
13 november 2023: Jaren geleden maakte Jan de Vries deze foto van een Cisitalia in Den Haag. Nu zou hij graag willen weten wat dit voor type is en hoeveel ervan zijn gebouwd. Wie helpt?
21 mei 2019: Stéphanie Fievez van de firma Shenkira uit Brussel roept onze hulp in voor meer informatie over een Delahaye met een carrosserie van Pennock. Voor één van hun klanten moeten ze deze ‘Delahaye’ in België inschrijven zonder dat er documenten bij de auto zijn. Ze hebben al een attest gekregen van Delahaye (klik!) over het bouwjaar. Het enige probleem is dat zij specifiëren, dat het chassisnummer effectief in 1948 uit de fabriek is gegaan bij Delahaye, maar dat niet bekend is wanneer de carrosserie bij Pennock is gebouwd. Zij heeft dan ook een document nodig dat kan bevestigen wanneer de carrosserie werd afgebouwd bij Pennock. Bij aflevering had de Delahaye het provinciale nummer L-4240 (klik!) en kreeg in januari 1956 het kenteken TK-91-20. Wie kan vertellen wanneer deze Delahaye is afgeleverd door Pennock?
11 november 2016: Om op vakbeurzen en exposities van Vredestein veel belangstelling te trekken werd in 1967 een maanauto gebouwd. Deze maanauto is gebouwd op het onderstel van een Volkswagen Kever en met alle mogelijke producten van Vredestein. Hij werd ingezet in Nederland, Duitsland, Denemarken en tal van andere Europese landen bij gelegenheden van belangrijke afnemers van Vredestein. Jan van der Lit van de Algemene Buggy Club werkt aan een artikel over deze maanauto en wil daarom graag in contact met de bouwer van dit voertuig. Wie weet wie dat geweest is? En bestaat deze maanauto nog?
13 december 2016 aanvulling: De Vredenstein maanauto is eind jaren tachtig door de laatste eigenaar Peter Boonman van de firma "Barnveldse Bandencentrum Carservice" naar de sloop gebracht.
Alleen de bouwer van de Vredestein maanauto wordt nog gezocht.
3 november 2016: Gert-Jan Geels schrijft: “Recent kocht ik met een compagnon een Jaguar Mark II 3,8 liter. Deze auto is geleverd op 1 september 1959 (na import door Lagerwij in Den Haag) aan NV Chemische Fabrieken Ruarden. Laatstgenoemde is dus de eerste eigenaar geweest. Kenteken is BD-72-16.
Het betreft een zéér vroege Mark II, namelijk met chassisnummer 12. Waarschijnlijk zijn hiervoor 10 prototypes gebouwd (nrs 0001-0010). Inmiddels weten we dat 11 is verongelukt. Hiermee zou 12 dus de oudste bekende Mk 2 zijn. De auto zou ook op de RAI hebben gestaan. Ik wil graag achterhalen wat de historie van deze auto is. We zoeken bewijs, krantenartikelen en foto’s.
Ons idee is om de auto te gaan restaureren en terug te brengen in oorspronkelijke staat. We nemen aan dat deze (nauwelijks de status van prototype ontgroeide) MK2 een aanzienlijke waarde zal vertegenwoordigen. We weten de historie van de auto tot aan de heer Van Duuren die hem rondom 1989 verkocht aan iemand uit Emmeloord. Zie ook het krantenbericht. Ik heb al contact gehad met de heer Van Duuren. Onderstaande info komt grotendeels van hem.
In Emmeloord heeft de auto plusminus 25 jaar in een loods gestaan. De heer Van Duuren heeft ‘m gekocht van iemand uit Werkendam (wellicht 2e of 3e eigenaar). Is er meer over deze verkoper bekend? Tevens zouden we graag weten of er nog mensen zijn die de NV Chemische Fabriek Ruarden kennen en wat daarvan is geworden. Googelen lijkt te indiceren dat dit bedrijf is opgegaan in Chemische Fabriek Naarden, maar zeker is dat niet.”
Wie kan iets meer vertellen over deze Jaguar Mk II?
31 oktober 2016: Wilbert Swinkels van de website Meccanokinematics kreeg onlangs van een verzamelaar van metaal bouwdozen een plaatje van deze bouwdoos. De schatting is dat de bouwdoos tussen 1935-1960 moet zijn gemaakt. Waarschijnlijk een bijproduct van een in Nederland of in België gevestigde carrosseriebouwer. Wilbert heeft alleen geen idee welke bouwer dat is geweest. Is er ooit een bedrijf geweest met de naam ''Carrosserie Constructie Bouw''? Wie kan er meer licht op de zaak werpen?
In 1903 verliet Carl Benz het bedrijf dat zijn naam droeg en begon drie jaar later met zijn beide zoon Eugen en Richard opnieuw auto's te produceren, ditmaal onder de naam C. Benz Söhne. Deze auto's waren in productie van 1906 tot en met 1926. Werd dit merk ook in Nederland geïmporteerd? Dat is niet helemaal duidelijk... Ze zijn wel in Nederland geweest, getuige bovenstaande advertentie, maar was de Auto Rijtuig Onderneming ook de importeur? Lees meer
17 oktober 2016: Bart Mooij staat hier als klein jongetje afgebeeld naast een Auto Union Special (klik voor een grotere foto). De foto moet gemaakt zijn zo rond 1964 en de auto was een restauratie project van zijn oudere broer. Het was een Special op basis van een vooroorlogse DKW F7 of F8, maar de auto had 'Auto Union’ emblemen op de stalen carrosserie. Motorkap en deuren waren mogelijk van aluminium. De afneembare hardtop en zijruiten waren van plexiglas. De auto had het kenteken BX-97-06 en kan een Duitse import zijn geweest. Bart’s broer verkocht de Special enkele jaren later, zonder begonnen te zijn aan de restauratie, maar Bart is altijd benieuwd gebleven of het een goed gelukte eigenbouw was, dan wel van een carrosseriebouwer en of de auto nog ergens verblijft. Wie weet meer?
26 september 2016: Ons nieuwe Conam-lid Wouter Jansen is voor een publicatie op zoek naar een scan in hoge resolutie van een authentieke & originele foto van (een) Citroën in Nieuw-Zeeland uit de periode 1920-1933. Wie kan hem hier aan helpen?
15 september 2016: Van de heer A.A.M. Derwig uit Culemborg kregen we deze prachtige foto van een automobiel met het rijksnummer 601. Dhr. Derwig had al op internet gezocht naar het merk van deze auto, maar kwam er niet uit. Via/via kwam hij op onze website terecht en vond in de lijst met rijksnummers dat het nummer 601 toebehoorde aan dhr. Goffin. Dat was een geweldige ervaring, want deze Hr. Goffin was hem sinds zijn kinderjaren bekend. Hij behoorde tot aangetrouwde familie van moederskant en kwam oorspronkelijk uit Maastricht. Deze Joseph Edmund Goffin is de man met het baardje en de bestuurder van het voertuig op de foto. De vrouw rechts van hem is zijn echtgenote en de andere personen zijn familieleden. Die Hr. Goffin is in 1872 geboren in Maastricht en overleed in Breda in 1958 op 85-jarige leeftijd. Hij was zeer begaafd technicus, mecaniciën, electriciën.
Dhr. Henk Verhoeks, bezitter van een door hemzelf gerestaureerde Bugatti, kwam tot de conclusie dat het getoonde voertuig wel eens een Mors kon zijn, die op een vrij unieke wijze aangepast was (of oorspronkelijk toch zo gebouwd?). In deze “dogcart” automobiel was de passagiers-“bak” “opengeklapt” en zaten zij vis-à-vis, maar niet met de bestuurder. De “bak” was daartoe iets verlengd zonder dat het chassis zélf verlengd werd.
4 augustus 2016: In verband met de voorbereidingen van een jubileumboek voor de Algemene Buggy Club komt Jan van der Lit graag in contact met fabrikant van de body van de RGF Buggy. De carrosserie is vervaardigd uit polyester en is geschroefd op een niet ingekort onderstel van een Volkswagen Kever. Op de neus zijn de letters RGF in het polyester opgebracht. In het clubmagazine "Keverwereld", 5e jaargang, nummer 1, 1988, werd de carrosserie van deze buggy te koop aangeboden. Op de carrosserie was een identiteitsplaatje aangebracht met het nummer 113.393446679. Dit plaatje is afkomstig van een VW Kever wat op 14 juni 1961 is uitgeleverd naar België.
4 augustus 2016: Perrin Aarts uit Grubbenvorst kwam onlangs bij het opruimen van de schuur van zijn oma een krik van het merk Janson tegen. Via Google kwam hij bij de website van Conam terecht, waar veel informatie over het merk Janson en diens oprichters firma W.A. Janssens & Zn op staat.
Perrin vraagt zich af of iemand meer specifieke informatie heeft over waar deze krik precies voor gebruikt werd en wellicht wat deze nog waard is. Helaas staat er geen jaartal op de krik, wel weet Perrin dat zijn opa in de jaren zestig een fietswerkplaats heeft gehad. Wellicht dat hij de krik destijds voor bepaalde (motor)fietsen heeft gebruikt.
Wie kan hier meer duidelijkheid over verschaffen?
6 augustus 2016: Volgens Hans Jurriëns is dit geen standaard automobielkrik, hoewel zware vrachtwagens dit gereedschap aan boord konden/kunnen hebben voor allerlei werkzaamheden. Hij schrijft: "Het betreft hier een dommekracht, ook wel kelderwinde genoemd. Dergelijk gereedschap werd/wordt gebruikt om zeer zware lasten te lichten. Of het een product is van de bekende Janson motorbakfiets producent is mij niet bekend. Op marktplaats vind je ze tussen de 50 en 100 euro (ook van het merk Janson).
17 december 2018: Volgens Willy Bels werden in België dergelijke kriks gebruikt om de dorsmachines horizontaal te plaatsen. 's Winters kwamen deze ter plaatse in de boerderijen om de opgeslagen zomeroogst te dorsen. Dit gebeurde met een lange aandrijfriem die tussen de tractor (nogal eens Lanz) en de dorsmachine liep.
2 juni 2016: De fam. Houben is in het bezit van een Land-Rover series 1 86" bouwjaar 1953. Deze auto heeft nog het originele linnen PK-56-64 kenteken, afgegeven 20-11-1953, met als eerste eigenaar Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Onlangs vonden ze dit artikel (klik!) in het archief van het Utrechtsch Nieuwsblad (d.d. 4-12-1953) waarin wordt vermeld dat “naar aanleiding van de watersnoodramp 1953, onlangs de Bewakingsdienst Zeedijken Zeeland (BZZ) is opgericht”. Deze instantie was onderverdeeld in zes rayons, waarbij elk rayon een Land-Rover met mobilofooninstallatie had, voor onderling contact en contact met de basis in Goes en Middelburg.
Zij hebben sterk het vermoeden dat hun Land-Rover één van de zes Land-Rovers geweest moet zijn die hiervoor ingezet is geweest, aangezien dit in samenwerking was met Rijkswaterstaat. Gezocht wordt dan ook naar informatie en oude foto's van deze zes Land-Rovers, of één van de andere overgebleven auto's. Wel bestaat het vermoeden dat deze Land-Rover origineel met een aluminium Hardtop was uitgerust, in plaats van de nu gemonteerde softtop.
Wie helpt?
Van deze Rolls-Royce 20 hp Binder Sport Cabriolet uit 1928 zoekt Conam-lid Jan Bruijn (Galleria Style e Auto) historische foto's. Graaf Georg Heinrich von Werthem, Duits diplomaat en adviseur van het Nederlandse koningshuis, bestelde deze auto voor zijn vrouw Anna Elisabeth von Stolberg. Ze woonden in Den Haag, waar de auto nieuw werd geleverd. De auto heeft chassisnummer GKM10. Binder bouwde slechts twee van deze tweedeurs vijf passagiers-carrosseriën. De auto is voorzien van Grebel koplampen en een schijnwerper. Wie kent historische foto's of heeft historische gegevens van deze auto?
11 mei 2016: Jac Maurer kreeg via de familie Plantaz uit Maastricht deze foto. Wie weet wat voor merk het is? (klik hier voor een grotere foto). En die rare ‘vliegenvanger’ voorop de grille… is dat een accessoire en zo ja, waar dient het dan voor?
16 mei 2016: Hans Jurriëns schrijft: "De auto met de vreemde vliegenvanger lijkt mij gezien de bumper en de 22 motorkap louvres een Ford model A van 1930 of 1931. Het reservewiel lijkt mij origineel, echter de gemonteerde wielen, banden en naafdop lijken mij afkomstig van een B Ford van 1932. De vliegenvanger is mij totaal onbekend, nooit eerder gezien, het lijkt of er een stone guard gemonteerd is met daaraan een aantal gebogen stangen.
2 mei 2016: Joos van Vugt doet onderzoek naar de geschiedenis van de paardensport in Nederland. Daarbij stuitte hij op deze foto van de auto van de Tilburgse graanhandelaar en bekende paardenhouder L.H.M.M. (Leo) van Loon (1889-1978) uit Tilburg. Het nummer N-1008 is uitgegeven in 1910, maar deze auto lijkt van een jongere datum. Wie kan vertellen wat dit voor auto is en uit welk jaar hij stamt? (klik hier voor een grotere foto).
11 mei 2016: Hans Jurriëns meent in de motorkap de typische Vauxhall lijnen te zien, Vauxhall voorziet zijn meeste automobielen rond 1920 van 5 motorkap louvres maar 4 louvres zoals op de foto komt ook voor bij Vauxhall. Misschien zijn er onder de lezers Vauxhall kenners die uitsluitsel kunnen geven?
21 april 2016: Tijdens zijn zoektocht naar eigenbouw projecten gebouwd op een Volkswagen chassis vond Jan van der Lit twee advertenties in het Utrechts Nieuwsblad van 7 april 1951 en 5 juli 1952 geplaatst door Garage Furster in Zeist. In beide advertenties werd een tweepersoons sportwagen gebouwd op een Volkswagen chassis aangeboden. Wie kan Jan helpen aan foto's en/of info over de bouwer?
27 september 2016: Dick Appels weet dat in later jaren onder de naam 'SANATO' door dhr. Furster een aantal Volkswagen garagebedrijven geëxploiteerd werd in Zeist en omgeving (o.a. in Driebergen-R.). Googelend op SANATO komt een adres in Bosch en Duin in beeld waar mogelijk het spoor vervolgd kan worden.
14 april 2016: Aard van den Ouweelen uit Leiden verzamelt materiaal over de schaatsenmaker H.J. Gorter, die woonde in Zwolle en later in Apeldoorn. Via de schaatsverzamelaarsvereniging ‘De Poolster’ wordt een boekje voorbereid.
In de K.N.M.V. heeft de heer Gorter in de periode 1905-1918 de functie bekleed van vicevoorzitter. In het Gelders Archief in Arnhem las hij in het blad ‘Het Motorrijwiel’ (1913-1918) twee stukjes over Gorter (zie de foto’s) waarin onder andere stond dat Gorter in 1916 een propagandanummer voor de K.N.M.V. schreef. De vraag is dan ook: wie heeft deze uitgave, of weet waar dit exemplaar is in te zien? En zijn er foto's bekend waarop de heer Gorter, liefst op een motorfiets, is afgebeeld?
14 april 2016: Ruud van Bijnen reageert: “Hendricus Jacobus Gorter had nummerbewijs E-82. Bij het onderzoeken van oud fotomateriaal kan deze kennis van pas komen. Op dit moment is een van onze leden, achterkleinzoon van een actieve NMV-er in de jaren 1910-1914, bezig met een onderzoek naar de motoractiviteiten van zijn voorvader. Daarbij is ook het door u genoemde propagandanummer aan de orde gekomen. Helaas hebben we dit boekje nog niet kunnen raadplegen omdat we er geen exemplaar van kennen. Binnenkort is er contact met een kleindochter van een N.M.V. bestuurslid. Ik heb uw vraag doorgestuurd naar de onderzoeker en als we iets meer te weten komen of fotomateriaal in handen krijgen brengen we u direct op de hoogte.
Overigens is het niet zeker dat er foto's in omloop zijn met Gorter op een motorfiets omdat we weten dat al rond 1910 er gemopperd werd dat sommige bestuursleden van de motorclub met een automobiel verschenen op de ritten...”
20 december 2017: Opnieuw een reactie van Ruud van Bijnen: "Destijds heb ik aan de achterkleinzoon een uitgebreide mail gestuurd maar er nooit meer iets op terug gehoord, jammer. Een exemplaar van het propagandanummer is nog steeds niet bekend, ook de genoemde kleindochter had er geen."
7 mei 2016: Jac Maurer wil graag de opkomst van het automobilisme in de Limburgse hoofdstad in kaart brengen. Hij zoekt verhalen en foto's van Maastrichtse personenauto's en garages. Jac concentreert zich vooral op de vooroorlogse periode.
In de loop der jaren heeft Conam-lid Jac Maurer de nodige informatie over de opkomst van het automobilisme in Maastricht verzameld. Rond 1900 was dit de meest geïndustrialiseerde stad in het land, vooral door de aardwerkindustrie. Er waren goede verbindingen met Luik (België) en Aken (Duitsland), welke steden al vroeg een auto industrie kenden. Niet verwonderlijk is dat de eerste Zuid Limburgse auto's vooral in Maastricht te vinden waren. De eerste importeurs van grotere merken als Berliet, Delage, Renault en Nagant waren in Maastricht gevestigd. Daarvan heeft Jac verslag gedaan in zijn boek 'Renault, 100 jaar in Nederland'. Ook in het Conam Bulletin heeft Jac geschreven over de doortocht van de rally Parijs Amsterdam in 1898, over garage Fissette (zie foto) en enkele andere wetenswaardigheden met betrekking tot het automobilisme in Maastricht. Op dit moment wil Jac nagaan of hij nog aanvullende informatie kan vinden met de intentie om deze in een boek te verwerken. Elke informatie die betrekking heeft op personenwagens en garages in de periode 1898-1940 is welkom. Jac heeft al met enkele Conam leden gecorrespondeerd rond dit onderwerp met verrassend resultaat. Nu is hij benieuwd of er bij andere Conam leden, maar ook bij mensen buiten de Conmam, interessante verhalen en beeldmateriaal aanwezig zijn die betrekking hebben de eerste auto's en garages in Maastricht, waarover Jac mag beschikken.
[foto:] Garage Fissette aan de Scharnerweg in Maastricht uit 1931. In dit pand (in de oorspronkelijke staat) is nu oldtimergarage Jacobs gevestigd. Foto collectie Jac Maurer.
29 maart 2016: Jaap van Wijk is in het bezit van een Delage DI/ Janoir transformable Van de erven van de eerste eigenaar, de heer J.A.W. von Stein, kreeg hij een aantal autopapieren, waaronder een Wolfram-folder met beschrijving en een foto van de combinatie Delage/kampeerwagen. Deze kampeerwagen is in opdracht van tekenaar/ontwerper dhr. Von Stein gebouwd bij carrosseriebouwer "van Leersum” in Hilversum. Getuige een door Lloyd's afgegeven verzekeringsbewijs dateert de kampeerwagen van 1932.
Er is duidelijk sprake van een "voor elkaar geschapen" eenheid als je de combinatie ziet afgebeeld. Er zijn een aantal zaken die buitengewoon vooruitstrevend waren. Wat opvalt zijn de ronde hoeken aan de voorkant en aflopende achterkant van de kampeerwagen. Een uitstekende stroomlijn voor een wagen uit die tijd. Op een PAC inschrijfformulier staat een gewicht van slechts 780kg voor de kampeerwagen. Ook al een extreem laag gewicht, hetgeen aan de andere kant ook wel wenselijk was achter een wagen met slechts 30 Pk. Het PAC formulier vermeldt ook dat von Stein met deze kampeerwagen reizen naar Frankrijk maakte.
Jaap wil graag weten of er meer van dergelijke wagens gemaakt zijn door van Leersum? Misschien heeft iemand een complete folder of tekening? Kortom alles wat er nog bekend is over deze kampeerwagen is welkom.
14 april 2016: Max Pompma vraagt zich af of er al contact met de Oldtimer Caravanclub is geweest? Daar zitten mensen met kennis van caravangeschiedenis. Henk Kroon schreef een boek ‘Caravannen door de tijd’. Daar staat deze caravan niet in, maar Henk Kroon zou een nuttig contact kunnen zijn.
7 maart 2015: Kurt Schubert uit Zwitserland heeft onlangs bij dealer "Wolfgang Fuchs" in Duitsland een complete gerestaureerde motorfiets BMW R69S gekocht en geïmporteerd in Zwitserland. Kurt wil nu graag wat meer te weten komen over de geschiedenis van deze motorfiets.
Via de BMW Oldtimer Classic groep in Munchen kwam hij te weten dat zijn BMW R69S met chassisnummer 661696 werd gebouwd op 16 juni 1966 en werd geleverd aan de Nederlandse importeur “Hart, Nibbrig & Greve” in Sassenheim. Meer was niet bekend. Het is natuurlijk zoeken naar de spreekwoordelijke naald in de hooiberg, maar wellicht weet iemand aan de hand van het chassisnummer de eerste eigenaar te achterhalen.
20 februari 2016: Michel Makker is in het bezit van deze prachtige Jaguar E-type serie 1 FHC 4.2 van 7-1-1965 (klik hier voor een grotere afbeelding). Volgens het Heritage rapport is deze E-Type geleverd via N.V. Lagerwij’s Automobiel Maatschappij uit Den Haag. De auto is later naar Amerika gegaan en waarschijnlijk in 1985 weer terug gekomen naar Nederland. Momenteel heeft de E-Type het kenteken 49-ZG-53. De nummers zij: car: 30095, body: 4E20147, engine: 7E1253-8, gearbox: EJ309. Michel wil graag weten of er een register is waarin hij het originele kenteken, afgegeven in 1965, van zijn Jaguar kan opzoeken?
27 februari 2016: Dick Ploeg schrijft: "Michel Makker zou het eens kunnen proberen bij het JDCH E-type Register van de Jaguar Daimler Club Holland. Het register kan
8 februari 2016: Arno Huberts is de huidige eigenaar van deze 1934/35 Chevrolet Master Sedan deluxe. De foto hiernaast (klik hier voor een grotere versie) kreeg hij van de kleinzoon - nu 77 jaar - van de toenmalige eigenaar. Deze foto heeft waarschijnlijk gestaan in een Nederlands persbericht dat in 1960 werd uitgegeven door General Motors. Arno Huberts zou dit persbericht willen zien, of willen weten of er nog ergens iets van archieven zijn waarin hij iets hierover zou kunnen vinden.
13 januari 2016: Rudo Hermsen is archivaris van de Heemaf uit Hengelo. Regelmatig vindt hij een foto in het archief waar weinig tot niets over bekend is. Zo ook deze foto van een transport van een transformator uit de jaren 20/30. Bekend is dat de vervoerder Hezemans heette en de locatie Eindhoven is. Maar wie kan vertellen wat het merk van de vrachtwagen is en uit welk jaar die dateert (klik hier voor een grotere foto)? En valt er ook iets te zeggen over het provinciale nummer dat N-4254 lijkt te zijn?
15 januari 2016: Paul Vlemmings schrijft dat het kenteken op de Heemaf foto inderdaad N-4254 is. Dit nummer is in 1919 afgegeven aan A.F. Hezemans, Groote Bergstraat 166 Eindhoven.
Het merk van de vrachtauto lijkt een Minerva auto Traction.
15 januari 2016 Volgens Ed Beekman is de Heemaf vrachtwagen een Benz Gaggenau van rond 1918/20. In 1910 nam Benz de Sud Deutsche Automobilfabrik in Gaggenau over en bracht de vrachtwagenafdeling daarnaartoe over.
23 december 2015: Kees Dekker van het Automuseum in Schagen kreeg van de nabestaanden van een onlangs overleden dame deze messing lantaren. Zij dachten eerst dat het een spoorweglantaren was en hadden gehoopt de Museumstoomtram er een plezier mee te doen, maar daar kregen ze te horen dat het een lantaren voor een wegvoertuig, bijvoorbeeld een vracht- of brandweerwagen zou zijn. Vandaar de schenking aan het Automuseum Schagen. Maar nu de vraag van Kees.. herkent iemand deze lantaren en weet waar en waarop die gebruikt is?
(klik hier voor een grotere foto)
7 januari 2016: Ariejan Bos denkt dat het goed een autolamp zou kunnen zijn gezien de steunen aan de zijkant. Het is in ieder geval een zogenaamde autogenerator lamp (autogénérateur in het Frans, self generating in het Engels), waarbij het acetyleengas direct in de kamer onder het handvat wordt gevormd. Voorzover hij kan nagaan waren dit soort lampen het oudste type acetyleenlampen. De acetyleenlamp, waarbij het gas in een aparte generator op de treeplank werd gevormd en door een rubberen slang naar de lamp werd geleid, is een iets latere ontwikkeling. Mogelijk was dit iets veiliger. Toch bestonden beide typen tot het einde naast elkaar (zo rond 1914 waren de meeste wel vervangen door electrisch licht). Ariejan heeft gezocht of er een vergelijkbaar model bij de bekendere merken is te vinden, maar dat is niet gelukt. Aan de andere kant waren er nogal wat lampenproducenten in die tijd, dus het is vermoedelijk een van de minder bekende.
15 december 2015: Kees Goudswaard is sinds enige tijd in het bezit van een Jaguar Mark IV die in zomer 1946 door de Jaguar fabriek aan Lagerwij's is geleverd, zo staat in het "Heritage Certificate" vermeld. Kees schrijft: “Het kenteken dat nu bij de auto zit luidt TP-89-74 en is op 14 maart 1956 afgegeven ten name van G.A. Kuiler, Waalsdorperweg 269 in Den Haag. De vorige eigenaar heeft de auto vanaf de vroeg zeventiger jaren in bezit gehad, maar had niet de middelen de wagen in goede conditie te houden en deze is door de politie van de weg gehaald. Sindsdien stond de Mark IV tientallen jaren opgelegd.
19 november 2015: Jaco Dijkshoorn uit Kaapstad vond deze foto van een coupé waarvan het kenteken in 1958 in Nederland werd geregistreerd. Door de ruit in de grille lijkt het op een Borgward, maar dat is het zeker niet. Meer waarschijnlijk is het een zelfbouw carrosserie waarbij de bouwer zich wellicht heeft laten inspireren door de lijnen van een FR Rometsch Lawrence? Zou er aan de hand van het kenteken ZG-09-41 te achterhalen zijn onder welk merk deze auto geregistreerd was? Wie kan iets meer vertellen over deze auto en/of de bouwer ervan?
Klik hier voor een grotere foto.
20 november 2015: Na een oproep in de Facebook groep 'Oldtimers' wist Ton van de Rijt te melden dat in Kaiserslautern de School voor carrosseriebouw en ontwerp staat. Tussen 1951 en 1965 zijn daar de meest vreemde creaties gebouwd waaronder ook deze auto. Nu willen we alleen nog weten op wat voor onderstel de auto is gebouwd en natuurlijk nog de naam van de bouwer... Was dat de man die hier op de foto staat?
25 november 2015: Volgens Marius Bijnsdorp is het onderstel gezien de stand van de achterwielen en de uitpuilende naaf onder de nepspaken, vrijwel zeker dat van een VW Kever.
10 november 2015: Nils van de Waerdt is op zoek naar oude 126/126a motoren, zoals die vaak voorkwamen op Kronenburg brandweerpompen. Wie kan hem helpen aan adressen van mensen die deze motoren hebben?
14 oktober 2015: Adrie de Olde Volkers is bezig met een verhaal over haar opa, Andries Volkers, die in 1952 een reis heeft gemaakt op een Puch motor naar de fabrieken in Graz. Adrie wil graag weten wat het type en bouwjaar van deze Puch is. En ook of via het kenteken NL-08-38 nog te achterhalen is wat het chassisnummer kan zijn geweest. Klik hier voor een grotere foto. Wie helpt?
18 oktober 2015: Volgens Hans Jurriëns is het een Puch 250TF, bouwperiode 1948 –1954, de lettercombinatie van het kenteken (NL) is afgegeven in 1951/1952. Het is een Puch met een zogenaamde "Dubbelzuigermotor", technisch gezien is dit toch een 1 cilinder motor van 250 cc.
28 september 2015: Francine Rietdijk stuurt deze foto waarop haar grootmoeder, oom en vader voor hun (nieuwe?) auto staan. Het kenteken H-6068 is afgegeven rond 1913/14, maar de foto dateert van vermoedelijk circa 1920. Wie weet wat het merk van de auto is? Klik hier voor een grotere versie van de auto.
1 oktober 2015: Hans Jurriëns denkt aan een 27er of 28er Amerikaan. "Het bijzondere achterlicht vind ik terug op een Franklin 11 B sedan van 1927. Doch het is zeker geen Franklin, de dubbele lijn in de carrosserie is typisch 1927/1928 en komt veel voor bij verschillende merken. Het provincienummer H 6068 staat op naam van Rietdijk J.A. Rotterdam Proveniersplein 13a."
16 oktober 2015: Jan Venema ziet een aantal overeenkomsten met een Volvo van rond 1929: "12 spaaks wielen, 6 knobbels op de velg, de bevestiging op het het hart van het wiel, de vorm van de achterbumper, de drempel en de carrosserie-vorm en belijning erop. Echter de 2 delige bumper heeft bij de Volvo aan de buitenzijde 2x een tussenverbinding en bij deze foto is er alleen een vierkant plaatje in het midden te zien. Het zal dus helaas geen Volvo zijn."
18 september 2015: Nico Bredenoord is op zoek naar de geschiedenis van de hiernaast afgebeelde A-Ford 400. Hiervan zijn er maar weinig verkocht in Nederland.
Op de auto is het kenteken P-997 zichtbaar. De letter P stond vroeger voor de provincie Limburg, het kenteken is dus in Limburg uitgegeven. Op de achterkant van deze foto staat vermeld: H. Janssen Vlasmeersestraat 82 in Vught, zonder verdere informatie. Kan het de dame achter het stuur zijn?
In dit krantenartikel uit de jaren 30 (klik!) uit Maastricht, over Ford dealer Jean Stegen, staat dat deze dealer een Ford Sedan Transformable had verkocht aan een Maastrichtse industrieel, de heer Joseph Regout. Wie weet meer van de Ford A 400 en de dame op de foto; over Ford dealer Jean Stegen uit Maastricht en misschien ook over de H. Janssen uit Vught?
Is de door dealer Stegen verkochte Ford dezelfde, als de Ford A 400 op de foto?
Nico is erg benieuwd naar uw informatie.
1 september 2015: Kees Kersten is als liefhebber van het merk Amilcar geïnteresseerd in de geschiedenis van dit merk in Nederland. Daarbij kwam hij een foto tegengekomen die nogal wat vragen oproept. Deze foto toont een compleet chassis van een Amilcar 6-cilinder (type C6), gefotografeerd tijdens de Amsterdamse RAI-tentoonstelling in januari 1928. Deze Amilcar stond op stand 25 van Maatschappij Olanda uit Bussum, de toenmalige importeur (de C6 stond naast een gesloten model op een 10 pk 4-cyl. chassis).
Vragen die deze foto oproept zijn onder andere:
- Waar komt deze foto vandaan? Wie heeft een origineel of een goed kopie ervan?
- Wat is er in de pers geschreven over de aanwezigheid van dit chassis op de RAI? Waar zou die info te vinden zijn?
- Waarom trouwens een kaal chassis, terwijl de C6 sinds voorjaar 1927 aan het publiek werd geleverd.
- Is er ooit een nieuwe Amilcar C6 verkocht in Nederland (totale productie betrof ca 60 auto's van dit type)
- Bestaan er Nederlandse advertenties of andere publicaties betreffende de Amilcar C6
Een heleboel vragen, maar elk aanknopingspunt dat boven water komt is meegenomen!
18 augustus 2015: Jan van der Lit werkt aan een jubileumboek voor de Algemene Buggy Club. Daarvoor wil hij graag in contact komen met de bouwers van onderstaande buggy’s:
Ten eerste dit voertuig waarbij de inspiratie gevonden moet zijn bij de Empi Sportster. De carrosserie is verkregen door een stalen frame te bekleden met platen hechthout en geschroefd op het onderstel van een Volkswagen Kever.
25 juni 2015: Toen Kees Buist een boekje van Wim Oude Weernink kocht zag hij voor het eerst deze foto van een Jaguar XK120 FHC met het provinciale nummer H-78150. Kees was meteen weg van het model. Nog steeds trouwens en vandaar zijn vraag: “Wie weet meer van deze (een van de eerste en een van de weinige) Jaguar XK120 Coupés die origineel naar Nederland zijn geïmporteerd. Nummers van chassis, motor, versnelling, carrosserie. Zijn er meer foto's van? En waar is de auto gebleven?”
Wie weet meer?
29 juni 2015: Frans Vrijaldenhoven kan helaas geen bijzonderheden over de allereerste Jaguar XK 120 FHC in Nederland geven, maar kan wel vertellen dat: "ik in het voorjaar van 1951 als volontair in opleiding tot JAGUAR-specialist in Coventry betrokken ben geweest op het Experimental Dept. bij het gereedmaken van het show-exemplaar voor de tentoonstelling in Geneve. Het probleem, waarmee men zat, was de aansluiting van de A-style op de body. Er waren een drietal suggesties: vlak, rond of scherp. Met behulp van kneedbare plastic werden de drie mogelijkheden uitgewerkt met de op de foto zichtbare resultaat: na enkele spannende weken was het tentoonstellings-exemplaar op tijd klaar ter verscheping. (In diezelfde periode was ik ook betrokken bij de montage van het laatste Mk V-exemplaar (rode schermen + cremekleurige body) alsmede het opzetten van de pilot-line, waar de eerste exemplaren van de nieuwe MK VII werden opgezet. In tegenstelling tot de eerdere modellen werden voor de MK VII de bodies compleet aangeleverd door de Pressed Steel Company.)"
9 april 2015: In 2008 kocht Jan Jansingh uit Winschoten op de oldtimerbeurs in Eelde een Chrysler Imperial L80 uit 1928. In de rechterbovenhoek boven de voorruit zit een metalen plaat met daarop de technische gegevens en de naam van het bedrijf dat de auto heeft geleverd, Chrysler importeur Willgo in Amersfoort. De eerste eigenaar was Jonkheer Van Holthe tot Echten. Het huidige kenteken is UX-79-09 en is op 20 september 1956 afgegeven op naam van Garage van Iperen, Varkensmarkt 8 in Schoonhoven. Het schijnt dat dit bedrijf de auto heeft verbouwd tot lijkwagen. Achterop is namelijk een uitbouw gemaakt waardoor de lijkkisten naar binnen konden en waarschijnlijk ook ter verlenging van de laadvloer. Omdat deze auto toch wel van een voorname familie is geweest wil Jan graag het verhaal van deze Chrysler boven water zie te krijgen. Wie kan hem daarbij helpen?
11 februari 2016: Volgens Lex van den Brink heeft de vraag over deze auto raakvlakken met zijn twee hobby’s: de geschiedenis van Soest en het verzamelen van foto’s van oldtimers. Lex schrijft: “Jhr. Holthe van Echten woonde tot de oorlog in het landhuis 'de oude tempel' te Soesterberg. Logisch dat hij bij een Amersfoortse dealer kocht. In 40-45 was het landhuis een Duits hospitaal verbonden aan de Fliegerhorst Soesterberg. De familie had het landgoed in 1912 van Kon. Emma gekocht. Er is een boekje over de geschiedenis van de oude tempel geschreven, daaruit blijkt dat er nog nazaten van het personeel in deze omgeving wonen, wellicht dat de huidige eigenaar wijzer kan worden bij hen. laat hij dan contact zoeken met de historische vereniging Soest. Verder lijkt mij dat de familie Holthe van Elten in de jaren 20 vast al foto’s maakte, ga via internet op zoek naar hen en waarschijnlijk hebben ze familiefoto’s met deze Chrysler."
7 april 2015: Hans van der Wereld uit Alphen aan den Rijn stuurde deze foto van het busbedrijf ADWAL in Woubrugge. De opname dateert van circa 1932. Tweede van links is ondernemer Jan Keessen. Op de achtergrond staat links een Overland Whippet, rechts een Chevrolet (klik hier voor een grotere versie van de foto).
Hans vraagt zich af of deze bus geheel compleet, dus inclusief carrosserie, uit de VS is gekomen. Zoekend naar informatie vond hij op internet een Overland Whippet in Australische dienst met volgens hem een vrijwel identieke carrosserie. Als de ADWAL Whippet een Nederlandse opbouw had, waar zou die dan vervaardigd kunnen zijn? Bekend is dat de ADWAL wel zaken deed met Den Oudsten & Domburg in Woerden. Wie kan er meer vertellen over de ADWAL Whippet, waarvan het provinciaal nummer mogelijk H-81598 was?
4 april 2020: Kees van Schenk Brill schrijft: "Alweer vijf jaar geleden kregen jullie een vraag van Hans van der Wereld over de opbouw van een Overland Whippet van de ADWAL. Die vraag kan ik niet beantwoorden, maar ik kan wel met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk zeggen dat deze afkomstig was van C. van Gorssel uit Hazerswoude. Toen die in april 1930 een dienst Hazerswoude - Leiden opende had hij daarvoor de beschikking over een 16-persoons Overland Whippet en een 14-persoons Ford. De Overland Whippet werd reeds een maand later vervangen door een International. Het ligt voor de hand dat die Overland Whippet toen werd aangekocht door Keessen en Langhout, die kort tevoren eigenaar waren geworden van de ADWAL, waarvan het materieel aan vernieuwing toe was."
31 maart 2015: Wim Bouland kocht onlangs een personenauto, merk Vauxhall, type Sunshine Tickford, bouwjaar 1929. De links gestuurde auto is voorzien van een plaat met het volgende opschrift: Carriage Work By Salmons & Sons, London, Newport Pagnell. Een probleempje waar Wim tegenaan liep is, dat via de slinger, het draaimechanisme van de Tickford-kap niet werkt. De slinger draait 'er over heen'. Wim denkt dat het tandwieltje (de tandwieltjes) aan vervanging toe zijn. Wie weet hoe Wim deze Tickford-kap kan repareren? Of nog beter, wie beschikt over een tekening of iets dergelijks van het mechanisme, zodat hij een en ander kan (laten) repareren. (opm. webmaster: Wim vertelde niet of de slinger aan de binnenkant of aan de buitenkant zit).
foto links: het draaimechanisme van de Tickford-kap (hier op een Standard).
26 maart 2015: Bob Eefting is bezig om een database samen te stellen van alle provinciale kentekens uit Zeeland, de K-nummers. Maar daarbij stuit hij op het fenomeen van de "cijfertjes boven kentekenplaten", zoals die eind jaren '40 werden gebruikt. Hierboven enkele voorbeelden van twee Chevrolets Stylemaster '46 en een Kaiser Frazer '49, met resp. een "1", een "2" en een "3" boven de provinciale plaat. (klik hier voor een grotere foto). Ondanks dat de auto's alle drie een Zeeuws kenteken voerden, kwamen ze uit verschillende delen van Zeeland (resp Westdorpe (Zws-Vl), Stavenisse (Tholen) en Oostburg (Zws-Vl).
De vraag van Bob is: Welke betekenis hebben deze cijfers? Heeft het te maken met gebruik als taxi? Of was het een fleetnumber?
Wie weet hier het antwoord op?
8 februari 2015: Wouter Jansen kennen we als Citroën-enthousiast en schrijver van diverse boeken over het merk. Hij werkt nu aan twee nieuwe publicaties over het Franse merk. Eén gaat over echte vrachtwagens en zware bussen (globaal: vanaf 1800 kg laadvermogen) en al heeft hij uit de betreffende periode 1929-1974 een forse hoeveelheid beeldmateriaal: onbekende, authentieke (specifiek Nederlandse) foto's zouden welkom zijn. Hij zou het erg waarderen indien medeverzamelaars hem hiermee kunnen helpen.
Een tweede project betreft de lichtere Citroën bedrijfswagens (1919-2015), en daarvoor is Wouter op zoek naar een specifieke foto van de 5HP bestel van de Haagse schoenenzaak Peters Weytens, een foto die rond 1924 (?) in De Auto (?) heeft gestaan (de foto hiernaast is een scan van een fotokopie). Weet iemand waar het origineel (afdruk of negatief) zich bevindt, zodat hij daar een high-res scan van zou kunnen krijgen? Mochten collega-historici andere, authentieke foto's van Nederlandse Citroën bedrijfswagens van voor 1940 hebben, dan is Wouter ook daar in geïnteresseerd. Dank bij voorbaat!
18 januari 2015: Harm van der Weijden is lid van de SHBKW, een stichting die oude brandweerauto's restaureert en met deze wagens naar diverse evenementen gaat. Denk hierbij aan bloemencorso's en diverse brandweer evenementen. Sinds 2014 heeft de stichting de Magirus van de brandweer van Waddinxveen in hun stalling staan en waar nu aan gewerkt wordt. Deze auto is in 1927 gebouwd en heeft in de oorlogsjaren ook in Rotterdam dienst gedaan. Verder is al veel van deze auto bekend. Behalve het kenteken! Harm wil graag weten of deze auto ooit een kenteken heeft gekregen en zo ja, welke dit is. Wie herkent deze brandweerwagen en kan er meer over vertellen?
7 januari 2015: Jan van der Lit is bezig met de voorbereidingen van een jubileumboek voor de Algemene Buggy Club. Hiervoor is hij onder andere op zoek naar het toenmalige adres van het bedrijfspand waar de Hustler buggy's werden gebouwd. Deze buggy's werden gefabriceerd door de firma 'Arnhems Proto Conversions'. De eigenaar, de heer C.J. Dingjan, bracht in 1972 de Hustler buggy op de Nederlandse markt. In de beginperiode breekt er brand uit in het bedrijf, waarbij de gehele voorraad en mallen in vlammen zijn opgegaan. Het bedrijf was vermoedelijk gelegen in Elst (Gld). Wie kan Jan aan het adres helpen?
26 oktober 2014: Rody Bal schrijft: "Als verzamelaar van de Vespa Ciao Brommers ben ik op zoek naar zoveel mogelijk informatie omtrent deze gemotoriseerde tweewieler. De Piaggio Ciao verscheen eind 1967 op de Italiaanse markt en werd vanaf 1968 geëxporteerd naar het buitenland (onder andere Nederland). De Ciao is tot 2006 (!) geproduceerd. In de beginjaren geschiedde de import in Nederland door NEGA, een samenwerking tussen N.V. GAM Rotterdam en N.V. NEDESPA Roermond.
Graag zou ik willen weten vanaf welke datum de Vespa Ciao precies beschikbaar was in Nederland. Ook ben ik op zoek naar foto's van deze brommer op de (tweewieler?) RAI van 1968. Ook folders, persmateriaal, posters e.d. zijn van harte welkom.
Verder zou ik graag de Nederlandse verkoopcijfers van de begin jaren (1968 tot 1975) willen achterhalen. Mocht u toevallig nog een oude vespa Ciao met spijltjes aan het voorspatbord en of onderdelen (lastig te vinden) hebben waar u van af wil dan hou ik mij van harte aanbevolen. In Nederland bestaat er helaas maar weinig interesse voor de oude Ciao modellen, ik kom daarom dan ook graag in contact met andere eigenaren van Vespa Ciao's en dan met name de bouwjaren van 1968 tot 1970."
19 september 2014: Wesley Desaedeleer uit België heeft een bijzondere vondst gedaan: een Chevrolet bakkers auto van 1939 die origineel van de band is gerold in Antwerpen en waarvan waarschijnlijk maar één exemplaar gebouwd is. Het enige dat Wesley weet van deze auto is dat een bakker in Luik deze nieuw gekocht heeft in 1939 en deze twee jaar heeft gebruikt. Toen het oorlog werd zou de Chevrolet zijn ingegraven om te voorkomen dat deze in beslag genomen werd door de Duitsers. Na de oorlog is de auto weer opgegraven en opnieuw ingeschreven in België. Op een zeker moment is de auto gedemonteerd, want Wesley vond de carrosserie en het chassis op meer dan 700 km van elkaar verwijderd. De geschiedenis daarvoor is onbekend en de vraag is uiteraard: wie kent deze auto of kan er meer over vertellen?
9 september 2014: Frits Stas vond twee geleden deze Simca Special in een schuur te Son en Breugel. Hij schrijft: "De auto is vermoedelijk gebouwd in de periode 1960–1965. Het is geen productiemodel maar zelfbouw. Volgens zeggen betreft het een auto die als studieobject op een technische opleiding is gebouwd. De auto bestaat uit een buizenframe voorzien van een aluminium body. De aandrijflijn (motor (1200 cc, Flash) en versnellingsbak) zijn afkomstig uit een Simca Aronde (eind jaren 50). Dit geldt ook voor de wielophanging, uitlaat, velgen en het remsysteem. Ook in het interieur zijn verschillende onderdelen uit een Simca Aronde verwerkt (o.a. richtingaanwijzer, handvatten e.d.). De stoelen en het dashboard zijn zelfbouw. Het dashboard is voorzien van instrumenten die halverwege de jaren 60 te koop waren. De auto is niet voorzien van een registratienummer. De nummerplaten zijn vermoedelijk van de donorauto. In 1998 vond een Simca/Matra meeting plaats in Nuenen. De auto heeft aan deze meeting deelgenomen. Op de voorruit bevond zich een sticker van deze meeting. Na deze meeting is de auto vrij snel in de schuur in Son en Breugel terecht gekomen en heeft vervolgens ca. 14 jaar stilgestaan. Ik zou graag meer willen weten over deze auto. Wie heeft deze auto gebouwd? Wie heeft deze auto in zijn bezit gehad? In feite is elke informatie welkom."
9 september 2014: Wolfgang Dietrich uit Duitsland heeft een aantal onderdelen gekocht van een Steigboy driewieler uit 1928. Van deze restanten wil hij graag weer een compleet voertuig maken zoals het voorbeeld op de foto hiernaast, maar het ontbreekt hem aan technische informatie. Wie kan hem hieraan helpen? Een (kopie van een) brochure mag ook. Of misschien weet iemand nog een complete Steigboy te staan?
Op onze website is ook het een en ander over de Steigboy te vinden.
24 september 2014: Henny van Loenen weet dat Steigboy ook speciale vacuum uitlaten maakte. Het bedrijf gaat nu verder onder de naam Boysen en maakt nog steeds uitlaten.
20 augustus 2014: Jan Roosenburg uit South Carolina is lid van de Railton Owners Club en is op zoek naar informatie over een speciale auto van dat merk. Hij schrijft: "In de Alpine Trial van 1934 reed een Railton van de Nederlanders D. Davids en Frans Habnit. Ze eindigden met 0 strafpunten en wonnen een gouden medaille. Dit is de enige keer dat dit door een Railton gepresteerd is in een Alpine Trial. Bij de Railton Owners Club is echter niets bekend over deze twee heren en ook niet over wat voor type Railton het was. Aangezien we binnen de Club bezig zijn met de competitie geschiedenis van de Railton zou alle informatie bijzonder welkom zijn. Al wel bekend is dat de Railton eigendom was van Hans Davids, een succesvolle coureur na de oorlog. Hij deed in 1934 met de Railton mee aan '10 uur van Spa', maar niet bekend is op welke plaats hij is geëindigd. Hij heeft er ook KNAC evenementen mee gereden, met als bijrijder een zekere J. Sybrandy. Ik meen dat Davids uit Rotterdam kwam, maar ik weet niets van zijn verdere achtergrond, waar hij de Railton kocht, wat er met de auto is gebeurd is. Het kenteken van de auto was H 41053. Alle informatie en foto's zijn bijzonder welkom."
20 augustus 2014: Fons Alkemade weet te melden dat Frans Habnit een bekende man was uit het autoleven in Nederlandsch Indië. Zijn vader was daar al vanaf begin 20e eeuw actief in de autowereld en Frans was o.a. redacteur bij een Indisch autoblad. In de jaren 70 schreef hij een fraai boek over het automobilisme in Indië voor de oorlog met veel mooie foto's.
19 augustus 2014: Tim Oostland is in het bezit van deze Bakkerswagen die ooit in gebruik was bij Bakkerij Duin, maar verder weet hij er eigenlijk niets van. De wagen is gemaakt door de firma Cock in Assen, waarover op onze website het een en ander is te vinden (klik!). Maar misschien kan iemand er nog meer over vertellen en eventueel zeggen wat ongeveer de waarde ervan is?
4 april 1971: Tijdens zijn zoektocht naar de historie van de buggy in Nederland vond Jan van der Lit een drukwerk uit circa 1971. Dit losbladig drukwerk werd als informatie gebruikt door de firma Maplex NV in Kesteren. Het artikel is eerder verschenen in 'De Autopers' en werd geschreven door Sj. de Vr.
In verband met de voorbereidingen van een jubileumboek voor de Algemene Buggy Club wil Jan graag de juiste verschijningsdatum weten en in welk tijdschrift en/of krant dit artikel voor het eerst heeft gestaan. Tevens wil hij graag in contact met Sj. De Vr., de schrijver van dit artikel. Wie helpt?
14 maart 2014: Hennie Hilderink is al 28 jaar in het bezit van dit voertuig, een Lely Senior uit circa 1955. De afgelopen jaren heeft hij het voertuig helemaal gerestaureerd. Helaas is het originele kenteken RL-81-53 verloren gegaan, maar de RDW is wel bereid om er een nieuw kenteken voor af te geven. Hennie wil graag weten of iemand iets meer over deze Lely kan vertellen, bijvoorbeeld een oude foto of andere informatie. Hennie heeft al contact gehad met de mensen die de firma hebben over genomen, maar die konden er niets meer over vertellen. Ook een advertentie in het Haags Dagblad of er nog medewerkers leven die bij Gebr. van der Lely hebben gewerkt, heeft niets opgeleverd. Dus wie...?
8 februari 2014: Jody Kaldenberg is de stiefzoon van de bekende Betuwse kunstschilder Jan van Anrooij (1901-1988), die hier tegen een Amilcar CGSs leunt. Zijn toenmalige vrouw Lies zit achter het stuur. De foto is voor Jody Kaldenberg één groot raadsel, want het paar was in de vooroorlogse jaren niet rijk en kon zich waarschijnlijk geen Amilcar veroorloven. Jody vraagt zich dan ook af waar de opname is gemaakt en van wie deze Amilcar was? (Klik hier voor een grotere foto).
17 november 2022: Inmiddels weten we dat het provinciale kenteken H-65819 op 19 mei 1928 is afgegeven op naam van Emile van Konijnenburg uit Den Haag, maar dan blijft nog de vraag wat de connectie was tussen Jan van Anrooij en Emile van Konijnenburg. Wie kan daar een antwoord op geven?
18 december 2013: Hans van der Woude vond een foto aan van zijn vader Johan van der Woude (1919-1997) op een Triumph motorfiets met Limburgs kenteken P 408406. De foto is omstreeks 1950 in het centrum van Heerlen gemaakt, voor de Royal Bioscoop en het NS station. Hans is benieuwd of iemand iets over de geschiedenis van deze motorfiets kan vertellen.
Klik hier voor een grotere versie van de foto.
14 december 2013: Jan van der Lit vond tijdens zijn onderzoek naar de eerste buggy in Nederland een losse pagina met het artikel "Bouw die auto zelf". Deze pagina (nr. 19) komt uit de zaterdagbijlage "Telekleur" van "De Telegraaf", 4e jaargang, nummer 4 van 15 februari 1969. SPECIAAL AUTO-RAI-NUMMER. Een Telekleur-editie over auto's. Uitgezochte gegevens over modellen, prijzen en mogelijkheden, vaak geïllustreerd met ragfijne tekeningen van Mulder - Auto Art.
In verband met de voorbereiding van een jubileumboek voor de Algemene Buggy Club wil Jan graag in contact komen met de tekenaar Harm Mulder om meer achtergrond informatie te verkrijgen over dit artikel. (De toenmalige eigenaar van de genoemde firma VAN in het artikel kan zich niets herinneren over een buggy import).
Wie kan Jan in contact brengen met Harm Mulder?
22 november 2013: Dinos was een automerk dat gebouwd werd van circa 1920 tot 1926 in Berlijn. In Nederland werd het merk geïmporteerd door N.V. Handelsmaatschappij Leo Peltenburg. Van een autohistoricus in Oostenrijk kregen we de vraag of er in Nederland nog een Dinos personen- of vrachtauto aanwezig is. Wie helpt of weet waar het antwoord te vinden is?
Vrijdag 1 november 201: John Mulder vraagt zich af of er foto's zijn van de Spyker-Benz 5 pk Duc?
"Spyker maakte in 1899-1900 twee modellen op basis van een Benz. Er was een Spyker-Benz gebaseerd op de 3 pk Benz Velo/Comfortabel(e) en er was een Spyker-Benz gebaseerd op de 5 pk Benz Victoria, die door Spyker 'Duc' werd genoemd.
In de boeken van Wim Oude Weernink en Vincent van der Vinne kennen we een paar foto's van de 3 pk Spyker-Benz. Zo is er de beroemde foto van Jacobus Spijker, die met zijn dochter Annie uit rijden gaat en gefotografeerd wordt op het moment dat de Spyker-Benz Villa Meerhuizen aan de Amstel verlaat. Ook de foto van de NAC-rit (augustus 1899) is een 3 pk Spyker-Benz en ook de foto die Spyker in een folder uit 1919 (van de 13/30) staat een foto van zo'n 3 pk Spyker-Benz (zie foto).
Maar ik heb nog nooit een foto van een 5 pk Spyker-Benz Duc gezien. Op de RI-tentoonstelling van 9-18 maart 1900 in het Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam hebben acht Spyker's gestaan: vier exemplaren van de 3 pk Spyker-Benz, drie exemplaren van de 5 pk Spyker-Benz en de 5 pk voiturette, het eerste eigen Spyker-model, herkenbaar aan de voor- en achterwielen van hetzelfde formaat. Ook hier heb ik nog nooit een foto van gezien. Iemand moet op die tentoonstelling destijds toch foto's hebben gemaakt? Wie heeft ze, kent ze? Volgens Van der Vinne zijn er minimaal drie exemplaren van de 5 pk gemaakt (dat zijn dus in ieder geval de exemplaren van de RI-tentoonstelling)."
fotobijschrift: Dit is de 3 pk Spyker-Benz, maar waar blijven foto's van de 5 pk Spyker-Benz Duc?
27 september 2013: Philip Huizer vond in het familiealbum twee vakantiekiekjes uit een ver verleden. Van beide auto's zou hij graag het merk en type willen weten. Wie helpt? (klik op de foto's voor een grotere versie)
30 september 2013: Jan Bakker heeft de 'minibus' herkent als een COTTIN et DESGOUTTES van omstreeks 1920. "Kijk naar de typische achtervering. De foto is waarschijnlijk genomen in de omgeving van Lourdes. In de twintiger jaren waren er kleine ondernemers die voor de bezoekers van Lourdes een excursie verzorgden. Soms een kleine autobus maar soms ook een wat groter type auto met veel zitplaatsen. Langs de te volgen route stond steevast op dezelfde plaats een fotograaf."
26 augustus 2013: Jaap Schröder beheert sinds 2005 de website www.gmccckw.nl die met name het civiele gebruik in Nederland van GMC ex-legertrucks beschrijft. Omdat zijn belangstelling voor GMC's begon op het kermisterrein voor zijn geboortehuis, deed hij al veel speurwerk naar foto's van de GMC's van familie Van Dam. Dries van Dam en dochter Rina Schaaf-Van Dam vervoerden hun vliegtuigmolen De Spin namelijk met twee GMC's. Bijgaande foto is mogelijk één van die twee, hoewel niet gesitueerd naast De Spin. Wie kan bevestigen dat dit een GMC van Van Dam is, en, nog belangrijker, wie nam ooit andere foto's van één of beide GMC's van de Van Dam's op, vooral, Noord-Hollandse kermissen?
Foto: GMC op Palmgrachtkermis, Amsterdam, 1967 (bron: Gemeentearchief Amsterdam)
26 juli 2013: Hans Bramer verzamelt gegevens over het ontstaan en groei van verenfabrikant Weweler te Apeldoorn. Een ontbrekende schakel is de periode 1924-1952, waar Weweler, destijds aan de Spoorstraat door (buurman) VAD/NS kennelijk is gevraagd om vanaf 1946 verbeterde bladverenpakket te leveren. De foto toont een VAD Crossley's met Werkspoor carrosserie met de tekst: "Na de oorlog ging de Apeldoornse busonderneming VAD, Engels legermateriaal zoals Crossley trekkers en opleggers ombouwen tot bussen. Weweler kreeg de opdracht om de vering aan te passen aan personenvervoer".
Meer dan dit en enkele foto's is (nog) niet bekend.
Hans wil daarom graag weten wie informatie kan verstrekken omtrent wat Weweler heeft kunnen betekenen in die periode? Bijvoorbeeld: kwamen dergelijke Crossley buschassis binnen als ladder chassis met stuur en één stoel? En wat hield deze aanpassing in?
NB: Later, medio 1959, heeft Weweler de eigen rubber ophanging ontwikkeld waar veel bussen mee werden uitgerust (zie onder)
4 juli 2013: Theo Barten (een van de schrijvers van Frituur Zorro) kwam kortgeleden in het bezit van dit wieldeksel. Het is vrij groot (51 cm doorsnede), heeft een gat voor een centrale wielbout en is voorzien van koelopeningen. De binnenkant is rood. Het wieldeksel is vermoedelijk te groot voor een na-oorlogse wagen en voor een vrachtwagen ziet dit er te luxe uit. Misschien van een bus? Wie kan er meer over vertellen?
6 mei 2013: Dhr. M. Hartkamp stuurde de volgende vraag: "Zou u zo goed willen zijn om mij te helpen met wat informatie over twee motoren in Nederlands-Indië / Indonesië. Beide foto's zijn genomen medio 1948, vermoedelijk in Djokjakarta, Java. Het betreft hier twee Harley Davidson's van de Republikeinse politie (later de Indonesische politie). De beide motoren zijn van het WL type, maar wel twee verschillende soorten. In 1948 (wanneer?) verkreeg de Republikeinse politie de beschikking over een aantal (hoeveel?) van deze motoren.
Het kenteken op de voorste motor is AB 439 (Het AB slaat vermoedelijk op Djocja, Java). Bij nummerplaten voor auto's stond AA voor Kedoe, AB voor Djocja, AD voor Solo, AG voor Kediri etc. met daarachter het vergunningsnummer. Ik weet niet of dit ook voor motoren gold. Het wagenpark in Nederlands-Indië besloeg in 1940 al over de honderdduizend motorvoertuigen.
Het afgebeelde portret (klik!) is het (eerste) Hoofd van de Republikeinse politie: Raden Said Soekanto Tjokrodiatmodjo. Graag zou ik zoveel mogelijk details willen weten over deze foto's. Belangrijk is of er meer informatie kan worden verstrekt over het kenteken AB 439 en waarom niet beide motoren een kentekenplaat hebben. Is het vergunningsnummer nog te traceren?
De foto is uiteindelijk gebruikt voor de afbeelding op een Republikeinse postzegel welke op 15-12-1948 werd uitgegeven. Alvast veel dank voor uw hulp."
Reacties kunnen worden gestuurd aan de
13 april 2013: Joop Hilbrink werkte in de jaren vijftig als chasseur bij Ford Amsterdam. Hij weet zich nog te herinneren dat er in die periode tijdens de RAI-tentoonstelling (dus nog in het oude RAI gebouw aan de Ferdinand Bolstraat) op de Ford stand foto's zijn gemaakt met mannequins. Joop vraagt zich af of iemand daar meer kan van vertellen en of die foto's wellicht nog te achterhalen zijn.
18 februari 2013: Joris Smits van de website Noordelijk Transport vond deze foto van een Daf trekker met oplegger van de firma Jac. van Vroonhoven uit Eindhoven. Joris is benieuwd of iemand kan vertellen uit welk jaar deze DAF is en wie de cabine heeft gemaakt (klik op de foto voor een grotere versie van de cabine).
17 februari 2013: Wout Deelen is al heel lang op zoek naar het oude kenteken van een door hem gekochte motorfiets, een BSA M21. Er zaten geen papieren bij, wel een kentekenplaat met daarop het nummer SU-02-01. Kort geleden ontdekte Wout via een Engelse bron dat deze BSA M21 in 1939 aan het Departement van Oorlog is geleverd. Er zou toen dus ook een legerkenteken geweest moeten zijn. Wie weet of het mogelijk is hier nog iets van terug te vinden in bepaalde archieven?
20 oktober 2012: Mevr. A. de Roos - den Held is de kleindochter A. den Held die in Rotterdam rond 1913-1914 drie auto's heeft gebouwd, zie onze website. Veel meer is hier niet over bekend en daarom zou zij er graag meer over willen weten.
Wel bekend is dat er over het bedrijf van A. den Held een aantal artikelen heeft gestaan in De Auto (de nummers van 21-2-1923, p.410; 21-11-1928, p.1637 en van 26-3-1930, p.470).
Wie kan mevr. De Roos helpen aan een kopie van deze artikelen? En meer informatie over A. den Held en zijn auto's is uiteraard zeer welkom.
Mails s.v.p. aan de
28 november 2018: Een vraag die Bas de Voogd al jaren bezig houdt. Hij bezit een folder van de MG TD die hem -en veel andere MG-liefhebbers- al jaren voor een raadsel plaatst. Op de middenpagina staat een lijstje met naoorlogse race successen van MG. Daartussen worden ook de Zeeland Speed Trials uit 1948 genoemd. Maar wie organiseerde die? En waar in de provincie Zeeland? Of is hier sprake van een foutje? Wie kan hier meer over vertellen?
13 augustus 2012: Vorige week kregen we de vraag wat dit voor auto was. Met behulp van het kenteken UG-31-90 wist Eduard Hattuma het model snel te identificeren als een Hansa 1100, geproduceerd van 1934 tot 1937. De eigenaar zou eerst P. van Leeuwen geweest zijn en later dhr. Douma. Maar zoals vaak draagt elke oplossing een nieuw probleem met zich mee. Kijkend naar deze Hansa vroeg Eduard zich af of het dezelfde auto zou kunnen zijn die vroeger in het Nationaal Automuseum in Leidschendam stond in een soort diorama? (het provinciaal nummer G-14222 kan gefingeerd zijn). Eduard kan zich niet herinneren dat deze Hansa mee is gekomen met de verhuizing naar Raamsdonksveer en ook in de huidige Louwman Collectie in Den Haag staat hij niet. Het model lijkt echter wel hetzelfde. Wie weet of dit de UG-31-90 zou kunnen zijn en of de auto nog bestaat?
8 augustus 2012: Een paar jaar geleden kocht Dion van Zanten een Chevrolet truck van 1940 en nu zoekt hij wat meer informatie over deze vrachtauto. Volgens Dion begon de Chevrolet zijn loopbaan in 1940 als vrachtwagen (trekker) bij de Bruynzeel fabrieken te Zaandam. Bruynzeel in 1940. In 1942 werd hij omgebouwd tot autospuit voor de bedrijfsbrandweer van Bruynzeel en heeft daar dienstgedaan tot 1973.
De Chevrolet had eerst het provinciale nummer G 65033 voor dat hij het huidige kenteken PF-55-16 kreeg. Dion zou graag willen weten waar deze auto gedurende de Tweede Wereldoorlog is geweest en hoe het mogelijk is dat hij deze periode heeft overleefd. Ook zit er aan de zijkant nog een dealerplaatje van Automobielbedrijf E. Sip Kz. uit Zaandam. Wie kan iets over de geschiedenis van deze truck vertellen en misschien bestaan er nog foto's van?
Dit keer is niet de auto het probleem, want die is door Hans Waldeck al ontmaskerd als een Chenard & Walcker uit 1913-1914, vermoedelijk een zescilinder 15CV op een 'chassis long'. De vraag is nu: van wie is de carrosserie? Boven de treeplank zit een plaatje, waarop in ieder geval de naam 'Rotterdam' te herkennen is en bovenaan een korte achternaam van vier letters en dan '& Zn'. De eigenaar van de Chenard & Walcker was Antonius Johannes Petrus Smits van de Eerste Rotterdamsche Auto-Garage aan de Noordsingel in Rotterdam. Het is bekend dat Dhr. Smits zaken deed met het carrosseriebedrijf Dolk en met Donderwinkel, beiden in Rotterdam, maar wie was .... & Zn. ?
10 mei 2012: Na het succesvolle oplossen van twee eerdere vragen komt Jan de Vries in verband met zijn boek "Omroep op Wielen" met een derde vraag: "Na de Tweede Wereldoorlog had de radio dringend nieuwe reportagewagens nodig, omdat er vier door de Duitsers op dolle dinsdag gebruikt waren als vluchtauto. De overgebleven drie wagens waren vernield door de gasgenerator en het slechte onderhoud. Drie jaar na de Tweede Wereldoorlog trad het Marshallplan in werking waardoor nieuwe auto's aangeschaft konden worden. De foto toont dan ook een rijtje mooie Diamond T's (klik!) met carrosserie van Lith, en op het portier het logo van het Marshallplan. Volgens het bijschrift al gefotografeerd in 1948. Maar... hoe kon dat zo snel? Kreeg de NRU de chassis cadeau? Of tegen een lage prijs? En werden die al gelijk geleverd in 1948? Wie weet meer van deze materie?"
20 maart 2012: Voor de Stichting Magirus 1931 is Marcel Israël op zoek naar zoveel mogelijk gegevens van hun Magirus brandweerauto uit 1931. Hij schrijft: "Met een groep enthousiaste vrijwilligers van brandweer Middelburg zijn we al vele jaren druk bezig met de restauratie van deze fantastische auto. De restauratie verloopt stap voor stap. Het koetswerk ziet er weer uit als nieuw. De motor en de koppeling gaven problemen. Een revisiebedrijf uit Goes zou de motor kunnen reviseren. Na een zeer moeizame en langdurige revisie, (6 jaar) die financieel ook nog tot een meer dan het dubbele van de geraamde kosten is opgelopen. Is de motor eind vorig jaar gelukkig weer teruggeplaatst. De motor loopt weer maar...
We krijgen de motor niet goed afgesteld, stationair gaat alles goed maar wanneer deze vermogen moet leveren loopt hij niet goed. Om dit probleem te verhelpen zijn we ernstig op zoek naar de afstelgegevens. Met name van de ontsteking en de carburateur. De Motor is een Maybach S88 / 125 met magneetontsteking en Zenith (zij instroom) carburateur Hij is gebouwd in 1930. Het serienummer is 12795.
Wij hopen dat u ons kunt helpen met informatie of kunt vertellen waar we die mogelijk kunnen vinden zodat dit stukje cultureel erfgoed ook werkend behouden blijft."
Reacties kunnen naar de webmaster worden gestuurd:
4 maart 2012: De vader van Loek Raemakers reed motor. In het familiefotoalbum zit alleen maar deze foto van een Velocette en nu vraagt Loek zich af of via het nummerbewijs is na te gaan of deze afgebeelde motor van zijn vader was. Loek vermoed dat de foto in de jaren twintig is gemaakt. Het nummer is P-23537.
22 januari 2012: Dick Appels is sinds de vroege jaren zeventig in het bezit van een Citroën Traction Avant 'Normale' van 1950. Het bijzondere aan deze auto is de open kap, die gemaakt is door het dak van de sedan-carrosserie weg te nemen, de rand met hout (Frans noten) te verstevigen en daarop een kapconstructie te plaatsen. Andere verstevigingen, waaraan soms ook de carrosseriebouwer te herkennen is, ontbreken.
Het ombouwen van dichte seriemodellen gebeurde tot in de jaren vijftig wel vaker: indertijd bood ook Citroën zelf een 'Cabrio-Limousine’ aan (getuige een advertentie uit 1935). Het waren later echter vooral carrosseriebedrijven die de ombouw verzorgden, waarvan het Franse A.E.A.T. de bekendste is. In Nederland heeft in ieder geval de fa. Veth Tractions omgebouwd, maar ook b.v. Coenen en Pennock waren in deze markt actief. Er is geen reden aan te nemen dat de ombouw van latere datum is dan het bouwjaar.
Van de auto bestaat een 'vroege' foto (begin jaren 50), waarop nog een HZ-kenteken te onderscheiden is.
De auto was bordeaux-rood, heeft een UX-kenteken gekregen bij de omwisseling en is o.a. in bezit geweest van een Voorburgse politieman. Met hem is contact geweest, maar de eigenaren daarvoor zijn niet bekend. Er zijn o.a. zes-cylinder bumpers, een vooroorlogse klepjesmotorkap en een idem kleurstelling (groen/zwart) toegepast geweest, en soms weer veranderd. De auto heeft -in die volgorde- een Amsterdamse, Maastrichtse en Driebergse woonplaats gekend in latere jaren. Over die periode is voldoende bekend. De vraag is dus: wie kent deze bordeaux-rode Traction 'Normale' Décapotable uit de vijftiger jaren en/of kan meer vertellen over de eerste eigenaar of eigenaren? En misschien weet ook iemand iets over de carrosseriefabriek die de ombouw heeft gedan?
Foto uit 1972 met de vooroorlogse motorkap en een detail van de kapconstructie (klik op de foto voor een grotere versie).
22 augustus 2011: Jaap van Wijk is sinds 1978 de eigenaar van een Delage DI met Janoir-body uit 1925, die tot 2005 nog altijd op een restauratie stond te wachten. Het chassis is in de afgelopen 5 jaar rijdend gemaakt en afgelopen voorjaar is de carrosserie er weer op gezet.
12 december 2010: Enkele jaren geleden kocht Kees Dekker bovenstaand glas-in-lood raam. Hij heeft lang gezocht naar de herkomst, maar dankzij de foto links die hij kocht op een oldtimer evenement kwam hij erachter dat I.A.Mij. staat voor ‘Internationale Automobiel Maatschappij’. En via de Conam website vond hij weer dat de I.A.M. een Studebaker (1915-1962) en Erskine (1926-1931) automobiel dealer was, gevestigd aan de Scheldestraat 2-10 in Den Haag. Het glas-in-lood raam is 52 cm hoog en 186 cm lang, zo breed, dat het waarschijnlijk boven een dubbele deur heeft gezeten. Nu vraagt Kees zich af of er nog iemand te vinden is die dat raam daar daadwerkelijk heeft zien hangen? En mogelijk weet iemand de geschiedenis ervan?
9 januari 2011: Volgens Henk Schuuring is de IAM in 1956 uit dit pand vertrokken en is waarschijnlijk dit raam gewoon achtergebleven.
Jan Krol vraagt zich af of iemand het merk “Dratha” kent? In 1947 werd onderstaande advertentie geplaatst in het blad Bedrijfsvervoer. Graag zou hij meer te weten komen. Waar kwam dit merk vandaan? Is het mogelijk van Nederlandse oorsprong? Was de Dratha een eenmalige eigen constructie van een vervoerder, of zijn er meer voertuigen (mogelijk ook aanhangwagens of opleggers) geconstrueerd? Helaas biedt de advertentie (brieven onder nummer) geen mogelijkheid tot onderzoek via de toenmalige eigenaar. We horen graag de oplossing!
Hieronder een foto van de stalling aan de Eerste Scheepvaartstraat in Hoek van Holland van Garage Rooney, vermoedelijk rond 1930. Hans Waldeck vraagt zich af welke automerken staan hier van links naar rechts? (Zie de vergrotingen op de beide onderste foto's)
16 juli 2019: Volgens Fred van Leeuwen is de auto rechts vooraan een circa 1928 Auburn, dan een circa 1929 Chrysler en een laat 20er Chevrolet.
12 januari 2018: Een foto die al meer dan acht jaar als onopgelost op onze website staat! De foto is gemaakt ergens in de buurt van Apeldoorn rond 1920. Aan boord de familie Van As uit Heenvliet. Het is bekend dat Dokter Van As onder andere een Itala heeft gehad, maar dit lijkt geen Itala i.v.m. de aanwezige ketting aandrijving. Wat zou het wel kunnen zijn? Wellicht is de afscherming voor het achterwiel niet om een ketting af te schermen maar meer ter bescherming van je kleding tegen het vet van de veerschommels? Zou het wellicht een Hermans carrosserie kunnen zijn? Klik hier voor een grotere versie van de foto!