berne "is deze Mercedes-Benz vrachtauto zeker geen auto van de fa. B.F. de Weert uit Amsterdam. Her betreft geen professionele autotransporter. Uit alles blijkt een amateuristische eigenbouw, star en onbeweeglijk. Ik vraag me dan ook af hoe die twee jeeps op het bovendek zijn gekomen. Het dek kan niet naar beneden bewegen."
19 juni 2012: Martin van Raay uit Culemborg loopt als autotechnisch en autohistorisch vertaler al een tijdje met een probleem waar nog niemand hem mee heeft kunnen helpen. Hij schrijft: "Het is niet een probleem dat ik voor een vertaling moet oplossen, maar gewoon iets waar ik tegenaan gelopen ben en waarvan ik graag zou weten wat de oplossing is. Het gaat om de Nederlandse benaming voor de lak die Ford gebruikte op de Model T toen dat model "leverbaar was in elke kleur, als het maar zwart was", zoals Henry Ford later in zijn autobiografie schreef.
In het Engels heette de lak "Japan lacquer, Brunswick Black, Japan black, japan". Op de Engelstalige Wikipedia-site staat een omschrijving onder "Japan black", maar uit die omschrijving en de omschrijving van "Japanse lak" in de Grote Winkler Prins encyclopedie maak ik op dat het géén Japanse lak was. Maar hoe heette die zwarte, sneldrogende lak dan wèl in het Nederlands?"
We hebben als eerste contact opgenomen met T-Ford specialst Bas de Voogd en die wist dat 'Japan Black' een simpele één-laags erg zwarte en sterke verf is. Carbid lampen maar ook fietsen werden vaak "Japaned" aangeboden. Voor industriële toepassingen dus, maar de bron van de naam Japan hierin is raden... Chinese/Japanse theedozen waren ook vaak glimmend zwart.
In een oude encyclopedie (1951) vonden we de term 'Japans brons' tegen (een bronssoort met een groot loodgehalte, dat door verhitten aan de oppervlakte een fraaie zwarte kleur geeft), maar volgens alweer Wikipedia is de Ford-lak een product op teerbasis.
Wie kan ons nog meer over de originele zwarte Ford lak vertellen en met name wat de Nederlandse vertaling van'Japan Black' moet zijn?
26 juni 2012: Onze secretaris bezit een oud boekje met de titel 'Mengen en Roeren' waarin de term 'japanlak' wordt gebruikt. Het Ford-zwart was een eigen variatie op japanlak waarin het bestanddeel Gilsonite was toegevoegd. Dezelfde lak die ook voor fietsframes werd gebruikt, werd in het Nederlands aangeduid als zwarte moffellak. Zo eenvoudig kan het dus soms zijn!
19 juni 2012: Martin de Groot stuurt een een foto uit het familiealbum. Het kiekje is genomen in de jaren dertig; in de auto de vader van Martin, ernaast zijn grootvader. Martin weet dat de auto een Horch is, maar wie kan hem het juiste type vertellen? Klik hier voor een grotere versie van de foto.
12 juni 2012: Sven van Bennekom schrijft dat hij in het bezit is van een ooievaar: "60cm breed, 40cm lang en 41cm hoog, verzilverde vleugels volgens mij een rvs of aluminium body (fraai bewerkt). Het is echt oud geklonken en alles is origineel, ik weet bijna zeker dat dit van Hispano - Suiza is, maar alle mascottes die ik vind zijn met de vleugels naar beneden en een stuk kleiner. Is dit een reclame stuk voor op een bureau of weet iemand wat dit wel is?"
17 juni 2012: Volgens Hispano-specialist Hans Veenenbos heeft deze ooievaar helemaal niets met het automerk Hispano-Suiza te maken.
11 juni 2012: Paul Loch is sinds kort in het bezit van een zgn. velomoteur, een fiets met hulpmotor, wel van 98cc, maar toch niet harder schijnt te gaan dan 30km/u. Wat Paul weet is het volgende:
Merk: Rhonyx (Lyon)
Type: Fox (waarschijnlijk)
Motor: Stainless
Magneto France ontsteking
geen versnellingen, een zgn 'monovitesse'
Het schijnt dat er motoren zijn gebouwd tot het faillissement in 1931. Daarna zou men overgestapt zijn op de velomoteurs; later overgenomen door een andere Franse motorbouwer en vervolgens is er niets van overgebleven. Kan iemand dit bevestigen? En in welke periode zijn ze gebouwd? Hoeveel? Advertenties? Hoe meer gegevens en afbeeldingen hoe beter, want de bedoeling is deze weer in ere te herstellen. Ook adressen voor onderdelen zijn welkom.
29 mei 2012: een vraag van Jan Keunen: "In welke auto rijdt mijn oudoom Constant Keunen over de Dijk in Stratum (bij Eindhoven)? De foto is vermoedelijk genomen rond 1915-1920. Veel dank voor het meedenken."
Wie helpt?
(klik op de foto voor een grotere versie)
30 mei 2012: Volgens Ed Beekman is het een AGA van ca. 1920 (zie ook importeur Van Liebergen)
29 mei 2012: Jan Bert Wakker uit Assen doet een onderzoek naar de Fongersgarage in Groningen. Hij heeft een foto van een aantal auto's die voor de garage staan en vraagt onze hulp om deze te kunnen identificeren. Uit de vlaggen op de auto's valt op te maken dat de foto is genomen op 28 augustus 1914 (op z'n vroegst). Groningers vieren op die dag het Gronings ontzet. Ook de Martinitoren wordt op die dag versierd met de driekleur en de stadsvlag.
Waarschijnlijk zijn de auto's met de nummers A-1335 en A-631 Hupmobiles. Wie kan dit met zekerheid zeggen en van wel merk zijn de auto's met nummers D-39 (?) en B-87? Klik op de foto's voor een vergroting.
28 mei 2012: De Familie Houben uit Kerkrade heeft enige jaren geleden een Zeeuwse Land-Rover uit 1953 gekocht. Zo te zien een normaal exemplaar, niets bijzonders. Maar omdat er op diverse plekken rode verf zichtbaar was onder de groene en er meerdere openingen in het voorfront waren kwam de gedachte dat dit wel eens een brandweerwagen kon zijn geweest en dat was heel zeldzaam omdat er in totaal maar 100 stuks van deze originele fabrieksbrandweer Land-Rover Series 1 80' gemaakt zijn, daarvan maar 30 links gestuurde modellen en van deze is er maar één exemplaar naar Nederland geleverd.
13 mei 2012: Tjibbe Kerkhof is medewerker van het Centrum voor informatie en verdieping Berg en Dal van Het Apostolisch Genootschap te Baarn. Dit genootschap is ontstaan omstreeks 1830 in Engeland. Aan de leiding van de 80-tal gemeenschappen in Nederland en buitenland staat een bestuursvoorzitter. In de periode vanaf juni 1910 tot en met maart 1946 was dat de Heer J.H. van Oosbree. In het archief te Baarn kwam Tjibbe diverse foto's tegen van auto's die door dhr. van Oosbree zijn aangeschaft. Helaas is de financiële administratie uit die periode verloren gegaan en daarom zou Tjibbe graag willen weten wat voor auto's (merk, model, bouwjaar) dit zijn. (Opm. webmaster: de eerste drie auto's hebben het kenteken G-8017, dat volgens informatie van Hans Waldeck inderdaad op naam stond van J.H. van Oosbree, Plantage Franschelaan 36, Amsterdam). Wie kan helpen?
14 mei 2012: Volgens Ariejan Bos is dit een Briton 1914, vermoedelijk het 10-12 hp model. Er was een vertegenwoordiging in Amsterdam vanaf 1913.
10 mei 2012: Ludo Helder is als gunst voor zijn 85-jarige opa op zoek naar meer informatie over een auto waar zijn vader achterin zit. Op de Conam-website heeft Ludo al gevonden dat het kenteken H-6 in 1906 is afgegeven aan De Heer Hendrik Lambert uit Rotterdam. Verder heeft hij vrij weinig informatie over deze foto die uit 1910 dateert. Ludo's opa heeft al wat navraag gedaan en hem is verteld dat de auto waarschijnlijk een Armstrong Siddeley is (opm. webmaster: vermoedelijk vanwege de opvallende radiateur mascotte, maar Armstrong-Siddeley kwam pas in 1919 op de markt). Zijn er mensen die meer kunnen vertellen over deze auto of over de Heer Hendrik Lambert?
13 mei 2012: Volgens Ariejan Bos is de auto een Dürkopp van circa 1908-1909, een 'Doppelphaeton'. De radiateur mascotte is een zgn. Billiken, waarover meer in het Conam Bulletin jg 18, nummer 1, Maart 2008, blz. 14.
6 maart 2012: Arie Aalders was in de jaren dertig chauffeur bij -waarschijnlijk- de firma van Soest en reed in voertuigen op de bijgevoegde foto's. Zijn kleinzoon D. Aalders zou graag willen weten wat de naam van het bedrijf is en wat voor merk auto / bus zijn opa reed. Wie helpt?
10 mei 2012: Volgens Jan Bakker is de mooie open auto een Nash van 1926. Naafdoppen, boutgaten in wiel, beschermingen op treeplank. De bus is zonder meer een Citroën begin 30er jaren.
5 mei 2012: Dietmar Müller is in het bezit van deze T-Ford brandweerauto. Het chassis dateert uit de jaren twintig en werd bij Bikkers & Zoon te Rotterdam opgebouwd met onder andere een zuig- en drukpomp. Ook is er plaats voor zes brandweerlieden. Meer details zijn Dietmar niet bekend, maar hij wil graag weten of deze brandweerauto in Rotterdam dienst heeft gedaan en of er nog meer over de geschiedenis van deze auto bekend is.
23 augustus 2012: Johan Pots van Brandweervoertuigenonline denkt het antwoord te weten: "Als ik het goed kan zien op de foto, heeft hij hier een Duits kenteken. De enige Ford-T waarvan ik weet dat deze in een Duits museum staat, is de Ford-T van Berkel en Rodenrijs. Indien de gezochte Ford-T in het Auto- und Technikmuseum Sinsheim (Dld) staat, is het voor 100% zeker de Ford-T van Berkel en Rodenrijs. Ik begrijp uit het bericht van Dietmar Müller dat dit inderdaad de wagen van Berkel en Rodenrijs is dat deze niet meer in het museum te Sinsheim staat."
9 september 2014: Simon Maasdam mailt dat hij iets meer van de geschiedenis van deze brandweerwagen weet. Hij schijft: "Deze auto is mijn vader geweest welke hem nooit kwijt heeft gewild, maar van wie hij door list van een oud collega is ontfutseld. Deze collega deed veel zaken in Duitsland en heeft hem vermoedelijk naar Duitsland verkocht. Als kind ben ik nog meegereden op deze auto heel Haarlem in het rond. Er is een kleine mogelijkheid dat het om een ander exemplaar gaat, maar ik denk het niet. Wel ziet hij er op het plaatje iets anders uit. Maar mijn vader kocht deze met de collega samen in Berkel & Rodenrijs, ik meen per inschrijving. Ik weet niet waar deze auto nu is en zou het leuk vinden hem nog eens terug te zien, ook ik had hem graag gehouden. Op de foto links zit ik achter het stuur en mijn zusje als bijrijdster. Je praat hier over de jaren 50 van de vorige eeuw. Het kan bijna niet missen de pompwagen. De kleur is er dan niet mooier op geworden daar hij origineel mooi donkerrood was in mijn herinnering en de tekst Berkel & Rodenrijs staat origineel op de motorkap. De stang voor de ladder was er geloof ik ook nog los bij, maar ja, de herinnering van zo'n kleine jongen, klopt die wel? Nou meestal wel. :-). Hier staat hij op het Zuiderbuiten Spaarne te Haarlem t/o nr 22. Wij woonden op de woonboot waar je ook nog een puntje van op één van de foto's ziet."
2 mei 2012: Dirkje Weisz uit Amstelveen kwam in de fotobak van haar inmiddels overleden schoonmoeder deze foto tegen. Het betreft hier -voor zover haar kennis reikt- de familie Sjaardema-Schram. Dit zou zo eind 1920 moeten zijn? Misschien is er iemand die iets meer weet over dit voertuig en de eventuele familie? Klik hier voor een grotere foto!
5 mei 2012: Tussen plusminus 1910 en 1930 waren er diverse uitspanningen waar de mogelijkheid bestond om je in een auto te laten fotograferen. Dit omdat het grootste deel der klanten gewone burgers op een dagje uit waren, en de auto nog voor velen een onbereikbare droomwens was. In dit geval stond deze auto in Muiderberg. In de beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam zijn meerdere van deze foto's te vinden, steeds met dezelfde auto, maar met wisselende families. Op de acetyleentank op de treeplank staat steeds met krijt een ander nummer geschreven. Zo wist de fotograaf naar welke familie hij de foto moest sturen.
Ariejan Bos heeft de auto op de foto geïdentificeerd als een C.I.D. (Constructions Industrielles Dijonaises) Baby van ca 1913 (1 cyl. 8pk Buchet motor, 4 versnellingen en frictietransmissie, kettingoverbrenging naar de achterwielen), Dat de auto ten tijde van de foto al oud is, moge blijken uit het feit dat hij kennelijk niet meer in rijdbare staat is: de ketting ontbreekt! Door het afwezige afdekkapje kan men met enige moeite nog wel het voorste kettingwieltje ontwaren. De auto valt qua grootte en constructie in het cyclecar-segment.
2 mei 2012: Jan de Vries werkt aan het boek 'Omroep op Wielen'. Hierin komen hopelijk alle wagens te staan die de omroep heeft gebruikt om radio of televisie te maken. Jan komt veel merken auto's tegen die hij niet gelijk herkent. Zoals deze prachtige statige NCRV wagen. Wie weet wat het merk is? Het kenteken lijkt G-65839 te zijn? Klik hier voor een grotere foto!
5 mei 2012: De auto is door Ed Beekman geïdentificeerd als een International C35 van 1934/35.
Deze Austin vrachtauto voert een bordje met daarop een R vlak achter de cabine. Corné van Run zou graag willen weten wat de functie van dit bordje was. Iemand die dat weet?
Op 2 mei 2012 schrijft Albert Gerbel: "In de jaren zeventig werkte ik tijdens mijn studievakanties als vrachtwagenchauffeur (Mercedes-Benz 1113, Volvo F88) bij een Rotterdamse groothandel die aan de scheepvaart leverde. Dat (douane) vervoer geschiedde vaak in verzegelde auto's (gesloten bakwagens) en als de lading voor verschillende klanten bestemd was, konden de verpakkingen verzegeld worden. In het magazijn vond ik eens een bordje zoals het hier afgebeelde exemplaar. Op mijn vraag naar de betekenis werd uitgelegd, dat het bestemd was voor zogeheten 'vlagvervoer'. Je zou, met zo'n bordje ('vlag') op de auto, zonder verzegeling maar binnen een bepaalde tijd van A naar B (bijvoorbeeld van het douane-entrepot naar een zeeschip) mogen rijden. De 'R' zou voor 'Rotterdam' staan, want het gebruik bleef beperkt tot het Rotterdamse havengebied. Ik heb het zelf niet meegemaakt, ik denk dat dit vlagvervoer met name in de jaren vijftig en zestig voorkwam – wat ook wel kan kloppen met het bouwjaar van de Austin. O ja, en het bordje dat ik destijds vond, heb ik nog steeds ..."
22 april 2012: Toen de ouders van Ed Beekman trouwden in het oorlogsjaar 1944 waren er geen trouwlimousines meer voorhanden. Daarom moest het stel naar het stadhuis per fietstaxi, compleet met chauffeur. Op zich is dit een prachtige statiefoto, maar nu zoekt Ed een afbeelding waarop de hele fietstaxi is te zien. Wie kan hem daaraan helpen?
2 mei 2012: Inmiddels is gebleken dat het niet om een fietstaxi gaat maar om een paardentaxi!
20 april 2012: Hans Waldeck kreeg deze foto van een autobus van de Maatschappij 'Algemeen Vervoer' uit Rotterdam. De locatie is vermoedelijk ook Rotterdam. De vraag is: van welk merk, type en bouwjaar is de autobus en op welke locatie rijdt deze bus op de foto?
Klik hier voor een grotere foto van de locatie en hier voor een grotere foto van de autobus.
22 april 2012: Volgens zowel Ed Beekman als Jan Bakker is de bus een Franse Lacoste & Battman van 1907. Deze waren in de jaren 1906-1907 in bedrijf in Rotterdam. Na een grote brand in de garage in 1907 werden er veel vernield. De rest ging onder andere naar Hotel De Plasmolen te Mook. Bij de grote manoeuvres in 1911 kreeg het Nederlandse leger er drie te leen van de heer van der Grinten, de eigenaar van het hotel, voor militair vervoer. Daarna zijn er twee stuks vanuit Mook verkocht naar Heemstede waar de bussen een nieuwe neus kregen. Ook ging er een bus naar Limburg.
13 mei 2012: deze foto komt ook voor in '75 jaar autobussen in Rotterdam' door Martin Wallast (bron van die foto: Atlas van Stolk). De locatie is Gedempte Slaak in Rotterdam. Deze straat liep in noord-oostelijke richting weg van het Oostplein. Vermoedelijk heeft de bus op de foto net de Gedempte Slaak verlaten en rijdt op het Oostplein. Deze locatie is zwaar getroffen tijdens het bombardement van mei '40. Tegenwoordig heet de straat Slaak. Meer informatie over deze bussen valt te lezen in het Conam Bulletin Jaargang 6, nummer 2, pagina 23 ev (alleen voor leden).
Afbeelding van de bus op de 's-Gravendijkwal te Rotterdam. Klik hier voor een grotere versie.
De bus voor de ingang van de Rotterdamsche Diergaarde. Klik hier voor een grotere versie.
20 april 2012: Een vraag van J. de Vries: "Zoals bekend werd benzine in de oorlog steeds lastiger te leveren. Veel eigenaren zochten naar andere mogelijkheden. Zo ook de Omroep welke in handen was van de Duitsers onder de naam "Nederlandse Omroep". De omroepverenigingen werden formeel opgeheven en de dure reportagewagens werden ondergebracht bij de NO. Eind 1941, begin 1942 schafte de NO voor deze reportagewagens een autogas generator aan van het merk Wijco. Nu zat er een firma Wijco (Chemische Industrie en Handelsonderneming) in Hilversum, 2de Nieuwstraat 47. Had deze Handelsonderneming dit merk in verkoop? Wie weet hier meer van?"
Klik hier voor een grotere foto en hier voor een grotere foto van de autogas generator.
22 april 2012: De oplossing is dat de gasgenerator géén Wijco heet, maar Wisco! Deze werden inclusief aanhanger gemaakt door de Fa. Beers (de latere Scania importeur). Meer informatie over de werking van de gasgenerator valt te lezen op Wikipedia (klik!).
24 september 2011: Erik Berrevoets heeft een oud familiefilmpje gevonden maar heeft geen idee wie iedereen in het filmpje is. Het filmpje is opgenomen in Bosch en Duin en er komt een auto in voor met het provinciale kenteken L-2307. Erik vraagt of het mogelijk is om aan de hand van dit kenteken na te gaan van wie de auto was?
(opmerking webmaster: De letter L werd uitgegeven in de provincie Utrecht, maar die kentekens zijn nog niet terug te vinden op internet, zoals dat met Friesland en Drente wel het geval is. Waarschijnlijk zijn in het Utrechts Archief nog wel de kentekens van 1906 tot 1921 bewaard gebleven. Heeft iemand daar ooit onderzoek naar gedaan?).
20 april 2012: Volgens Hans Waldeck is het provinciale kenteken L-2307 tussen 1916 en 1920 afgegeven aan de heer A.S. Enthoven uit de Emmalaan 1 in Utrecht.
2 april 2012: Michel van Es is op zoek naar informatie over een auto waarin zijn overgrootvader reed. De foto dateert uit 1936 en in de familie zijn behoorlijk wat discussies gaande wat voor een auto dit is. Wie kan vertellen wat voor een merk auto (met ev. type) op de foto staat? (KLik hier voor een grotere versie van de auto)
4 april 2012: De Conamleden Frans Vrijaldenhoven, Bas de Voogd en via Facebook anderen zoals Ard Op de Weegh, James Long, Wouter Duijndam, Theo Castricum en Paul Zangari houden het op een zescilinder Oldsmobile Standard uit 1936. Alleen lijkt de voorbumper ondersteboven gemonteerd te zijn.
Fokke Postema ontdekte deze foto gemaakt in Bergen op Zoom. De auto's werden gebruikt in 1914 om voedsel te vervoeren voor vluchtelingen. Zou iemand de auto's van een merk kunnen voorzien?
16 maart 2012: Ariejan Bos vermoed dat de auto's van rechts naar links zijn: Spyker (er bevinden zich bovenaan de radiator twee onduidelijkheden, die ik maar als vlekjes beschouw), tweemaal Renault, Fiat (dit is een vraagteken: er is niet veel van te zien, en dit zou mijn gok zijn. Berliet is evt. ook nog mogelijk), Opel, Minerva, n.n. De meeste auto's lijken mij van tussen 1912 en 1914.
26 januari 2012: Van Hielke Wieringa kregen we deze foto van een motorfiets met het kenteken A-9455. Op de foto staan de opa en oma van Hielke en hij wil graag weten wat het merk, type en bouwjaar van de motorfiets is. De foto dateert van ongeveer 1925. Wie kan helpen?
31 januari 2012: Hans Jurriëns schrijft: "Aan de ring in het voorwiel, de vorm van de voorvork en de typische loop van de uitlaat tussen en om de framebuizen en daarbij opgeteld het bijzondere oplopend eind van de demper lijkt het mij dat het hier gaat om een F.N. van omstreeks 1923."
2 februari 2012: Albert Koops, webmaster van RHC Groninger Archieven, meldt dat het kenteken A 9455 op 4 december 1924 is uitgegeven aan Anne Wieringa in Garnwerd en op 20-9-1949 is komen te vervallen. (De Groninger Archieven zijn, net als het Drents Archief en Tresoar, bezig met het kentekenarchief en de gegevens van de periode 1906–1929 zijn binnenkort te vinden op hun website.
3 januari 2011: Peter Fick vond deze foto's in het familiealbum van zijn familie Fick - Mastboom uit Oosterhout. Zover Peter heeft kunnen nagaan zijn de auto's destijds door garage Gerrit Ligtvoet aan zijn familie uit Oosterhout geleverd. Echter zou hij graag wat zoveel mogelijk nadere informatie willen hebben over merk, bouwjaar, afkomst etc. Zijn dit zeldzame exemplaren? Wie kan meer over deze auto's vertellen? (klik op de foto's voor een vergroting).
22 december 2011: Kees Dekker van het Automuseum Schagen kreeg via/via deze foto met daarbij de vraag van welke auto deze lampen zouden kunnen zijn. De tekst op de lamp rond het reflectortje luidt: Yankee American Auto Lamp Co. Inc. N.Y. Klik op de foto voor een zijaanzicht van de lamp. Wie kan hier meer over vertellen?
2 januari 2012: Volgens Henk Schuuring is dit een leverancier van universele onderdelen. Je ziet deze "getraliede" lichten nog vaak op klassieke motorfietsen.
29 december 2011: Theo Dusseldorp stuurde deze foto die dateert uit omstreeks 1920 en is gemaakt in Lichtenvoorde op de Varkensmarkt. De eigenaar was toentertijd TJA Dusseldorp. Wie weet het merk en jaartal van deze auto?
v. 16 december 2011: Roel ten Klei doet historisch onderzoek naar graaf Aldenburg Bentinck. Tijdens het onderzoek stuitte hij op onderstaande autofoto’s en wil weten, wat voor auto’s dat zijn. Valt ook nog na te gaan of de eigenaren van de kentekens te achterhalen zijn? Wie kan Roel helpen?
Klik op de foto's voor een vergroting!
Antwoorden kwamen van Ariejan Bos; Henk Schuuring, Ed Beekman, Fons Alkemade, Jac Maurer, Frans Vrijaldenhoven en Max Esveld
7 december 2011: Een vraag van Edgard Bijvoet uit Overveen: "Mijn oma staat naast de motor, die waarschijnlijk een kapot achterwiel heeft. Weet iemand wat voor merk het kan zijn? Wij zijn er benieuwd naar. Kon je in die tijd, je kenteken ook even op je motor zetten? De bevestiging van de kentekenplaat op de motor lijkt daar best wel op."
21 december 2011: Volgens Ruud van Bijnen is het een Indian PowerPlus. Dit model is gemaakt tussen 1916 en 1924 en er zijn er duizenden van verkocht in ons land. Het kenteken G-12 stond op naam van Lomans, Bernardus L. te Bloemendaal.
6 december 2011: Jan de Vries schrijft: "Op 13 oktober 2012 is het 75 jaar geleden dat Philips Televisie zijn eerste Televisie karavaan liet zien op Welschap bij Eindhoven. Het bestond uit 2x2 aanhangwagens: 2 techniek- en 2 materiaalwagens. Gebouwd op DAF chassis VW3 met carrosserie. Nu ging ik vanuit dat Roset de bouwer was van deze wagens. Ik heb plaatje van de bouwer niet het logo van Roset kunnen terugvinden. Maar wie herkent dit typeplaatje wel? Ik ben erg benieuwd. Dan kan ik dat nog meenemen in mijn boek Omroep op Wielen waar jullie dan hoop ik voor tweede oplossing staan vermeld."
6 februari 2012: Volgens Louis van Telgen is de bouwer Van Bergen Carrosseriebedrijf te Eindhoven.
3 december 2011: Jeroen Jolink is op zoek naar het merk en/of type auto op deze foto. De foto is vermoedelijk niet later dan 1920 genomen in Wassenaar. Het kenteken, H-6167, dat persoonsgebonden is, zou eventueel van dhr. Behle kunnen zijn. Wie kan hier meer informatie over verschaffen?
5 december 2011: Zowel Fons Alkemade als Jac Maurer herkennen de auto als een Adler. Kenmerkend is de vogel (zal wel een adelaar zijn) boven op de radiateur. Op andere modellen staat het merk Adler op precies dezelfde manier in het linker bovenkwadrant geschreven.
3 december 2011: Dion van Zante vond een oude foto waarop waarschijnlijk zijn grootvader staat afgebeeld. Hij zou graag het merk van de vrachtwagen willen weten.
Maar wat opvalt is het kenteken met alleen de cijfers 10474. Daar hoort toch een letter voor? Het lijkt niet alsof er een stuk van de plaat is afgebroken. Wie weet hier een verklaring voor?
27 november 2011: Edgard Bijvoet uit Overveen zou graag willen weten van welk merk deze auto is. De eigenaar was destijds de heer Lomans uit Overveen/Bloemendaal. Het ’G-12 nummer’ zou wellicht ook uit nog meer cijfers kunnen bestaan.
Wie weet meer? Klik op de foto voor een vergroting.
31 december 2011: Ariejan Bos denkt dat dit niet direct met zekerheid valt op te lossen. "Het is wel zeker, dat de auto Amerikaans is, het jaartal ca 1913-1914. Wat opvalt is de nog niet helemaal doorgevoerde torpedo-vorm van de carrosserie (overgang motorkap-schutbord-paravent), die nogal hoekig is op de zijkanten. Verder vallen op de vrij hooggeplaatste (elektrische) koplampen (waardoor het embleem op de radiator onzichtbaar is) en de voorwielen met 12 spaken, wat niet algemeen was. In Nederland waren in die tijd een aantal importeurs van Amerikaanse auto's actief (o.a. Cadillac, Hudson, Hupmobile, Oldsmobile, Overland, Studebaker). De vorm van de motorkap laat echter weinig mogelijkheden over. Mijn eerste reactie was: Overland. Dit klopt met vorm van de motorkap en grootte van de auto (het is niet een heel grote Amerikaan). Het klopt ook met de 12 spaken in het voorwiel. Ik kan evenwel geen model vinden met dezelfde hoekigheid van de paravent, meestal loopt de paravent enigszins rond mee met de motorkap. Bij Hudson kwam het wel voor en ook de motorkap vertoont dezelfde ronding als G-12. Hoewel de meeste afbeeldingen 10-spakige Hudsons laten zien, is deze toevallig wel 12-spakig. Conclusie: mogelijk een Hudson van ca. 1913.
9 januari 2012: Henk Schuuring heeft bij geen van de bovengenoemde merken het tussenbalkje bij het chassis voor de radiateur teruggevonden. "Nog net valt te zien dat de slinger met een touw vastzit, maar de functie van het aanzetpennetje ter hoogte van de voorste veerstrop ophanging is mij onbekend. Ook valt mij op de hoge standaards waarop de lampen zich bevinden, dit heb ik alleen teruggevonden op een Australische Overland. Als laatste de scharnieren van de voorruit: hier zijn het ronde draaischijven, die vaak op de Overland 1911/1912 teruggevonden kunnen en op Hupmobiles. Mijn voorlopige conclusie is nu een gemoderniseerde Overland eind 1912 begin 1913."
10 mei 2012: Ook Ariejan Bos komt nu tot de conclusie dat het een Overland van rond 1913 moet zijn, zij het met wat aanpassingen: "De details die typisch Overland zijn: de 12-spakige voorwielen uit één stuk, de zeskantige naafdoppen zonder merkteken, de V-vormige steun voor de slinger, de (ovalen!) vulopening van de radiator met het karakteristieke naar voren stekende pinnetje van het klepmechanisme, het stuurwiel met de V-vormige spaken met T-profiel, de vorm en scharnierwijze van de motorkap.
Wat is aangepast: in ieder geval de paravent (het gedeelte tussen schutbord en voorruit) en de voorruitconstructie zelf. Doordat de paravent blijkbaar later is aangebracht, loopt de bovenzijde van de carrosserielijn nog door tot het schutbord. Dit is op latere modellen nooit het geval. Ook de voorruitconstructie met de geknikte steunen is is zeker niet standaard. Ik heb er nog geen andere voorbeelden van kunnen terugvinden. De schijfvormige stelpunten op de steunen zijn overigens wel weer typisch Overland.
Daarnaast zijn de bolvormige (elektrische) kop- en zijlampen zeker niet standaard. Ik heb het merk niet kunnen achterhalen, maar mogelijk zijn ze uit Engeland afkomstig."
4 november 2011: Bas de Voogd vraagt zich af of iemand iets kan vertellen over deze "Tour du Monde", waarschijnlijk ter promotie van het olie- en benzinemerk Toneline. Ondanks de Nederlandse tekst kan de foto behalve in Rotterdam of Amsterdam, waar Toneline vestigingen had, net zo goed in bijvoorbeeld Antwerpen zijn geschoten. Op één van de z.g.n. “draadkranen” staat een naam, maar die is niet leesbaar (klik op de foto voor een grotere versie).
7 november 2011: Volgens Johan Tetteroo is de naam op de kraan: 'Van Der Walle'. En die had van 1899/1936 een eigen kaai in Antwerpen (op het ''Kiel'') Dat bedrijf is opgegaan in HESSENATIE.
14 november 2011: Inmiddels is bekend dat op de fotokaart de “journalist-wereldreiziger” Louis Engelsman en zijn vrouw staan afgebeeld. Louis ging in 1924 een weddenschap aan met The New York Herald dat hij in 10 jaar met een auto de hele wereld zou kunnen bereizen. Hij financierde de rit met sponsoring van o.a. Toneline, verkocht onderweg prentbriefkaarten, waar er dit mogelijk één van is. Ook gaf hij in diverse steden filmvoorstellingen over zijn belevenissen. Na Europa doorgereisd te zijn plande hij eind 1926 een oversteek naar de USA. Na die tijd is er van deze rit niets meer vernomen. Reden van afbreken kan zijn de wegval van sponsor Toneline omdat die in 1927 werd overgenomen door de American Petroleum Comp.
24 oktober 2011: Jaren geleden vond Fer Cools dit bordje in een vijver in Kerkrade die gereinigd werd. Hij vraagt zich af of dit bordje mogelijk iets te maken met het auto- en motorfietsmerk Simplex? Het bordje meet 32 x 18 cm is is waarschijnlijk aluminium. Het is bedrukt met de tekst in groen, zwart, zilver en goud. Op de witte oxide plekken hebben mogelijk zoetwatermossels gezeten.
10 november 2011: Volgens Henk Visscher betreft dit ‘Simplex of Cambridge’, een Britse fabrikant van veehouderij-apparatuur zoals melkmachines.
11 oktober 2011: Bas de Voogd vraagt zich af of iemand hem merk en type van deze vrachtauto van de firma Desmarais Frères kan vertellen.
23 oktober 2011: Volgens Louis van Telgen is het gezochte merk een Delahaye van ongeveer 1920.
15 september 2011: Eric Andeweg uit Oostburg stuur een afbeelding van Kluvers verhuisbedrijf waar hij schuin tegenover woonde in Hilversum (klik hier!). Deze kaart is al vanaf de verhuizing in 1961 in zijn bezit en hij heeft zich altijd afgevraagd hoe het verder vergaan is met dat bedrijf. Eric's oudere broer heeft daar als vakantiehulp veel reizen gemaakt naar Duitsland en België. Naar België vooral met kachels en onderdelen vanuit Hilversum. Wie kan meer over de geschiedenis van dit bedrijf vertellen?
22 februari 2013: via een familielid hoorden we dat dit familiebedrijf niet meer bestaat sinds medio jaren zestig.
5 september 2011: Dion van Zante zoekt informatie over zijn opa Diel van Zante die in Herwijnen een transport- en taxibedrijf had. Dion wil graag meer te weten willen komen over de Ford op de foto hiernaast. De meningen zijn hierover verdeeld: de één zegt dat het een personenauto is en de ander een vrachtwagen. Wie kan daar meer over vertellen?
07-07-2011: Vanwege een onderzoek naar J. van Marion & Zn NV uit Hellevoetsluis vraag Bas de Voogd zich af of er bedrijfswagen deskundigen zijn die meer kunnen vertellen over het wagenpark en de activiteiten van deze onderneming die nogal spectaculair afbrandde in november 1971. Bij voornoemde brand is het gehele bedrijfsarchief verloren gegaan.
Met name de Studebaker vrachtwagens die Van Marion zou hebben gebruikt voor de distributie van Butagas in België en Nederland vóór en vlak na de oorlog, hebben zijn belangstelling.
1 september 2011: Na een oproep van Bas in de plaatselijke krant kwamen twee foto's boven water: één van een Studebaker 2M101 Boss uit 1936 en eentje van een Studebaker J serie 2M657 uit 1937.
29 augustus 2011: Eddy van der Tuin is in het bezit van een prachtig tegeltableau (6 tegels) met daarop een voorstelling van 'De Wagenbouwer anno 1770'. In de linker onderhoek van het tableau staat op een kist het logo van Verheul en op de achterkant bevindt zich datzelfde logo met de tekst "N.V. Auto-Industrie Verheul" en daaronder "Gouda-Waddinxveen-Holland". De tegels zijn omlijst met een blankhouten lijst en een triplex achterwand die aan de lijst is geschroefd. Eddy wil graag weten door wie dit tegeltableau is gemaakt; wanneer het is gemaakt en voor wie c.q. voor welke gelegenheid? Wie kan hem verder helpen?
(Klik hier voor meer informatie over Carrosseriefabriek Verheul).
1 september 2011: Volgens Albert van Huizen bestaan van dergelijke tegeltableaus meerdere kleine series. Volgens oud-medewerkers van Verheul werden ze in kleine aantallen gemaakt bij een bevriende aardewerkfabriek en zijn het echte relatiegeschenken. Het zijn nu leuke stukken voor verzamelaars. Asbakken en sierschotels in dit soort aardewerk zijn ook bekend. Over het afgebeelde tableau het volgende. Datering van de tegels is volgens mij omstreeks 1964. Daarvoor geef ik de volgende onderbouwing: als vestigingsplaatsen worden Gouda en Waddinxveen genoemd. Dat is dus na de wijziging van de gemeentegrenzen van Gouda en Waddinxveen, want bij die gelegenheid kwam de grote fabriek aan de Gouwe op grondgebied van Gouda te liggen, terwijl dit aanvankelijk Waddinxveens gebied was. De fabriek in Apeldoorn wordt ook niet meer genoemd: die werd immers in 1962 afgestoten. Vanaf 1965 komt de overname door Leyland Motors aan de orde. Op het tegeltableau wordt nog van Auto Industrie Verheul gesproken. Leyland wordt in het geheel niet genoemd, terwijl dat medio 1965 wel geschiedt.
24 augustus 2011: Na de contacten met prins Bernhard en de publicatie van zijn boek "De Automobielen van prins Bernhard" zijn er bij Frans Vrijaldenhoven altijd nog onbeantwoorde vragen overgebleven, waarop hij nooit een afdoende antwoord heeft gekregen:
22 augustus 2011: Frans Vrijaldenhoven vraagt wie er beschikt over een foto van het pand Lange Voorhout 39a in Den Haag. In dit pand is sinds jaar en dag een Bodega-Bar-Restaurant genaamd “De Posthoorn” gevestigd, maar…
Voor 1940 waren er al eerder diverse autobedrijven in dit pand gevestigd zoals in de jaren ’20 “Luxor”, Autobedrijf Delbeek en Th. Wiemann’s Automobielmaatschappij. Medio jaren ’30 betrok Reyenga’s Automobielbedrijf dit pand. Men was importeur van de Triumph-automobielen evenals agent voor Den Haag en omstreken van Mercedes-Benz. Het merkwaardige is nu, dat niemand, maar dan ook geen enkele instantie, een foto tevoorschijn kan brengen, waarop dit pand als autobedrijf kenbaar is.
Daarom de vraag: beschikt iemand over zo’n foto?
29 augustus 2011: Inmiddels zijn er al twee foto's tevoorschijn gekomen. Eentje van de voorzijde van het pand met een afbeelding van dhr. Th. Wiemann uit 1926 en een foto van het interieur van de firma Th. Wiemann's Automobiel Mij. die er in elk geval in de jaren 1926-1929 in zat, met de volgende merken: Excelsior [B, imp., 1926-1929]; Isotta-Fraschini [I, imp., 1926-1929]; Paige [USA, agent Den Haag, 1926]; Jewett [USA, 1926]; Ansaldo [I, imp., 1927]; Imperia [B, imp., 1927-1928]; Marmon [USA, agent, 1928].
22 augustus 2011: Al heel veel jaren is Frans Vrijaldenhoven op onderzoek uit geweest hoe men bij Glaeser in Dresden in 1935-’36 de vierdeurs-cabriolets op de lange Chevrolet-chassis (van de Limousines) gebouwd heeft. Hij schrijft dat er namelijk drie mogelijkheden waren:
a) compleet in Dresden gebouwd
b) alleen de ruwbouw op het chassis gemonteerd en dan aan de GM-Montagefabrieken gestuurd ter afwerking
c) de cabriolet-panelen door Glaeser vervaardigd en die in kisten verzonden naar de GM-Montagefabrieken in Antwerpen, Kopenhagen of Stockholm. (De Zwitserse GM-fabriek in Biel zou voor de Duitse cabriolets geen interesse gehad hebben, aangezien men daar een groot aantal bekende carrosseriefabrieken had)
Recentelijk kreeg Frans de bevestiging dat de mogelijkheid c) toegepast werd. In totaal zouden er in 1935 en ’36 slechts 177 van deze cabriolets gebouwd zijn, waarvan er voor zover bekend slechts een viertal over zijn, t.w. in Denemarken, Zweden, Duitsland en bij ons in Drenthe. In de toenmalige sfeer “koopt Duitse producten” is men in Dresden gestopt met de fabricage van cabriolets op Amerikaanse chassis. Op bijgaande foto’s ziet men links zo’n Chevrolet in 1936 op de RAI en daaronder Frans Vrijaldenhoven bij een pas afgeleverd exemplaar, dat door zijn vader moest worden “ingereden”.
16 maart 2011: Hans Waldeck zou graag willen weten wat het merk en type van deze auto kan zijn. De auto was het eigendom van textielfabrikant Jordaan uit Haaksbergen. (Klik op de foto voor een grotere afbeelding).
(foto collectie Fons Lenferink)
31 mei 2011: Ariejan Bos denkt dat het mogelijk een Berliet van rond 1908 kan zijn (in die tijd had Grund uit Arnhem de vertegenwoordiging van dat merk).
6 augustus 2011: Fons Lenferink vond deze advertentie in de Kampioen van 31 juli 1914 waarin de heer Jordaan een Lorley (sic) uit 1911 aanbood. Hij vraagt zich af of deze auto wellicht de auto op de foto kan zijn.
(Hierdoor kan inderdaad met 90% zekerheid gesteld worden dat dit een Loreley model 1910 is).
25 juli 2011: Martin Onclin werkt al jaren bij een restaurant in Hilversum en heeft daarvan ook een verzameling oude ansichtkaarten. Op een van de kaarten staat een oude auto waarvan hij zich altijd heeft afgevraagd of daar iets meer over te vertellen is. Bij voorbeeld wat voor auto is het en of er iets is te vinden over het kenteken (H-31674) en daarmee misschien ook over de eigenaar. De foto is gemaakt in Hilversum in ongeveer 1925.
Wie kan Martin meer vertellen over deze auto? (Klik hier voor de hele ansichtkaart - collectie Martin Onclin)
29 juli 2011: Volgens Ed Beekman is de auto een Buick Master Six uit 1927 met een Zuid-Hollands kenteken. Misschien heeft iemand anders toegang tot het Zuid Hollands kenteken bestand?
1 augustus 2011: Jan Bakker houdt het op een Buick uit 1925
8 augustus 2011: Hans Waldeck weet dat het provinciale kenteken van Zuid-Holland H-31674 in 1924 was afgegeven aan G. ten Bruggencate uit Sassenheim. Dit jaartal helpt ons dus niet veel verder bij de determinatie van het bouwjaar van de Buick. Hans is het met zowel Ed Beekman als Jan Bakker eens dat het zonder twijfel een Buick is. Alleen uit welk bouwjaar? Bestudering van de gegevens in de 'Standard catalog of Buick 1903-2004 (3rd edition)' van John Gunneel doen hem vermoeden, dat de Buick op de foto wat de radiateur betreft eerder een 1925-model is dan een 1927-model. In 1926 (en in 1927) kreeg de overigens uiteerlijk vrijwel gelijkblijvende Buick 'smoother radiator edges'. De bumper van de auto op de foto hoort eigenlijk alleen op het 1927-model. Omdat de beoordeling van de radiateur op deze foto een kwestie van appreciatie is en de bumper alleen in 1927 eruitzag zoals hij eruitziet, bevestigt Hans de determinatie van Ed Beekman: Een Buick Master Six uit 1927.
06-07-2011: Conam-lid Henk Minne is op zoek naar het merk van deze beide ambulances die hebben gereden bij de Fa. Hennekam en Zonen te Roosendaal. De eerste foto dateert uit 1937 en de beide anderen uit 1940. Wie kan hier meer over vertellen?
15-07-2011: Een antwoord van Arthur Hennekam (midden op de foto, met sigaar - nu 90 jaar): "De auto van het eerste plaatje is een PACKARD, bouwjaar 1930. Mijn vader kocht ooit 2 gebruikte PACKARD's, een ervan was als taxi in gebruik, en een -deze- werd ingericht als ziekenwagen. Toen de andere -volgende foto's- in gebruik werd genomen is de PACKARD verkocht. De forse man rechts op de foto is de koper, dan op het spatbord zittend ben ik. Ik had toen nog net geen rijbewijs, was 17 en de foto is dus uit 1937. Ik weet niet wie die foto heeft gemaakt, ik heb hem zelf ook.
20 mei 2011: Conam-lid Phil Seed kreeg van een vriend deze foto van zijn vader in een... ja, een wat? Hij wil graag weten of de afgebeelde auto een Cisitalia is. Phil kan de auto niet identificeren en hoopt dat de Conam leden kunnen helpen. De foto is rond 1950 genomen (klik op de foto voor een vergroting).
21 mei 2011: Volgens Jaco Dijkshoorn is het een Siata Daina uit Italië. Hij had een 1400cc, 65pk motor. De carrosseriebouwer was Farina (niet Pininfarina). Gebouwd in 1950 of 1951.
11 mei 2011: Bas de Voogd wil graag van de auto op de foto het merk weten, maar liever nog het bouwjaar. Wie helpt?
17 mei 2011: Leo de Heus (Technisch coördinator Early Ford V8 register) weet is dat de foto is gemaakt in opdracht van SHELL voor hun merk Autoline. De locatie is in Doorn aan de weg tussen Utrecht en Arnhem aan het Dorpsplein A397, voor hotel Pabst, Tel 123. Op de benzinepomp staat een telefoonnummer en een naam. Autogarage van Setten Tel 172.
20 mei 2011: Een antwoord via PreWarCar.com: "Overland used this unusual front spring setup starting in 1920 and continuing thru 1926 on the Model 91. The spring is in a broad U shape anchored to the frame in that projection at the front, the springs ends extend back to the ends of the front axle. One end can be seen between the spokes of the wheel at the 2 o'clock position. Headlamp shape makes this car no later than 1922."
28-03-2011: Michel Karsten vraagt zich af of de (opwind)klokjes met het opschrift “8 dagen - Nederlandsche Automobiel Mij -Swiss made” werden geleverd aan Spijker voor de Spijker-automobielen?
31-05-2011: Jan Bakker wijst op een door Hans van Groningen geschreven artikel dat in het Conam Bulletin jaargang 19-2 (klik!) is gepubliceerd. Een iets ander klokje dan gezocht, maar zeker interessant.
14 maart 2011: Marja Ruiterman-van Geffen stuurt een foto van een auto waarin haar Opa Henk van Geffen zit. Marja probeert uit te zoeken in welk merk en type auto hij eigenlijk zit en vraagt zich af of de Conam-leden haar daarmee behulpzaam kunnen zijn. Wat ze wel weet is dat het een auto moet zijn van voor 1915. Wie brengt uitkomst? (klik op de foto voor een vergroting).
31 mei 2011: Ariejan Bos vermoed dat het hier gaat om een Stoewer type C1 uit 1913 (afbeelding uit H.-H. von Fersen): "Overigens lijkt me de foto wel wat later te zijn genomen. Mijn gevoel zegt begin twintiger jaren gezien de kleding van de inzittenden en de toestand van de auto (met name de spatborden)."
10 maart 2011: Aad Streng uit Eindhoven schrijft: "In mijn zoektocht naar de geschiedenis van ons transportbedrijf (Streng, Apeldoorn) kwam ik de website en vereniging Conam tegen. Inmiddels heb ik al heel wat informatie (klik!) verzameld over het bedrijf, maar wat ik moeilijk voor elkaar kan krijgen is de identificatie van vooroorlogse vrachtwagens. In de verschillende foto’s kan ik nergens merkplaatjes ontdekken en ook de kentekenplaten geven geen weg naar informatie omdat in Gelderland het hele archief van de provinciale kentekens niet meer bestaat. Nu zag ik dat op uw website foto’s worden geplaatst om hulp te zoeken bij identificatie en ik vroeg me af of dit voor mij ook mogelijk is. Misschien zijn er in de vereniging ook mensen die zich speciaal met vooroorlogse bedrijfswagens bezighouden?"
Het gaat om de auto's op onderstaande vier foto's (klik voor een vergroting)
13 februari 2011: Gerard Hoogendijk bezit een tekening van de Verhoop's Fabrieken & Agenturen uit 1928. Volgens de beschrijving heeft de aanhangwagen een draaibaar onderstel (klik op de foto voor een vergroting).
Wie kent Verhoop en weet of ze ooit een volgwagen op de weg hebben gebracht met dit stuursysteem? Er zijn diverse octrooiaanvragen in Nederland en een verleend Frans octrooi. (Dat laatste zegt iets minder, gelet op het -toenmalige- Franse octrooisysteem)
6 maart 2011: Hans Klomp uit België verwijst naar de website voor historische kranten van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.
Bij het intikken van de zoekwoorden Verhoop en Hilversum komen vervolgens een aantal artikelen tevoorschijn over Verhoop:
Een korte impressie:
- Het Vaderland, 05-05-1928: Inventarisatie van eerdere reacties in de pers op de "tractor-trein"
- Het Vaderland, 16-11-1928: Demonstratie van "een 24-wieligen railloozen trein, bestaande uit een motor en vijf volgtracks"
- Het Vaderland, 21-11-1928: Beschrijving van een demonstratie van de "railloozen trein"
- Het vaderland, 25-11-1928: Beschrijving van een demonstratie voor de Generale staf (met foto)
- Het Vaderland, 08-03-1929: Overlijden van C. Verhoop
Duidelijk is dat Verhoop veel aandacht heeft gezocht én gekregen voor zijn uitvinding.
Het overlijden van Verhoop in 1929 heeft wellicht de verdere ontwikkeling van deze "railloozen trein" tot stilstand gebracht.
28 juli 2010: Bart de Cort uit Canada werkt als (kunst-)historicus en heeft een vraag, in de hoop dat een van de Conam-leden hem verder kan helpen:
"De kunstenaar waar ik de oeuvrecatalogus van schrijf is de glas in lood- en sierkunstenaar Nico Schrier (1900-1989). Ik wil graag weten of bij u iets bekend is over het glas in loodraam dat hij - waarschijnlijk in de jaren dertig - vervaardigde voor de Ford-dealer in Den Haag. Ford-Den Haag heb ik uiteraard al geschreven, maar die weten hier niets van. Zie bijgaande ontwerptekening van het raam. Het ontwerp is van Max Nauta maar is vervaardigd door Schrier. Misschien weet u waar het raam is gebleven of heeft u er meer informatie over. Ook bij het 25-jarig bestaan van de Ford Automobielfabriek in Amsterdam in 1949 kreeg Schrier de opdracht een monument te maken: het werd een 15 meter hoge kolom in een waterbassin. Dit monument bestaat niet meer." (Zie opmerking hieronder)
Update 1 augustus 2010 door Hans Bosman: "De genoemde 15 meter hoge zuil is in 1949 door de dealerorganisatie aan Ford Nederland aangeboden ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum. Een afbeelding ervan is te vinden op blz.86 van de uitgave "75 jaar Ford in Nederland 1924-1999", uitgegeven door Ford Nederland en geproduceerd door Haakman BV in Naarden. Mogelijk kunnen zij Bart de Kort nog aan een afbeelding helpen. Overigens kan ik mij niet herinneren dat die zuil er in de jaren zeventig (toen ik bij Ford Nederland werkte) nog stond. Op die plek was toen het parkeerterrein."
Update 28 februari 2011 door Rob Mulder van Ford Nederland: "Het genoemde raam is na de sluiting van de Ford Fabriek aan de Hemweg, meeverhuist naar onze huidige locatie aan de Amsteldijk in Amsterdam en is daar in een van de wanden van het gebouw geplaatst zodat het volledig tot zijn recht komt. Het raam is niet in opdracht van de dealer in Den Haag gemaakt, maar aangeboden door de gehele dealerorganisatie aan De Nederlandsche Ford Automobielfabriek N.V. De dealernamen staan onder in het raam vermeld. V.w.b. de zuil: wij hebben een miniatuur van c.a. 1 meter hoog in de hal staan."
6 oktober 2010 Joost Renzenbrink zoekt informatie over het bedrijf van P.J. Adrian. Hij schrijft: “Volgens familieoverlevering was mijn overgrootvader Fridrich (Frits) Kaiser (1874-1968) al in 1898 financieel partner in de nieuw gevestigde P.J. Adrian en Co Rijwielhandel, later “Le Velo” genoemd. Zij verkochten Raleigh fietsen en een eigen merk P.A. (P. Adrian). Philip Johannes Adrian was een bekende wielrenner en schaatser. Later werd P.J. Adrian (de eerste?) voorzitter van de ANWB.
In 1904 kocht Frits Kaiser de helft van de aandelen van de vrouw van Adrian en in datzelfde jaar begon de heer F.J. Visscher als bedrijfsleider voor de twee eigenaren. Naast de verkoop van motorfietsen (Indian en Douglas) sinds 1913, verkochten zij auto’s van Citroën vanaf 1925. Ondertussen was het bedrijf in 1917 verhuisd naar de Zeestraat 52. In 1935 schakelde het bedrijf, met een nevenvestiging in Amsterdam, over op het verkopen van alleen nog auto’s. Frits was als aandeelhouder commissaris en secretaris van het zeer kleine bestuur. P.J. Adrian was zelf ook directeur van de Haagsche Automobiel Maatschappij, opgericht in 1900. Het is onduidelijk of Frits hier ook bemoeienis mee had. De Haagsche Automobiel Maatschappij deed mee aan de Parijs-Den Haag-in-één-dag-race in 1907 met een auto van het merk Delahaye. Dit was de auto van Adrian en Frits en twee andere heren reden mee. Op deze autotocht naar Parijs kreeg Frits Kaiser blindedarmontsteking. Hij wilde zich niet door een Franse dokter laten behandelen en ging met die blindedarmontsteking terug naar NL.”
De vraag van Joost is of al deze informatie ook klopt.
Van de autotocht van Parijs naar Den Haag bestaan nog een krantenknipsel en foto's. Overgrootvader F.Kaiser zit voorin naast de bestuurder.
13 februari 2011: Henk Schuuring heeft Adrian uitgezocht en het verhaal lijkt redelijk te kloppen. Ook heeft Adrian aan een recordrit Parijs -Den Haag meegedaan georganiseerd door het blad Auto-leven in 1921 welk hij won. (Waarschijnlijk op basis als groot ervaringsdeskundige door regelmatig ophalen auto's). Formeel moet er ook een recordrit in 1914 zijn uitgeschreven, maar omdat hier niet veel van terug te vinden is, kan het zijn dat deze door bijzondere omstandigheden niet door is gegaan. *)
De rit gereden in 1907 was niet in wedstrijd verband doch er werd simpel een auto opgehaald welk men in snelle tijd volbracht en wat diende voor publiciteit Adrian met H.A.M. en reclame voor Delahaye. Overigens trok dat jaar de Peking-Parijs rally veel aandacht van de andere activiteiten weg.
Links de afbeelding uit de Auto die zich beperkte tot een korte mededeling met foto. Het missen van de persoon Frits Kaiser in artikelen bladen en kranten wil niet zeggen dat zijn aandeel niet belangrijk was, maar verkoos hij bewust om buiten de publiciteit te blijven. Kortom gestelde verhaal klopt in zeer grote lijnen, aandeel Frits Kaiser kan waarschijnlijk nog gevonden worden in de Koninklijke Bibliotheek bij notariële oprichtingsakten van desbetreffende bedrijven.
*) Die rit is wel degelijk doorgegaan, want in het blad "De Revue der Sporten" van 9 juni 1914 staat een uitgebreid verslag van deze rit te lezen. Ook deze rit was uitgeschreven door Auto-Leven en georganiseerd door P.J. Adrian. De reporter, Leo Lauer, reed mee met een Laurin & Klement, bestuurd door dhr. Sligting (van de importeur Sligting, Houwing & Co te Apeldoorn-Amsterdam). Het was de bedoeling de rit binnen de gestelde tijd van 13 à 14 uur te volbrengen. Zij deden er 14 uur en 48 minuten over.
22 januari 2011: Als autobusliefhebber weet Aldert Timmer hoe leuk het is om ansichtkaarten te verzamelen met bussen erop. Zo is jij ook aan de kaart gekomen waar deze vraag over gaat. Helaas heeft hij geen enkele informatie bij deze prent; de kaart is niet verstuurd en er staat geen naam van de fotograaf op. De chauffeur/eigenaar met bolhoed staat heel trots te poseren bij zijn wagen. Het kenteken E-4322 is duidelijk zichtbaar. Jammer genoeg zijn de kentekenregisters van de provinciale kentekens in Overijssel niet bewaard gebleven want dan was het iets gemakkelijker geweest te ontdekken op welke naam dit kenteken stond. Afgaande op het nummer schat Aldert in dat dit kenteken begin jaren twintig is afgegeven. Hij vindt deze bus nogal lijken op een Magirus 2C1 uit de productiejaren 1922-1927. Het is in ieder geval heel duidelijk een bus waarvan de carrosserie fabrieksmatig gebouwd is omdat cabine en passagiersopbouw duidelijk één geheel vormen (klik op de foto voor een vergroting). Wie kan meer vertellen over dit mooie voertuig?
25 januari 2011: Volgens Hans Jurriëns zijn alle ooit uitgegeven provincie nummers nog te achterhalen via het ANWB-archief.
25 januari 2011: Volgens Louis van Telgen is de getoonde autobus van het merk Hansa-Lloyd en zeker geen Magirus. De Magirus radiators zijn anders van vorm, deze is gezien de radiator overduidelijk een Hansa-Lloyd. Kort na de eerste wereldoorlog zijn een aantal van deze wagens hierin Nederland terecht gekomen en verkocht.
30 januari 2011: Volgens informatie van Hans Waldeck werd het provinciaal kenteken E-4322 al voor 1915 afgegeven aan de N.V. Eerste Deventer Motoren- en Rijwielgarage in Deventer. In één keer werden toen de nummerbewijzen E-4313 tot en met E-4322 aan deze eigenaar ter beschikking gesteld. Het merk van de bus zou wat mij betreft kunnen zijn een Hansa-Lloyd uit de eerste helft van de jaren twintig. Het driehoekige logo op de radiateur bracht mij op die gedachte (zie bv Kubisch, Ulrich - : Borgward war nicht der Anfang: Hansa-Lloyd Automobilbau, Bremen - 1986, pg 64 en 79 en Linz, Harald H. - : Internationale Automobil-Markenzeichen. Ihr Geschichte und Bedeutung, Augsburg - 1998, pg 69).
23 januari 2011: Wouter Jansen van Citroexpert heeft ooit ergens in een Nederlands autotijdschrift van rond 1920 een berichtje gezien over de toen verwachte overname van Citroën door General Motors. Iets dat natuurlijk nooit plaats heeft gevonden, maar er lijken toch wat sporen in die richting te zijn. Zijn vraag is: zou iemand hem kunnen helpen dit berichtje te traceren? Of andere informatie hier omtrent.
24 januari 2011: Henk Schuuring vond een vijftal krantenberichten uit maart 1929 waarin Alfred P. Sloan van General Motors het gerucht ontkent:
21 oktober 2010: Harry Somsen is een van de medewerkers van de internetsite http://www.oudzelhem.nl/ Hij schrijft: "Wij hebben een foto van een gemeentebestuur in Zelhem maar twijfelen aan de genoemde datum (1928) bij de foto. Nu is op deze foto een auto te zien en mogelijk zou aan de hand van het type en/of kenteken (M-18213) gekeken kunnen worden uit welke tijd de auto en daardoor ook de foto stamt. Wij hebben het idee dat het ca. 1939 moet zijn."
Wie kan hier meer duidelijkheid over geven?
19 januari 2011: Tijdens zijn onderzoek naar de geschiedenis van carrosseriebouwer Veth stuitte Ed Beekman op deze foto van een prachtige Citroën 15 six cabrio-limousine.
Deze auto werd in 1951 afgeleverd door de firma Jassies in Enschede. Naast de 15-6 heeft Jassies ook een 11 Normale Découvrable verkocht. De ombouw van deze auto's zou door de firma Veth zijn gedaan, andere bronnen vermelden de firma Coenen. Wie weet er meer van?
23 januari 2011: Wouter Jansen van Citroexpert heeft deze prenten destijds bij de weduwe van Jassies gevonden. Deze Traction is voor zover hij weet inderdaad bij Veth gemaakt.
Foto uit 'De Traction, de Citroën 7, 11 en 15 in Nederland' door Rob en Wouter Jansen
20 december 2010: Paul Persoon uit Maastricht is op zoek naar het merk van deze twee auto’s (Klik op de foto’s voor een vergroting). De eerste is genomen in 1915 in Valkenburg/Berg en Terblijt. Achter het stuur zit Pierre Persoon.
De foto met de twee dames Vroemen dateert ook uit 1915 maar is genomen in Maastricht.
Wie kan Paul helpen met de identificatie van beide auto’s?
27 december 2010: Volgens zowel Louis van Telgen als Henk Schuuring gaat het hier om een Germain.
Louis: "Als ik zo naar beide foto's kijk, dan krijg ik de indruk dat het om twee verschillende Germain automobielen gaat. De radiator en de motorkappen lijken daar namelijk wel erg veel op."
Henk: "Hoewel klein afgebeeld geeft de rechter radiator en centrale handgreep (soms combinatie riemhouder/geleider). Ook de "messcherpe" spaken gaven bij mij als kenmerkende details de doorslag."
De tekst op de linkerzijkant achter de voordeur is helaas niet te lezen. Opvallend is het provinciale kenteken van Noord-Holland. Was deze ambulance bedoeld voor het Nederlandse leger? Van welk merk, type en bouwjaar is deze ambulance? Carrosseriebouwer?
Peter de Vries legt ons de deze foto voor van een voertuig geassembleerd door de Artillerie Inrichtingen aan de Hembrug en vraagt zich af welk merk chassis hier onder zit gemonteerd.
Ook zijn we benieuwd naar de functie van deze salon op wielen.
27-12-2010: Volgens Louis van Telgen is dit een Chevrolet uit 1927/1928. De opbouw is een standaard radiowagen opbouw van de Artillerie Inrichting Hembrug.
24 oktober 2010: De heer W.R. van Twist houdt zich onder meer bezig met de geschiedenis van de roemruchte N.V. v/h fa. Willem van Twist in Dordrecht. Hij beschikt over een ruime voorraad geschiedstukken in de vorm van akten en foto's. Een aantal foto's tonen voertuigen die hij niet op merk en type kon determineren. Mogelijk dat een of meerdere van onze Conam-leden hulp kunnen bieden.
(klik op de foto's voor een vergroting)
Foto I toont een 6x6 met kraan, waarschijnlijk een M1A1 Ward la France met een ingrijpend gemodificeerde kraan (eigenbouw?) en niet een Mack. Het kenteken is HZ-9569
18-11-2010: Volgens Louis van Telgen is het wel dergelijk een Mack NM6 kraanwagen
13-03-2011: Volgens Robin Jansen is het geen Mack, maar een GMC
Foto II uit 1953 is vermoedelijk een Diamond T, maar hier bestaan twijfels over. Het kenteken is NB-00-40
26-10-2010: Volgens Eduard Hattuma is dit een White uit de periode 1946-1950, mogelijk een White Super Power 3000 uit 1949/50 met Cummins dieselmotor (bron: American Truck Spotters Guide 1920-1970)
18-11-2010: Volgens Louis van Telgen is het een White WB trekker uit ongeveer 1947/48
18-11-2010: Foto III is volgens Louis van Telgen een Mack NM6 kraanwagen
26-10-2010: Foto IV is een Mack NM6 van omstreeks 1944 met kenteken SB-23-27 Van Twist no.102. Deze staat ook in het boek De historie van Mack trucks in Nederland, pagina 58. (foto Eduard Hattuma)
Foto V is een echt raadselplaatje
18-11-2010: Volgens Louis van Telgen is het een Crossley trekker (afkomstig van de NS)
Foto VI zou dit een White kunnen zijn?
26-10-2010: Volgens Eduard Hattuma is dit een GMC uit de periode 1939-1949, herkenbaar aan vooral de grille
18-11-2010: Volgens Louis van Telgen is het een Chevrolet uit 1939 (geen GMC, heb een duidelijkere foto gezien waar de laatste letters op leesbaar waren)
Foto VII is onbekend, kenteken is H-7389
18-11-2010: Volgens Louis van Telgen is het vermoedelijk een De Dion Bouton uit ongeveer 1929 (inmiddels aardig vertimmerd)
Foto’s VIII en IX zou een Autocar kunnen zijn (hij heeft 6 windhappers aan de zijkanten van de motorkap)
18-11-2010: Volgens Louis van Telgen is het een Minerva trekker uit ongeveer 1936
Foto’s X, XI, XII zijn ook weer raadselvoertuigen. De verhuiswagen op foto XII heeft kenteken H-25412
18-11-2010: Volgens Louis van Telgen is foto 10 is een Chevrolet uit ongeveer 1929; foto 11 een Minerva uit ongeveer 1932 en foto 12 een Opel Blitz
Foto XIII is erg onduidelijk, mede door de "dekens" over de motorkap.
18-11-2010: Volgens Louis van Telgen is dit een Crossley trekker (afkomstig van de NS)
13 oktober 2010: Arjen Boon vraagt zich af of een provinciaal kenteken ook gevoerd werd op auto’s die met families naar Indonesië verscheept werden? Hij kreeg een paar foto’s onder ogen van Nederlandse families uit Indonesië met auto’s (30er jaren) met kentekenplaten die er precies hetzelfde uitzien als de Friese platen. Ook beginnend met een B en lettertype hetzelfde en op een donkere plaat. Is er iemand die hier iets van af weet?
13 augustus 2010: Ewolt Wolters is bezig met het onderzoeken van autobusdiensten in Friesland. Speciaal met Noord-Friesland voor een boek over de Noord-Friesche Locaalspoorwegmaatschappij.
"In het kader van de busdiensten zoek ik naar de eerste automobilisten en eerste busdiensten in Friesland. Voorlopig lijkt Wijbe Jager uit Oldeboorn de eerste "busondernemer", iemand die tegen betaling reizigers meeneemt in een auto, maar of zijn pogingen slagen is me niet duidelijk. Hieronder staan drie knipsels uit de digitale Leeuwarder Courant. Is dit een vroege poging geweest, een omnibusdienst met een automobiel uit te voeren?"
28 september 2010: Fons Alkemade zag in de lijst met importeurs deze advertentie voor een Coronamobil, een driewieler gemaakt door het Duitse Corona. Vreemd is echter dat dit merk werd geproduceerd van 1904 tot 1909, terwijl de advertentie van Boots van maart 1913 dateert. Wat is hier aan de hand? Is dit een productieoverschot? Of werd de Corona toch nog later geproduceerd dan 1909?
2 oktober 2010: Henk Schuuring komt met een nieuwe theorie: Corona produceerde al in 1905 vierwielauto’s in licentie van Maurer. Deze stopte in 1909 hoewel de verkoop nog wat na-ijlde in 1910. Schijnbaar zagen latere autohistorici de verkoop van driewielers (en tweewielers) als een stap terug. De Coronamobil werd waarschijnlijk niet als volwaardige auto gezien, zodat men de autoproductie van Corona in 1909 als beëindigd beschouwde. De fabriek zelf blijft doorbestaan -met het bouwen van fietsen- tot de crisisjaren.
30 augustus 2010: Eugène van Dun Sr. uit Boxtel stuurde deze foto “uit de oude doos”. Hij wil graag weten op wiens naam het kenteken "G-9083" was geregistreerd en uiteraard ook van welk merk de auto is. Wie kan hem helpen?
16 juni 2010: Piet van Toledo uit Hengelo is op zoek naar gegevens van het kenteken PF-00-18. Volgens hem was het een Borgward, benzine, die hij in 1953 in bezit had. De foto lijkt erop maar zijn model had een grotere laadbak en achter dubbele wielen. Wie kan Piet aan meer gegevens helpen?
Eduard Hattuma kwam bijgaande kaart tegen op een ansichtkaarten beurs. De kaart is verstuurd door de eigenaar van de auto, een Hispano Suiza H6, kenteken G-4653. Hans Veenenbos dacht dat de carrosserie mogelijk fabricaat Bronkhorst is. De auto is zichtbaar opgetuigd met accessoires: bumper, uitklap-richtingaanwijzers, buitenspiegel op spatbord, mistlampen en bermlamp, dubbel gedeelde voorruit, platte gereedschapskist op treeplank. De eigenaar woonde in Hilversum en stuurde tijdens dezelfde reis een bericht naar het blad De Auto. Dankzij deze ontdekte kaart weten we nu ook zijn naam. De kaart is met een duidelijk handschrift beschreven, hier volgt voor het gemak de tekst:
Wiesbaden, 23 mei 1930
Aangezien het kenteken G-4653 op naam stond van D. Bronkhorst te Hilversum zou de verwarring kunnen ontstaan dat dit de eigenaar was. Het was echter de carrosseriebouwer!
16 september 2010: Richard van de Stadt vond een foto van zijn grootvader met zijn dochter (geboren in 1921) en is benieuwd welk merk (gemotoriseerde) fiets dit is. De fiets lijkt wat op een Simplex, waarvan een 500CC-versie hier staat (Stichting de Oude Tweewieler). Het kentekenplaatje lijkt me "G27 09". Wie weet op wiens naam deze fiets geregistreerd was (en dan ook welk merk/type het is)?
18 september 2010: volgens Ruud van Bijnen, fotoredacteur Veteraan Motoren Club, is nummer G-27009 rond 1923 uitgegeven aan A. van de Stadt, Kerkbuurt 242, Assendelft. Aan de determinatie van het merk wordt nog gewerkt.
5 februari 2017: Bert Pol schrijft: "Het betreft hier een Phantom motorfiets, gebouwd in Duitsland, begin 20-er jaren. Viertakt motor, 166 cc. De vorm van de tank gaf de doorslag voor de identificatie."
21 augustus 2010: Een Nederlandse foto die helemaal uit India komt. Harit Trivedi is een verzamelaar van oude foto’s met daarop voornamelijk auto’s uit India. Hij koopt veel collecties en soms zit daar iets tussen wat voor ons van belang is. Volgens het (Engelstalige) bijschrift van de foto is hij gemaakt in 1963 tijdens de opnamen van een Nederlandse film van het benzinemerk Caltex. De bedoeling van die film was om hem op scholen te vertonen en zo leerlingen enthousiast te maken voor de auto-industrie. De vraag is natuurlijk: Kent iemand deze film? Wie zat er midden jaren zestig op school en kan zich deze film herinneren?
De foto is al bekeken door Bas de Voogd, benzine-kenner en T-Ford specialist. Volgens hem klopt er niet veel van. Caltex heeft naar zijn idee nooit wieltanks gehad omdat Texaco de naam Caltex pas ging gebruiken toen er al geen wieltanks meer waren. Ook de auto is een mysterie. Zijn eerste reactie is dat het een Ford is, maar hoewel de wielen en de side lights van een vroege T lijken te zijn, komen de spatborden en radiator van een late T. Omdat het rechtse stuur niet op een Ford-onderdeel lijkt denkt Bas dat het geen Ford is. Wie weet wat het wel kan zijn? Het provinciale kenteken zal geen houvast bieden, omdat het hoogstwaarschijnlijk een willekeurig kenteken voor de film zal zijn.
Update 21 september 2010: Volgens Louis van Telgen is dit een 1912 EMF-Flanders. Als het goed is dan is deze auto nog steeds aanwezig en bekend bij de PAC.
5 augustus 2010: Op 8 mei 2010 is een "onbekende" carrosseriebouwer toegevoegd, de firma Van Koppen uit Rijswijk. Over Van Koppen is weinig bewaard gebleven. Ze leken vooral gespecialiseerd in bestelauto's maar maakten o.a. ook deze imposante cabrio, die door Wouter Jansen is geïdentificeerd als een Delahaye (klik op de wieldop). Zie voor meer foto's van deze prachtige/wanstaltige Delahaye de pagina over Van Koppen. Hans Veenenbos vermoedt dat dit waarschijnlijk het langere 148L chassis is. Het embleem op de radiateurmantel laat Delahaye GFA zien, d.w.z. een chassis van na de oorlog.
Op de foto waarbij het logo op de grille zichtbaar is, zijn ook de laatste vier cijfers van het kenteken te zien: 0735. Nu de volgende stap: wat is de provincieletter(s) en het ontbrekende cijfer...?
22 juni 2010: Margot Ensink stuurde ons deze (nogal beschadigde) foto uit het album van haar vader. De foto is gemaakt in de Achterhoek, Rijswijk of Vorden. Het rijksnummer valt erg moeilijk te lezen, het lijken met de handgeschreven cijfers 6 en 7 te zijn. Wie weet wat voor merk het is?
15 februari 2013: Nick Jonckheere uit België denkt, omdat het vliegwiel duidelijk zichtbaar is, we hier te maken hebben met een late -en zeldzame- vierwielige versie van een Léon Bollée.
17 februari 2013: Zowel Ariejan Bos als Henk Schuuring gaan hierin mee, met daarbij de opmerking dit inderdaad een voertuig is met het uiterlijk van een Léon Bollée quadricycle, maar met een vooras van een voiturette (tricycle) en de elliptische voorvering van een Darracq lic. Bollée? Het stuurwiel en de stuurkolom hebben het meest weg van die bij de quadricycle. De vraag is nu: wie heeft dit zo gemaakt? Is het een officieel product of samengesteld uit een samenraapsel van onderdelen? En in dat laatste geval: hoe kom je aan drie voertuigen, die verschillend zijn maar tegelijk dezelfde basis bezitten?
27 mei 2010: Een vraag van Patrick Vandepas uit 's Gravenmoer: "Als BMW liefhebber ben ik op zoek naar geschiedenis van de BMW Cotura en met name over zijn constructeur de heer Coos van der Tuyn uit Rotterdam. Inmiddels weet ik dat twee BMW 328 cotura's overleefd hebben en dat een derde project afgebouwd is door een Belgische liefhebber. Ook naar de race geschiedenis van de BMW Cotura wagens ben ik, als BMW-liefhebber geïnteresseerd. Ik hoop dat u mij wat verder kunt helpen, of dat u mij tips kunt geven waar ik zou kunnen verder zoeken." Wie weet meer?
Als je bij Durant importeur Van Genderingen via de poort naar binnen ging zag je mogelijk het volgende beeld:
Graag commentaar en wellicht mogelijk determinatie van de auto's binnen.
De bekende familie Van Genderingen en vroeger importeurs van o.a. Hotchkiss, Wenkelmobil, Georges Roy, Opel, Royal Star, Rugby, Stoewer, Durant en Exelsior is hun eerbiedwaardige archieven aan het ordenen en daarbij komen allerlei boeiende foto's naar boven zoals de foto hiernaast (klik op de foto voor een groter formaat). De vraag aan de Conam leden is natuurlijk: "Waar hebben we hier mee te maken?" Wellicht kunnen we nog een extra merk toevoegen aan het toch al imposante aantal merken hierboven genoemd.
Update Fons Alkemade: "De foto met de vier heren is vermoedelijk een Franse Libéria, een merk dat V.G. kort heeft geïmporteerd en dat ook maar kort bestaan heeft."
Fons Alkemade vraagt zich af of iemand iets meer over deze foto kan vertellen: locatie, merk, type van deze schijnbaar Engelse 4-seater tourer die allereerst de indruk geeft een SS te zijn maar het toch niet lijkt te zijn op basis van de 2 rijen louvres en de ronde overgang tussen treeplank en achter spatbord.
Het bordje naast de deur van het huis staat hieronder in een grotere versie.
Op het plaatje dat op de motorkap is nauwelijks gemonteerd is met enige moeite een "veteraan" voertuig te onderscheiden?
Een gedeeltelijke oplossing komt van Henk Schuuring: de auto betreft een Triumph Gloria van 1934
Deze foto is gemaakt op het Concours d'Elegance te Oosterbeek maar overige details ontbreken. Het jaar, de deelnemers en natuurlijk wat voor auto's hebben we hiermee van doen?
29 september 2010: De heer Nachtmann van het Skoda-museum in Mlada Boleslav zou graag willen weten of er iemand is die iets afweet van de afgebeelde raceauto. Het is een Laurin & Klement FCR die in 1913 naar Holland verkocht zou zijn en in de Showroom van importeur Sligting, Houwing & Co heeft gestaan. Volgens hun advertenties zaten ze in Amsterdam en in Apeldoorn. De wagen heeft een 4 cilinder, 5672 cc motor met bovenliggende nokkenas en een vermogen van 100pk.
7 juli 2017: Dat het zin heeft om oude onopgeloste vragen weer eens naar boven te halen is deze week duidelijk gebleken. Na zeven jaar kwamen er nu reacties van Ariejan Bos, Ed Beekman, Jac Stienstra en Freek van Leeuwen. In de afgelopen jaren zijn de zoekmogelijkheden via internet dan ook alleen maar toegenomen. Freek van Leeuwen kwam met het meest complete antwoord. Hij schreef:
Onze vaderlandse autocoureur Hans Herkuleijns heeft in een grijs verleden wel geraced op de TWEM baan in Tilburg met een Auréa. Van dat merk is niet veel meer bekend dan dat het werd gebouwd door Fabricca Annonima Torinese Automobile uit Turijn. Iemand die meer weet over deze sportieve auto en misschien weet hoe deze Auréa destijds in Nederland verzeild raakte?
Overigens wordt er ook meer informatie gezocht over deze of gelijksoortige races op TWEMbaan.
Update: Jan Clevering van www.deautogids.nl vermoed dat het hier om een Auréa 4000 Sport gaat.
Frans Vrijaldenhoven werd onlangs "opgezadeld" met een map vol oude spullen die werden gered uit de boedel van de betrekkelijk onbekende carrosseriebouwer Jac Met die gevestigd was in Heerhugowaard en Alkmaar. Er zaten een aantal foto's tussen van auto's die nog niet eerder het daglicht hebben aanschouwd. Behalve de gebruikelijke T Ford modificaties bouwde Jac Met ook een aantal stijlvolle dichte koetsen op wat moeilijker re determineren chassis.
Update 16 september 2010: Mike Schellekens vindt de grille van deze witte torpédo nogal opvallend, met ‘hangende’ spits aan de bovenkant, en daarin een sigaarvormig logo. Het lijkt hem vrijwel zeker dat dit een Protos is. Dit Berlijnse merk heeft verschillende grillevormen gebruikt, maar vrijwel altijd met deze kenmerken.
29 juni 2012: Robert van Kesteren gokt erop dat de Protos met sigaarvorm voorop kan duiden op de mogelijkheid dat de Protos van koetswerk voorzien werd door Jacobus Met in Alkmaar die ook voor de firma "Aida" (die luxe sigaren maakte) bedrijfswagens leverde. Zou Met zelf deze Protos hebben gehad of de directie van Aida?
"Bij deze ziekenwagen is zoveel mogelijk het uiterlijk van een luxe personenwagen gehandhaafd waardoor voor de zieken het afschrikwekkende beeld van een ambulance auto wordt weggenomen. In afwijking van andere ziekenauto's geschied de opening niet van achteren maar van voren en opzij, waardoor wordt vermeden het stof opzuigen van van achteren opengaande wagens. Lijders aan besmettelijke ziekten worden met deze wagen niet vervoerd."
De gebruikelijke vragen zijn natuurlijk: wie zou de carrosseriebouwer zijn geweest, op welk chassis en voor welke firma? Heeft iemand een dergelijke voorband wel eens gezien?
Jan Platteeuw uit Terneuzen stuurde ons deze foto ter determinatie. Deze prachtfoto van een F.N. uit 1901 komt uit het Zeeuwsch Vlaamse, helaas geen Rijksnummer zichtbaar maar wel het Belgische nummer 228 en op het dashboard het Zeeuwsche nummer Z-203.
Aan boord 4 dames in klederdracht op een boerderij in de Lovenspolderstraat in Hoek. Het volledige verhaal achter deze foto verscheen in het Conam Bulletin van december 2009. Het betreft inderdaad een F.N. uit 1901 van Pierre Malotaux en Harold Mechelynck uit Sas van Gent.
Wie weet er iets te vertellen over automobielen van het merk MIXTE? In welk land werden ze geproduceerd? Ze werden kennelijk vertegenwoordigd in Nederland door Richard Linn uit Renkum. Zie ook de diverse advertenties.
Antwoord Jan-Willem Krol: De advertenties spreken van “Mixte”, bedoeld worden de voertuigen van “Auto-Mixte” uit Herstal, België. Vanaf 1906 t/m 1911 werden er voertuigen onder deze naam gebouwd. De naam Auto-Mixte slaat op de speciale techniek (hybride): een benzinemotor dreef een dynamo aan. Elektromotoren dreven de wielen aan. Normaal laadde de dynamo de accu’s op, wanneer extra trekkracht vereist was liet men de dynamo als ‘extra’ elektromotor, gevoed door de accu’s, werken. In 1909 presenteerde men chassis met de Daimler-Knight schuivenmotor. Vanaf 1911 werden slechts nog vrachtauto’s gebouwd. Vanaf 1912 onder de naam “Pescatore”. Vlak voor WO I verdween de firma. Vanaf 1919 werden in de fabriek de bekende Gillet motorfietsen geproduceerd. Het Auto-Mixte verhaal wordt ook beschreven in `De geschiedenis van de Belgische auto” van Kupélian & Sirtaine.
Onze website sponsor Joris Bergsma rijdt alweer een paar maanden rond in deze Fiat 514 uit 1928. Het kenteken stamt uit november 1955, maar volgens de overlevering betreft het een nieuw in Nederland geleverde auto. De Fiat zou lange tijd in een Nederlands museum hebben gestaan. Wie herkent de Fiat of weet meer over diens geschiedenis?
Deze Fiat maakte lange tijd deel uit van de Collectie Lips.
Dit is de direktiewagen van de Domaniale Mijn in Kerkrade. Foto komt van Paul Geilenkirchen. Zou dit een Opel kunnen zijn?
Volgens één van onze Amsterdamse leden betreft het hier een Opel uit 1914. "Door de lichtval lijkt radiateurbadge kleiner dan hij in werkelijkheid is."
Op de Autodocumentatiebeurs in Vught werd deze foto van een onbekend voertuig gevonden met als spoor achter op een stempel van Canton-Reiss C.V te Heerlen. Dit bedrijf stond in de laatste jaren van het bestaan bekend als Opel dealer, doch in vroegere jaren voerde men overwegend Amerikaanse General Motors producten. Uitgaande van een G.M.-product is bij deze truck oftewel kleine vrachtwagen de korte motorkap opvallend. Wie kan meer vertellen, wat wij zien?
Bijgaande foto is een ziekenauto van "De Verpleging" uit Katwijk. Met de determinatie van deze auto zit het niet mee. Eerst dacht Hans Waldeck dat het een Buick was, maar daar twijfelt hij toch aan. Gezien de '8' tussen de koplampen is ook een Studebaker overwogen, maar ook daarvoor ontbreekt afdoende bewijs. Vervolgens zijn Packard en Cadillac de revue gepasseerd, maar die zijn het ook niet. Gelukkig bleek in het VUMC in Amsterdam het oude archief van 'De Verpleging' uit Katwijk nog in te zien. De auto blijkt na de oorlog in 1945 gebruikt te zijn aangeschaft en wordt vermeld als een 1932 Buick. Nadere specificaties en carrosseriebouwer ontbreken. Wel wordt het chassisnummer: 2483702 vermeld wat duidt op productie 1931. Het motornummer wordt vermeld als 2618410 maar geeft onvoldoende houvast om vast te stellen of het een type 50 of 60 betreft. Ofschoon je gezien het brede achterportier uit mag gaan van een langere, voor een ziekenwagen gebruikelijke, wielbasis, zoals bij een type 60, 80 of 90 gebruikelijk was kan deze lange wielbasis ook worden toegeschreven aan een (onbekende) carrosseriebouwer.
Arnalt Kwakernaat vroeg zich af wat voor merk en type motorfiets hier is te zien? Via Google kwam hij bij de Conam terecht waar motorgoeroe Ruud van Bijnen de volgende oplossing had: "De machine is een Nederlandse Eysink, gebouwd in circa 1924/1925. Het is een 4 PK model, dat wil zeggen ongeveer 500 cc, zijklep-configuratie met buitenliggend vliegwiel. Eysink was uniek als Nederlandse motorfietsfabrikant omdat het zijn eigen blokken en versnellingsbakken bouwde. Het door u genoemde nummer H-42589 is uitgegeven in 1925."
Deze foto stond afgebeeld in de "De Auto" van 31 januari 1908 en is genomen tijdens een beklimming van den Zirlerberg bij Innsbruck (Tirol). Hans Kloos zou graag willen weten wat voor auto hier werd gebruikt?
Van diverse kanten werd aangedragen dat het om een Laurin Klement gaat.
Deze fervente pijproker bestuurt een Benz of... zou het wat anders zijn vraagt Frans Kense zich af? We zijn gewend dat de motorkap van een dergelijke Benz rechthoekig is en niet afgerond aan de bovenkant zoals bij de auto op de rechter foto. Wie weet het?
Het is toch echt een Benz!
Freddy Huygen uit België stuurde deze foto op die is gemaakt in de buurt van Bilzen. Hij zou graag weten wat voor merk, type, bouwjaar enz hier werd vastgelegd op de gevoelige plaat.
Volgens Ed Beekman betreft het hier een Fiat type 501 van ongeveer 1919
N.V. Betonbouw Kool en Wildeboer had zware ladingen te vervoeren maar met welk merk truck?
Deze Amerikaans uitziende auto is gefotografeerd in de Van Echtenstraat 2 in Hoogeveen, alwaar de Garage Koster gevestigd was (de fotograaf staat met zijn rug naar de garage). Harm van Oosten was daar monteur en bestuurde deze auto van de NV. Metaalwarenfabriek 'Drentina' uit dezelfde plaats. Hij staat in chauffeursuniform trots naast deze eveneens zware en 'duur' uitziende auto.
Ed Beekman meent er deze 1930 Graham Paige type 615 in te herkennen:
Over deze foto van Marten Haker hebben diverse Conam leden meerdere nachten wakker gelegen. Het was in ieder geval een in Noord Holland geregistreerde auto die volgens velen leek op een Dodge Brothers.
Uiteindelijk was het Henk Schuuring die na raadpleging van vele boeken tot de conclusie kwam dat het een Erskine betrof.
Deze bijzonder interessante foto zette een aantal mensen op een dwaalspoor. De 322 betreft volgens Hans Waldeck geen Nederlands kenteken maar een Belgische. Hans die uitvoerig contact heeft gehad met Jan Gielen uit België verklaarde dat het kenteken inderdaad een Belgische was. Het nummer 322 werd in dat land afgegeven (in 1922?) aan het Departement van Landsverdediging, afdeling van het autovervoer, bureel 13, Barricadeplaats in Brussel. 'Het is mogelijk en zelfs waarschijnlijk, dat het voertuig opgeëist is na WOI door de administratie van het Belgisch leger.
Het merk is nog steeds onzeker maar het zou een La Torpille of een Miesse Tourisme kunnen zijn.
Overigens blijft de 322 een punt van discussie omdat een aantal Conammers volharden als zijnde een NL Rijksnummer. 1922 lijkt zelfs voor een Belg een beetje laat om met een dergelijk antiek voertuig rond te rijden.
Opnieuw een ziekenwagen van de firma Asberg met een carrosserie van Van Koppen. De fotograaf had een beetje haast en vergat de voorkant goed in beeld te krijgen voordat hij de ontspanknop indrukte. Gelukkig is de auto ook een keer compleet gefotografeerd op een ander moment maar die foto is helaas niet zo scherp. De vraag is uiteraard welk chassis er onder deze ziekenauto zit?
Over deze auto zijn de meningen verdeeld. Volgens het Register van Rijksvergunningen is het een Renault, maar andere gewaardeerde deskundigen zien er meer een Darracq in.
Bestudering van vele foto's bevestigt alleen de eerdere conclusie van Ariejan Bos dat het hier een Renault betreft, wat overigens ook wordt onderschreven door Renault-specialist Jac Maurer.
John Mulder is op zoek naar documentatie maar vooral duidelijke foto's (vooral van de rechter zijkant) van deze 1922 Spyker. S.F. Edge reed hier in 1922 het 'double twelve'-record op Brooklands mee. In het tijdschrift "The Motor" van 25 juni 1922 (blz. 1036, 1037 en 1038) heeft een verslag van die recordrit met foto's gestaan. Iemand een exemplaar van dat tijdschrift misschien? Overigens heeft Koolhoven met dezelfde wagen minimaal 2 x meegedaan aan de races op de boulevard in Scheveningen, wat natuurlijk ook mooie plaatjes zou kunnen opleveren. John is uiteraard niet op zoek naar foto's van de door Lips gebouwde replica.
Deze (glasnegatief) foto werd onlangs gevonden op een vlooienmarkt. De vinder zou graag willen weten wie de eigenaar was van deze Opel met kenteken G-18782
Oplossing door Ruud van Bijnen: G-18782 stond op naam van C.L.W. Niemöller, Damstraat 32, Amsterdam.
Kenteken uitgegeven begin jaren ’20. (1-11-1920 laatste nummer G 14829, eind april 1924 laatste nummer G 32260)
Deze auto die in De Auto van juni 1911 door Klaas Baving wordt aangeprezen als een "Perfecta" zou in feite een Darracq zijn met een andere naam? Wie weet het?
Afgaand op een mededeling in een oudere versie van Georgano zijn er in diverse landen (o.a. Italy) Darracq's verkocht onder de naam Perfecta. De oorsprong van de Perfecta naam stamt van de naam van de één van de Darracq fabrieken: Usines Perfecta. Fons Alkemade vermeld echter dat onder de naam Perfecta door Darracq slechts gemotoriseerde driewielers en quads zijn verkocht.
De echte oplossing wordt genoemd in een artikel door Hans Waldeck in Conam Bulletin jaargang 14 nummer 3 waarin hij vermeld dat deze auto's zijn gefabriceerd door Ramesohl & Schmidt AG te Oelde in Westfalen onder de naam Westfalia en die vervolgens door Klaas Baving werden verkocht onder zijn eigen merknaam Perfecta.
Deze foto van een Citroën (type 8 of 10?) is in in juli 1933 nabij het Valkhof in Nijmegen werd gemaakt. Hans Waldeck heeft inmiddels al vastgesteld dat het kenteken G-18782 werd afgegeven aan de heer C.L.W. Niemöller, wonende aan de Damstraat 32 te Amsterdam. Wat voor type Citroën zou het zijn?
Ed Beekman: Het is geen 10, het zou een 10 Legere kunnen zijn want die heeft dezelfde carrosserie als de 8, alleen heeft de 8 een kleinere bandenmaat en gezien de ruimte in de wielkast lijkt dit de kleine bandenmaat. Het is dus vrijwel zeker een Citroën 8 Rosalie. In mei 1933 moet dit een gloednieuwe auto geweest zijn. De Citroën 8 kwam in oktober 1932 op de Parijse salon uit en de eerste serie had nog geen chevrons in de gril.
De ziekenwagen op bijgaande foto gaat al een tijdje door de historie als een 4 cyl. Minerva 20 PK van het bouwjaar 1922. Er zijn echter redenen om aan te nemen dat deze omschrijving niet correct is. Als het een Minerva is dan is het vreemd dat het ronde merkplaatje ontbreekt en past de doorbuiging van de vooras zeker niet bij 1922. De neiging ontstaat om deze auto dan veel vroeger te plaatsen maar dat strookt weer niet met de analen van de Amsterdamse GGD waar deze ziekenauto thuishoorde. Wie o wie kan deze auto onderbouwd determineren qua merk en bouwjaar?
Fons Alkemade vond deze mooie foto via internet en hij vraagt zich af wat voor merk het is. Er is al gesuggereerd Opel, maar ook N.A.G.. Auto lijkt vroeg twintiger jaren en was nog uitgerust met carbid verlichting!
Het betreft hier volgens insiders een Opel.
Deze ziekenwagen heeft gereden bij J.J. Peereboom in Schiedam. In het bericht bij deze foto wordt vermeld dat het om een Amerikaanse Cole zou gaan, maar dat merk kan eigenlijk niet worden teruggevonden in de bekende literatuur.
Hans Waldeck denkt dat het gaat om een NAG uit 1923-1924. Wie weet het zeker?
Conam lid J. Bakker twijfelt geen moment om deze twee auto's aan te duiden als Opels, van een type waarvan er toch behoorlijk wat rond hebben gereden maar waar bar weinig over is gepubliceerd.
Gereed om onmiddellijk uit te rukken is deze Studebaker uit de Kerklaan in Rijswijk. Hans Waldeck vermoed, dat dit een Studebaker uit 1937 is, maar zeker is dat niet en Hans heeft al helemaal geen idee wat voor type het is. Carrosseriebouwer mogelijk buurman Van Koppen?
Ed Beekman: het gaat hier om een Studebaker Dictator (zes cilinder) 1936.
Jan Polman: Deze Studebaker is van het modeljaar 1936. De verschillende series werden onderscheiden o.a. door de vormgeving van de verchroomde strip op de zijkant van de motorkap. Bij de Dictator was deze brede strip voorzien van een aantal horizontale lijnen die ononderbroken doorliepen over de hele strip. Bij de duurdere President waren deze horizontale lijnen een aantal malen onderbroken. De ambulance is ook van dergelijke strips voorzien.
Een bezoekje door Hans Waldeck aan de heer Vondeling, een zoon van de Vondeling, die destijds het bedrijf van Asbergs overnam, leverde de wetenschap op dat het hier een 1936 Studebaker Dictator betreft.
Er zijn weer wat foto's ontdekt waarop de VIOS garage en haar materieel is te zien. Links de bekende "Torengarage" in Wateringen (jaren dertig ?) die overigens nog steeds bestaat, met daarbij een paar prachtige staaltjes van carrosseriebouw. Graag zouden we vaststellen om wat voor merken & carrosseriebouwers het hier gaat.
John Veerman van de Autobus Documentatie Vereniging draagt nog al wat oplossingen (klik) aan.
Hans Waldeck kreeg deze foto in handen van een auto waarvan het merk totaal onbekend is. Het lijkt een Duits merk, maar Hans kon in zijn documentatie geen vergelijk vinden. Het is een relatief kleine auto met een bootkontje. De motorkap vertoont slechts vier louvres met daarboven twee handgrepen (?). Helaas verraadt de radiateur weinig specifieks, behalve dat hij niet V-vormig is. De lampen zijn al conisch. Dat is in die zin van betekenis, omdat de bestuurder bekend is (veearts Jan van der Veen uit Roden), die in 1923 op 40-jarige leeftijd overleed. Zijn dochter Anje zit achterin en is in 1913 geboren. Hoe oud zou ze op deze foto zijn? De auto had vermoedelijk het provinciale kenteken D-180. De auto lijkt in sommige opzichten op een Fafnir, maar zeker is dat allerminst.
(foto collectie Cor Hagenouw, Roden)
Het lijkt erop dat deze ziekenwagen van Garage Westerbaan tot het uiterste is gegaan om een patiënt te kunnen vervoeren. Het ziekenvervoerbedrijf was een bekende uit Dedemsvaart, maar met wat voor merk hebben we hier te maken?
(Bron: beeldarchief gemeente Hardenberg)
Oplossing Ed Beekman: Opel Admiral 1937-38
Frans Kense vond deze foto. Het plaatje is vermoedelijk gemaakt in Waalwijk ergens in de periode 1900-1910. Het lijkt een zogenaamde 'omnibus' om passagiers met bagage te vervoeren. Zeker gezien het koffiehuis op de achtergrond. Wie heeft er suggesties wat betreft merk, type en bouwjaar?
Reactie Hans Waldeck: Volgens mij is het een Peugeot type 29 break, waarvan slecht 5 exemplaren in 1899 en 1900 zijn gebouwd in Audincourt. Dit alles te vinden op pagina 33 en 34 van 'Toutes les Peugeot' van René Bellu. De overeenkomsten zijn te veel om er ver naast te zitten. Zie foto hieronder
Gezellig een tochtje met een Charabanc bus in Brussel, Maar Ed Beekman vraagt zich af wat het merk van deze autobus is. Op de deur valt te lezen dat hij eigendom was van Alph. Wagner, 11 Reu du Marché, Bruxelles. Hij verwacht geen lekke band want de plaats van het reservewiel is leeg.
De laatste jaren sluiten ook steeds meer vrachtwagen geïnteresseerden zich bij de CONAM aan. Vandaar dat wij deze inzending dan ook waardeerden. Doch de oplossing kwam niet uit Nederland maar van de heer Evarist uit België. Hoewel men dezelfde doelstellingen als de CONAM nastreeft, beperkt men zich hier tot de geschiedenis van het Belgisch (zwaar) transport. De heer Evarist geeft aan dat we met een Benz-Gaggenau rond 1925 te maken te hebben, waarschijnlijk met Belgische opbouw.
In de eerste instantie constateerden wij net zoveel verschillen als overeenkomsten, en rees enige twijfel of de heer Evarist de juiste conclusie had getrokken. Maar uiteindelijk gaf een detail op de foto zijn geheim prijs, de Benz-Gaggenau heeft een opvallende en kenmerkende (voorste) bladveerstrop ophanging welk wij ook nog net kunnen waarnemen bij de Brusselse Charabanc. Gezien de moeite om de identificatie bevestigd te krijgen, rest ons met lichte bewondering de heer Evarist te danken voor zijn inspanningen tot de juiste oplossing.
Henk Schuuring ontdekte deze twee onderstaande foto's en vraagt zich af waar deze zijn gemaakt. Duidelijk een sportief evenement, misschien een heuvelklim. Volgens sommigen zeker niet in Limburg maar mogelijk in de Ardennen?
15 mei 2012: Volgens Mattie van der Valk komt de auto hier afgebeeld met ovale nummerplaat uit Duitsland. Het zijn z.g. export - zoll kentekenplaten. Deze platen werden vanaf 1906 ingevoerd. De plaat die eronder zit is volgens mij een buitenlandse plaat, maar moeilijk te zien uit welk land. Deze ovale platen werden vóór 1951 gebruikt. Van 1951-1988 werden deze ovale platen met letter -Z- van Zoll uitgegeven. Daarna kwam het uitvoerkenteken met rechts een rode band met vervaldatum.
Conam lid Henk Schuuring vraagt zich af of iemand iets kan vertellen over deze Haagse taxi van de Haagsche Automobielen- Taxameter Onderneming (HATO). Was het misschien een Omnia ?
Update: de heer Bakker uit Uden was zo scherp om op te merken dat deze auto van het merk Gaggenau voorkomt in een advertentie op pagina 209 van het "Het Paardloze Voertuig". Zie onder