Boeken in voorbereiding

Diverse Conam-leden hebben een boek in voorbreiding:

Paul Vlemmings en Lambert van der Meulen:
Het ultieme boek over Van der Meulen-Ansems

vd meulen ansems 1922
Er is al heel wat geschreven over het wel en wee van Jos L. van der Meulen. De smid uit Helmond die in 1886 zijn bedrijf startte stond aan de wieg van onder andere Ford dealer Van der Meulen-Ansems. Een flard hier, een onjuistheid daar, maar een nooit volledig beschreven geschiedenis. De Conam leden Lambert van der Meulen, nazaat van, en Paul Vlemmings zijn samen met Lamberts neef Piet en nicht Monique in de (familie) archieven gedoken. Niet alleen die van Van der Meulen-Ansems, maar ook die van de (oorspronkelijk) vrachtwagen en aanhangwagenfabriek Jumbo, die werd opgericht door Lamberts opa Mathij. Ook de van het moederbedrijf afgescheiden avonduren van Janus, Jacques en Jan van der Meulen met zijn Eerste Helmondse Automobiel Centrale, het taxibedrijf Veta, de vele benzinestations en het vliegveld annex lustoord van Jos van der Meulen zullen nu hopelijk voor eens en voor altijd te boek gesteld worden. Dat Jos L. van der Meulen ook de eerste motorfietsrijder in Nederland was, stond als voorproefje op het boek al te lezen in het Conam Bulletin van september en december 2018. Het boek verschijnt volgend jaar (2021), 135 jaar na de oprichting van Jos’ smederij. Wie voor die tijd nog informatie kwijt wil over Jos van der Meulen of zijn nazaten kan dit nog tot medio 2020 mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Foto: de garage van Van der Meulen Ansems aan de Vestdijk in Eindhoven in 1922. © RHCe


Fons Alkemade: Toyota in Nederland.

Garage Pieper CoevordenConam-lid Fons Alkemade is bezig met het schrijven van een boek over Toyota in Nederland. Fons heeft inmiddels een breed netwerk opgebouwd van Toyota-mensen, die hem uit de eerste hand kunnen vertellen hoe de dealer- en importeursgeschiedenis is gegaan, maar Fons wil meer. Fons wil ook weten wat we vroeger nou eigenlijk vonden van die Japanse merken. In hoeverre heeft Toyota, net als andere Japanse automerken, in Nederland last gehad van sentimenten rondom de bezetting van Nederlands-Indië in WOII? Wanneer ebden die sentimenten weg? En hadden de Japanse merken niet het imago alles te kopiëren? Waren de Japanse merken niet zo op details geconcentreerd, dat ze controlelampjes hadden om te zien of de controlelampjes het nog deden? Fons wil een boek schrijven over mensen die iets met Toyota te maken hebben gehad en hun ervaringen en verhalen optekenen. Wat roept Toyota in ons land op aan herinneringen? Wat weet jij van Toyota in Nederland? Hoe heeft Toyota zich gemanifesteerd in de samenleving en hoe werd er over geschreven en gepraat? Beschik jij over informatie die Fons kan helpen er een fantastisch boek van te maken, mail hem dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

fisette garage 1931 maastricht

Jac Maurer: Maastricht 1898-1940

In de loop der jaren heeft Conam-lid Jac Maurer de nodige informatie over de opkomst van het automobilisme in Maastricht verzameld. Rond 1900 was dit de meest geïndustrialiseerde stad in het land, vooral door de aardwerkindustrie. De rally Parijs Amsterdam in 1898 ging door Maastricht en de eerste importeurs van grotere merken als Berliet, Delage, Renault en Nagant waren in Maastricht gevestigd. Jac heeft de intentie om dit alles in een boek te verwerken en zoekt foto's en wetenswaardigheden met betrekking tot het automobilisme in Maastricht in de periode 1898-1940. [foto:] Garage Fissette in Maastricht in 1931.

Bert Visser: 100 jaar Visser carrosseriebouw.

Nog meer boeken?

Ter bevordering van boekuitgaven in de Conam-reeks heeft Conam voor haar leden een boekenfonds in het leven geroepen, met als doel schrijvers een klein financieel duwtje in de rug te geven bij stagnerende publicaties. Hiervoor dient wel aan een aantal voorwaarden te worden voldaan. Meer informatie bij de webmaster: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.