Ahw. en Opleggers (beschrijvingen)

Floor, Hilversum/ Wychen

Floor’s Handel en Industrie was een fouragehandel en transportbedrijf dat zich al voor de Tweede Wereldoorlog in Hilversum had gevestigd. Na de oorlog werd het bedrijf hervat, waarvoor in 1947 een Mack werd gekocht voor het transport van bakstenen. Gewone aanhangwagens bleken onvoldoende sterk hiervoor en dus besloot Floor zelf een aanhangwagen te bouwen. Deze bleek zo goed, dat er vraag naar kwam en dus startte Floor in 1948 met de bouw van aanhangwagens en vanaf 1953 ook opleggers.

(bron: Buurman, Gerlof, De historie van Mack truck in Nederland, 2004)

Polynorm, Bunschoten

polynorm-aanhangwagen-m416Polynorm begon na de Tweede Wereldoorlog met de fabricage van aanhangwagens voor het Nederlandse leger. Deze waren bestemd voor de ”kleinere” legervoertuigen binnen de krijgsmacht. De Polynorm aanhangers werden geproduceerd in verschillende gewichtsklassen. De kleinste aanhanger, ”de jeeptrailer”, werd in grote aantallen (onder licentie) geproduceerd. Het enige verschil met de jeep aanhangers is dat Polynorm ronde spatborden er op heeft gezet. De wielbasis is gelijk gebleven. (Deze aanhangers werden ook bij Pennock en en Roset gemaakt).

Polynorm assembleerde ook vanaf 1955 de Britse Standard en later de Zweedse Volvo. Tegenwoordig houdt Polynorm zich voornamelijk bezig met het vervaardigen van plaatwerk en chassisdelen voor automobielen, onder andere voor Daimler Benz.

Dijssel, Soest

logo-dijssel-soestKlik hier voor de geschiedenis van Dijssel tankbouwer uit Soest. Maakt o.a tankwagens voor vervoer van diesel / benzine en tevens fabriceert men special products voor de Marine, Luchtmacht en de reguliere luchtvaart.

LAG, Bree (B)

logo-lagKlik hier voor de geschiedenis van LAG uit het Belgische BREE van 1947 tot heden

PKA, Sint Annaparochie

N.V. Machinefabriek 'Kampen' te St.-Annaparochie, Aanhangwagen en opleggerfabriek.

PKA staat voor 'Piet Kampen Aanhangwagen'. In de Heerenveensche Koerier van 22 oktober 1948 staat een uitgebreid artikel over Pieter Kampen en zijn landbouwwerktuigenfabriek waar hij op 1 januari mee startte door de overname van een klein smederijtje. De fabriek ging in 1951 failliet. In de advertentie van het daarop volgende boelgoed werden twee auto's genoemd: een 1-tons gesloten bestelauto "Chevrolet" en een 4-persoons luxe auto "Ford Prefect". Op naam van Pieter Kampen uit St. Annaparochie stonden de kentekennummers B-32002 , B-34496 en B-40901.

Uit een advertentie in het Fries Landbouwblad blijkt dat bij het Faillissements-Boelgoed op 24 januari 1952 van P. Kampens Landbouwwerktuigefabriek annex Smederij te Sint Annaparochie de moderne inventaris en de gehele voorraad landbouwwerktuigen, gereedschappen en materialen worden verkocht. O.a. 4 hooitransporteurs (8, 10 en 12 m), bietentransporteur op verstelbaar onderstel (5,5 m), aanhangwagens, veldeggen, aardappellichters, ploegen, weideslepen, een grote partij landbouwmachine-onderdelen, enz.

Het bedrijf maakte een doorstart onder de naam N.V. Machinefabriek 'Kampen' te St.-Annaparochie, Aanhangwagen en opleggerfabriek. Verder was er ook de mogelijkheid om trucks op te bouwen met aanhangwagens in dezelfde stijl. Op een gegeven moment werkten er 50 man. PKA (de garage) was dealer van Fiat personenwagens en had ook het dealerschap voor Henschel vrachtwagens. PKA maakte meer dan 1000 opleggers en aanhangwagens. Het waren goede producten en zelfs Defensie kocht een serie van 5 stuks.

Op de RAI-tentoonstelling van 1962 toonde Renova onder andere de lichtgewicht 'REKA-TRAILER', die in samenwerking met de trailerfabriek P. van Kampen (P.K.A.) te St.-Annaparochie werd vervaardigd. De trailer was opgebouwd met een gesloten aluminium carrosserie volgens het 'RENO'-systeem. Dit was een nieuw aluminium profiel in kokeruitvoering. De zijbeplating was uitwending monteerbaar en demonteerbaar. Door zijn kokerprofiel gaf dit een grote zijdelingse stijfheid, terwijl geen houtopvullingen of dergelijke meer nodig waren voor het aanbrengen van de binnenbetimmering.

Met dank aan Eric van Dijk.

PKA-loods

foto boven: het bedrijf in de jaren vijftig

PKA-folder-landbouw

boven: folder voor landbouwproducten

pka-1962-02

 

 

 

 

 

 

 

 

foto boven: februari 1962

PKA-Folder

folder jaren zestig

pka-1965

advertentie 1965

 PKA-zaak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het bedrijf in de jaren zeventig

Edbro Europa N.V., Amsterdam / Zoetermeer

Edbro Europa N.V., Herengracht 292 te Amsterdam

Artikel uit Bedrijfsvervoer d.d. September 1958: Edbro Kipinstallaties
Edbro 19580900 bv
"Bij de hier in Nederland beschikbare kipinstallaties is een nieuw exemplaar gevoegd, de Edbro kipinstallatie. Men moet nu echt niet denken, dat dit een geheel nieuwe apparatuur- is. Niets is minder waar. Deze Edbro apparatuur is al tientallen jaren in de productie en ook in ons land in gebruik, waar zij op geruisloze wijze is binnengekomen. In de eerste plaats denken wij hier aan sommige Edbro-installaties, die na de tweede wereldoorlog met de dumpgoederen binnenkwamen, en meer in het bijzonder aan de Edbro-apparatuur op de Karrier vuilniswagen-eenheden, die door ondeskundigen vaak voor Commer-apparatuur wordt aangezien. Het feit dat Commer -die, zoals bekend, de bedrijfsauto-afdeling is van de grote Britse Rootes groep- op haar Karriermodellen, en dan voornamelijk op haar huisvuil-ophaalmodellen, deze Edbro kipapparatuur als standaard monteert, zegt overigens wel het een en ander over de kwaliteit hiervan.

Lees meer: Edbro Europa N.V., Amsterdam / Zoetermeer

N.V. Netam, Rotterdam (aanhangwagens en opleggers)

De firma Netam -opgericht door dhr. B.H. van Rijn in 1932- had voor de oorlog al een goede naam als bouwer van kippers en speciale opbouw op bestaand chassis en de bouw van opleggers en aanhangers. In de oorlog lag dat soort werk praktisch stil, daarom kreeg Ir. Stein de opdracht om elektrische voertuigen te ontwerpen voor goederen vervoer en personen vervoer. Met dit project is Netam even autofabrikant geweest maar na de oorlog keerden ze weer terug naar aanhangers en opleggers. In 2002 is het bedrijf failliet verklaard.

NETAM-1951-kipper-2


advertentie d.d. ?

Lees meer: N.V. Netam, Rotterdam (aanhangwagens en opleggers)

Copyright © Conam 2010-2018

All Rights Reserved.