7 januari 2025: Wouter van Diggelen kwam via Google op de Conam website terecht omdat hij op zoek is naar meer informatie over de NETAM fabriek in Rotterdam, in de periode rond 1945. Na eigen onderzoek heeft hij het vermoeden dat bovenstaande foto wellicht genomen is in die fabriek, in de tijd dat de REME (Royal Electrical and Mechanical Engineers) er werkzaamheden uitvoerde; tussen juni en begin september 1945. Wie kan hem verder helpen door te bevestigen dat de foto inderdaad in de NETAM fabriek is genomen, of hem kan wijzen op beeldmateriaal waar dat uit zou kunnen blijken?
7 januari 2025: Wouter van Diggelen kwam via Google op de Conam website terecht omdat hij op zoek is naar meer informatie over de NETAM fabriek in Rotterdam, in de periode rond 1945. Na eigen onderzoek heeft hij het vermoeden dat bovenstaande foto wellicht genomen is in die fabriek, in de tijd dat de REME (Royal Electrical and Mechanical Engineers) er werkzaamheden uitvoerde; tussen juni en begin september 1945. Wie kan hem verder helpen door te bevestigen dat de foto inderdaad in de NETAM fabriek is genomen, of hem kan wijzen op beeldmateriaal waar dat uit zou kunnen blijken?
16 december 2024: Van Hans Hermans kregen we de foto van deze fraaie automobiel met daarbij de vraag welk merk dit kan zijn. Wie doet een gok? Een aanwijzing kan misschien zijn dat de auto op Michelin banden staat. Klik hier voor een grotere foto.
17 december 2024: Zowel Herman van Oldeneel als Fons Alkemade kwamen met de oplossing. Het is een Farman type NF uit 1927.
20 november 2024: Jan van der Lit vond deze foto met daarop een Maplex Buggy met het kenteken DX-99-30. De foto is circa 1971 gemaakt voor de ingang van “Boerderij Restaurant De Ridderhof” op de Sportlaan 2 in Maassluis. Deze foto is duidelijk in scene gezet met een doel. Jan wil graag weten wie de personen op deze foto zijn. En wie is de fotograaf geweest en waarvoor is deze foto gemaakt en gebruikt?
12 november 2024: Wim Oude Weernink, hoofdredacteur van het Conam Bulletin, werkt aan een verhaal over carrosseriebedrijf B.T. van Rijswijk. In zijn onderzoek stuitte hij op de foto van deze statige automobiel, maar heeft geen idee van merk en type. Wie weet meer? Klik hier voor een grotere versie van de foto.
29 oktober 2024: Tjalle Beumer kocht een aantal jaar geleden wat tekeningen die gemaakt zijn door Heinz Schulz. Onder andere tekeningen van een Mercedes ‘Sport’ (zie hierboven), een Kissel Sport Roadster, een Renault en een zelfportret (?). Volgens de informatie die Tjalle bij de tekeningen kreeg zou Heinz Schulz vóór 1940 bij Mercedes-Benz tekenaar/ontwerper zijn geweest. Navraag bij Mercedes-Benz Classic Center gaf helaas geen positief bericht, wel werd er bij vermeld dat in 1940-1945 veel verloren is gegaan. Wie kan meer vertellen over Heinz Schulz?
1 november 2024: Robert Scheerboom denkt dat waarschijnlijk Heinz Schulz-Neudamm wordt bedoeld, een Duitse tekenaar en illustrator van o.a. posters. Niet alleen van automobielen maar vooral posters voor films, die je op straat op die ronde reclameborden op de stoep zag staan.
14 oktober 2024: Pieter Baeten kreeg van een voormalig transportbedrijf een foto uit 1955 met daarop zijn complete bezit, namelijk drie vrachtauto’s, een tractor en een motor. Het merk van één vrachtauto, de tractor en de motor heeft hij kunnen achterhalen, maar is nog op zoek naar het merk/type van de twee andere vrachtauto’s. Hij heeft een uitsnede van de foto gemaakt en vraagt onze hulp. Het merk van de vrachtauto rechts op de foto waren we snel uit, dat is een Ford truck, gebouwd van 1942 t/m 1947. Maar het antwoord op het merk van de vrachtauto links op de foto moeten we schuldig blijven. Wie weet meer? (klik op de foto voor een grotere versie).
16 oktober 2024: Het antwoord komt van Jan Clevering, het is een Krupp LD3 zoals te zien op deze link.
1 oktober 2024: Pieter van Bergen is in het bezit van deze lamp, waarvan hij vermoed dat deze van een auto afkomstig is. Maar hij heeft geen idee van welke auto of jaartal. Wie kan hem verder helpen dit te achterhalen? Opvallend is wel het dubbele glas. Klik hier voor nog een afbeelding.
9 september 2024: Deze keer iets heel anders dan wat we gewend zijn op de Conam website. Norbert Dabekaussen probeert meer informatie te vinden over deze dorsmachine. Het enige wat hij weet is het provinciale nummer P-1049 (afgegeven in Limburg). Wie kan iets meer over dit apparaat vertellen? Klik hier voor een grotere foto.
24 juli 2024: Hans Waldeck probeert samen met Kees van Schenk het buswagenpark van Garage Beugeling in Emmen te reconstrueren. Ze vonden onder andere een foto waarop de drie eerste bussen staan. De bus links is een GMC, maar er is twijfel over de merken van de twee andere bussen. De GMC is pas in 1933 als bus bij Beugeling gekomen, maar het vermoeden is dat dit model van 1929 dateert. Wie zou daarover zekerheid kunnen geven? Klik op de foto’s voor een grotere versie.
12 juli 2024: Kees Dekker vond deze foto van een prachtige (Amerikaanse?) sedan, maar heeft geen idee wat het merk kan zijn. Waar het misschien aan valt te zien is de dubbele grille en het (moeilijk te ontcijferen) embleem op de naafdop. Wie weet meer? Klik hier voor een grotere foto.
22 mei 2024: Jan van der Lit wil graag in contact komen met de bouwer van onderstaande eigenbouw. De bouwer van deze eigenbouw moet zijn inspiratie gevonden hebben bij Lotus Seven. De carrosserie is van 2 mm plaatstaal geschroefd op het chassis van een Volkswagen Kever. Wie weet meer?
30 april 2024: Rob van Twist van de N.V. v/h Firma Willem van Twist is momenteel drukdoende hun wagenpark op kenteken, nummer en foto te inventariseren. Maar dit keer zoeken we nu niet eens het merk van een auto, want dit is een Kromhout van begin jkaren vijftig. Wat Rob wel graag wil weten is voor welk chauffeurscafé de Kromhout is gefotografeerd. Wie herkent deze plek? (Klik hier voor een grotere foto van het café).
3 mei 2024: We kregen diverse suggesties, zoals ‘Stad Parijs’ in Hulten; Chauffeurscafé ‘Mendel’ in Beekbergen en Eetcafé ‘De Oude Ketting’ in Boxtel, maar zekerheid hebben we nog niet.
2 april 2024: Voor een artikel over de historie van Garage Davidzon te Westzaan in het tijdschrift Zaans Erfgoed zoekt Wietske van Soest merk, model en bouwjaar van de auto’s op deze foto’s. De opnamen zijn afkomstig uit een album van de familie Davidzon die op 20 juni 1927 de garage in gebruik nam. Wie weet meer? Klik op de foto’s voor een grotere versie.
3 april 2024: Kees Dekker schrijft: De G-12567 is volgens mij een Chevrolet 1935/36. Deze "'steel-spoked artillery wheels" werden eerst voor de zwaardere modellen in 1935 ingevoerd. in 1936 op alle wagens. Ook de achterbumper is er 1 die op Master De Luxe modellen zat."
8 april 2024: Hans Waldeck vermoed dat de auto op de linker foto vanwege de zeskantige naafdop wel eens een 1928 Hudson zou kunnen zijn.
27 februari 2024: Hugo Modderman vond deze prachtige foto van een enorme racewagen met het provinciale nummer E-25785, eind 1934 afgegeven op naam van Jan Smit te Zwolle (klik hier voor een vergroting van de foto). Het is duidelijk een eigenbouw, vermoedelijk gebaseerd op een 12-cilinder Graham-Paige. We hebben er het boek van Jan Lammerse ‘Autodesign in Nederland’ op nageslagen, maar daarin komt deze reusachtige auto niet voor. Wie kan er iets meer over vertellen?
29 februari 2024: Herman van Oldeneel vond dat Jan Smit eigenaar was van Garage Smit te Zwolle.
6 februari 2024: Theo Tap is in het bezit van een koplamp die volgens zeggen van een 32er Chevrolet zou zijn, maar dat klopt volgens hem niet. Diameter van de reflector is 23,5 cm en van de rand 25 cm. Het gat van de fitting ziet er ook vreemd uit. Misschien iemand die er meer over kan vertellen?
29 januari 2024: Pol Schevernels werkt momenteel aan de biografie van de legendarische joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker, wiens totale bezittingen direct bij het begin van de oorlog werden 'gekocht' door Göring en diens rechterhand Alois Miedl. Daartoe behoorde ook een Lincoln Zephyr convertible die hij op 14 mei 1940 op de kade in de haven van IJmuiden achterliet (met sleuteltjes erin) toen hij met zijn echtgenote Desi en zoon Edo aan boord ging van de SS Bodegraven. Dit was de laatste boot die Nederland verliet met Engelse militairen en vluchtelingen. Hij overleed aan boord door een val in het ruim, waardoor zijn echtgenote en zoon alleen verder moesten.
18 december 2023: Leo Mes stuurde deze foto en vraagt zich af wat het merk is van deze trekker? Wie helpt?
19 december 2023 Via onze Facebookpagina zijn al aardig wat reacties binnengekomen:
Ben Brouwer: Is in ieder geval een auto jaren 40 begin 1950. Gezien het provinciale kenteken. E was Overijssel. Ik zie dat er op de deur L & A staat. Looms en Alberts uit Almelo
Jean Erven: Het ziet eruit als een DAF met luxe chroom striping
Ton Van de Rijt: Zou het een Meeldijk cabine kunnen zijn op DAF chassis?
Nicolaas Verhoeven: Zou het niet een Foden of zo kunnen zijn, het lijkt me nogal een zwaar chassis?
Opako Deronde: Ik peins door Ten Cate verbouwde WW2 Diamond-T (10gts kleine steek) met Hondebrink cabine
Marc Gerets: Ik vond een foto van een soortgelijke trekker. Er stond bij vermeld: Mogelijk een in Nederland in licentie gebouwde ALBION. Anderzijds reed de betrokken onderneming bijna allemaal met Scania Vabis trekkers. Het kan ook een Seddon-Van Twist zijn. De Seddon-Van Twist trucks waren door Van Twist geïmporteerde en aangepaste Seddons voor de Nederlandse vervoerders. Het merk werd van 1948 tot en met 1965 gevoerd.
18 december 2023: De opa van Jan Homan was rond 1950 eigenaar van de lijndienst Groningen-Breda. De afgebeelde Magirus maakte deel uit van het wagenpark. Jan is nu van plan om van deze Magirus een schaalmodel 1:50 te maken, maar vraagt zich af of er nog iets bekend is over deze wagen met betrekking tot de kleurstelling en de kleuren van de belettering. Wie helpt?
13 november 2023: Jaren geleden maakte Jan de Vries deze foto van een Cisitalia in Den Haag. Nu zou hij graag willen weten wat dit voor type is en hoeveel ervan zijn gebouwd. Wie helpt?
1 november 2023: Chris van den Boom houdt zich al jaren bezig met de geschiedenis van de Vespa scooters in Nederland en het is hem zelfs gelukt hier een boek over uit te brengen. Hij is nu begonnen aan deel twee en zoekt daarom informatie over de eerste importeur van de Vespa in Nederland. Dat was de firma Hart Nibbrig & Greeve te Den Haag in de periode 1946-1948, men was maar een paar jaar de importeur voordat Nedam en GAM het stokje overnamen. De vraag is dus wie meer weet over die tijd en of informatie heeft over de Vespa bij Hart Nibbrig & Greeve?
Ook zoekt Chris informatie over de Vespa Club West die in 1951-52 actief was in de regio Zuid-Holland. Deze club heeft hooguit twee jaar bestaan voordat het werd opgesplitst in clubs zoals bijv. Vespa Club Rotterdam.
29 september 2023: Jos Neuteboom beheert voor de MG Car Club Holland het zogenaamde Nederlandse MGB register. Dit register is sinds 1992 actief in het verzamelen en beschrijven van alles op het gebied van het type MGB en MGB GT. Voor het verzamelen van de historische gegevens van een exclusief model is hij op zoek naar voertuiginformatie van een specifieke auto. Het gaat om een MGB die door carrosseriebouwer Jacq Coune (Brussel) in kleine aantallen werd verbouwd tot MGB Berlinette. Dit gebeurde halverwege de zestiger jaren. Er zijn van de 56 gebouwde Berlinettes nog 17 in Europa aanwezig.
Het verkoopregister van MG importeur J.J. Molenaar te Amersfoort vermeldt in het leveringsregister een verkochte B Berlinette met het NL-kenteken 55-77-DA, d.d. 08-12-1966. Garage Tans (?) te Maastricht leverde de auto aan een mijnheer wonend in Maastricht, Sinds die datum van 08-12-1966 is er niets meer vernomen van deze Berlinette.
Wat Jos weet is het chassisnummer GHN3-L/35309; kleur: Zilvergrijs metallic en het kenteken 55-77-DA dat is afgegeven op of omstreeks 8-12-1966 ten name van M. Aranchez te Maastricht. Het kenteken is niet meer bekend bij de RDW.
Jos heeft nu de volgende vragen:
- hoe is deze auto omschreven bij de RDW? Dat kan zijn B of B Berlinette.
- tot wanneer is deze B actief geweest in NL?
- Wat is er verder mee gebeurt? Export of sloop?
- Een foto van deze auto zou al mooi zijn (de foto hierboven is een voorbeeld van een Coune MGB Berlinette (bron: Wikipedia Commons)
14 september 2023: In zijn nieuwe onderzoek naar de geschiedenis van de ambulancezorg schrijft Hans Waldeck onder andere over Garage Beugeling in Emmen. Naast ziekenvervoer gaf Beugeling ook rijles. Volgens een bericht in de Emmer Courant van 11 juli 1951 zou Beugeling in 1951 de eerste in het land zijn geweest met een dubbele besturing in zijn lesauto. Hans twijfelde al gelijk aan die mededeling en vond slechts één ander bericht over een dubbele besturing in een lesauto in de Alkmaarsche Courant van 13 juni 1938. De vraag is nu wie kan er meer vertellen over de eerste dubbele besturing in lesauto’s in de wereld en natuurlijk in Nederland?
16 augustus 2023: De eerste eigenaar van de Lancia Artena van Hugo Modderman was de heer Jantzen. Die woonde in Merano (Italië) en reed vaak via Frankrijk naar Nederland. Om te voorkomen, dat hij met een Italiaans kenteken als fascist werd gezien voerde hij blijkbaar dit bord met het opschrift ‘Propriétaire Néerlandais’ op de auto. Wie heeft zo’n bordje ooit eerder gezien en kan er iets meer over vertellen?
20 juli 2023: Roland Roskam stuurt deze foto van een automobiel waarin zijn oma als klein meisje achterin zit. De foto dateert van omstreeks 1920-1925 en de vraag is simpel… wat voor auto zou dit kunnen zijn? Klik hier voor een grotere versie van de foto.
18 juli 2023: Bob Kenter spaarde in de jaren zestig, zoals zoveel leeftijdsgenoten, reclamespeldjes. Het speldje op de foto kreeg hij van zijn opa. Het speldje, afmetingen ongeveer 3 cm x 4 cm, vermeldt in de buitenste blauwe rand de naam Albert Stern, Amsterdam, Holland, in het rode gedeelte LEY, in de centrale cirkel AUTO FAB, RUD LEY, A-G, ARNSTADT en in het goudgekleurde ovaal DAAG.
Bob schrijft: “Op zoek naar informatie over Albert Stern en o.a. de betekenis van DAAG kwam ik dankzij de zoekmachine van Google op de site van Conam terecht. Daar las ik voor het eerst over het bestaan van Technisch Handelsbureau A. Stern, voorheen gevestigd Herengracht 104 te Amsterdam en DAAG vrachtautomobielen. Helaas vind ik over het betreffende speldje geen enkele informatie.
Ik vraag mij daarom af of dit speldje misschien binnen jullie contactgroep auto- en motorrijwielhistorie bekend is en/of iemand meer informatie heeft. Betreft het inderdaad een uniek speldje met bijbehorende waarde of is het een reclamespeldje, zoals het oorspronkelijk uitgegeven is?”
6 juli 2023: Kees van Voskuilen zoekt informatie over de Van Gend & Loos periode van deze DAF. Hij schrijft: “Onze vrachtauto is een Van Gend & Loos vrachtwagen geweest. Kenteken PJ-45-38, afgifte deel 1 op 10-3-1956. Code van de Daf is (53 DAF C-0004454 BV 073 RO 440) en het ledig gewicht 3530 kg.
Mijn vader (met kolenhandel) kocht deze DAF in mei 1965 zonder bak bij Van Ginkel in Scherpenzeel (prov. Utrecht). Bij een autosloperij in Soest hebben we een kipperbak gekocht die er bij Van Ginkel is opgezet.
De auto is vervolgens in Arnhem gekeurd omdat de bak breder was dan 2.20 m en kreeg toen in juli 965 het kenteken ZB-60-63. Mijn vader verkocht de auto in het voorjaar van 1968 aan mensen uit, voor zover ik me kan herinneren, Den Bosch of Nijmegen. Die wilden er een scharensliep op bouwen. Ze hadden de zijluiken niet nodig, die heb ik nu nog steeds. Het achterluik zat met de rongen zat er wel op. Later in dat jaar werd mijn vader gebeld door de politie. Er was een vrouw aangereden in Nijmegen (?). Dat weet ik niet precies meer. Blijkbaar stond de auto nog steeds op onze naam. Het kenteken is opgenomen en doorgegeven en daardoor belde de politie.
Van een Daf cabine uit 1959 heb ik later onze cabine in details nagemaakt. Deze is na 38 jaar familiebezit op 3 juli 2021 naar het Automuseum in Schagen gegaan (foto hieronder).
Is er bij iemand informatie over de Van Gend & Loos periode van deze auto? Of uit de periode vanaf begin 1968? Ik ben er zeer benieuwd naar.”
19 juni 2023: Rob van Twist van het Transport en Kraanverhuurbedrijf van de N.V. v/h Willem van Twist is bezig om hun historische wagenpark te inventariseren met merk, kenteken, bouwjaar en verdere bijzonderheden. Hij is al een heel eind op weg, maar er blijven nogal wat vraagtekens over. Bijvoorbeeld deze foto, afkomstig uit het archief van Dordrecht waarop een van de twee overgebleven vrachtwagens staat, die de oorlog na alle invorderingen heeft overleefd. Het bijschrift luidt: ‘Glasinzameling bij oorlogsschade in de Wijnstraat, gezien vanaf het Groothoofd in de richting van de Schrijversstraat.’
Het provinciale kenteken HZ-10199 werd afgegeven op 30 juni 1933 op naam van de firma van Twist. Boven het kenteken is een typische achterklep-sluiting te zien en de vraag is of aan hand van deze foto de fabrikant van de kipper en het merk en type van de vrachtwagen te achterhalen is. Klik hier voor een grotere afbeelding. (Bron foto: beeldbank RAD)
9 mei 2023: Dolf Thierens schrijft: “Op bijgevoegde foto's ziet u een rechterdeel van een motorkap die ik in de schuur van mijn huis in Frankrijk vond. Al zoekend kwam ik op de Conam website terecht en vroeg mij af of er iemand is die mij verder kan helpen bij het achterhalen van welk soort voertuig deze kap afkomstig is.
Ik vermoed zelf van een voertuig uit de jaren dertig of veertig. Omdat het nogal een "grof" object is zou ik denken aan een vrachtwagen. En aangezien het hier in een schuur lag zal het waarschijnlijk ook wel van een Frans automerk zijn. Hoewel het natuurlijk ook nog van een militair voertuig van een ander geallieerd land uit de Tweede Wereldoorlog zou kunnen zijn. Zoekend op het internet heb ik nog geen voertuig met een gelijkende motorkap gevonden. Ik vermoed dat iemand die zich met vergelijkbaar type oude voertuigen bezighoudt c.q. restaureert dit onderdeel mogelijk zo al herkent? Ik ben benieuwd.”
15 december 2023: Bob Eefting heeft de vraag voorgelegd aan een tractor-kenner, maar ook bij hem gaat er geen trekker-lichtje branden.
2 januari 2024: Louis van Telgen denkt aan de kap van een motorspuitaanhanger.
20 april 2023: Dirk Leyssens bezit een Rover P6 V8 uit 1973 met een metalen Coenen schuifdak. Hij is bijna klaar met de restauratie van het schuifdak, maar er ontbreken een paar kunststof onderdeeltjes. Een aantal heeft hij 3D geprint, maar er zijn nu nog twee punten waar ook kunststof onderdeeltjes zouden moeten zitten. Wat precies heeft hij niet kunnen achterhalen, het lijkt erop dat het een kunststof blokje/bolletje is dat het dakje blokkeert wanneer het in de opengeschoven stand staat. Wie weet hier een oplossing voor of weet of er technische tekeningen bestaan van het Coenen schuifdak? (De foto is ter illustratie).
11 april 2023: Marco Westra heeft een vraag waar hij al lang mee loopt. Hij schrijft: “Ik ben in het bezit van een BMW 319/1 uit 1936. Deze auto is in 1936 geleverd aan de importeur in Den Haag, Greve & Co. De auto heb ik gekocht van Joop Bruggeman uit Vessum. Hij had deze al jaren in zijn bezit. De zwart wit foto is hoe ik de auto heb gekocht. De neus, motorkap en voorschermen zijn niet origineel. Deze moeten er later opgezet zijn. Ik zie wat overeenkomsten met de BMW met Pennock carrosserie uit dit artikel, zoals de nieren. Ook zou ik graag wat meer over de historie van de auto van voor Bruggeman te weten komen. Wie kan mij verder helpen?”
14 april 2023: Volgens Herman van Oldeneel lijkt dit een Wendler body op basis van de BMW 319, 1935/36
23 maart 2023: Een vraag van Lex Biermans die schrijft: “Een paar jaar terug heb ik een oude Magirus brandweerwagen 'gered' die door Kronenburg gecarrosseerd is. Gezien de H in de typeaanduiding SH3506 neem ik aan, dat deze van Motorkracht Hoogeveen komt. Het Magirus-archief in Duitsland kent geen types met SH. Mijn eerste vraag is: Klopt mijn redenatie?
De tweede vraag gaat over het V6-logo dat op de motorkap is aangebracht. Ik kom dit logo vaker tegen op oude foto's van Nederlands-gekentekende Magiri van rond 1957-1959 en een enkele Belgische, maar nooit op een Duitse of uit een ander land. Ook een trekker met MC-nummer (Korps Mobiele Colonnes) draagt het logo. Ik vermoed, dat Motorkracht het er op gemonteerd heeft, maar heb nog nergens een echt goede bevestiging daarvan gekregen.”
9 maart 2023: Deze Albion diesel heeft ongeveer zestig jaar in een loods gestaan. De eigenaar overleed eind 2022, de erven weten onvoldoende van de auto maar willen hem wel restaureren. Mogelijk is het een oude legertruck. Op de auto zit een plaatje van Albatros uit Amsterdam, de importeur van Albion van 1949 tot (voor zover bekend) 1970. Mogelijk hebben zij deze auto geïmporteerd of omgebouwd. Op het typeplaatje staat dat het een EN218B is, maar het bouwjaar blijft onduidelijk. De cabine zou een zogenaamde, in Nederland gebouwde, wagenmakerscabine kunnen zijn. Het kenteken RB-97-80 is helaas niet meer bekend bij de RDW. Wie (her)kent deze Albion en kan er iets meer over vertellen?
28 juni 2023: Via/via kregen we een reactie van Kees van Voskuilen (verzamelaar van Caltex memorabilia) die de volgende informatie over de Albion van GEHA Veenendaal had:
15 februari 2023: In de beeldbank Fotopersbureau De Boer vond Jan van der Lit deze foto’s van een driewieler, duidelijk een eigenbouw. De foto’s zijn gemaakt in Beverwijk op 15 oktober 1968. Wie kan meer vertellen over de bouwer van dit voertuig?
21 februari 2023: Richard Brinks denkt het achterstuk van een DKW-motorfietsje te herkennen.
8 februari 2023: Pieter Boeten vond in het archief van de plaatselijke Heemkunde Vereniging een foto van een vrachtauto met het provinciale nummer uit Limburg P-40437. Volgens de beschrijving is het een oude Engelse auto met het stuur aan de rechterkant. Maar de vraag is natuurlijk… wat is het merk van deze auto en als het mogelijk is ook het type of bouwjaar? Klik hier voor een grotere afbeelding en hier voor een detail van het embleem op de grille.
30 januari 2023: Hans Waldeck heeft deze foto bewaard omdat zijn vader tussen al deze mensen staat. Zeker weet hij het niet, maar de locatie lijkt de Beestenmarkt in Leiden. Het jaartal is 1932. Er staan auto’s op met provinciale kentekens van Zuid-Holland, maar ook van Noord-Holland en Gelderland. Het L.S.M.C. was vermoedelijk de Leidsch Studenten Motor Club. Hans denkt dat de tweede en vijfde auto wel eens een Fiat (507?) zou kunnen zijn. Wie weet meer over het L.S.M.C. te vertellen en herkent de overige automerken? Voor verdere en betere identificatie zie deze uitsnede, waarop alle auto’s staan, waarvan nog iets te herkennen valt. Overigens is de motorfiets waarschijnlijk ook wel herkenbaar.
30 januari 2023: Ruud van Bijnen schrijft dat de motorfiets twee kleine koplampjes lijkt te hebben en dat de voorvork duidelijk Harley-Davidson is. "Die lampjes werden alleen in 1929 en 1930 gebruikt. In 1929 op 750cc en 1000cc, in 1930 op 750cc. Ik kan zo niet zien of het een 750 of 1000 is."
16 januari 2023: Jaap Noordermeer is in het bezit van een set vacuüm richtingaanwijzers “TOWN MAJOR”, een product van CTI, Chem. & Techn, Industry Groesbeek. Het geheel zit nog in de doos met informatie er over. Het enige wat hij erover kan vinden is dat er in het blad Arts en Auto van 6 Mei 1950 aandacht aan geschonken is. Kan iemand hier iets meer over vertellen of heeft een kopie van dat nummer van Arts en Auto?
28 december 2022: Op de internetsite www.delpher.nl kwam Jan van der Lit onderstaand bericht tegen over Albert Masman die in zijn vrije tijd, met zijn neef Jan H. Balsink, de auto op bovenstaande foto bouwde (bron: Deventer dagblad).
Voor het verkrijgen van meer informatie over de “Carioca” is hij op zoek naar de heren Albert Masman en Jan H. Balsink.
Uit het Deventer dagblad van 3 augustus 1955: Bij zijn ouders thuis aan de Klinkenbeldsweg hebben we kennis gemaakt met Albert Masman, een 23-jarige machinetekenaar die in zijn vrije tijd zelf een auto heeft gebouwd. Samen met een neef, die verwarmingsmonteur is.
De vooropleiding van deze jeugdige autobouwer? Hij is er zelf heel kort over: Lagere school, Technische School, vliegtuig-electriciën bij de L.S.K. in zijn militaire diensttijd, leerschool, vervolgens bij de Blikemballagefabriek van Thomassen en Drijver, vervolgens werkzaam in verschillende afdelingen van dit bedrijf en nu machine-tekenaar in de volautomatische afdeling.
Veel langer is de waslijst van deugden en kwaliteiten die hij ons opgeeft van het autootje dat hij en zijn neef „Zonder hem had ik het nooit klaar gekregen” bouwden. We nemen er enkele van over: Maximumsnelheid 75 km per uur, kruissnelheid 55 km per uur, benzineverbruik 1 op 25. Motorvermogen 8 pk met inbegrip van geforceerde koeling. Cylinderinhoud 174 cm.
20 december 2022: Gerrit Misker vond deze foto van zijn opa. Hij vraagt zich af of dit een F.N. zou kunnen zijn. Of toch een ander merk?
21 december 2022 Marc Lieve Gerets denkt aan een F.N. 2150 of 2700 van 1920. Het F.N. logo zou best op de radiator kunnen staan. De foto is niet scherp genoeg op zeker te zijn.
22 december 2022: Hans Waldeck schrijft dat de auto volgens het standaardwerk van Guy de Becker “Quand la F.N. avait des roues’ (pg 274-275) heel goed een F.N. 1300 kan zijn. Zowel de vorm van de radiateurmantel als de hoge radiateurdop wijzen in die richting.
22 december 2022: Webmaster Rutger Booy twijfelt nog of het echt een F.N. is, gezien de lagere koplampen, de verlichting op de spatborden en de andere vorm van de spatborden. Het embleem op de radiateur zou dan weer wel kunnen kloppen.
8 december 2022: Rinke van der Feer schrijft zijn race memoires over 1965-1966. Op 30 mei 1966 racete hij tijdens de Pinksterraces in een HVB BMW. Het was niet zijn eigen wagen, zelf reed hij in een Austin Cooper S 970.
De HVB was van het Gelders Racing Team die hem vroegen om met hun wagen te rijden. De reden was dat hun eigen coureur niet mocht rijden omdat hij niet beschikte over de juiste licentie. Rinke kende de mensen van het team niet, maar rijden met zo’n bijzondere wagen daar kon hij geen nee tegen zeggen.
Waar hij naar op zoek is zijn contacten met dat Gelders Racing Team om zijn verhaal compleet te kunnen maken. Wie help Rinke op weg?
Op de foto hierboven rijdt Rinke in de HVB met nummer 11, nummer 161 is Arie Ruska in een Porsche Carrera en nummer 145 is waarschijnlijk A.Vandooren in een Lotus Elite.
8 december 2022: Ghislain Glorieux uit België vraagt onze hulp bij de identificatie van deze brandweerwagen, of ‘pompierwagen’ zoals hij het noemt. Helaas is de foto niet al te duidelijk, maar misschien kan iemand vertellen wat het merk is van deze auto?
12 december 2022: Marc Lieve Gerets (via Facebook) vindt dat knikje in die voorbumper vreemd, anders zou hij richting Dodge denken.
17 december 2022: Ook Hans Waldeck vermoed toch dat we het in de buurt van een Dodge- of Fargo-truck uit de jaren 1940-1942 en 1946 moeten zoeken. “Het probleem zit hem in de koplampen, die aan de motorkap lijken vast te zitten, de configuratie van de louvres in het front en de doorgeknikte bumper, die mij niet origineel lijkt.”
30 november 2022: Op de internetsite www.delpher.nl kwam Jan van der Lit een bericht tegen over dhr. van Rossum die de auto op bovenstaande foto (bron: Telegraaf) heeft gebouwd. Voor het verkrijgen van meer informatie over de bouw hiervan is hij op zoek naar de heer J.B. van Rossum. Het hele verhaal staat hieronder.
1 december 2022: Herman van Oldeneel, Onno Könemann en Jeroen Booij zijn het erover eens dat er een aangepaste Ashley Sportiva carrosserie is gebruikt.
Uit de Telegraaf van 30 juni 1962
Sleutelaar bouwde sportwagen
Koetswerk van fiberglas op VW-chassis
Van een onzer verslaggevers
AMSTERDAM. vrijdag
Na drie maanden sleutelen en experimenteren heeft de heer J.B. van Rossum een nogal opvallende sportwagen voor zijn deur staan. Een wagen die geheel uit fiberglas is vervaardigd.
“De liefde voor auto's,” zo vertelt de heer Van Rossum, “is een kwestie van erfelijkheid. Thuis in Rotterdam hadden mijn ouders een garagebedrijf en reeds als jongen van een jaar of zeven lag ik onder de wagens op mijn manier te sleutelen....”
Deze carrosserie komt uit Engeland waar ze oorspronkelijk voor sommige Amerikaanse wagens werd gebouwd. Maar de heer Van Rossum heeft voor zijn sportwagen een combinatie van VW-motor en (aangepast) chassis met Porsche-wielen gekozen. Met een tot 34 p.k. opgevoerde oorspronkelijke VW-30 p.k. motor en een met speciale chassisbalken verlengd onderstel, wat de meeste hoofdbrekens heeft gekost.
Conam-lid Richard van Buul heeft ooit twee foto’s ontvangen van mevrouw Van den Boogaard uit Mook. De foto’s zijn gemaakt van een modelauto. De Peugeot importeur Van den Boogaard’s Automobielbedrijf, op de Tweede Walstraat 4a in Nijmegen, had het plan om eind jaren veertig met een eigen personenauto op de Nederlandse markt te komen. Wie kan daar iets meer over vertellen? Is men ooit verder dan dit model gekomen?
Tijdens de voorbereidingen voor een vervolg op het boek “Autodesign in Nederland” kwam Jan van der Lit een artikel tegen in het “Nieuwsblad van het Noorden”, van maandag 21 oktober 1974. Lees hier het volledige krantenartikel. Voor het verkrijgen van meer informatie over de bouw van dit opvallende voertuig is hij op zoek naar de heer A. Suurhoff die de heer J. Sandee heeft geholpen. De heer J. Sandee heeft geen interesse om over deze eigenbouw te praten.
Hierbij enkele vragen:
- Welk merk/type hebben de ontwerpers/bouwers aan hun gebouwde auto meegegeven?
- In welk jaar is men begonnen met dit bouwproject?
- Welk merk/type auto diende als donor?
- Welke onderdelen werden van de donor auto gebruikt?
- Van welk materiaal werd de carrosserie gemaakt?
- Korte beschrijving van idee naar uitvoering?
- Hoe lang is de wagen in het bezit geweest van de bouwer(s)?
- Waar is de wagen gebleven?
17 augustus 2022: Norman Smit is sinds vorig jaar in het bezit van een one-off Lancia Artena met een koetswerk van B.T. van Rijswijk uit Voorburg. Lancia produceerde zelf geen cabriolet Artena’s. Deze auto is medio 1935/1937 als rollend chassis naar Nederland gekomen en is er vervolgens door Van Rijswijk een koets op gebouwd. In januari 1938 heeft deze Lancia op de auto RAI gestaan. In 1950 is deze auto in Doorn aangeschaft door apotheker J.J. De Bois uit Amsterdam.
Norman heeft over deze auto de volgende vragen:
- Zijn er foto’s bekend van de auto RAI waar deze auto wellicht op staat?
- Volgens info van de familie Du Bois zou de Lancia onder het hooi de oorlog overleefd hebben. Is er informatie beschikbaar over een mogelijke eerste eigenaar?
- De firma B.T. van Rijswijk fotografeerde elke gebouwde auto. Hier is een fotoboek van geweest. Weet iemand waar dit boek gebleven is (in een artikel stond de naam van dhr Mikmak, die de laatste bedrijfsleider geweest zou zijn)? (Opm. webmaster: ons overleden lid Frans Vrijaldenhoven heeft diverse scrapbooks gemaakt over Haagse carrosseriebouwers. Heeft hij zit ook gedaan over Van Rijswijk en zo ja, heeft iemand dit scrapbook?)
- Elke andere info is welkom
Hierboven een foto zoals de auto er in 1953 uitzag, klik hier voor een foto uit 1974 en hier voor de auto na restauratie.
28 juli 2022: Yaco Veenstra is in het bezit van een BMW R27 legermotor, waarvan hij probeert de historie te achterhalen. De BMW is op 24 februari 1964 geleverd aan de importeur Hart Nibbrig & Greve in Sassenheim. Daarna is hij in de verkoop gekomen bij de domeinen in Brunssum. Op 5 december 1978 kreeg de motor het kenteken ZR-31-44 en het framenummer is 381939. Wie kan Yaco aan info over deze motor helpen?
4 juli 2022: Fons Alkemade kocht onlangs dit reclamekaartje van Carrosserie-Fabriek Firma C.E. Alandt uit Amsterdam. Op de achterkant staat met potlood 1926 geschreven. De auto lijkt op een Spyker C4, dus dat jaartal zou best kunnen. De firma Alandt was al voor 1900 actief als wagenmaker en smederij. Het vermoeden is dat ze in de jaren 1910 het ook hebben geprobeerd met autokoetswerken, maar gezien het feit dat deze firma vrijwel onbekend is gebleven, hebben zij waarschijnlijk op autogebied weinig voor elkaar gekregen. Wie kan meer vertellen over de firma Alandt en dan vooral over zijn activiteiten als carrosseriebouwer?
8 juli 2022: Van Herman van Oldeneel, Hans Klomp en Jan de Vries kregen we onderstaande advertenties toegestuurd:
24 juni 2022: Herman van Oldeneel onderzoekt de geschiedenis van een speciale Mercedes. Hij schrijft: “In 1938 werd te Den Haag een Mercedes-Benz 540K Spezial Roadster geleverd. Deze auto had het reservewiel IN de kofferbak. Deze auto bestaat nog en is in een ongerestaureerde staat. Nu ben ik op zoek naar informatie en/of foto’s van de VROEGE historie van die auto, tot begin jaren vijftig. Mogelijk heeft die auto in de eerste jaren in Limburg gereden met een provinciaal kenteken beginnend met een P. Latere eigenaren woonden elders in Nederland. Wie kan mij verder helpen?”
15 juni 2022: Kees Dekker van het automuseum in Schagen vond deze mascotte die waarschijnlijk op de badge bar van een auto heeft gezeten. Maar waar komt deze mascotte vandaan? Wie kan er meer over vertellen?
15 juni 2022: In januari 1931 adverteerde General Motors onder andere met een zescilinder Chevrolet Coupe de Ville met een carrosserie van Fisher. Waarschijnlijk heeft dit model ook op de RAI-tentoonstelling van dat jaar gestaan (zie deze foto bij de pijl) op stand nummer 54 en daarna op een tentoonstelling in Maastricht.
Mika Jaakkola uit Finland denkt dat hij deze auto in zijn bezit heeft en is bezig met de restauratie. Maar wie kan hem helpen aan foto’s van dit model Chevrolet?
30 mei 2022: Sjaak Kraakman vond bij het opruimen van zijn zolder een voorruit. Volgens het deel III wat er nog bijzat is deze ruit afkomstig van een Peugeot met het kenteken 45-96-ZB. Sjaak wil graag dat deze ruit terechtkomt bij iemand die er iets mee kan. Maar wat is dan het type Peugeot waar deze ruit op heeft gezeten?
21 april 2022: Eildert Duijff schrijft een boek over de 100-jarige geschiedenis van busvervoer op Schiermonnikoog. In concept is het manuscript gereed, maar er ontbreken nog enkele dingen, zoals merk en type van de beide autobussen op bovenstaande foto. Klik hier voor een uitvergroting van de bus links op de foto en hier voor een vergroting van de bus rechts. Wie helpt deze vraag te beantwoorden?
28 april 2022: Ger Blijham vermoed dat het GMC's kunnen zijn.
5 april 2022: Mark Luijendijk vond bij een kringloopwinkel een antieke koplamp. Hij schrijft: “Het is Belgisch, ik vermoed jaren dertig. Groot ding, het glas (is er niet bij) zal ongeveer 21cm geweest zijn. De doorsnede van het armatuur is 22,5cm. De fitting (welke amper gebruikt lijkt) is van bakeliet, de reflector lijkt verzilverd. De bedrading heeft isolatie van canvas. De fabrikant is Willocq-Bottin, model 1446 (staat onder op de rand van de koplamp). De voet is van hout. Helaas kan ik er verder niets van vinden. Ik ben vooral erg benieuwd waar het opgezeten heeft.”
23 februari 2022: Volgens Hans Klomp is de bodedienst Vis en De Jong ouder dan 1910. Voor de oprichting van de firma Vis bestonden zij sinds 1892 onder de naam Bodedienst Alphen-Leiden V.V. Zie bijgaand bericht uit het Leidsch Dagblad van 2 maart 1942
24 februari 2022: Ook Herman van Oldeneel vond een bericht over de bodedienst Vis & De Jong. Onderstaand artikel stond in De banier, staatkundig gereformeerd dagblad d.d. 4 april 1931.
7 februari 2021: Harrie van de Pas is sinds kort in het bezit van een Ley P.T.K. 2000 en is op zoek naar meer informatie over deze aanhanger. Hij heeft er een foodtruck van gemaakt en wil er een verhaal bij kunnen vertellen, bijvoorbeeld over de geschiedenis van de aanhanger en de fabrikant. Wie kan hier meer over vertellen?
17 januari 2022: Ghislain Glorieux uit België zoekt onze hulp bij de identificatie van twee brandweerwagens. De eerste foto komt uit Antwerpen en zou een pompwagen moeten zijn. Van de andere foto is niets bekend, alleen dat deze van kort na 1945 dateert. Wie herkent deze twee merken?
20 december 2021: Naar aanleiding van ons artikel over Magirus-Deutz en Motorkracht is Paul Vlemmings wat dieper in de historie van dit bedrijf gedoken. Daarbij kwam hij in het Eindhovens Dagblad van 21 april 1955 een artikel tegen over Thieu Hezemans die met een Motorkracht Special Prototype op Zandvoort een aanval doet op het uurrecord in de anderhalve liter klasse.
Die Motorkracht Special is een 'prototype met een speciaal gebouwde carrosserie en een anderhalve liter fabrieks Porsche-motor van 90 pk effectief. Dit rensportwagentje, dat 3,30 meter lang is,1,50 meter breed en wiens grootste hoogte 84 cm bedraagt, heeft een gewicht van 440 kg en een topsnelheid van 240 km per uur.'
In mei dat jaar rijdt Hezemans met die Motorkracht Special '(een enigszins omgebouwde Porsche special)' mee bij races op Zandvoort. Enkele maanden later doet ene J. van de Mortel met die speciaal voor Hezemans gemaakte Motorkracht Special mee aan de Sportwagenraces op Zandvoort. Een jaar later, mei 1956, rijdt Hezemans zelf weer met een Motorkracht Special bij de Nationale Sportwagenraces op Zandvoort. Dat is ook het laatste levensteken van die Motorkracht Special dat hij heeft gevonden.
Het is wel erg toevallig dat Eindhovenaar Hezemans met een auto met die naam rijdt als we ook weten dat een andere Eindhovenaar, Henri Boon, in die tijd ook eigenaar is van Motorkracht. Dat bedrijf zit dan inmiddels al wel in Hoogeveen, maar is van oorsprong een Eindhovens bedrijf.
Wie kan vertellen of die Motorkracht Special een product was van Motorkracht in Hoogeveen? Ook andere informatie over die Motorkracht Special is uiteraard van harte welkom.
Tom Streng uit Oudewater zit in de afrondende fase van het schrijven van een boek over zijn ouders. Specifiek is hij nu nog op zoek naar informatie over zijn vader. En dan over de periode 1945-1949. Tom schrijft: “Mijn vader G. Th. Streng uit Oudewater heeft volgens mijn oudere broers als timmerman gewerkt bij Den Oudsten in Woerden en/of bij Jongerius in Utrecht. Ik heb twee foto's bijgevoegd. Op de bovenste foto's is duidelijk te zien dat hij aan een cabine o.i.d. van een auto werkt. Op de andere foto staat mijn vader met een man, maar deze foto lijkt op een later tijdstip gemaakt.
Ik zou het enorm op prijs stellen als u informatie kunt achterhalen over de foto waar mijn vader aan het werk is. Is de foto mogelijk te koppelen aan een bedrijf. Den Oudsten of Jongerius?
Wat voor werk deed een timmerman bij een carrosseriebedrijf? Wat maakt mijn vader op de foto?”
24 november 2021: Jan van der Gaag is bezig met een artikel over N.V. Lagerwij’s Automobiel Maatschappij te Den Haag, importeur van Jaguar en Daimler. Voor dit artikel zoekt hij gegevens over de eigenaar van het bedrijf, dhr. J.W. Lagerwij. Zoals: wanneer is hij geboren en overleden? Is er ergens nog een foto van hem beschikbaar? Zijn er nog meer gegevens van hem bekend, waar hij gewoond heeft en waar hij begraven ligt? Met andere woorden… alles is welkom.
18 oktober 2021: Jan de Vries speurt naar bijzondere automobielen die dienst hebben gedaan bij de Radio en Televisie. Daarbij kwam hij drie stuks Mercury 600(?) tegen. Jan schrijft: “Ik heb gezocht en gevonden dat dit in Canada gemaakte Ford vrachtwagens zijn geweest. De NTS (Nederlandse Televisie Stichting) heeft er in 1956 drie gekocht die ingericht werden voor het vervoer van televisiemateriaal. Waarschijnlijk is de opbouw gemaakt door Vermeulen in Haarlem. De keuze is waarschijnlijk gemaakt omdat er ook een FORD F 6/5(?) van 1948/9 in dienst was. Verder was er een Ford F60 ex-legertruck uit 1944(?), gemaakt in Canada…? Mijn vraag is waren er dealers in Gooi? Zijn er veel verkocht? En waarom viel de keuze op Mercury als er al Fords in dienst waren?”
Opmerking bij de grote foto (klik hier): Bijzonder is de Citroen HY die is gebruikt bij de E55 Tentoonstelling voor commerciële Televisie in Rotterdam die later is overgenomen door NTS. En de hulp straalzendertoren op achtergrond.
27 september 2021: Gerard Fleuren uit Nistelrode is sinds een paar dagen in het bezit van een Renault R16 die nog gerestaureerd moet worden. Gerard is daarom op zoek naar documentatie en/of geschiedenis van deze auto, want dit was waarschijnlijk een van de eerste zestiens in Nederland was, bestemd voor de dealers als introductie auto. Deze R16 is in 1965 geleverd aan Renault dealer Verstraaten in Cuijk, die al lang niet meer bestaat. De auto heeft het kenteken EM-77-85, chassisnummer 650012 en is in Nederland op kenteken gezet 12 augustus 1965. Misschien is dit toevallig een testauto geweest voor tijdschriften als Autovisie of De Autokampioen?
30 september 2021: Dhr. Dijkhaas zag dat de Renault 16 met kenteken EM-77-89 werd getest in De Auto nummer 35 van 1965. En in Autovisie nummer 37 van 1965 stond de EM-86-21.
5 augustus 2021: Christophe Fresneau, van de ‘Association of Cycles and Vehicles Bernardet’ is de kleinzoon van René Bernardet, samen met zijn broers Robert en Roger, oprichter van het Franse merk Bernardet. Tussen 1922 en 1946 maakten zij zijspannen voor motorfietsen en van 1949 tot 1955 ook scooters. Vlak na de oorlog bouwden zij enkele prototypes van een driepersoons, voorwiel aangedreven auto. Meer werd het niet, wegens gebrek aan toestemming van de overheid om plaatwerk te kopen. Tussen 1946 en 1949 zijn er drie prototypes van de Bernardet gebouwd. Christophe, die ook de historicus van het merk en de auteur van een boek over zijn grootvader is, zoekt al jaren naar de verdwenen prototypes. Volgens de geruchten heeft een beroemde, maar zeer discrete Nederlander er een in zijn verzameling. Wie weet hier meer van? Alle informatie wordt zeer op prijs gesteld! Lees hier meer over het merk Bernardet.
9 augustus 2021: Jan Bakker denkt dat er een kleine kans is (een heel kleine kans) dat een lid van de Dwergauto club een Bernadet heeft, ondanks de grotere cilinderinhoud. Dwergauto's gaan tot 600 cc. Je weet maar nooit.
13 juli 2021: Gerrit van Roekel is in het bezit van deze foto van een auto met kenteken M-48310. Dit nummer is in november 1935 afgegeven in de provincie Gelderland. Gerrit vermoed dat de afgebeelde personen familie van hem zijn, maar weet dit niet zeker. Helaas zijn de kentekenregisters van de provincie Gelderland niet bewaard gebleven, maar misschien kan iemand nog achterhalen op wiens naam dit nummer was afgegeven? En oh ja, ook het merk van de auto zou leuk zijn om te weten.
16 juli 2021: Ariejan Bos denkt aan een F.N. gezien de vorm van radiatormantel en embleem, en vooral vanwege de kroonvormige radiatordop. Bouwjaar vermoedelijk 1925.
2 juni 2021: Patrick van Griethuysen kwam bovenstaande foto tegen bij een artikel over Italiaanse Nederlanders (klik hier voor een grotere versie van de foto). Hij heeft geen idee wat het merk van de auto kan zijn, iets Duits?
Ook het nummerbord BS-14-65 verbaast hem. Staat BS voor Binnenlandse Strijdkrachten? En werden er dan zoveel auto's wellicht in beslag genomen of genummerd door de BS? Kennelijk waren het er in die tijd reeds meer dan 1400. Zou daar "ergens" nog een nummerlijst van bestaan? Wie herkent het merk van de auto en wie kan meer over dit kenteken vertellen?
3 juni 2021: Volgens zowel Ton van de Rijt en Danny Orth (beiden via Facebook) is het een Hansa 2000. Na 1939 benoemd als Borgward 2000.
3 juni 2021: Albert Koops bevestigt dat het kenteken inderdaad van de Binnenlandse Strijdkrachten zal zijn geweest, zie deze link.
12 juli 2021: Volgens Marc Lieve Gerets is het kenteken beginnend met BS vermoedelijk een militair kenteken in Duitsland van een regio bezet door het Engels leger. In dit geval Schleswig-Holstein in de periode 1948–1956.
2 juni 2021: Rob Kanters is al veertig jaar in het bezit van bovenstaande Dodge Challenger. Deze is eind 1969 geassembleerd bij Chrysler aan de Sluisjesdijk te Rotterdam voor de Franse markt en daarna op 3 januari 1970 verkocht door de vestiging op de Champs Elysées te Parijs.
Tijdens de restauratie is de restaurateur het tag plaatje kwijt geraakt waarop stond dat de Dodge in 1970 is verkocht door Simca Chrysler. Is daar nog documentatie van te vinden?
- Citroën Tractions tijdens het Concours d'élégance Scheveningen tussen 1934 en 1939. Ook tips zijn van harte welkom.
- In ons land geleverde Citroën bedrijfswagens uit de periode 1919-1950 - bij voorkeur met beschildering en/of speciale carrosserie. Met name van origineel-Nederlandse TUB's - er werden er naar schatting een stuk of tien door de importeur geleverd.
Wie foto's beschikbaar wil stellen kan ze
13 april 2021: Jan de Vries schrijft: “Mijn vader en grootvader hebben altijd gewerkt in wegenbouw. Er is foto bewaard gebleven van het verbreden van weg Zwolle-Apeldoorn. Hierbij is mijn vader op foto gezet met een wals van een mij onbekend merk en motor en bouwjaar. Ik hoorde van mijn vader dat deze met Deutz motor was. Kan dit een Kemna wals zijn uit Berlijn? Iemand gaf als mogelijkheid KEMNA MLH222. Kemna is nog steeds in de wegenbouw werkzaam. Wie kan mij helpen?”
13 april 2021: Martin Fokkens schrijft: “Tussen de oude foto’s van mijn ouders zat deze foto. Mijn ouders zijn overleden en ik weet niet of dit familie is. Ook weet ik niet welk automerk dit is en welk jaartal. Mijn vraag is: Wie heeft informatie over deze auto?"
(Klik hier voor een grotere versie van de foto)
22 maart 2021: Van de Heemkunde Vereniging uit Limburg kregen we twee foto’s met daarop een onbekend merk auto. Als eerste een autobus van de firma Driessen die waarschijnlijk in Limburg heeft rondgereden (foto boven, klik hier voor een grotere weergave) en als tweede een foto van dhr. Beele die het provinciaal kenteken P-7760 had (foto hieronder, klik hier voor een vergroting). Wie helpt?
23 maart 2021 Volgens Peter Oudshoorn is de tweede auto een Hudson uit 1928. Dze had een 6-cylinder F-head motor en de voorportieren openden aan de voorkant. Hetzelfde geldt voor 1929.
1 maart 2021: Hans Waldeck zoekt het merk van deze ziekenauto uit Westwoud (een plaats in de gemeente Drechterland, in de Nederlandse provincie Noord-Holland). Hans meent er een Rolls-Royce (zonder flying lady) in te herkennen, maar kan dat haast niet geloven. Het zou de eerste Rolls-Royce zijn als ziekenauto in ons land! Maar misschien heeft iemand een redelijker alternatief? Klik hier voor een grotere foto.
25 januari 2021: Willem de Wildt heeft van 1970 tot 1975 een benzinestation gehad aan de Rijksstraatweg in de Meern. Indertijd is er wel een schilderij van gemaakt, maar hij heeft er geen foto’s meer van. Wellicht is er iemand die nog iets heeft van dit pand?
25 januari 2021: In verband met de voorbereidingen van de artikelen serie “Van Apal tot Zebu” voor onder andere in het clubblad van de Algemene Buggy Club komt Jan van der Lit graag in contact met de bouwer van deze kitcar met het kenteken VD-10-NJ. De carrosserie is vervaardigd uit stalen buis en plaat en geschroefd op het onderstel van een Suzuki Samurai Commercial DeLuxe. Wie helpt?
22 december 2020: Reinier van Walree zag op onze website een foto van een Simplex automobiel, versierd met bloemen in het kader van de landbouwtentoonstelling 1908 in Apeldoorn. Diezelfde foto (klik hier voor een grotere versie) heeft hij ook in zijn bezit, want de jongen met pet in die auto is Jan Willem van der Weide, de broer van zijn grootvader Dolf. Hun vader Karel Adolf van der Weide was in die tijd werkzaam als waarnemend directeur van de Simplex fabriek en de familie woonde toen in Apeldoorn. Maar Reinier weet dus niet wie er verder in die auto zat. Kent iemand die namen?
23 november 2020: Peter Ruifrok is de register beheerder voor de Daimler DE36, een Engelse klassieker uit de periode 1946-1953 die bijzonder is, omdat er een straight eight motor in zat. Hij schrijft:
“Rond 1958 heeft de firma Huiskamp in Winterswijk een bestaande DE36 omgebouwd tot hearse. De foto is gemaakt bij het vroegere pand van de firma Huiskamp. De firma Huiskamp bestaat nog, maar kan mij niet verder helpen. In 1985 kwam er een andere eigenaar, en de verhuizing naar een nieuw pand, alsmede het onder water lopen van de kelders in het oude gebouw waar de archieven lagen, hielpen natuurlijk niet. Ook lijken er geen personen meer voorhanden die in die tijd daar werkten. Na de ombouw is deze DE36 in 1958 op nieuw kenteken gezet (ZT-81-71).
Nederland kent een beroemde DE36 (chassis 51152), welke in het bezit was van het Koninklijk Huis. Wilhelmina kocht de auto in 1946 als limousine en deze werd in 1950 omgebouwd bij de firma Chr. Roos in Den Haag tot landaulette. Tot 1956 werd de auto voor staatsdoeleinden gebruikt met als kenteken HX-1. Op enig moment daarna heeft het Koninklijk Huis deze auto van de hand gedaan en verlies ik het spoor.
20 oktober 2020: Jaap Noordermeer uit Zwijndrecht vond deze foto van een Speedster op de rommelmarkt. Hij is erg benieuwd of iemand het merk van deze Speedster weet of misschien zelfs wel de historie van deze auto kent. En was er toentertijd in Rotterdam een circuit om met dit soort auto’s te rijden? Klik hier voor een grotere foto.
21 oktober 2020: Henk Schuuring ziet een overeenkomst met de grille van een Chandler uit 1927.
20 oktober 2020: Volgens kleinzoon Hans-Christian van Leeuwen had zijn overgrootvader, Dhr. G.A. van Leeuwen uit 's-Gravenhage een voorliefde voor auto's. Hij stuurt twee foto’s waarvan hij graag het merk wil weten. Gezien de vorm van de carrosserie is de eerste hoogstwaarschijnlijk een Duits merk. Klik hier voor een grotere foto, maar misschien dat het embleem op de radiateur iets verduidelijkt?
De tweede auto valt wellicht wat moeilijker te determineren, klik hier voor een grotere foto en hier voor het embleem op de radiateur. Op de achterkant van de foto staat het jaartal 1928 geschreven.
26 oktober 2020: Fons Alkemade, als bezitter van twee Charrons en kenner van het merk, wist al bij eerste aanblik vrijwel zeker dat de bovenste auto een Charron is. De Charron was vrij zeldzaam in ons land, maar vanaf 1905 (toen nog CGV) tot het einde van het merk in 1927 zijn Charrons bij ons geïmporteerd, vooral door firma’s in Den Haag en omgeving. "Ik heb tot nu toe nooit naoorlogse Charrons in Nederland op foto gezien, voor zover ik me herinner, dus dit is bijzonder."
15 oktober 2020: Jan de Vries maakte jaren geleden deze foto in Den Haag. Hij dacht toen dat dit een Monterosa was. Monterosa was een Italiaanse carrosseriebouwer die veel modellen op basis van Fiat maakte. Maar nu kan hij dit model nergens meer terug vinden. Is dit wel een Monterosa? Of is dit een heel andere auto? Klik hier voor een grotere afbeelding.
22 september 2020 door webmaster Rutger Booy: Bij de uitgebreide beschrijving op onze website van de geschiedenis van carrosseriebedrijf Deckers, staat bovenstaande afbeelding van een onbekend merk vrachtwagen uit 1938 (klik hier voor een grotere versie).
Kortgeleden kregen we van Auke Hut de suggestie dat de wielen en naven van deze auto overeenkomen met die van een door Kromhout geïmporteerde Autocar. Deze werden onder de naam Autocar-Kromhout verkocht. Zie de foto hieronder van een Autocar Shell Tankwagen. Ook Hans Waldeck denkt aan Autocar.
Wat opvalt aan beide auto’s is dat ze een 6x4 chassis met enkellucht banden hebben. Maar op onze website is ook een advertentie uit 1936 te vinden waarin Kromhout met een zelfde eigen chassis adverteert, ook met dezelfde velgen (afgezien van de naafreductie). En ook de plek van de vuldop van de radiator komt overeen met die op de vrachtwagen van Deckers.
Maar wat is het nu… een Kromhout? Een Autocar? Of een Autocar-Kromhout? En bestaan er advertenties waarin Kromhout als importeur van Autocar adverteert? Wie weet meer?
3 september 2020: Patrick Goosen is op zoek naar informatie over de Amsterdamsche Rijtuig Maatschappij, nu samengevoegd met autoleasebedrijf J&T Autolease. Er staat al heel veel over de ARM op onze website, maar Patrick is vooral geïnteresseerd in informatie van of over voormalige werknemers en met name Klaas Plantinga, koetsier geboren in 1916 (klik op de link voor een foto). Wie kan hem helpen?
3 september 2020: Jan de Vries bezit een negentig jaar oude getypte brief van zijn vader waarin deze vertelt van een rit met een motorfiets. Zijn vader beschrijft de motorfiets als een Simms uit 1928. Nu heeft Jan gezocht, maar het motorfietsmerk Simms lijkt niet te bestaan. Wel maakte Simms motorblokken die andere fabrikanten in hun motorfiets frames plaatsten, bijvoorbeeld ASL, Davison en nog enkelen. Nu is dus de vraag van Jan welke motorfietsen met een Simms blok in Nederland werden geïmporteerd en wat zijn vader dus voor motorfiets gehad zou kunnen hebben?
29 juni 2020: Fer Cools kocht een verzameling Citroen 5HP onderdelen waartussen dit spruitstuk zat. Hij heeft al eens hier en daar gezocht maar kan niet vinden waarvan het is. Het spruitstuk is ongeveer 30cm breed. Weet iemand wel wat dit is? (En misschien kan iemand dit gebruiken?)
Opm. webmaster: De Ford Popular had een soortgelijk spruitstuk. Zou dat kunnen kloppen?
14 juni 2020: Wouter Duyndam van het Nederlands Kenteken Archief kreeg een foto van een NL-plaatje met twee strepen erdoor. Maar wat de betekenis kan zijn van deze twee strepen is hem onbekend. Wie kan hier meer over vertellen?
29 juni 2020: Hans Waldeck denkt dat het een fancy uitvoering van een NL-plaat zou kunnen zijn van iemand met een groot hart voor Nederland. In de strepen zit namelijk het rood-wit-blauw van onze nationale driekleur.
11 juni 2020: Jan-Peter Nijmeijers kocht onlangs deze ‘originele’ foto en zoekt er nu meer informatie over. Bijvoorbeeld het merk van de auto? En wie kent het verhaal achter deze foto? Dat moet zeker te achterhalen zijn gezien de tekst die eronder staat: “Parijs-Den Haag in 13 ½ uur 5 juni 1914”.
Klik hier voor een grotere afbeelding (helaas niet helemaal scherp te krijgen).
11 juni 2020: Paul Vlemmings met dat hij over de rit Parij- Den Haag in het Conam Bulletin van 2016 nummer 3 een artikel heeft gepubliceerd.
11 juni 2020: Albert Koops vond via Delpher.nl in het Algemeen Handelsblad van 06-06-1914 een stukje over deze rit.
28 mei 2020: Jan Panman vond een foto van een auto met kenteken L-4551, een nummerbord uit Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. Het kenteken betreft de regio Surabaya.
Jan wil graag weten of het mogelijk is om te achterhalen op wiens naam deze auto toentertijd was geregistreerd. Wie helpt?
Auto 1
29 mei 2020: Volgens Jan Bakker is dit een Whippet van rond 1928
18 mei 2020: Ben Kemna schrijft het volgende: “In 1960 kocht Gerrit Kemna uit Blankenham een oude autobus uit 1951 met een Ford V8 motor erin. Hij liet deze ombouwen bij (waarschijnlijk) Carrosseriebedrijf Domburg uit Montfoort tot een rijdende winkel. De bus deed dienst tot 1968 en werd daarna omgebouwd tot camper.”
Het kenteken van de bus is NB-41-24. Ben wil graag weten of:
1.) deze bus daadwerkelijk bij Domburg in Montfoort is gemaakt?
2.) er naar aanleiding van het kenteken aan te geven is wat de herkomst van de bus was voor deze werd omgebouwd tot rijdende winkel?
3.) er nog andere gegevens over deze bus te achterhalen zijn?
19 mei 2020: Rob weet dat deze Ford autobus is gebouwd door Jongerius in Utrecht voor het busbedrijf Dusseldorp uit Lichtenvoorde. Het chassisnummer was F798W-2397160. Daarna is de bus verkocht aan garage- en busbedrijf Frazer in Ulft.
10 mei 2020: Henk Dogger is sinds enige tijd in het bezit van deze Mercedes 170 DB van 1951. De auto is geïmporteerd vanuit Frankrijk. Henk vraagt zich af of iemand deze carrosserie herkent, want ondanks veel zoekwerk heeft hij er nog geen tweede van kunnen vinden.
3 mei 2020: Henk Jansen weet een Oldsmobile uit 1947 te staan met het kenteken VG-45-72. Dit kenteken is niet meer actief. Het verhaal bij deze Oldsmobile is dat koningin Wilhelmina met deze auto door Nederland gereden zou hebben en dat de auto later is geschonken aan de commissaris van de koningin in Groningen. Kan dit verhaal kloppen, weet iemand dat?
(de afbeelding is ter illustratie).
9 april 2020: Een vraag die helemaal van deze tijd is. Ooit werd in Nederland de uit Duitsland afkomstige Coronamobil geïmporteerd door de firma J.W. Boots in Maastricht. Het was een kruising tussen een motorfiets en een kleine auto. Het voorwiel, de benzinetank (met daarop het merk Corona) en de tweecilinder motor zijn duidelijk van een motorfiets. De stuurinrichting, met autostuur, is doormiddel van een stangenstelsel met het voorwiel verbonden. Een kap en een grote voorruit moesten de bestuurder en zijn eventuele passagier beschermen tegen weer en wind.
Dankzij Conam-lid Ruud van Bijnen kregen we deze foto van een Nederlandse Corona met op het voorspatbord het Noord-Hollandse provinciale nummer G-2615, dat op 7 mei 1910 was afgegeven aan Jan Buisman te Oude Niedorp. Nu is de vraag… zou dit voertuig nog bestaan? Ergens opgeslagen in een oude schuur of misschien wel in een hoekje van een museum?
17 februari 2020: Fer Cools vond deze foto tegen van een trekker met aanhanger met daarop een van de laatste stoomtram locomotieven van de LTM (1939). Hij schrijft: “Na heel lang zoeken (letter W) heb ik via een truck encyclopedie gevonden dat dit een truck van het merk Walter is, type: Snow-Fighter. Eigenlijk bedoeld als sneeuwploeg. Hij had een 4x4 aandrijving van een soortgelijk type als de Latil. Hoog geplaatste koplampen om over de sneeuwploeg te kunnen schijnen. Deze truck was in het bezit van de Maastrichtse metaalhandel Dotremont. Toch uniek dat een zulk specialistisch voertuig in Nederland is beland. Mijn vraag: wat zou er met deze zeldzame truck zijn gebeurd? Heeft hij de oorlog overleefd of is hij in Duitse handen gevallen?”
Klik hier voor een grotere versie van deze foto (bron: RHCL).
30 januari 2020: Conam-lid Jeroen Booij kennen we natuurlijk van zijn boeken Maximum Mini I, II en III, over allerlei specials op Mini basis. Toch zijn er nog drie Nederlandse specials die hem al een aantal jaren bezig houden, maar waar hij tot dusver nog niets over gevonden heeft. Het probleem bij alle drie is dat er zo weinig informatie voorhanden is, zodat Jeroen niet weet waar te beginnen met zoeken. Heel veel meer dan de foto’s alleen is er dus niet.
21 januari 2020: De grootvader van Rik Borgman heeft in 1950 dit autootje (de "Borgman") zelf gebouwd en er een NL kenteken op gekregen. Rik schrijft: “De smid (Rombouts) die het chassis maakte, heeft naderhand het kruis op de Domtoren in Utrecht gesmeed. Mijn opa heeft de Borgman diverse jaren als dagelijks vervoer gebruikt en is er zelfs mee op vakantie geweest naar Luxemburg. Ook heeft er een artikel in de Autokampioen (+/- 1950 als eigenbouw) gestaan en in diverse, ook recent gepubliceerde boeken is dit autootje opgenomen. In 1954 ongeveer heeft hij dit autootje verkocht aan een houthandelaar / houtzagerij in Zwammerdam e.o. Wie o wie weet zich hier iets van te herinneren. Hetzij waar of van wie die houtzagerij was, hetzij van wie het autootje geweest is, hetzij waar het autootje gebleven is? Gezien de historische meerwaarde voor zowel mijzelf als voor de Nederlandse Dwergauto club, zou ik graag in contact komen met iemand die hier mogelijk iets meer over weet.”
14 januari 2020: Bob Eefting uit Goes is niet alleen Conam-lid, maar ook lid van Wings to Victory, een stichting die oude luchtvaartspullen uit de oorlog verzamelt, omgekomen vliegers in ere houdt, en zich inzet om nazaten van omgekomen vliegers, de spullen van hun dierbaren terug te bezorgen, leuk en waardevol werk.
Tijdens een evenement kreeg de vereniging laatst de vraag over een aluminium velg, of deze van een vliegtuig afkomstig zou kunnen zijn. Na veel zoeken zijn ze er nog niet uit.
Het is een aluminium velg met een diameter van 45 cm, voorzien van de volgende teksten: "HUIS TER HEIJDE", "TEL 235" en "BEKKERS".
Het lijkt dus een Nederlandse fabrikant en de inschatting is dat hij van vóór de Tweede Wereldoorlog is. Als het van een vliegtuig is, dan zou het van een vrij groot vliegtuig moeten zijn. Maar hij kan ook van een ander voertuig zijn dan een vliegtuig. Wie herkent deze velg?
10 december 2019: De Automobiel Maatschappij in Twente (AMIT) had rond 1920 vier vliegtuigen in onderhoud voor directeuren van grote bedrijven. Ad Moest zoekt voor het Ned. Transport Museum in Nieuw Vennep naar foto’s hiervan, omdat zij een Halberstadt CL IV uit 1918 gaan nabouwen die zij in die periode in gebruik hadden. Wie kan helpen aan foto’s van de AMIT?
28 november 2019: Silvester Spendel uit Woerden vond op zolder een foto van zijn opa in een Chandler Big Six 7 persoons tourer. Het lijkt hem fantastisch om zo’n auto een keer in het echt te zien en daarom vraagt hij zich af of er ergens in een museum binnen of buiten Nederland nog een exemplaar van dat model in een museum te bezichtigen valt. Of zou een particulier in Nederland nog een Chandler Big Six 7 persoons tourer hebben? Wie weet meer?
12 november 2019: Erik van Hardeveld kocht eind 2017 een in zeer deplorabele staat verkerende racewagen die bekend stond als de ‘Blankevoort Special’. Willem Blankevoort uit Haarlem bouwde begin jaren vijftig een eigen racewagen. Met als voorbeeld de Maserati A6 CGS bouwde hij een buizenchassis. De vooroorlogse Lancia Augusta van zijn moeder werd gesloopt en de complete voor- en achterwielophanging, inclusief assen en besturing werd aan dit chassis bevestigd. Aanvankelijk werd voor de aandrijving ook gebruik gemaakt van de Lancia krachtbron, maar omdat die te weinig PK’s leverde werd later een MG XPAG-motor ingebouwd. Het geheel werd voorzien van een aluminium carrosserie (die overigens later nog werd vervangen door een nieuwe eveneens aluminium body) en op 11 april 1955 werd gestart met startnummer 70 tijdens de “Autosprints RAC West”. In de vijftiger jaren is de auto nog enige malen aan de start verschenen, helaas met matige resultaten.
Tijdens de voorbereidingen voor een vervolg op het boek “Autodesign in Nederland” kwam Jan van der Lit bijgaande foto’s tegen van de eigenbouw met het kenteken XK-70-46. Wie kan hem helpen aan meer informatie over deze eigenbouw?
30 september 2019: De opa van Maaike van Helvoort heeft in de Tweede Wereldoorlog dit uurwerk met een Spyker vliegtuigmotor geruild voor een slof sigaretten. Het verhaal gaat dat er maar drie van gemaakt zijn. Zowel Aviodrome als het Militair Museum is deze klok onbekend. Het zou wellicht een herdenkingsklok kunnen zijn. Op het uurwerk staat ‘chronometre lier’ en de klok dateert uit de Eerste Wereldoorlog. Op de marmeren voet staat ‘Trompenburg’ en ‘Amsterdam. Op het zilveren plakkaat op het marmer staat ‘Spyker’.
Wie weet hier iets van of herkent iemand dit?
20 september 2019: Jan Prins is bezig met de restauratie van een BMW R50 motorfiets en is daarom op zoek naar zoveel mogelijk informatie over de geschiedenis van zijn oldtimer motorfiets. Het huidige kenteken van de R50 is XL-58-65, maar de BMW heeft daarvoor waarschijnlijk als eerste kenteken SE-68-93 gehad. Het frame- en motornummer is 555432. Jan heeft al onderstaande informatie van BMW Duitsland gekregen:
"Die BMW R 50 FIN 555432 wurde am 10.02.1956 produziert und am 16.02.1956 an den niederländischen BMW Importeur Nibbrig & Greeve ausgeliefert.”
Jan vermoed dat de motorfiets in dienst is geweest van de Rijkspolitie of een andere overheidsdienst, want de is motor helemaal opgebouwd voor zijspan gebruik, dus 99,9% zeker dat het vroeger een zijspan combinatie is geweest. En dus wil Jan graag weten waar de motorfiets in het verleden rond heeft gereden. En natuurlijk wie de eigenaar of eigenaren geweest zijn. Wie kan Jan helpen aan meer informatie?
29 augustus 2019: We kregen een apart verzoek van Sanne Telgenkamp. Zij schrijft: “Vanuit het Stadsmuseum Woerden, waar ik werkzaam ben, ben ik samen met mijn collega en coördinator Marita Damen een project gestart dat de kunst in de openbare ruimte (KIOR) behandelt en aandacht geeft. Wij doen onderzoek naar het beeld en schrijven een column in de Woerdense courant. Ook wordt het gepresenteerd op RPL Woerden en een week lang uitgezonden op de televisie. Elke maand behandelen we een ander beeld en voor de maand september hebben we het beeld ‘Moeder en Kind’ gekozen. Dit beeld staat op de Slingelandtlaan 125 te Woerden en is gemaakt door Taeke Friso de Jong. Na enig onderzoek te hebben gedaan ben ik erachter gekomen dat het beeld door de Carrosseriefabriek Den Oudsten in Woerden aan het Staatsliedenkwartier is geschonken. Mijn vraag of Conam wat meer informatie kan verstrekken. Wie weet iets van het beeld? Waarom staat het op de plek waar het nu staat? En waarom is er voor een dergelijk beeld gekozen? Ook zou ik het op prijs stellen als er ergens nog ander beeldmateriaal over dit beeld te vinden is.”
Bron foto: website Stadsmuseum Woerden
23 mei 2019: Rene de Jong uit Emmer-Compascuum zoekt informatie over een Ford model A uit 1928. Hij schrijft: “Deze auto is een originele Nederlandse auto, maar via de RDW is er op dit kenteken (VG-68-21) niks meer van te vinden. Nu heeft men ook in het verleden andere nummers óver het originele VIN nummer geslagen, dus hier is in het verleden wat mee gerommeld. Bij de RDW heeft men wel het nummer kunnen terughalen maar het is vreemd. Zijn er hier misschien mensen die iets hierover weten of misschien een foto van deze auto hebben? Alles is welkom.”
21 mei 2019: Stéphanie Fievez van de firma Shenkira uit Brussel roept onze hulp in voor meer informatie over een Delahaye met een carrosserie van Pennock. Voor één van hun klanten moeten ze deze ‘Delahaye’ in België inschrijven zonder dat er documenten bij de auto zijn. Ze hebben al een attest gekregen van Delahaye (klik!) over het bouwjaar. Het enige probleem is dat zij specifiëren, dat het chassisnummer effectief in 1948 uit de fabriek is gegaan bij Delahaye, maar dat niet bekend is wanneer de carrosserie bij Pennock is gebouwd. Zij heeft dan ook een document nodig dat kan bevestigen wanneer de carrosserie werd afgebouwd bij Pennock. Bij aflevering had de Delahaye het provinciale nummer L-4240 (klik!) en kreeg in januari 1956 het kenteken TK-91-20. Wie kan vertellen wanneer deze Delahaye is afgeleverd door Pennock?
21 mei 2019: Jan Gommans vond een foto van zijn vader Piet Gommans op een Rudge motorfiets. De foto (klik hier voor een grotere versie) is gemaakt in 1939, zijn vader was toen dienstplichtig soldaat bij het regiment Huzaren Motorrijders, gelegerd in Den Bosch. Voor zover Jan weet bezat zijn vader voor de oorlog niet zelf een motorfiets, en bovendien is hij geboren en getogen in het Limburgse dorp Helden, dus het lijkt onwaarschijnlijk dat hij een motor met kenteken uit de provincie Gelderland in bezit kan hebben gehad. Het zou natuurlijk kunnen dat hij die motor van iemand geleend heeft voor de foto’s, wellicht van een kameraad bij de huzaren, dat is best mogelijk.
De vraag is of er nog iets bekend is over deze (prachtige) Rudge motorfiets? Bijvoorbeeld wie destijds de eigenaar was, en wanneer of waar dit kenteken ooit is geregistreerd? En is nog ergens te vinden wat er verder met deze motorfiets is gebeurd?
21 mei 2019: Theo Tap kwam bij het leegruimen van het ouderlijk bedrijf twee wieldoppen tegen die er al vanaf de vijftiger jaren hebben gelegen.. Ze zijn van aluminium, circa 11 centimeter hoog en 25 centimeter breed. Wie kan Theo uit de droom van welk merk deze wieldoppen zijn?
21 mei 2019: We kregen een vraag van Bernard McDermott uit Duitsland. Hij heeft kortgeleden een Jaguar Mk2 van 1961 gekocht. De linksgestuurde auto moet geheel worden gerestaureerd. Volgens het Jaguar Heritage Certificate werd de auto verkocht door importeur Lagerwij uit Den Haag en kreeg het kenteken FG-30-88 (klik). Bernhard is op zoek naar de geschiedenis van deze Jaguar. Wie kan er meer over vertellen?
27 maart 2019: Marja Langenberg is bestuurslid van de SHIE -Stichting Haags Industrieel Erfgoed. Op dit moment werkt zij aan een artikel over de geschiedenis van de Haagsche Automobiel Garage in de Van Beverningkstraat 229-239 in Den Haag. Volgens informatie (van de heer Van Diemen (Van Diemen's Autobedrijf)) is er een proefschrift over de ontwikkeling van de auto in Den Haag, geschreven door een helaas overleden medewerkster van de Universiteit Leiden. Bij het Haags Gemeentearchief is het niet bekend. Wie kan haar daaraan helpen?
21 januari 2019: Henk Haefkens uit Groesbeek bezit een mooie en gaaf stuk gereedschap voor een De Dion Bouton. De grootvader van Henk was rentmeester op Kasteel Haarzuilens en reed vaak met de De Dion Bouton van Baron van Zuijlen.
De sleutel heeft een vreemde maatvoering van 94 x 140 - 8 C. Wie weet waarvoor deze sleutel ooit gebruikt zou kunnen zijn en voor welk onderdeel van welk model auto?
21 januari 2019: Volgens Ariejan Bos komt dit type niet voor in zijn Mestre & Blatgé catalogus van 1913, die toch behoorlijk uitgebreid is. Hij vermoed dat de sleutel jonger is en schrijft: “Zelfs mijn fantasie kan niet bedenken waarvoor de zijde met het ronde gat en de vleugels bedoeld is...”
17 januari 2019: Joris Bergsma vond deze foto van een 1948 Hotchkiss 686 (S49?) met heel aparte carrosserie van De Ley (Rüttchen) uit Princenhage bij Breda. De auto zou zijn geleverd door dealer Van Dongen-Jonkers uit Breda, een bedrijf dat later werd overgenomen door Rüttchen. Wie kan meer vertellen over de geschiedenis van deze Hotchkiss? Klik hier voor een grotere foto.
7 januari 2019: Mario Karsijns vond deze tekening in de archieven van Veth. Het is een zeldzaam model wereldwijd, en zeker in Nederland. Nu is het niet zeker dat deze carrosserie ook echt gebouwd is, en dan ook nog niet dat het in opdracht van een Nederlander is geweest.
Zeker is wel dat het niet de Groningse DiLambda met het provinciale nummer A-4525 is. De tekening is van een vierdeurs model terwijl A-4525 een tweedeurs is. Dus lijkt het er op dat er tenminste twee van deze grote Lancia in Nederland zijn geleverd. Wie weet of deze vierdeurs Lancia Dilambda ooit door Veth is gebouwd? En zo ja, waar is-ie gebleven?
Jaren later stond deze Plymouth in het Automuseum in Bergeyck, destijds waarschijnlijk verkocht naar Friesland of Groningen. Willy wil om nostalgische reden de auto weer eens terugzien en misschien zelfs kopen. Wie weet waar deze Plymouth gebleven is? (De foto komt van internet).
13 december 2018: Joris Bergsma kreeg deze foto van de (vermoedelijke) opening van een showroom doorgespeeld via Paul de Keijzer, kleinzoon van Charles Harten, de vermoedelijke eigenaar. Hij denkt dat dit de Renault garage aan de Overtoom in Amsterdam zou kunnen zijn? De lange man in het midden is Charles Harten.
In de weerkaatsing in de ruit zie je trouwens wel een H-kenteken, H-36022. Volgens onze gegevens is dat het nummer van Richard Strauss uit Den Haag, niet de componist Richard Strauss, maar de fotograaf Richard Strauss!
Strauss woonde in Den Haag, maar had een fotozaak in de Hoogstraat in Rotterdam, vandaar ons vermoeden dat dit wel eens niet Amsterdam zou kunnen zijn, maar een vestiging in Den Haag of Rotterdam? De datum is circa 1924. Wie weet meer?
11 december 2018: Ghislain Glorieux uit België stuurt deze foto uit 1940 van een pompierwagen. De auto kan gemaakt zijn geweest in 1939 of 1940. Ghislain zoekt het merk en het type van deze vrachtwagen. Wie weet dit? Voor de duidelijkheid klik hier voor een detail van de voorkant van deze auto.
11 oktober 2018: Mike Mulford uit Sussex is eigenaar van deze schitterende Rolls-Royce 20/25 met een carrosserie van Schutter & van Bakel. Mike heeft alle documentatie compleet vanaf 1935 toen de Rolls werd geëxporteerd naar Groot-Brittannië tot de dag van vandaag. De carrosserie van de Rolls werd gebouwd in opdracht van een meneer Van Hees. Zijn vorige auto was een Voisin en dus wilde hij dat zijn nieuwe auto precies op de vorige moest lijken. Wat dus ontbreekt in de geschiedenis is de periode 1933 tot 1935 toen de Rolls in Nederland rond reed. Wie kan hier meer duidelijkheid over verschaffen?
4 oktober 2018: Arjan Barnard vond in het familiearchief deze foto van een driewieler. Het enige dat hij ervan weet is dat de dame aan het stuur de tweede vrouw is van wijlen zijn opa, zij heette Willemina Frederika Jacquelina Barnard van Vugt. De foto is zeker van voor 1949, zij heette toen nog van Vugt. De dame ernaast was mevr. Cor de Looper of Loper. De dames kwamen uit Rotterdam. Wie kan zeggen wat dit voor bijzondere driewieler met een autostuur is? Klik hier voor een grotere foto.
31 augustus 2018: Wolfgang Spitzbarth uit Duitsland werkt al enige jaren aan een biografie van de Duitse constructeur en coureur Karl Slevogt (*1876 - †1951). Klik hier voor zijn website.
Karl Slevogt was een tijdgenoot van August Horch, Ferdinand Porsche, Edmund Rumpler, Karl Stolle, enz. Hij werkte van 1902 tot 1905 als ontwerper bij Cudell in Aken en daarna van augustus 1905 tot maart 1906 bij Spyker in Amsterdam als hoofd technische inkoop. Vervolgens werd hij benoemd tot hoofdontwerper bij Laurin & Klement in Mlada Boleslav. In 1910 ontwierp hij de Apollo’s Typ B en Typ F van de Apollo Werke A.G. in Apolda/Thüringen. Met deze auto’s behaalde hij als coureur diverse overwinningen.
Omdat bijna alle dagboeken, persoonlijke documenten en vele foto's van Karl Slevogt in de Tweede Wereldoorlog verloren zijn gegaan (verbrand) is over zijn periode bij Spyker weinig tot niets terug te vinden. Wel bekend is dat op dat moment ook Edmund Rumpler voor Spyker werkte. Wie er meer over wat Karl Slevogt van 1905 tot 1906 bij Spyker heeft gedaan?
2 juli 2018: Opnieuw een vondst van Fer Cools. Hij schrijft: “Op een Belgische rommelmarkt in de Ardennen ontdekte ik deze grote verbandtrommel van RACB (Royal Automobile Club Belgique). Hij was helemaal verschrikkelijk overgeschilderd. Het rode deel van het logo en het rode kruis hadden meer weg van een bloedbad ;-). Maar voor twee euro heb ik de gok genomen. En gelukkig bleek de bovenkant geheel in dik email te zitten, weliswaar wat aangetast. Maar na een twee uur reinigingswerk was de zooi eraf. De geëmailleerde bovendeksel is afneembaar en ook als schaal te gebruiken. De onderstuk met drie vakken is van vertind blik. Er is een nummer (21) ingeslagen naast de sluiting. Zou dit net zo’n soort kist zijn als de ANWB op hulpposten plaatste? En weet iemand misschien hoe oud dit is?”
4 juni 2018: Jeroen Booij is op zoek naar meer informatie over Gilbern in Nederland. Het gaat om de importeur IVAM BV uit Delft, opgericht in 1973. Dit was een onderdeel van Ford Kinesis uit Delft, dat al veel langer bestond maar nu vier jaar geleden is verdwenen. Jeroen zou graag met oude medewerkers in contact willen komen. Wie helpt?
31 mei 2018: Jenet van Suijlekom is in het bezit van deze camper die gebouwd is door NEBA Carrosserie werken te Nederhorst ten Berg. Van deze camper op Citroën C 35 basis zijn er slechts vijf gebouwd, waarvan er nu nog vier over zijn, één in Duitsland op Mercedesbasis, één in België en twee in Nederland. Dit bedrijf heeft meerdere campers gebouwd, onder andere op Citroën HY, en ook caravans. Jenet wil graag wat meer weten over de historie van NEBA, met name hoe en wanneer het bedrijf is ontstaan. Wie helpt?
17 mei 2018: Bert Wubs is in het bezit van een Triumph Spitfire die in 1963 in Mechelen (België) is geassembleerd en daar op kenteken is gezet. In 1968 is de Triumph in Nederland geïmporteerd. Het kenteken is 38-55-EV en het commissie nummer is BFC12307 L.
Om de historie van zijn Spitfire te achterhalen wil Bert graag een paar dingen weten:
- Of het mogelijk is om gegevens van de eerste eigenaar in België te achterhalen en/of de garage die de auto heeft verkocht.
- En of misschien het kenteken te achterhalen is die de auto in België heeft gehad.
- Op het kentekenbewijs staat dat de kleur zwart is, wie kan zeggen of de auto ook zwart uit de fabriek is geleverd aan de eerste eigenaar?
16 april 2018: De schoonvader van Ruud Bolder had een transportbedrijf en is jarenlang in het bezit geweest van deze Opel Blitz (bouwjaar eind jaren dertig). De naam van het bedrijf was: Fa. K.A.J. Steur & Zn. te Den Haag, gespecialiseerd in glastransport. Na beëindiging van het bedrijf eind jaren zeventig is de Opel verkocht aan een ander transportbedrijf. Het kenteken was destijds NA-02-89, maar dat staat nu niet meer geregistreerd bij de RDW. Het kan zijn dat de Opel Blitz na restauratie een ander kenteken heeft gekregen. Ruud zou graag willen weten of deze Opel Blitz misschien nog ergens bij iemand in een hoekje van een schuur staat.
18 april 2018: Inmiddels is er een foto opgedoken van de gerestaureerde Blitz, maar we weten nog steeds niet waar de auto gebleven is.
25 maart 2018: Van Dirk van Namen kregen we deze foto. De opname is gemaakt op de Veersedijk in Hendrik-Ido-Ambacht ter hoogte van de scheepssloperij ‘Prudentia’ van Arie Rijsdijk-Boss. De vraag is uiteraard wat het merk en type van deze auto is. Probleem hierbij is dat deze carrosserievorm werd toegepast op een groot aantal Duitse auto's uit die periode, zoals Adler, Audi, Benz, NAG, Opel, Speyer, Sperber en nog een aantal. Wie helpt? (Klik hier voor een grotere foto).
26 maart 2018: Hans Waldeck: "De carrosserievorm is inderdaad Duits, maar ik kan onder de Duitse en Zwitserse auto’s wel vergelijkbare, maar geen overeenkomende merken vinden. De auto is aan de forse kant. Dat logo intrigeert natuurlijk, maar ook dat kan ik op die plaats nergens terugvinden. Het is maar een gedachte, maar zou het een grote Fiat kunnen zijn. In dat geval komt een Type 5 uit 1910-1916 in aanmerking."
6 april 2018: Volgens Jan Bakker is het een Willys eight model 88 van 1927.
1 maart 2018: Hans Bruyns uit Bergen op Zoom is modelbouwer van kipauto's uit de zeventiger en tachtiger jaren, echte replica's met veel details op schaal 1 : 20 waarbij hij alle onderdelen inclusief rubber truckbanden zelf maakt uit koper en zinkplaat. Momenteel werkt hij aan een grote of zware REO met een DAF 825 motor en met 3-zijdige Netam kipper met houten borden. Hierbij vraagt hij hulp van Conam. Hij schrijft: “Ik heb een kipperchassis op schaal 1:20 gebouwd met daarin een naar drie zijden draaiende hefcilinder met 1 slang aansluiting, dus aan- en afvoer zijn één leiding. Ook zit er een drieweg klep voor de hydraulische tank die bediend wordt door middel van een stang die vanuit de cabine komt. Ik weet welke onderdelen er zijn, maar voor de onderlinge verbindingen tast ik in het duister. Daarom ben ik op zoek naar het hydrauliekschema van zo’n Netam kipperinstalatie.”
Wie kan Hans vertellen hoe e.e.a. in elkaar steekt of kan hem helpen aan dit schema?
1 april 2018: Jan-Willem van der Krol stuurde een schema van een Nooteboom 3-zijdige kipper met het vermoeden dat deze niet (veel) anders is als bij Netam. Helaas zit er op het model maar één aansluiting op de hefcilinder, deze is voor de aanvoer en tevens afvoer van de hydrauliekolie. Bij Nooteboom zitten op die hefcililinder een aparte aan-en afvoerslang. We zoeken dus nog verder.
15 februari 2018: Marcel Schuurman uit Hellendoorn mag zich sinds kort de eigenaar noemen van deze fraaie Harley-Davidson type c-500 uit 1930 (klik hier voor een grotere foto). Momenteel is hij druk doende deze rijklaar te maken. De bedoeling is deze motor te gebruiken bij ritten van de VMC. Binnenkort zal de H-D dan ook bij de RDW worden aangeboden voor het keuren van de motor.
Op de motor zit nu nog een provinciaal kenteken, nummer E-21936, een Overijssels kenteken. Voor het verkrijgen van een kenteken zal de geschiedenis van de motor geen probleem zijn, maar aangezien Marcel in Hellendoorn (dus ook Overijssel) woont, is hij nieuwsgierig naar het verleden van deze motor. Is er iemand binnen Conam die deze motor denk te (her)kennen en iets over de geschiedenis kan vertellen?
12 februari 2018: Henk Termeer vond twee foto’s van een imposante coupé. Op de foto hierboven staat een groepje mensen voor de auto (klik hier voor een grotere versie). Op de tweede foto is slechts een stukje van deze auto te zien met dezelfde mensen met een bord met de tekst “Tante Beatrix”. Het zijn foto’s van tweede helft jaren veertig, genomen in Nijmegen in de buurt van de Honigfabriek. Henk wil graag weten of de auto vanwege het bordje “Tante Beatrix” iets met het koninklijk huis van doen heeft en verder wil hij natuurlijk graag weten wat het voor auto is en/of de eigenaar nog te achterhalen is.
28 februari 2018: Fer Cools merkt op dat de auto geen voorspatborden lijkt te hebben. Zou dit een driewieler zijn?
5 februari 2018: Bart Oosterling kwam bij toeval bovenstaand bericht tegen in De Telegraaf van 1 juli 1964, waarin een Pegaso Super Z Sport te koop wordt aangeboden. Gezien de Spaans klinkende naam van de eigenaar was dit waarschijnlijk een import, maar als de auto daadwerkelijk is verkocht kan hij best een Nederlands kenteken hebben gekregen. Zou er iemand hier meer van weten?
18 januari 2018: Inderdaad, een slechte, wazige foto hierboven. En dat is precies de reden dat Hans Veenenbos op zoek is naar een goede foto van deze Delahaye 135M met Figoni & Falaschi carrosserie die op de RAI van 1938 heeft gestaan.
Wie heeft een betere afdruk (bij voorkeur hoge resolutie) in zijn archief?
15 december 2017: Job Drenth onderzoekt de historie van (Nederlandse) S.S./S.S. Jaguar/Jaguar specials. Voor zijn onderzoek wil hij graag weten wie er meer kan vertellen over (of heeft meer foto’s van) de door Veth van een speciale carrosserie voorziene S.S. Swallow. Bestaat de auto nog? (zie advertentie hierboven).
Dezelfde vraag/vragen heeft Job ook voor een XK120 FHC met een carrosserie van (waarschijnlijk) Pennock. De foto lijkt genomen op een paarden dressuur locatie (zie foto hieronder).
11 december 2017: De huisstijl van een automerk zorgt voor de juiste uniforme sfeer in een showroom. John Mulder zoekt informatie en foto's van Mercedes-Benz showrooms in de jaren zeventig, tachtig en een klein beetje jaren negentig. Wie koos het meubilair uit? Van wie werden de lampen, stoelen en tafels gekocht? Welke fabrikant maakte de folderrekken en wie besliste welke posters, lichtbakken of ander verkoopmateriaal aan de wand werd gehangen? Iemand is verantwoordelijk geweest voor de prachtige Tl-buis-kwadranten aan de plafonds en heeft daar in de huisstijlboeken van die jaren over geschreven. Wie kent nog zo'n huisstijlboek of weet wie daar bij Mercedes-Benz verantwoordelijk voor was? Foto's, tips, namen, alles is welkom (zie ook de foto's hieronder).
12 december 2017: Bas de Voogd schrijft: "In 1988 heb ik de bouw begeleid van Vermaat Truckcentrum in Hellevoetsluis, en iets later de personenauto garage, alles in Mercedes' nieuwe huisstijl. Architekt was Willem L. van der Valk, hij wist alles van de nieuwe huisstijl en wie er achter zat, helaas 29 jaar later contact verbroken. Willem lijkt onvindbaar voor het moment."
2 november 2017: Hans Hemmes is sinds 1998 in het bezit van de Jaguar E-Type met het kenteken JA-55-26. Hij schrijft: “De afgelopen jaren is de auto compleet gerestaureerd. Ik tracht nu de oorspronkelijke eigenaren te achterhalen, tot nu toe tevergeefs. Ik heb een foto van de auto bijgevoegd en het Jaguar Heritage bewijs, waarin aangegeven waar en wanneer de auto in Nederland is geïmporteerd. Wie kan mij behulpzaam zijn?”
Opmerking webmaster: het is een origineel in 1964 door Lagerwij geïmporteerde E-Type. Ongetwijfeld moeten er mensen zijn die deze Jaguar eerder hebben gezien?
17 oktober 2017: Erik Kroese is op zoek naar gegevens over door paarden voortgetrokken melkkarren die van 1930 tot circa 1960 in gebruik waren bij de "Lonneker Coöperatieve Melkinrichting" uit Enschede. Deze melkkarren kwamen veel voor in Twente (en misschien ook wel elders?). Deze karren of aanhangwagens stonden vermoedelijk op een onderstel van DAF of Spijkstaal. Er is contact geweest met DAF, helaas konden zij niets vinden in verband met het ontbreken van chassisnummers.
Erik wil graag een replica van een dergelijke melkwagen bouwen. De originele melktank van koper heeft hij reeds bij een boer teruggevonden. Maar nu is hij nog op zoek naar gegevens over de carrosseriebouwer en over het onderstel zodat de melkkar weer herbouwd worden. Wie kan hier meer over vertellen?
14 september 2017: Hans Uffing stuurde deze foto van een BMW met het Overijsselse kenteken E-26290. De foto is gemaakt in april 1953, waarschijnlijk in Utrecht en Hans zit op het spatbord links voor.
Hans vermoed dat de auto een BMW 326 is (15.936 geproduceerd tussen 1936-1941), of een 329 uit 1937, maar het kan ook een BMW 321 zijn (tussen 1938 en 1941) 3.814 en tussen 1945 en 1950 8.996 geproduceerd.
Ook heeft hij geprobeerd nadere bijzonderheden te vinden over de tenaamstelling van dit kenteken, maar het Overijsselse kentekenarchief is helaas niet bewaard gebleven.
Wie kan er meer vertellen over het type BMW of over dit kenteken?
25 augustus 2017: Tijdens de voorbereidingen voor een vervolg op het boek “Autodesign in Nederland” vond Jan van der Lit een krantenartikel in de “Edese Courant” van vrijdag 21 maart 1986. Wegenwachter Kalma uit Enschede bouwde een “Kalma” Special, opgebouwd uit onderdelen van een Volkswagen Kever met een carrosserie van kunststofplaten (lees hier het hele artikel).
Voor het verkrijgen van meer informatie over de bouw en meer fotomateriaal is Jan op zoek naar de bouwer van deze “Kalma” Special. Wie helpt?
14 augustus 2017: Rinie Smit uit Gaanderen is in het bezit van een driewielig Inca invalidenvoertuig. Het voertuig is 24 volt en het bouwjaar ligt ergens tussen 1960 en 1970. Hiervoor wordt gezocht een handleiding of technische informatie. Wie heeft zo’n handleiding of kan eventueel iets meer over deze Inca vertellen?
De naam van opa was Cor Sol en hij was eigenaar van het bedrijf Sol & de Vries, levensmiddelgroothandel te Eindhoven. Dhr. Keyzer zou graag willen weten of iemand mogelijk een foto van deze auto heeft?
Opm. webmaster: Als de auto inderdaad door prins Bernhard is gebruikt, zou er een foto van kunnen staan in het boek van Frans Vrijaldenhoven, ‘De automobielen van prins Bernard”. Wie heeft dit boek en zou dit na willen kijken?
10 juli 2017: Paul Vlemmings heeft het boek van Frans Vrijaldenhoven doorgebladerd. Op pagina 186/187 wordt een Mercedes beschreven die door prins Bernhard gebruikt zou zijn. Het is een cabriolet, maar wel de grote 500K uitvoering. Opa Sol had waarschijnlijk een kleiner type -de 170 of de 220?- dus het zal niet deze Mercedes zijn geweest.
7 juni 2017: Jan van der Lit maakt deel uit de projectgroep die bezig is met de voorbereidingen voor een vervolg op het boek “Autodesign in Nederland”. Hij is op zoek naar de bouwer en/of fabrikant van de auto met het kenteken JE-88-49. De foto is gemaakt in 1964 door Jan de Vries in Den Haag. Het kenteken JE-88-49 is ook in 1964 door de RDW uitgegeven, maar komt in het huidige RDW-register niet meer voor.
Op de motorkap staat duidelijk het Auto Union embleem, maar een 'gewone' DKW is het niet. Wat is het dan wel? En wat zit er voor badge onder het Auto Union embleem?
2 juni 2017: Henk Jansen is in het bezit van een Bedford 308 uit de jaren dertig met een door ZABO gebouwde bodewagen carrosserie. In de oorlog kreeg deze Bedford een autobuscarrosserie en reed voor de BBA, een stads- en streekvervoerder in de provincie Noord-Brabant.
Na de oorlog is de auto naar kermisman dhr. Theuns uit Calfven -een buurtschap in de Noord-Brabantse gemeente Woensdrecht- gegaan. De wagen staat nu al minstens 40 jaar stil. Henk is op zoek naar meer info, foto’s, etc. Ook is hij op zoek naar de woonwagen die erachter hing, die is ongeveer 5 jaar terug verkocht in Hoogerheide, waar hij zijn Bedford kocht. Wie kan hier meer van vertellen?
19 april 2020: Henk Jansen weet inmiddels ook het chassisnummer van deze Bedford, dat is oy-91730 en het motornummer is oy-127742
29 mei 2017: Toen in de jaren zestig Jan de Vries in Leeuwarden naar school ging, reed door de stad altijd deze A Ford Delivery van een handel in lompen, ijzer en papier. De Ford had toen het kenteken RV-69-25. Later fotografeerde Jan deze Ford bij zijn laatste rustplaats op een sloperij in Sint Annaparochie. Nu wil Jan graag weten of iemand weet wie vroeger de eigenaar is geweest of misschien zelfs nog het provinciale B-nummer van deze Ford uit Friesland kent? Klik hier voor een grotere foto.
18 april 2017: Enige tijd geleden vond Freek van Leeuwen onderstaand filmpje op Youtube dit Italiaanse filmpje uit 1962. Het gaat over een autosloperij en de handel in onderdelen. Het is een leuk filmpje, vol met prachtige auto's. Maar op 2:07 komt er een autootje in beeld dat Freek niet kan thuisbrengen. De omstanders reageren er zo te zien - of is dat zijn invulling? - ook verbaasd op. De naam Jumbo wordt een paar keer genoemd.
13 april 2017: Eduard Hattuma kocht op de afgelopen NAMAC beurs twee kleine foto-afdrukjes met daarop dezelfde Hispano-Suiza Junior. In een hoek van het radiatorscherm is te lezen: Ballot HS26. De Hispano-Suiza HS26 werd ook de Junior genoemd. Het was een poging van het dure merk Hispano-Suiza om een kleinere en voordeliger auto te introduceren.
Eduard schrijft: "Model HS26 werd geproduceerd in een voormalige fabriek van Ballot in Parijs die eigendom was van Hispano-Suiza. De totale productie was 124 auto’s. In 1929, na het uitbreken van de Grote Depressie, nam Hispano-Suiza een aanzienlijk belang in Ballot. Op de autosalon van Parijs van 1930 werd het model onder de naam Ballot HS26 gepresenteerd, voorzien van 6-cilinder 4.581 cc motor. De naam veranderde al snel in Hispano-Suiza Junior. Het model bewees zich als een ideaal platform voor carrosseriebouwers zoals Van Vooren, Letourneur & Marchand, Chapron en Franay. Zowel tweedeurs coupés als cabriolets kwamen voor.
11 april 2017: Hans Jurriëns houdt zich sinds een aantal jaren bezig met het wel en wee van Maas en Waals eerste automobilist burgemeester G. van Eyseren te Dreumel. Hans schrijft: “Ik weet dat van Eyseren weinig plezier aan zijn automobiel beleeft heeft, hij schijnt zijn Benz Victoria weer snel van de hand gedaan te hebben omdat de wegen in het Land van Maas en Waal in die tijd zo erbarmelijk slecht waren dat er van normaal rijden geen sprake kon zijn.
7 april 2016: Fer Cools vond op een antiekmarkt deze bijzondere set verzilverde lepeltjes van Nederlands fabricaat uit de jaren ’50. De lepeltjes hebben allen geëmailleerde Ford logos, te weten: Ford USA truck, Ford USA personen auto, Taunus, Zephyr, Plymouth en Mercury. Fer heeft een flinke zoektocht op internet gedaan, maar niets gevonden, nog niet één los exemplaar. Zou dit setje lepeltjes iets kunnen zijn geweest dat de fabriek aan de dealers gaf?
De set is gemaakt door de N.V. Zilver- staalwarenindustrie “Nieuwpoort” , in 1957 opgericht door de gebroeders Baardwijk. Deze fabriek was samen met Gero, Sola, Keltum & Amefa de bekendste bestekfabrikanten uit de Nederlandse geschiedenis. Helaas is het bedrijf in 1986, na een inbraak, tot de grond toe afgebrand waarbij zoveel uniek gereedschap verloren is gegaan, dat een herstart niet meer mogelijk was.
Maar wie kan meer over het hoe en waarom van deze lepeltjes vertellen?
13 april 2017: Het lepeltje is niet van Plymouth, maar van Lincoln!
9 maart 2017: Richard Christiaans kocht deze Eend in februari 2016 in Strijen, een plaatsje onder Rotterdam. Deze derde eigenaar vertelde dat hij de 2CV4 had gekocht in Kaatsheuvel van iemand die hem uit een erfenis had verkregen, maar wist geen naam meer. Toch wil Richard graag weten wie de eerste en tweede eigenaar van zijn 2CV waren. De eerste eigenaar kocht deze rode Eend in oktober 1974, maar wie was hij of zij en hoe ging het verder? Wie kan helpen?
(Bron: Lammerse, Jan: Autodesign in Nederland. Uitgeverij Waanders, 1993)
8 maart 2017: Jan van der Lit maakt deel uit de projectgroep die bezig is met de voorbereidingen voor een vervolg op het boek “Autodesign in Nederland”. Hij is op zoek naar fotomateriaal van deze HNG auto. Wie kan hierbij helpen?
7 juni 2017: Jan van der Lit vond de dochter van Rinus Bruijnzeel. Zij heeft als kind meegereden in de HNG-auto, maar die was in haar herinnering toch anders dan deze auto. Blijft de vraag: Wat is dit dan wel?
23 februari 2017: In zijn onderzoek naar de geschiedenis van de ambulancezorg in Den Haag stuitte Hans Waldeck op een 'Heeren-chauffeur', waarvan hij vermoedt dat hij één van de twee chauffeursscholen uit het begin van de vorige eeuw in Den Haag gevolgd zou kunnen hebben. De eerste was de Haagse ambachtsschool met chauffeursopleiding opgericht door Steinbuch, waar ook Brand leraar was en de andere was het daarna het Automobiel-Technicum. Hans is nu op zoek naar leerlingenlijsten van deze twee scholen. Het Haags Gemeentearchief en de Koninklijke Bibliotheek hebben geen informatie over deze chauffeursscholen. De vraag is dus concreet: weet iemand of er leerlingenlijsten van deze twee chauffeursscholen bestaan en waar Hans die zou kunnen raadplegen?
16 februari 2017: Binnen de Citroen ID-DS Club Nederland bestaat een groep ambulanceliefhebbers die probeert alle Nederlandse Citroen ID-DS ambulances in kaart te brengen. Victor Benschop is coördinator van deze groep. Al langere tijd is bovenstaande foto (klik hier voor een grotere versie) bekend van een Citroen DS met de verhoogd dak en met zonder twijfel een Nederlands kenteken uit 1968. Tot nu toe is onbekend door wie deze auto van zijn verhoogde dak is voorzien en voor wie deze auto bestemd was of waar hij gereden heeft. Het is vrijwel zeker geen bekend binnen- of buitenlands carrosseriebedrijf. Wie van de Conam-leden kan hier meer over vertellen?
1 februari 2017: Tom Polman is sinds 2013 hoofdredacteur van vakblad AMT (voorheen Auto&Motor TECHNIEK of Auto&Techniek en zo nog enkele namen). Dit blad bestaat sinds 1937 en Tom probeert dit jaar hun archief compleet te maken met alle jaargangen. Tot op dit moment lukt dat best aardig, alleen is hij nog hard op zoek naar alle jaargangen van vóór 1953. Wie kan helpen dit archief te complementeren?
11 november 2016: Om op vakbeurzen en exposities van Vredestein veel belangstelling te trekken werd in 1967 een maanauto gebouwd. Deze maanauto is gebouwd op het onderstel van een Volkswagen Kever en met alle mogelijke producten van Vredestein. Hij werd ingezet in Nederland, Duitsland, Denemarken en tal van andere Europese landen bij gelegenheden van belangrijke afnemers van Vredestein. Jan van der Lit van de Algemene Buggy Club werkt aan een artikel over deze maanauto en wil daarom graag in contact met de bouwer van dit voertuig. Wie weet wie dat geweest is? En bestaat deze maanauto nog?
13 december 2016 aanvulling: De Vredenstein maanauto is eind jaren tachtig door de laatste eigenaar Peter Boonman van de firma "Barnveldse Bandencentrum Carservice" naar de sloop gebracht.
Alleen de bouwer van de Vredestein maanauto wordt nog gezocht.
3 november 2016: Gert-Jan Geels schrijft: “Recent kocht ik met een compagnon een Jaguar Mark II 3,8 liter. Deze auto is geleverd op 1 september 1959 (na import door Lagerwij in Den Haag) aan NV Chemische Fabrieken Ruarden. Laatstgenoemde is dus de eerste eigenaar geweest. Kenteken is BD-72-16.
Het betreft een zéér vroege Mark II, namelijk met chassisnummer 12. Waarschijnlijk zijn hiervoor 10 prototypes gebouwd (nrs 0001-0010). Inmiddels weten we dat 11 is verongelukt. Hiermee zou 12 dus de oudste bekende Mk 2 zijn. De auto zou ook op de RAI hebben gestaan. Ik wil graag achterhalen wat de historie van deze auto is. We zoeken bewijs, krantenartikelen en foto’s.
Ons idee is om de auto te gaan restaureren en terug te brengen in oorspronkelijke staat. We nemen aan dat deze (nauwelijks de status van prototype ontgroeide) MK2 een aanzienlijke waarde zal vertegenwoordigen. We weten de historie van de auto tot aan de heer Van Duuren die hem rondom 1989 verkocht aan iemand uit Emmeloord. Zie ook het krantenbericht. Ik heb al contact gehad met de heer Van Duuren. Onderstaande info komt grotendeels van hem.
In Emmeloord heeft de auto plusminus 25 jaar in een loods gestaan. De heer Van Duuren heeft ‘m gekocht van iemand uit Werkendam (wellicht 2e of 3e eigenaar). Is er meer over deze verkoper bekend? Tevens zouden we graag weten of er nog mensen zijn die de NV Chemische Fabriek Ruarden kennen en wat daarvan is geworden. Googelen lijkt te indiceren dat dit bedrijf is opgegaan in Chemische Fabriek Naarden, maar zeker is dat niet.”
Wie kan iets meer vertellen over deze Jaguar Mk II?
31 oktober 2016: Wilbert Swinkels van de website Meccanokinematics kreeg onlangs van een verzamelaar van metaal bouwdozen een plaatje van deze bouwdoos. De schatting is dat de bouwdoos tussen 1935-1960 moet zijn gemaakt. Waarschijnlijk een bijproduct van een in Nederland of in België gevestigde carrosseriebouwer. Wilbert heeft alleen geen idee welke bouwer dat is geweest. Is er ooit een bedrijf geweest met de naam ''Carrosserie Constructie Bouw''? Wie kan er meer licht op de zaak werpen?
In 1903 verliet Carl Benz het bedrijf dat zijn naam droeg en begon drie jaar later met zijn beide zoon Eugen en Richard opnieuw auto's te produceren, ditmaal onder de naam C. Benz Söhne. Deze auto's waren in productie van 1906 tot en met 1926. Werd dit merk ook in Nederland geïmporteerd? Dat is niet helemaal duidelijk... Ze zijn wel in Nederland geweest, getuige bovenstaande advertentie, maar was de Auto Rijtuig Onderneming ook de importeur? Lees meer
17 oktober 2016: Bart Mooij staat hier als klein jongetje afgebeeld naast een Auto Union Special (klik voor een grotere foto). De foto moet gemaakt zijn zo rond 1964 en de auto was een restauratie project van zijn oudere broer. Het was een Special op basis van een vooroorlogse DKW F7 of F8, maar de auto had 'Auto Union’ emblemen op de stalen carrosserie. Motorkap en deuren waren mogelijk van aluminium. De afneembare hardtop en zijruiten waren van plexiglas. De auto had het kenteken BX-97-06 en kan een Duitse import zijn geweest. Bart’s broer verkocht de Special enkele jaren later, zonder begonnen te zijn aan de restauratie, maar Bart is altijd benieuwd gebleven of het een goed gelukte eigenbouw was, dan wel van een carrosseriebouwer en of de auto nog ergens verblijft. Wie weet meer?
26 september 2016: Ons nieuwe Conam-lid Wouter Jansen is voor een publicatie op zoek naar een scan in hoge resolutie van een authentieke & originele foto van (een) Citroën in Nieuw-Zeeland uit de periode 1920-1933. Wie kan hem hier aan helpen?
15 september 2016: Van de heer A.A.M. Derwig uit Culemborg kregen we deze prachtige foto van een automobiel met het rijksnummer 601. Dhr. Derwig had al op internet gezocht naar het merk van deze auto, maar kwam er niet uit. Via/via kwam hij op onze website terecht en vond in de lijst met rijksnummers dat het nummer 601 toebehoorde aan dhr. Goffin. Dat was een geweldige ervaring, want deze Hr. Goffin was hem sinds zijn kinderjaren bekend. Hij behoorde tot aangetrouwde familie van moederskant en kwam oorspronkelijk uit Maastricht. Deze Joseph Edmund Goffin is de man met het baardje en de bestuurder van het voertuig op de foto. De vrouw rechts van hem is zijn echtgenote en de andere personen zijn familieleden. Die Hr. Goffin is in 1872 geboren in Maastricht en overleed in Breda in 1958 op 85-jarige leeftijd. Hij was zeer begaafd technicus, mecaniciën, electriciën.
Dhr. Henk Verhoeks, bezitter van een door hemzelf gerestaureerde Bugatti, kwam tot de conclusie dat het getoonde voertuig wel eens een Mors kon zijn, die op een vrij unieke wijze aangepast was (of oorspronkelijk toch zo gebouwd?). In deze “dogcart” automobiel was de passagiers-“bak” “opengeklapt” en zaten zij vis-à-vis, maar niet met de bestuurder. De “bak” was daartoe iets verlengd zonder dat het chassis zélf verlengd werd.
4 augustus 2016: In verband met de voorbereidingen van een jubileumboek voor de Algemene Buggy Club komt Jan van der Lit graag in contact met fabrikant van de body van de RGF Buggy. De carrosserie is vervaardigd uit polyester en is geschroefd op een niet ingekort onderstel van een Volkswagen Kever. Op de neus zijn de letters RGF in het polyester opgebracht. In het clubmagazine "Keverwereld", 5e jaargang, nummer 1, 1988, werd de carrosserie van deze buggy te koop aangeboden. Op de carrosserie was een identiteitsplaatje aangebracht met het nummer 113.393446679. Dit plaatje is afkomstig van een VW Kever wat op 14 juni 1961 is uitgeleverd naar België.
4 augustus 2016: Perrin Aarts uit Grubbenvorst kwam onlangs bij het opruimen van de schuur van zijn oma een krik van het merk Janson tegen. Via Google kwam hij bij de website van Conam terecht, waar veel informatie over het merk Janson en diens oprichters firma W.A. Janssens & Zn op staat.
Perrin vraagt zich af of iemand meer specifieke informatie heeft over waar deze krik precies voor gebruikt werd en wellicht wat deze nog waard is. Helaas staat er geen jaartal op de krik, wel weet Perrin dat zijn opa in de jaren zestig een fietswerkplaats heeft gehad. Wellicht dat hij de krik destijds voor bepaalde (motor)fietsen heeft gebruikt.
Wie kan hier meer duidelijkheid over verschaffen?
6 augustus 2016: Volgens Hans Jurriëns is dit geen standaard automobielkrik, hoewel zware vrachtwagens dit gereedschap aan boord konden/kunnen hebben voor allerlei werkzaamheden. Hij schrijft: "Het betreft hier een dommekracht, ook wel kelderwinde genoemd. Dergelijk gereedschap werd/wordt gebruikt om zeer zware lasten te lichten. Of het een product is van de bekende Janson motorbakfiets producent is mij niet bekend. Op marktplaats vind je ze tussen de 50 en 100 euro (ook van het merk Janson).
17 december 2018: Volgens Willy Bels werden in België dergelijke kriks gebruikt om de dorsmachines horizontaal te plaatsen. 's Winters kwamen deze ter plaatse in de boerderijen om de opgeslagen zomeroogst te dorsen. Dit gebeurde met een lange aandrijfriem die tussen de tractor (nogal eens Lanz) en de dorsmachine liep.
2 juni 2016: De fam. Houben is in het bezit van een Land-Rover series 1 86" bouwjaar 1953. Deze auto heeft nog het originele linnen PK-56-64 kenteken, afgegeven 20-11-1953, met als eerste eigenaar Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Onlangs vonden ze dit artikel (klik!) in het archief van het Utrechtsch Nieuwsblad (d.d. 4-12-1953) waarin wordt vermeld dat “naar aanleiding van de watersnoodramp 1953, onlangs de Bewakingsdienst Zeedijken Zeeland (BZZ) is opgericht”. Deze instantie was onderverdeeld in zes rayons, waarbij elk rayon een Land-Rover met mobilofooninstallatie had, voor onderling contact en contact met de basis in Goes en Middelburg.
Zij hebben sterk het vermoeden dat hun Land-Rover één van de zes Land-Rovers geweest moet zijn die hiervoor ingezet is geweest, aangezien dit in samenwerking was met Rijkswaterstaat. Gezocht wordt dan ook naar informatie en oude foto's van deze zes Land-Rovers, of één van de andere overgebleven auto's. Wel bestaat het vermoeden dat deze Land-Rover origineel met een aluminium Hardtop was uitgerust, in plaats van de nu gemonteerde softtop.
Wie helpt?
Van deze Rolls-Royce 20 hp Binder Sport Cabriolet uit 1928 zoekt Conam-lid Jan Bruijn (Galleria Style e Auto) historische foto's. Graaf Georg Heinrich von Werthem, Duits diplomaat en adviseur van het Nederlandse koningshuis, bestelde deze auto voor zijn vrouw Anna Elisabeth von Stolberg. Ze woonden in Den Haag, waar de auto nieuw werd geleverd. De auto heeft chassisnummer GKM10. Binder bouwde slechts twee van deze tweedeurs vijf passagiers-carrosseriën. De auto is voorzien van Grebel koplampen en een schijnwerper. Wie kent historische foto's of heeft historische gegevens van deze auto?
11 mei 2016: Jac Maurer kreeg via de familie Plantaz uit Maastricht deze foto. Wie weet wat voor merk het is? (klik hier voor een grotere foto). En die rare ‘vliegenvanger’ voorop de grille… is dat een accessoire en zo ja, waar dient het dan voor?
16 mei 2016: Hans Jurriëns schrijft: "De auto met de vreemde vliegenvanger lijkt mij gezien de bumper en de 22 motorkap louvres een Ford model A van 1930 of 1931. Het reservewiel lijkt mij origineel, echter de gemonteerde wielen, banden en naafdop lijken mij afkomstig van een B Ford van 1932. De vliegenvanger is mij totaal onbekend, nooit eerder gezien, het lijkt of er een stone guard gemonteerd is met daaraan een aantal gebogen stangen.
2 mei 2016: Joos van Vugt doet onderzoek naar de geschiedenis van de paardensport in Nederland. Daarbij stuitte hij op deze foto van de auto van de Tilburgse graanhandelaar en bekende paardenhouder L.H.M.M. (Leo) van Loon (1889-1978) uit Tilburg. Het nummer N-1008 is uitgegeven in 1910, maar deze auto lijkt van een jongere datum. Wie kan vertellen wat dit voor auto is en uit welk jaar hij stamt? (klik hier voor een grotere foto).
11 mei 2016: Hans Jurriëns meent in de motorkap de typische Vauxhall lijnen te zien, Vauxhall voorziet zijn meeste automobielen rond 1920 van 5 motorkap louvres maar 4 louvres zoals op de foto komt ook voor bij Vauxhall. Misschien zijn er onder de lezers Vauxhall kenners die uitsluitsel kunnen geven?
21 april 2016: Tijdens zijn zoektocht naar eigenbouw projecten gebouwd op een Volkswagen chassis vond Jan van der Lit twee advertenties in het Utrechts Nieuwsblad van 7 april 1951 en 5 juli 1952 geplaatst door Garage Furster in Zeist. In beide advertenties werd een tweepersoons sportwagen gebouwd op een Volkswagen chassis aangeboden. Wie kan Jan helpen aan foto's en/of info over de bouwer?
27 september 2016: Dick Appels weet dat in later jaren onder de naam 'SANATO' door dhr. Furster een aantal Volkswagen garagebedrijven geëxploiteerd werd in Zeist en omgeving (o.a. in Driebergen-R.). Googelend op SANATO komt een adres in Bosch en Duin in beeld waar mogelijk het spoor vervolgd kan worden.
14 april 2016: Aard van den Ouweelen uit Leiden verzamelt materiaal over de schaatsenmaker H.J. Gorter, die woonde in Zwolle en later in Apeldoorn. Via de schaatsverzamelaarsvereniging ‘De Poolster’ wordt een boekje voorbereid.
In de K.N.M.V. heeft de heer Gorter in de periode 1905-1918 de functie bekleed van vicevoorzitter. In het Gelders Archief in Arnhem las hij in het blad ‘Het Motorrijwiel’ (1913-1918) twee stukjes over Gorter (zie de foto’s) waarin onder andere stond dat Gorter in 1916 een propagandanummer voor de K.N.M.V. schreef. De vraag is dan ook: wie heeft deze uitgave, of weet waar dit exemplaar is in te zien? En zijn er foto's bekend waarop de heer Gorter, liefst op een motorfiets, is afgebeeld?
14 april 2016: Ruud van Bijnen reageert: “Hendricus Jacobus Gorter had nummerbewijs E-82. Bij het onderzoeken van oud fotomateriaal kan deze kennis van pas komen. Op dit moment is een van onze leden, achterkleinzoon van een actieve NMV-er in de jaren 1910-1914, bezig met een onderzoek naar de motoractiviteiten van zijn voorvader. Daarbij is ook het door u genoemde propagandanummer aan de orde gekomen. Helaas hebben we dit boekje nog niet kunnen raadplegen omdat we er geen exemplaar van kennen. Binnenkort is er contact met een kleindochter van een N.M.V. bestuurslid. Ik heb uw vraag doorgestuurd naar de onderzoeker en als we iets meer te weten komen of fotomateriaal in handen krijgen brengen we u direct op de hoogte.
Overigens is het niet zeker dat er foto's in omloop zijn met Gorter op een motorfiets omdat we weten dat al rond 1910 er gemopperd werd dat sommige bestuursleden van de motorclub met een automobiel verschenen op de ritten...”
20 december 2017: Opnieuw een reactie van Ruud van Bijnen: "Destijds heb ik aan de achterkleinzoon een uitgebreide mail gestuurd maar er nooit meer iets op terug gehoord, jammer. Een exemplaar van het propagandanummer is nog steeds niet bekend, ook de genoemde kleindochter had er geen."
7 mei 2016: Jac Maurer wil graag de opkomst van het automobilisme in de Limburgse hoofdstad in kaart brengen. Hij zoekt verhalen en foto's van Maastrichtse personenauto's en garages. Jac concentreert zich vooral op de vooroorlogse periode.
In de loop der jaren heeft Conam-lid Jac Maurer de nodige informatie over de opkomst van het automobilisme in Maastricht verzameld. Rond 1900 was dit de meest geïndustrialiseerde stad in het land, vooral door de aardwerkindustrie. Er waren goede verbindingen met Luik (België) en Aken (Duitsland), welke steden al vroeg een auto industrie kenden. Niet verwonderlijk is dat de eerste Zuid Limburgse auto's vooral in Maastricht te vinden waren. De eerste importeurs van grotere merken als Berliet, Delage, Renault en Nagant waren in Maastricht gevestigd. Daarvan heeft Jac verslag gedaan in zijn boek 'Renault, 100 jaar in Nederland'. Ook in het Conam Bulletin heeft Jac geschreven over de doortocht van de rally Parijs Amsterdam in 1898, over garage Fissette (zie foto) en enkele andere wetenswaardigheden met betrekking tot het automobilisme in Maastricht. Op dit moment wil Jac nagaan of hij nog aanvullende informatie kan vinden met de intentie om deze in een boek te verwerken. Elke informatie die betrekking heeft op personenwagens en garages in de periode 1898-1940 is welkom. Jac heeft al met enkele Conam leden gecorrespondeerd rond dit onderwerp met verrassend resultaat. Nu is hij benieuwd of er bij andere Conam leden, maar ook bij mensen buiten de Conmam, interessante verhalen en beeldmateriaal aanwezig zijn die betrekking hebben de eerste auto's en garages in Maastricht, waarover Jac mag beschikken.
[foto:] Garage Fissette aan de Scharnerweg in Maastricht uit 1931. In dit pand (in de oorspronkelijke staat) is nu oldtimergarage Jacobs gevestigd. Foto collectie Jac Maurer.
29 maart 2016: Jaap van Wijk is in het bezit van een Delage DI/ Janoir transformable Van de erven van de eerste eigenaar, de heer J.A.W. von Stein, kreeg hij een aantal autopapieren, waaronder een Wolfram-folder met beschrijving en een foto van de combinatie Delage/kampeerwagen. Deze kampeerwagen is in opdracht van tekenaar/ontwerper dhr. Von Stein gebouwd bij carrosseriebouwer "van Leersum” in Hilversum. Getuige een door Lloyd's afgegeven verzekeringsbewijs dateert de kampeerwagen van 1932.
Er is duidelijk sprake van een "voor elkaar geschapen" eenheid als je de combinatie ziet afgebeeld. Er zijn een aantal zaken die buitengewoon vooruitstrevend waren. Wat opvalt zijn de ronde hoeken aan de voorkant en aflopende achterkant van de kampeerwagen. Een uitstekende stroomlijn voor een wagen uit die tijd. Op een PAC inschrijfformulier staat een gewicht van slechts 780kg voor de kampeerwagen. Ook al een extreem laag gewicht, hetgeen aan de andere kant ook wel wenselijk was achter een wagen met slechts 30 Pk. Het PAC formulier vermeldt ook dat von Stein met deze kampeerwagen reizen naar Frankrijk maakte.
Jaap wil graag weten of er meer van dergelijke wagens gemaakt zijn door van Leersum? Misschien heeft iemand een complete folder of tekening? Kortom alles wat er nog bekend is over deze kampeerwagen is welkom.
14 april 2016: Max Pompma vraagt zich af of er al contact met de Oldtimer Caravanclub is geweest? Daar zitten mensen met kennis van caravangeschiedenis. Henk Kroon schreef een boek ‘Caravannen door de tijd’. Daar staat deze caravan niet in, maar Henk Kroon zou een nuttig contact kunnen zijn.
7 maart 2015: Kurt Schubert uit Zwitserland heeft onlangs bij dealer "Wolfgang Fuchs" in Duitsland een complete gerestaureerde motorfiets BMW R69S gekocht en geïmporteerd in Zwitserland. Kurt wil nu graag wat meer te weten komen over de geschiedenis van deze motorfiets.
Via de BMW Oldtimer Classic groep in Munchen kwam hij te weten dat zijn BMW R69S met chassisnummer 661696 werd gebouwd op 16 juni 1966 en werd geleverd aan de Nederlandse importeur “Hart, Nibbrig & Greve” in Sassenheim. Meer was niet bekend. Het is natuurlijk zoeken naar de spreekwoordelijke naald in de hooiberg, maar wellicht weet iemand aan de hand van het chassisnummer de eerste eigenaar te achterhalen.
20 februari 2016: Michel Makker is in het bezit van deze prachtige Jaguar E-type serie 1 FHC 4.2 van 7-1-1965 (klik hier voor een grotere afbeelding). Volgens het Heritage rapport is deze E-Type geleverd via N.V. Lagerwij’s Automobiel Maatschappij uit Den Haag. De auto is later naar Amerika gegaan en waarschijnlijk in 1985 weer terug gekomen naar Nederland. Momenteel heeft de E-Type het kenteken 49-ZG-53. De nummers zij: car: 30095, body: 4E20147, engine: 7E1253-8, gearbox: EJ309. Michel wil graag weten of er een register is waarin hij het originele kenteken, afgegeven in 1965, van zijn Jaguar kan opzoeken?
27 februari 2016: Dick Ploeg schrijft: "Michel Makker zou het eens kunnen proberen bij het JDCH E-type Register van de Jaguar Daimler Club Holland. Het register kan
8 februari 2016: Arno Huberts is de huidige eigenaar van deze 1934/35 Chevrolet Master Sedan deluxe. De foto hiernaast (klik hier voor een grotere versie) kreeg hij van de kleinzoon - nu 77 jaar - van de toenmalige eigenaar. Deze foto heeft waarschijnlijk gestaan in een Nederlands persbericht dat in 1960 werd uitgegeven door General Motors. Arno Huberts zou dit persbericht willen zien, of willen weten of er nog ergens iets van archieven zijn waarin hij iets hierover zou kunnen vinden.
13 januari 2016: Rudo Hermsen is archivaris van de Heemaf uit Hengelo. Regelmatig vindt hij een foto in het archief waar weinig tot niets over bekend is. Zo ook deze foto van een transport van een transformator uit de jaren 20/30. Bekend is dat de vervoerder Hezemans heette en de locatie Eindhoven is. Maar wie kan vertellen wat het merk van de vrachtwagen is en uit welk jaar die dateert (klik hier voor een grotere foto)? En valt er ook iets te zeggen over het provinciale nummer dat N-4254 lijkt te zijn?
15 januari 2016: Paul Vlemmings schrijft dat het kenteken op de Heemaf foto inderdaad N-4254 is. Dit nummer is in 1919 afgegeven aan A.F. Hezemans, Groote Bergstraat 166 Eindhoven.
Het merk van de vrachtauto lijkt een Minerva auto Traction.
15 januari 2016 Volgens Ed Beekman is de Heemaf vrachtwagen een Benz Gaggenau van rond 1918/20. In 1910 nam Benz de Sud Deutsche Automobilfabrik in Gaggenau over en bracht de vrachtwagenafdeling daarnaartoe over.
23 december 2015: Kees Dekker van het Automuseum in Schagen kreeg van de nabestaanden van een onlangs overleden dame deze messing lantaren. Zij dachten eerst dat het een spoorweglantaren was en hadden gehoopt de Museumstoomtram er een plezier mee te doen, maar daar kregen ze te horen dat het een lantaren voor een wegvoertuig, bijvoorbeeld een vracht- of brandweerwagen zou zijn. Vandaar de schenking aan het Automuseum Schagen. Maar nu de vraag van Kees.. herkent iemand deze lantaren en weet waar en waarop die gebruikt is?
(klik hier voor een grotere foto)
7 januari 2016: Ariejan Bos denkt dat het goed een autolamp zou kunnen zijn gezien de steunen aan de zijkant. Het is in ieder geval een zogenaamde autogenerator lamp (autogénérateur in het Frans, self generating in het Engels), waarbij het acetyleengas direct in de kamer onder het handvat wordt gevormd. Voorzover hij kan nagaan waren dit soort lampen het oudste type acetyleenlampen. De acetyleenlamp, waarbij het gas in een aparte generator op de treeplank werd gevormd en door een rubberen slang naar de lamp werd geleid, is een iets latere ontwikkeling. Mogelijk was dit iets veiliger. Toch bestonden beide typen tot het einde naast elkaar (zo rond 1914 waren de meeste wel vervangen door electrisch licht). Ariejan heeft gezocht of er een vergelijkbaar model bij de bekendere merken is te vinden, maar dat is niet gelukt. Aan de andere kant waren er nogal wat lampenproducenten in die tijd, dus het is vermoedelijk een van de minder bekende.
15 december 2015: Kees Goudswaard is sinds enige tijd in het bezit van een Jaguar Mark IV die in zomer 1946 door de Jaguar fabriek aan Lagerwij's is geleverd, zo staat in het "Heritage Certificate" vermeld. Kees schrijft: “Het kenteken dat nu bij de auto zit luidt TP-89-74 en is op 14 maart 1956 afgegeven ten name van G.A. Kuiler, Waalsdorperweg 269 in Den Haag. De vorige eigenaar heeft de auto vanaf de vroeg zeventiger jaren in bezit gehad, maar had niet de middelen de wagen in goede conditie te houden en deze is door de politie van de weg gehaald. Sindsdien stond de Mark IV tientallen jaren opgelegd.
19 november 2015: Jaco Dijkshoorn uit Kaapstad vond deze foto van een coupé waarvan het kenteken in 1958 in Nederland werd geregistreerd. Door de ruit in de grille lijkt het op een Borgward, maar dat is het zeker niet. Meer waarschijnlijk is het een zelfbouw carrosserie waarbij de bouwer zich wellicht heeft laten inspireren door de lijnen van een FR Rometsch Lawrence? Zou er aan de hand van het kenteken ZG-09-41 te achterhalen zijn onder welk merk deze auto geregistreerd was? Wie kan iets meer vertellen over deze auto en/of de bouwer ervan?
Klik hier voor een grotere foto.
20 november 2015: Na een oproep in de Facebook groep 'Oldtimers' wist Ton van de Rijt te melden dat in Kaiserslautern de School voor carrosseriebouw en ontwerp staat. Tussen 1951 en 1965 zijn daar de meest vreemde creaties gebouwd waaronder ook deze auto. Nu willen we alleen nog weten op wat voor onderstel de auto is gebouwd en natuurlijk nog de naam van de bouwer... Was dat de man die hier op de foto staat?
25 november 2015: Volgens Marius Bijnsdorp is het onderstel gezien de stand van de achterwielen en de uitpuilende naaf onder de nepspaken, vrijwel zeker dat van een VW Kever.
10 november 2015: Nils van de Waerdt is op zoek naar oude 126/126a motoren, zoals die vaak voorkwamen op Kronenburg brandweerpompen. Wie kan hem helpen aan adressen van mensen die deze motoren hebben?
14 oktober 2015: Adrie de Olde Volkers is bezig met een verhaal over haar opa, Andries Volkers, die in 1952 een reis heeft gemaakt op een Puch motor naar de fabrieken in Graz. Adrie wil graag weten wat het type en bouwjaar van deze Puch is. En ook of via het kenteken NL-08-38 nog te achterhalen is wat het chassisnummer kan zijn geweest. Klik hier voor een grotere foto. Wie helpt?
18 oktober 2015: Volgens Hans Jurriëns is het een Puch 250TF, bouwperiode 1948 –1954, de lettercombinatie van het kenteken (NL) is afgegeven in 1951/1952. Het is een Puch met een zogenaamde "Dubbelzuigermotor", technisch gezien is dit toch een 1 cilinder motor van 250 cc.
28 september 2015: Francine Rietdijk stuurt deze foto waarop haar grootmoeder, oom en vader voor hun (nieuwe?) auto staan. Het kenteken H-6068 is afgegeven rond 1913/14, maar de foto dateert van vermoedelijk circa 1920. Wie weet wat het merk van de auto is? Klik hier voor een grotere versie van de auto.
1 oktober 2015: Hans Jurriëns denkt aan een 27er of 28er Amerikaan. "Het bijzondere achterlicht vind ik terug op een Franklin 11 B sedan van 1927. Doch het is zeker geen Franklin, de dubbele lijn in de carrosserie is typisch 1927/1928 en komt veel voor bij verschillende merken. Het provincienummer H 6068 staat op naam van Rietdijk J.A. Rotterdam Proveniersplein 13a."
16 oktober 2015: Jan Venema ziet een aantal overeenkomsten met een Volvo van rond 1929: "12 spaaks wielen, 6 knobbels op de velg, de bevestiging op het het hart van het wiel, de vorm van de achterbumper, de drempel en de carrosserie-vorm en belijning erop. Echter de 2 delige bumper heeft bij de Volvo aan de buitenzijde 2x een tussenverbinding en bij deze foto is er alleen een vierkant plaatje in het midden te zien. Het zal dus helaas geen Volvo zijn."
18 september 2015: Nico Bredenoord is op zoek naar de geschiedenis van de hiernaast afgebeelde A-Ford 400. Hiervan zijn er maar weinig verkocht in Nederland.
Op de auto is het kenteken P-997 zichtbaar. De letter P stond vroeger voor de provincie Limburg, het kenteken is dus in Limburg uitgegeven. Op de achterkant van deze foto staat vermeld: H. Janssen Vlasmeersestraat 82 in Vught, zonder verdere informatie. Kan het de dame achter het stuur zijn?
In dit krantenartikel uit de jaren 30 (klik!) uit Maastricht, over Ford dealer Jean Stegen, staat dat deze dealer een Ford Sedan Transformable had verkocht aan een Maastrichtse industrieel, de heer Joseph Regout. Wie weet meer van de Ford A 400 en de dame op de foto; over Ford dealer Jean Stegen uit Maastricht en misschien ook over de H. Janssen uit Vught?
Is de door dealer Stegen verkochte Ford dezelfde, als de Ford A 400 op de foto?
Nico is erg benieuwd naar uw informatie.
1 september 2015: Kees Kersten is als liefhebber van het merk Amilcar geïnteresseerd in de geschiedenis van dit merk in Nederland. Daarbij kwam hij een foto tegengekomen die nogal wat vragen oproept. Deze foto toont een compleet chassis van een Amilcar 6-cilinder (type C6), gefotografeerd tijdens de Amsterdamse RAI-tentoonstelling in januari 1928. Deze Amilcar stond op stand 25 van Maatschappij Olanda uit Bussum, de toenmalige importeur (de C6 stond naast een gesloten model op een 10 pk 4-cyl. chassis).
Vragen die deze foto oproept zijn onder andere:
- Waar komt deze foto vandaan? Wie heeft een origineel of een goed kopie ervan?
- Wat is er in de pers geschreven over de aanwezigheid van dit chassis op de RAI? Waar zou die info te vinden zijn?
- Waarom trouwens een kaal chassis, terwijl de C6 sinds voorjaar 1927 aan het publiek werd geleverd.
- Is er ooit een nieuwe Amilcar C6 verkocht in Nederland (totale productie betrof ca 60 auto's van dit type)
- Bestaan er Nederlandse advertenties of andere publicaties betreffende de Amilcar C6
Een heleboel vragen, maar elk aanknopingspunt dat boven water komt is meegenomen!
18 augustus 2015: Jan van der Lit werkt aan een jubileumboek voor de Algemene Buggy Club. Daarvoor wil hij graag in contact komen met de bouwers van onderstaande buggy’s:
Ten eerste dit voertuig waarbij de inspiratie gevonden moet zijn bij de Empi Sportster. De carrosserie is verkregen door een stalen frame te bekleden met platen hechthout en geschroefd op het onderstel van een Volkswagen Kever.
25 juni 2015: Toen Kees Buist een boekje van Wim Oude Weernink kocht zag hij voor het eerst deze foto van een Jaguar XK120 FHC met het provinciale nummer H-78150. Kees was meteen weg van het model. Nog steeds trouwens en vandaar zijn vraag: “Wie weet meer van deze (een van de eerste en een van de weinige) Jaguar XK120 Coupés die origineel naar Nederland zijn geïmporteerd. Nummers van chassis, motor, versnelling, carrosserie. Zijn er meer foto's van? En waar is de auto gebleven?”
Wie weet meer?
29 juni 2015: Frans Vrijaldenhoven kan helaas geen bijzonderheden over de allereerste Jaguar XK 120 FHC in Nederland geven, maar kan wel vertellen dat: "ik in het voorjaar van 1951 als volontair in opleiding tot JAGUAR-specialist in Coventry betrokken ben geweest op het Experimental Dept. bij het gereedmaken van het show-exemplaar voor de tentoonstelling in Geneve. Het probleem, waarmee men zat, was de aansluiting van de A-style op de body. Er waren een drietal suggesties: vlak, rond of scherp. Met behulp van kneedbare plastic werden de drie mogelijkheden uitgewerkt met de op de foto zichtbare resultaat: na enkele spannende weken was het tentoonstellings-exemplaar op tijd klaar ter verscheping. (In diezelfde periode was ik ook betrokken bij de montage van het laatste Mk V-exemplaar (rode schermen + cremekleurige body) alsmede het opzetten van de pilot-line, waar de eerste exemplaren van de nieuwe MK VII werden opgezet. In tegenstelling tot de eerdere modellen werden voor de MK VII de bodies compleet aangeleverd door de Pressed Steel Company.)"
9 april 2015: In 2008 kocht Jan Jansingh uit Winschoten op de oldtimerbeurs in Eelde een Chrysler Imperial L80 uit 1928. In de rechterbovenhoek boven de voorruit zit een metalen plaat met daarop de technische gegevens en de naam van het bedrijf dat de auto heeft geleverd, Chrysler importeur Willgo in Amersfoort. De eerste eigenaar was Jonkheer Van Holthe tot Echten. Het huidige kenteken is UX-79-09 en is op 20 september 1956 afgegeven op naam van Garage van Iperen, Varkensmarkt 8 in Schoonhoven. Het schijnt dat dit bedrijf de auto heeft verbouwd tot lijkwagen. Achterop is namelijk een uitbouw gemaakt waardoor de lijkkisten naar binnen konden en waarschijnlijk ook ter verlenging van de laadvloer. Omdat deze auto toch wel van een voorname familie is geweest wil Jan graag het verhaal van deze Chrysler boven water zie te krijgen. Wie kan hem daarbij helpen?
11 februari 2016: Volgens Lex van den Brink heeft de vraag over deze auto raakvlakken met zijn twee hobby’s: de geschiedenis van Soest en het verzamelen van foto’s van oldtimers. Lex schrijft: “Jhr. Holthe van Echten woonde tot de oorlog in het landhuis 'de oude tempel' te Soesterberg. Logisch dat hij bij een Amersfoortse dealer kocht. In 40-45 was het landhuis een Duits hospitaal verbonden aan de Fliegerhorst Soesterberg. De familie had het landgoed in 1912 van Kon. Emma gekocht. Er is een boekje over de geschiedenis van de oude tempel geschreven, daaruit blijkt dat er nog nazaten van het personeel in deze omgeving wonen, wellicht dat de huidige eigenaar wijzer kan worden bij hen. laat hij dan contact zoeken met de historische vereniging Soest. Verder lijkt mij dat de familie Holthe van Elten in de jaren 20 vast al foto’s maakte, ga via internet op zoek naar hen en waarschijnlijk hebben ze familiefoto’s met deze Chrysler."
7 april 2015: Hans van der Wereld uit Alphen aan den Rijn stuurde deze foto van het busbedrijf ADWAL in Woubrugge. De opname dateert van circa 1932. Tweede van links is ondernemer Jan Keessen. Op de achtergrond staat links een Overland Whippet, rechts een Chevrolet (klik hier voor een grotere versie van de foto).
Hans vraagt zich af of deze bus geheel compleet, dus inclusief carrosserie, uit de VS is gekomen. Zoekend naar informatie vond hij op internet een Overland Whippet in Australische dienst met volgens hem een vrijwel identieke carrosserie. Als de ADWAL Whippet een Nederlandse opbouw had, waar zou die dan vervaardigd kunnen zijn? Bekend is dat de ADWAL wel zaken deed met Den Oudsten & Domburg in Woerden. Wie kan er meer vertellen over de ADWAL Whippet, waarvan het provinciaal nummer mogelijk H-81598 was?
4 april 2020: Kees van Schenk Brill schrijft: "Alweer vijf jaar geleden kregen jullie een vraag van Hans van der Wereld over de opbouw van een Overland Whippet van de ADWAL. Die vraag kan ik niet beantwoorden, maar ik kan wel met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk zeggen dat deze afkomstig was van C. van Gorssel uit Hazerswoude. Toen die in april 1930 een dienst Hazerswoude - Leiden opende had hij daarvoor de beschikking over een 16-persoons Overland Whippet en een 14-persoons Ford. De Overland Whippet werd reeds een maand later vervangen door een International. Het ligt voor de hand dat die Overland Whippet toen werd aangekocht door Keessen en Langhout, die kort tevoren eigenaar waren geworden van de ADWAL, waarvan het materieel aan vernieuwing toe was."
31 maart 2015: Wim Bouland kocht onlangs een personenauto, merk Vauxhall, type Sunshine Tickford, bouwjaar 1929. De links gestuurde auto is voorzien van een plaat met het volgende opschrift: Carriage Work By Salmons & Sons, London, Newport Pagnell. Een probleempje waar Wim tegenaan liep is, dat via de slinger, het draaimechanisme van de Tickford-kap niet werkt. De slinger draait 'er over heen'. Wim denkt dat het tandwieltje (de tandwieltjes) aan vervanging toe zijn. Wie weet hoe Wim deze Tickford-kap kan repareren? Of nog beter, wie beschikt over een tekening of iets dergelijks van het mechanisme, zodat hij een en ander kan (laten) repareren. (opm. webmaster: Wim vertelde niet of de slinger aan de binnenkant of aan de buitenkant zit).
foto links: het draaimechanisme van de Tickford-kap (hier op een Standard).
26 maart 2015: Bob Eefting is bezig om een database samen te stellen van alle provinciale kentekens uit Zeeland, de K-nummers. Maar daarbij stuit hij op het fenomeen van de "cijfertjes boven kentekenplaten", zoals die eind jaren '40 werden gebruikt. Hierboven enkele voorbeelden van twee Chevrolets Stylemaster '46 en een Kaiser Frazer '49, met resp. een "1", een "2" en een "3" boven de provinciale plaat. (klik hier voor een grotere foto). Ondanks dat de auto's alle drie een Zeeuws kenteken voerden, kwamen ze uit verschillende delen van Zeeland (resp Westdorpe (Zws-Vl), Stavenisse (Tholen) en Oostburg (Zws-Vl).
De vraag van Bob is: Welke betekenis hebben deze cijfers? Heeft het te maken met gebruik als taxi? Of was het een fleetnumber?
Wie weet hier het antwoord op?
8 februari 2015: Wouter Jansen kennen we als Citroën-enthousiast en schrijver van diverse boeken over het merk. Hij werkt nu aan twee nieuwe publicaties over het Franse merk. Eén gaat over echte vrachtwagens en zware bussen (globaal: vanaf 1800 kg laadvermogen) en al heeft hij uit de betreffende periode 1929-1974 een forse hoeveelheid beeldmateriaal: onbekende, authentieke (specifiek Nederlandse) foto's zouden welkom zijn. Hij zou het erg waarderen indien medeverzamelaars hem hiermee kunnen helpen.
Een tweede project betreft de lichtere Citroën bedrijfswagens (1919-2015), en daarvoor is Wouter op zoek naar een specifieke foto van de 5HP bestel van de Haagse schoenenzaak Peters Weytens, een foto die rond 1924 (?) in De Auto (?) heeft gestaan (de foto hiernaast is een scan van een fotokopie). Weet iemand waar het origineel (afdruk of negatief) zich bevindt, zodat hij daar een high-res scan van zou kunnen krijgen? Mochten collega-historici andere, authentieke foto's van Nederlandse Citroën bedrijfswagens van voor 1940 hebben, dan is Wouter ook daar in geïnteresseerd. Dank bij voorbaat!
18 januari 2015: Harm van der Weijden is lid van de SHBKW, een stichting die oude brandweerauto's restaureert en met deze wagens naar diverse evenementen gaat. Denk hierbij aan bloemencorso's en diverse brandweer evenementen. Sinds 2014 heeft de stichting de Magirus van de brandweer van Waddinxveen in hun stalling staan en waar nu aan gewerkt wordt. Deze auto is in 1927 gebouwd en heeft in de oorlogsjaren ook in Rotterdam dienst gedaan. Verder is al veel van deze auto bekend. Behalve het kenteken! Harm wil graag weten of deze auto ooit een kenteken heeft gekregen en zo ja, welke dit is. Wie herkent deze brandweerwagen en kan er meer over vertellen?
7 januari 2015: Jan van der Lit is bezig met de voorbereidingen van een jubileumboek voor de Algemene Buggy Club. Hiervoor is hij onder andere op zoek naar het toenmalige adres van het bedrijfspand waar de Hustler buggy's werden gebouwd. Deze buggy's werden gefabriceerd door de firma 'Arnhems Proto Conversions'. De eigenaar, de heer C.J. Dingjan, bracht in 1972 de Hustler buggy op de Nederlandse markt. In de beginperiode breekt er brand uit in het bedrijf, waarbij de gehele voorraad en mallen in vlammen zijn opgegaan. Het bedrijf was vermoedelijk gelegen in Elst (Gld). Wie kan Jan aan het adres helpen?
26 oktober 2014: Rody Bal schrijft: "Als verzamelaar van de Vespa Ciao Brommers ben ik op zoek naar zoveel mogelijk informatie omtrent deze gemotoriseerde tweewieler. De Piaggio Ciao verscheen eind 1967 op de Italiaanse markt en werd vanaf 1968 geëxporteerd naar het buitenland (onder andere Nederland). De Ciao is tot 2006 (!) geproduceerd. In de beginjaren geschiedde de import in Nederland door NEGA, een samenwerking tussen N.V. GAM Rotterdam en N.V. NEDESPA Roermond.
Graag zou ik willen weten vanaf welke datum de Vespa Ciao precies beschikbaar was in Nederland. Ook ben ik op zoek naar foto's van deze brommer op de (tweewieler?) RAI van 1968. Ook folders, persmateriaal, posters e.d. zijn van harte welkom.
Verder zou ik graag de Nederlandse verkoopcijfers van de begin jaren (1968 tot 1975) willen achterhalen. Mocht u toevallig nog een oude vespa Ciao met spijltjes aan het voorspatbord en of onderdelen (lastig te vinden) hebben waar u van af wil dan hou ik mij van harte aanbevolen. In Nederland bestaat er helaas maar weinig interesse voor de oude Ciao modellen, ik kom daarom dan ook graag in contact met andere eigenaren van Vespa Ciao's en dan met name de bouwjaren van 1968 tot 1970."
19 september 2014: Wesley Desaedeleer uit België heeft een bijzondere vondst gedaan: een Chevrolet bakkers auto van 1939 die origineel van de band is gerold in Antwerpen en waarvan waarschijnlijk maar één exemplaar gebouwd is. Het enige dat Wesley weet van deze auto is dat een bakker in Luik deze nieuw gekocht heeft in 1939 en deze twee jaar heeft gebruikt. Toen het oorlog werd zou de Chevrolet zijn ingegraven om te voorkomen dat deze in beslag genomen werd door de Duitsers. Na de oorlog is de auto weer opgegraven en opnieuw ingeschreven in België. Op een zeker moment is de auto gedemonteerd, want Wesley vond de carrosserie en het chassis op meer dan 700 km van elkaar verwijderd. De geschiedenis daarvoor is onbekend en de vraag is uiteraard: wie kent deze auto of kan er meer over vertellen?
9 september 2014: Frits Stas vond twee geleden deze Simca Special in een schuur te Son en Breugel. Hij schrijft: "De auto is vermoedelijk gebouwd in de periode 1960–1965. Het is geen productiemodel maar zelfbouw. Volgens zeggen betreft het een auto die als studieobject op een technische opleiding is gebouwd. De auto bestaat uit een buizenframe voorzien van een aluminium body. De aandrijflijn (motor (1200 cc, Flash) en versnellingsbak) zijn afkomstig uit een Simca Aronde (eind jaren 50). Dit geldt ook voor de wielophanging, uitlaat, velgen en het remsysteem. Ook in het interieur zijn verschillende onderdelen uit een Simca Aronde verwerkt (o.a. richtingaanwijzer, handvatten e.d.). De stoelen en het dashboard zijn zelfbouw. Het dashboard is voorzien van instrumenten die halverwege de jaren 60 te koop waren. De auto is niet voorzien van een registratienummer. De nummerplaten zijn vermoedelijk van de donorauto. In 1998 vond een Simca/Matra meeting plaats in Nuenen. De auto heeft aan deze meeting deelgenomen. Op de voorruit bevond zich een sticker van deze meeting. Na deze meeting is de auto vrij snel in de schuur in Son en Breugel terecht gekomen en heeft vervolgens ca. 14 jaar stilgestaan. Ik zou graag meer willen weten over deze auto. Wie heeft deze auto gebouwd? Wie heeft deze auto in zijn bezit gehad? In feite is elke informatie welkom."
9 september 2014: Wolfgang Dietrich uit Duitsland heeft een aantal onderdelen gekocht van een Steigboy driewieler uit 1928. Van deze restanten wil hij graag weer een compleet voertuig maken zoals het voorbeeld op de foto hiernaast, maar het ontbreekt hem aan technische informatie. Wie kan hem hieraan helpen? Een (kopie van een) brochure mag ook. Of misschien weet iemand nog een complete Steigboy te staan?
Op onze website is ook het een en ander over de Steigboy te vinden.
24 september 2014: Henny van Loenen weet dat Steigboy ook speciale vacuum uitlaten maakte. Het bedrijf gaat nu verder onder de naam Boysen en maakt nog steeds uitlaten.
20 augustus 2014: Jan Roosenburg uit South Carolina is lid van de Railton Owners Club en is op zoek naar informatie over een speciale auto van dat merk. Hij schrijft: "In de Alpine Trial van 1934 reed een Railton van de Nederlanders D. Davids en Frans Habnit. Ze eindigden met 0 strafpunten en wonnen een gouden medaille. Dit is de enige keer dat dit door een Railton gepresteerd is in een Alpine Trial. Bij de Railton Owners Club is echter niets bekend over deze twee heren en ook niet over wat voor type Railton het was. Aangezien we binnen de Club bezig zijn met de competitie geschiedenis van de Railton zou alle informatie bijzonder welkom zijn. Al wel bekend is dat de Railton eigendom was van Hans Davids, een succesvolle coureur na de oorlog. Hij deed in 1934 met de Railton mee aan '10 uur van Spa', maar niet bekend is op welke plaats hij is geëindigd. Hij heeft er ook KNAC evenementen mee gereden, met als bijrijder een zekere J. Sybrandy. Ik meen dat Davids uit Rotterdam kwam, maar ik weet niets van zijn verdere achtergrond, waar hij de Railton kocht, wat er met de auto is gebeurd is. Het kenteken van de auto was H 41053. Alle informatie en foto's zijn bijzonder welkom."
20 augustus 2014: Fons Alkemade weet te melden dat Frans Habnit een bekende man was uit het autoleven in Nederlandsch Indië. Zijn vader was daar al vanaf begin 20e eeuw actief in de autowereld en Frans was o.a. redacteur bij een Indisch autoblad. In de jaren 70 schreef hij een fraai boek over het automobilisme in Indië voor de oorlog met veel mooie foto's.
19 augustus 2014: Tim Oostland is in het bezit van deze Bakkerswagen die ooit in gebruik was bij Bakkerij Duin, maar verder weet hij er eigenlijk niets van. De wagen is gemaakt door de firma Cock in Assen, waarover op onze website het een en ander is te vinden (klik!). Maar misschien kan iemand er nog meer over vertellen en eventueel zeggen wat ongeveer de waarde ervan is?
4 april 1971: Tijdens zijn zoektocht naar de historie van de buggy in Nederland vond Jan van der Lit een drukwerk uit circa 1971. Dit losbladig drukwerk werd als informatie gebruikt door de firma Maplex NV in Kesteren. Het artikel is eerder verschenen in 'De Autopers' en werd geschreven door Sj. de Vr.
In verband met de voorbereidingen van een jubileumboek voor de Algemene Buggy Club wil Jan graag de juiste verschijningsdatum weten en in welk tijdschrift en/of krant dit artikel voor het eerst heeft gestaan. Tevens wil hij graag in contact met Sj. De Vr., de schrijver van dit artikel. Wie helpt?
14 maart 2014: Hennie Hilderink is al 28 jaar in het bezit van dit voertuig, een Lely Senior uit circa 1955. De afgelopen jaren heeft hij het voertuig helemaal gerestaureerd. Helaas is het originele kenteken RL-81-53 verloren gegaan, maar de RDW is wel bereid om er een nieuw kenteken voor af te geven. Hennie wil graag weten of iemand iets meer over deze Lely kan vertellen, bijvoorbeeld een oude foto of andere informatie. Hennie heeft al contact gehad met de mensen die de firma hebben over genomen, maar die konden er niets meer over vertellen. Ook een advertentie in het Haags Dagblad of er nog medewerkers leven die bij Gebr. van der Lely hebben gewerkt, heeft niets opgeleverd. Dus wie...?
8 februari 2014: Jody Kaldenberg is de stiefzoon van de bekende Betuwse kunstschilder Jan van Anrooij (1901-1988), die hier tegen een Amilcar CGSs leunt. Zijn toenmalige vrouw Lies zit achter het stuur. De foto is voor Jody Kaldenberg één groot raadsel, want het paar was in de vooroorlogse jaren niet rijk en kon zich waarschijnlijk geen Amilcar veroorloven. Jody vraagt zich dan ook af waar de opname is gemaakt en van wie deze Amilcar was? (Klik hier voor een grotere foto).
17 november 2022: Inmiddels weten we dat het provinciale kenteken H-65819 op 19 mei 1928 is afgegeven op naam van Emile van Konijnenburg uit Den Haag, maar dan blijft nog de vraag wat de connectie was tussen Jan van Anrooij en Emile van Konijnenburg. Wie kan daar een antwoord op geven?
18 december 2013: Hans van der Woude vond een foto aan van zijn vader Johan van der Woude (1919-1997) op een Triumph motorfiets met Limburgs kenteken P 408406. De foto is omstreeks 1950 in het centrum van Heerlen gemaakt, voor de Royal Bioscoop en het NS station. Hans is benieuwd of iemand iets over de geschiedenis van deze motorfiets kan vertellen.
Klik hier voor een grotere versie van de foto.
14 december 2013: Jan van der Lit vond tijdens zijn onderzoek naar de eerste buggy in Nederland een losse pagina met het artikel "Bouw die auto zelf". Deze pagina (nr. 19) komt uit de zaterdagbijlage "Telekleur" van "De Telegraaf", 4e jaargang, nummer 4 van 15 februari 1969. SPECIAAL AUTO-RAI-NUMMER. Een Telekleur-editie over auto's. Uitgezochte gegevens over modellen, prijzen en mogelijkheden, vaak geïllustreerd met ragfijne tekeningen van Mulder - Auto Art.
In verband met de voorbereiding van een jubileumboek voor de Algemene Buggy Club wil Jan graag in contact komen met de tekenaar Harm Mulder om meer achtergrond informatie te verkrijgen over dit artikel. (De toenmalige eigenaar van de genoemde firma VAN in het artikel kan zich niets herinneren over een buggy import).
Wie kan Jan in contact brengen met Harm Mulder?
22 november 2013: Dinos was een automerk dat gebouwd werd van circa 1920 tot 1926 in Berlijn. In Nederland werd het merk geïmporteerd door N.V. Handelsmaatschappij Leo Peltenburg. Van een autohistoricus in Oostenrijk kregen we de vraag of er in Nederland nog een Dinos personen- of vrachtauto aanwezig is. Wie helpt of weet waar het antwoord te vinden is?
Vrijdag 1 november 201: John Mulder vraagt zich af of er foto's zijn van de Spyker-Benz 5 pk Duc?
"Spyker maakte in 1899-1900 twee modellen op basis van een Benz. Er was een Spyker-Benz gebaseerd op de 3 pk Benz Velo/Comfortabel(e) en er was een Spyker-Benz gebaseerd op de 5 pk Benz Victoria, die door Spyker 'Duc' werd genoemd.
In de boeken van Wim Oude Weernink en Vincent van der Vinne kennen we een paar foto's van de 3 pk Spyker-Benz. Zo is er de beroemde foto van Jacobus Spijker, die met zijn dochter Annie uit rijden gaat en gefotografeerd wordt op het moment dat de Spyker-Benz Villa Meerhuizen aan de Amstel verlaat. Ook de foto van de NAC-rit (augustus 1899) is een 3 pk Spyker-Benz en ook de foto die Spyker in een folder uit 1919 (van de 13/30) staat een foto van zo'n 3 pk Spyker-Benz (zie foto).
Maar ik heb nog nooit een foto van een 5 pk Spyker-Benz Duc gezien. Op de RI-tentoonstelling van 9-18 maart 1900 in het Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam hebben acht Spyker's gestaan: vier exemplaren van de 3 pk Spyker-Benz, drie exemplaren van de 5 pk Spyker-Benz en de 5 pk voiturette, het eerste eigen Spyker-model, herkenbaar aan de voor- en achterwielen van hetzelfde formaat. Ook hier heb ik nog nooit een foto van gezien. Iemand moet op die tentoonstelling destijds toch foto's hebben gemaakt? Wie heeft ze, kent ze? Volgens Van der Vinne zijn er minimaal drie exemplaren van de 5 pk gemaakt (dat zijn dus in ieder geval de exemplaren van de RI-tentoonstelling)."
fotobijschrift: Dit is de 3 pk Spyker-Benz, maar waar blijven foto's van de 5 pk Spyker-Benz Duc?
27 september 2013: Philip Huizer vond in het familiealbum twee vakantiekiekjes uit een ver verleden. Van beide auto's zou hij graag het merk en type willen weten. Wie helpt? (klik op de foto's voor een grotere versie)
30 september 2013: Jan Bakker heeft de 'minibus' herkent als een COTTIN et DESGOUTTES van omstreeks 1920. "Kijk naar de typische achtervering. De foto is waarschijnlijk genomen in de omgeving van Lourdes. In de twintiger jaren waren er kleine ondernemers die voor de bezoekers van Lourdes een excursie verzorgden. Soms een kleine autobus maar soms ook een wat groter type auto met veel zitplaatsen. Langs de te volgen route stond steevast op dezelfde plaats een fotograaf."
26 augustus 2013: Jaap Schröder beheert sinds 2005 de website www.gmccckw.nl die met name het civiele gebruik in Nederland van GMC ex-legertrucks beschrijft. Omdat zijn belangstelling voor GMC's begon op het kermisterrein voor zijn geboortehuis, deed hij al veel speurwerk naar foto's van de GMC's van familie Van Dam. Dries van Dam en dochter Rina Schaaf-Van Dam vervoerden hun vliegtuigmolen De Spin namelijk met twee GMC's. Bijgaande foto is mogelijk één van die twee, hoewel niet gesitueerd naast De Spin. Wie kan bevestigen dat dit een GMC van Van Dam is, en, nog belangrijker, wie nam ooit andere foto's van één of beide GMC's van de Van Dam's op, vooral, Noord-Hollandse kermissen?
Foto: GMC op Palmgrachtkermis, Amsterdam, 1967 (bron: Gemeentearchief Amsterdam)
26 juli 2013: Hans Bramer verzamelt gegevens over het ontstaan en groei van verenfabrikant Weweler te Apeldoorn. Een ontbrekende schakel is de periode 1924-1952, waar Weweler, destijds aan de Spoorstraat door (buurman) VAD/NS kennelijk is gevraagd om vanaf 1946 verbeterde bladverenpakket te leveren. De foto toont een VAD Crossley's met Werkspoor carrosserie met de tekst: "Na de oorlog ging de Apeldoornse busonderneming VAD, Engels legermateriaal zoals Crossley trekkers en opleggers ombouwen tot bussen. Weweler kreeg de opdracht om de vering aan te passen aan personenvervoer".
Meer dan dit en enkele foto's is (nog) niet bekend.
Hans wil daarom graag weten wie informatie kan verstrekken omtrent wat Weweler heeft kunnen betekenen in die periode? Bijvoorbeeld: kwamen dergelijke Crossley buschassis binnen als ladder chassis met stuur en één stoel? En wat hield deze aanpassing in?
NB: Later, medio 1959, heeft Weweler de eigen rubber ophanging ontwikkeld waar veel bussen mee werden uitgerust (zie onder)
4 juli 2013: Theo Barten (een van de schrijvers van Frituur Zorro) kwam kortgeleden in het bezit van dit wieldeksel. Het is vrij groot (51 cm doorsnede), heeft een gat voor een centrale wielbout en is voorzien van koelopeningen. De binnenkant is rood. Het wieldeksel is vermoedelijk te groot voor een na-oorlogse wagen en voor een vrachtwagen ziet dit er te luxe uit. Misschien van een bus? Wie kan er meer over vertellen?
6 mei 2013: Dhr. M. Hartkamp stuurde de volgende vraag: "Zou u zo goed willen zijn om mij te helpen met wat informatie over twee motoren in Nederlands-Indië / Indonesië. Beide foto's zijn genomen medio 1948, vermoedelijk in Djokjakarta, Java. Het betreft hier twee Harley Davidson's van de Republikeinse politie (later de Indonesische politie). De beide motoren zijn van het WL type, maar wel twee verschillende soorten. In 1948 (wanneer?) verkreeg de Republikeinse politie de beschikking over een aantal (hoeveel?) van deze motoren.
Het kenteken op de voorste motor is AB 439 (Het AB slaat vermoedelijk op Djocja, Java). Bij nummerplaten voor auto's stond AA voor Kedoe, AB voor Djocja, AD voor Solo, AG voor Kediri etc. met daarachter het vergunningsnummer. Ik weet niet of dit ook voor motoren gold. Het wagenpark in Nederlands-Indië besloeg in 1940 al over de honderdduizend motorvoertuigen.
Het afgebeelde portret (klik!) is het (eerste) Hoofd van de Republikeinse politie: Raden Said Soekanto Tjokrodiatmodjo. Graag zou ik zoveel mogelijk details willen weten over deze foto's. Belangrijk is of er meer informatie kan worden verstrekt over het kenteken AB 439 en waarom niet beide motoren een kentekenplaat hebben. Is het vergunningsnummer nog te traceren?
De foto is uiteindelijk gebruikt voor de afbeelding op een Republikeinse postzegel welke op 15-12-1948 werd uitgegeven. Alvast veel dank voor uw hulp."
Reacties kunnen worden gestuurd aan de
13 april 2013: Joop Hilbrink werkte in de jaren vijftig als chasseur bij Ford Amsterdam. Hij weet zich nog te herinneren dat er in die periode tijdens de RAI-tentoonstelling (dus nog in het oude RAI gebouw aan de Ferdinand Bolstraat) op de Ford stand foto's zijn gemaakt met mannequins. Joop vraagt zich af of iemand daar meer kan van vertellen en of die foto's wellicht nog te achterhalen zijn.
18 februari 2013: Joris Smits van de website Noordelijk Transport vond deze foto van een Daf trekker met oplegger van de firma Jac. van Vroonhoven uit Eindhoven. Joris is benieuwd of iemand kan vertellen uit welk jaar deze DAF is en wie de cabine heeft gemaakt (klik op de foto voor een grotere versie van de cabine).
17 februari 2013: Wout Deelen is al heel lang op zoek naar het oude kenteken van een door hem gekochte motorfiets, een BSA M21. Er zaten geen papieren bij, wel een kentekenplaat met daarop het nummer SU-02-01. Kort geleden ontdekte Wout via een Engelse bron dat deze BSA M21 in 1939 aan het Departement van Oorlog is geleverd. Er zou toen dus ook een legerkenteken geweest moeten zijn. Wie weet of het mogelijk is hier nog iets van terug te vinden in bepaalde archieven?
20 oktober 2012: Mevr. A. de Roos - den Held is de kleindochter A. den Held die in Rotterdam rond 1913-1914 drie auto's heeft gebouwd, zie onze website. Veel meer is hier niet over bekend en daarom zou zij er graag meer over willen weten.
Wel bekend is dat er over het bedrijf van A. den Held een aantal artikelen heeft gestaan in De Auto (de nummers van 21-2-1923, p.410; 21-11-1928, p.1637 en van 26-3-1930, p.470).
Wie kan mevr. De Roos helpen aan een kopie van deze artikelen? En meer informatie over A. den Held en zijn auto's is uiteraard zeer welkom.
Mails s.v.p. aan de
28 november 2018: Een vraag die Bas de Voogd al jaren bezig houdt. Hij bezit een folder van de MG TD die hem -en veel andere MG-liefhebbers- al jaren voor een raadsel plaatst. Op de middenpagina staat een lijstje met naoorlogse race successen van MG. Daartussen worden ook de Zeeland Speed Trials uit 1948 genoemd. Maar wie organiseerde die? En waar in de provincie Zeeland? Of is hier sprake van een foutje? Wie kan hier meer over vertellen?
13 augustus 2012: Vorige week kregen we de vraag wat dit voor auto was. Met behulp van het kenteken UG-31-90 wist Eduard Hattuma het model snel te identificeren als een Hansa 1100, geproduceerd van 1934 tot 1937. De eigenaar zou eerst P. van Leeuwen geweest zijn en later dhr. Douma. Maar zoals vaak draagt elke oplossing een nieuw probleem met zich mee. Kijkend naar deze Hansa vroeg Eduard zich af of het dezelfde auto zou kunnen zijn die vroeger in het Nationaal Automuseum in Leidschendam stond in een soort diorama? (het provinciaal nummer G-14222 kan gefingeerd zijn). Eduard kan zich niet herinneren dat deze Hansa mee is gekomen met de verhuizing naar Raamsdonksveer en ook in de huidige Louwman Collectie in Den Haag staat hij niet. Het model lijkt echter wel hetzelfde. Wie weet of dit de UG-31-90 zou kunnen zijn en of de auto nog bestaat?
8 augustus 2012: Een paar jaar geleden kocht Dion van Zanten een Chevrolet truck van 1940 en nu zoekt hij wat meer informatie over deze vrachtauto. Volgens Dion begon de Chevrolet zijn loopbaan in 1940 als vrachtwagen (trekker) bij de Bruynzeel fabrieken te Zaandam. Bruynzeel in 1940. In 1942 werd hij omgebouwd tot autospuit voor de bedrijfsbrandweer van Bruynzeel en heeft daar dienstgedaan tot 1973.
De Chevrolet had eerst het provinciale nummer G 65033 voor dat hij het huidige kenteken PF-55-16 kreeg. Dion zou graag willen weten waar deze auto gedurende de Tweede Wereldoorlog is geweest en hoe het mogelijk is dat hij deze periode heeft overleefd. Ook zit er aan de zijkant nog een dealerplaatje van Automobielbedrijf E. Sip Kz. uit Zaandam. Wie kan iets over de geschiedenis van deze truck vertellen en misschien bestaan er nog foto's van?
Dit keer is niet de auto het probleem, want die is door Hans Waldeck al ontmaskerd als een Chenard & Walcker uit 1913-1914, vermoedelijk een zescilinder 15CV op een 'chassis long'. De vraag is nu: van wie is de carrosserie? Boven de treeplank zit een plaatje, waarop in ieder geval de naam 'Rotterdam' te herkennen is en bovenaan een korte achternaam van vier letters en dan '& Zn'. De eigenaar van de Chenard & Walcker was Antonius Johannes Petrus Smits van de Eerste Rotterdamsche Auto-Garage aan de Noordsingel in Rotterdam. Het is bekend dat Dhr. Smits zaken deed met het carrosseriebedrijf Dolk en met Donderwinkel, beiden in Rotterdam, maar wie was .... & Zn. ?
10 mei 2012: Na het succesvolle oplossen van twee eerdere vragen komt Jan de Vries in verband met zijn boek "Omroep op Wielen" met een derde vraag: "Na de Tweede Wereldoorlog had de radio dringend nieuwe reportagewagens nodig, omdat er vier door de Duitsers op dolle dinsdag gebruikt waren als vluchtauto. De overgebleven drie wagens waren vernield door de gasgenerator en het slechte onderhoud. Drie jaar na de Tweede Wereldoorlog trad het Marshallplan in werking waardoor nieuwe auto's aangeschaft konden worden. De foto toont dan ook een rijtje mooie Diamond T's (klik!) met carrosserie van Lith, en op het portier het logo van het Marshallplan. Volgens het bijschrift al gefotografeerd in 1948. Maar... hoe kon dat zo snel? Kreeg de NRU de chassis cadeau? Of tegen een lage prijs? En werden die al gelijk geleverd in 1948? Wie weet meer van deze materie?"
20 maart 2012: Voor de Stichting Magirus 1931 is Marcel Israël op zoek naar zoveel mogelijk gegevens van hun Magirus brandweerauto uit 1931. Hij schrijft: "Met een groep enthousiaste vrijwilligers van brandweer Middelburg zijn we al vele jaren druk bezig met de restauratie van deze fantastische auto. De restauratie verloopt stap voor stap. Het koetswerk ziet er weer uit als nieuw. De motor en de koppeling gaven problemen. Een revisiebedrijf uit Goes zou de motor kunnen reviseren. Na een zeer moeizame en langdurige revisie, (6 jaar) die financieel ook nog tot een meer dan het dubbele van de geraamde kosten is opgelopen. Is de motor eind vorig jaar gelukkig weer teruggeplaatst. De motor loopt weer maar...
We krijgen de motor niet goed afgesteld, stationair gaat alles goed maar wanneer deze vermogen moet leveren loopt hij niet goed. Om dit probleem te verhelpen zijn we ernstig op zoek naar de afstelgegevens. Met name van de ontsteking en de carburateur. De Motor is een Maybach S88 / 125 met magneetontsteking en Zenith (zij instroom) carburateur Hij is gebouwd in 1930. Het serienummer is 12795.
Wij hopen dat u ons kunt helpen met informatie of kunt vertellen waar we die mogelijk kunnen vinden zodat dit stukje cultureel erfgoed ook werkend behouden blijft."
Reacties kunnen naar de webmaster worden gestuurd:
4 maart 2012: De vader van Loek Raemakers reed motor. In het familiefotoalbum zit alleen maar deze foto van een Velocette en nu vraagt Loek zich af of via het nummerbewijs is na te gaan of deze afgebeelde motor van zijn vader was. Loek vermoed dat de foto in de jaren twintig is gemaakt. Het nummer is P-23537.
22 januari 2012: Dick Appels is sinds de vroege jaren zeventig in het bezit van een Citroën Traction Avant 'Normale' van 1950. Het bijzondere aan deze auto is de open kap, die gemaakt is door het dak van de sedan-carrosserie weg te nemen, de rand met hout (Frans noten) te verstevigen en daarop een kapconstructie te plaatsen. Andere verstevigingen, waaraan soms ook de carrosseriebouwer te herkennen is, ontbreken.
Het ombouwen van dichte seriemodellen gebeurde tot in de jaren vijftig wel vaker: indertijd bood ook Citroën zelf een 'Cabrio-Limousine’ aan (getuige een advertentie uit 1935). Het waren later echter vooral carrosseriebedrijven die de ombouw verzorgden, waarvan het Franse A.E.A.T. de bekendste is. In Nederland heeft in ieder geval de fa. Veth Tractions omgebouwd, maar ook b.v. Coenen en Pennock waren in deze markt actief. Er is geen reden aan te nemen dat de ombouw van latere datum is dan het bouwjaar.
De auto was bordeaux-rood, heeft een UX-kenteken gekregen bij de omwisseling en is o.a. in bezit geweest van een Voorburgse politieman. Met hem is contact geweest, maar de eigenaren daarvoor zijn niet bekend. Er zijn o.a. zes-cylinder bumpers, een vooroorlogse klepjesmotorkap en een idem kleurstelling (groen/zwart) toegepast geweest, en soms weer veranderd. De auto heeft -in die volgorde- een Amsterdamse, Maastrichtse en Driebergse woonplaats gekend in latere jaren. Over die periode is voldoende bekend. De vraag is dus: wie kent deze bordeaux-rode Traction 'Normale' Décapotable uit de vijftiger jaren en/of kan meer vertellen over de eerste eigenaar of eigenaren? En misschien weet ook iemand iets over de carrosseriefabriek die de ombouw heeft gedan?
22 augustus 2011: Jaap van Wijk is sinds 1978 de eigenaar van een Delage DI met Janoir-body uit 1925, die tot 2005 nog altijd op een restauratie stond te wachten. Het chassis is in de afgelopen 5 jaar rijdend gemaakt en afgelopen voorjaar is de carrosserie er weer op gezet.
12 december 2010: Enkele jaren geleden kocht Kees Dekker bovenstaand glas-in-lood raam. Hij heeft lang gezocht naar de herkomst, maar dankzij de foto links die hij kocht op een oldtimer evenement kwam hij erachter dat I.A.Mij. staat voor ‘Internationale Automobiel Maatschappij’. En via de Conam website vond hij weer dat de I.A.M. een Studebaker (1915-1962) en Erskine (1926-1931) automobiel dealer was, gevestigd aan de Scheldestraat 2-10 in Den Haag. Het glas-in-lood raam is 52 cm hoog en 186 cm lang, zo breed, dat het waarschijnlijk boven een dubbele deur heeft gezeten. Nu vraagt Kees zich af of er nog iemand te vinden is die dat raam daar daadwerkelijk heeft zien hangen? En mogelijk weet iemand de geschiedenis ervan?
9 januari 2011: Volgens Henk Schuuring is de IAM in 1956 uit dit pand vertrokken en is waarschijnlijk dit raam gewoon achtergebleven.
Jan Krol vraagt zich af of iemand het merk “Dratha” kent? In 1947 werd onderstaande advertentie geplaatst in het blad Bedrijfsvervoer. Graag zou hij meer te weten komen. Waar kwam dit merk vandaan? Is het mogelijk van Nederlandse oorsprong? Was de Dratha een eenmalige eigen constructie van een vervoerder, of zijn er meer voertuigen (mogelijk ook aanhangwagens of opleggers) geconstrueerd? Helaas biedt de advertentie (brieven onder nummer) geen mogelijkheid tot onderzoek via de toenmalige eigenaar. We horen graag de oplossing!
Hieronder een foto van de stalling aan de Eerste Scheepvaartstraat in Hoek van Holland van Garage Rooney, vermoedelijk rond 1930. Hans Waldeck vraagt zich af welke automerken staan hier van links naar rechts? (Zie de vergrotingen op de beide onderste foto's)
16 juli 2019: Volgens Fred van Leeuwen is de auto rechts vooraan een circa 1928 Auburn, dan een circa 1929 Chrysler en een laat 20er Chevrolet.
12 januari 2018: Een foto die al meer dan acht jaar als onopgelost op onze website staat! De foto is gemaakt ergens in de buurt van Apeldoorn rond 1920. Aan boord de familie Van As uit Heenvliet. Het is bekend dat Dokter Van As onder andere een Itala heeft gehad, maar dit lijkt geen Itala i.v.m. de aanwezige ketting aandrijving. Wat zou het wel kunnen zijn? Wellicht is de afscherming voor het achterwiel niet om een ketting af te schermen maar meer ter bescherming van je kleding tegen het vet van de veerschommels? Zou het wellicht een Hermans carrosserie kunnen zijn? Klik hier voor een grotere versie van de foto!