logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: een foto van de HNG

geen fotoHandelsmaatschappij Hart Nibbrig & Greeve aan de Parkstraat in Den Haag was aanvankelijk in hoofdzaak importeur van auto’s en motoren. In 1948 toen de vraag naar auto’s groot was en het aanbod uit het buitenland klein, zag Greeve kansen voor een eigen autoproductie. Hij koos voor een variant van de IFA-Zwickau tweetakt, de latere Trabant. Een financiële injectie van de Handelsbank maakte het mogelijk enkele ingenieurs over te laten komen uit Chemnitz met in hun koffer tekeningen van een op de DKW geïnspireerde auto. Aan de hand daarvan werd een schaalmodel gemaakt. Hierna bouwde de firma Pennock aan de Binckhorstlaan in Den Haag een chassis dat werd voltooid onder leiding van Rinus Bruijnzeel, die chef was van de werkplaats van HNG. Toen duidelijk werd dat het verder ontwikkelen en opzetten van een productielijn veel meer geld ging kosten dan aanvankelijk was begroot, trok de Handelsbank zich terug. Uiteindelijk werd er slechts één auto geproduceerd, waar Rinus Bruijnzeel nog jaren mee heeft gereden.
(Bron: Lammerse, Jan: Autodesign in Nederland. Uitgeverij Waanders, 1993)


8 maart 2017: Jan van der Lit maakt deel uit de projectgroep die bezig is met de voorbereidingen voor een vervolg op het boek “Autodesign in Nederland”. Hij is op zoek naar fotomateriaal van deze HNG auto. Wie kan hierbij helpen?

HNG auto DKW
31 mei 2017: Jan de Vries fotografeerde in 1964 de auto hier links in Den Haag. Kan dit gezien het Auto Union embleem op de motorkap de gezochte foto van de HNG wagen zijn?

7 juni 2017: Jan van der Lit vond de dochter van Rinus Bruijnzeel. Zij heeft als kind meegereden in de HNG-auto, maar die was in haar herinnering toch anders dan deze auto. Blijft de vraag: Wat is dit dan wel?