Nieuws

Nieuw bestuur en management voor het NCAD

fons alkemade ncadHet Nederlands Centrum voor Auto Documentatie (NCAD) in Helmond is bestuurlijk vernieuwd. Na tien jaar hebben directeur Jan Wouters en centrummanager Margaretha Werinussa het NCAD verlaten. Hun taken zijn overgenomen door Fons Alkemade (foto). Fons was in 1998 en 1999 ook al betrokken bij het toen nog in Arnhem gevestigde NCAD. Tevens is het stichtingsbestuur van het NCAD grotendeels vernieuwd. Peter van der Koogh heeft na zeventien jaar het bestuur verlaten. Hij was tien jaar voorzitter en is in die functie opgevolgd door autojournalist Wim Oude Weernink met Willem Posthumus Meyjes als secretaris. Verder traden Pim van de Werd en Lambert van der Meulen toe tot het bestuur. Marc van Doorne (penningmeester), Jean Pierre Heijster en NCAD-oprichter Gijs Mom behouden vooralsnog hun bestuurszetel.

Het NCAD beheert een groot auto-historisch archief met documenten, boeken en beeldmateriaal dat door particulieren, instanties en wetenschappers geraadpleegd kan worden. Ook vrachtauto’s, bussen en motoren zijn in het archief te vinden.

“Ik ben heel blij met de grote diversiteit die nu in het bestuur is ontstaan. Als manager maak ik dankbaar gebruik van de netwerken en expertises van de oude en nieuwe bestuursleden. Maar ik voeg daar direct aan toe dat ook de kennis en inzet van onze vrijwilligers essentieel zijn. De afgelopen maanden waren lastig door Covid-19 maar we gaan nu weer vol energie aan de slag”, aldus Fons Alkemade in zijn nieuwe functie bij het NCAD.

Op zaterdag 26 september heeft het NCAD open huis. Dan zal tevens aandacht worden besteed aan ‘125 jaar motorfiets in Nederland’ met een expositie en een lezing. Belangstellenden kunnen onder andere een originele Hildebrand & Wolfmüller uit 1895 bewonderen.

www.ncad.nl

APK-vrijstelling bij 50 jaar eindelijk goedgekeurd door het parlement

APK-vrijstelling bij 50 jaar eindelijk goedgekeurd door het parlement
(bron Fehac)

De Eerste Kamer heeft op 19 mei jl. een wijziging van de Wegenverkeerswet goedgekeurd om alle tractoren te gaan voorzien van een kenteken. Daarnaast werd voor snelle tractoren een APK verplicht en gelijk met die nieuwe APK-categorie werd besloten om alle voertuigen ouder dan 50 jaar vrijstelling te verlenen van de APK.

Inlossen van een oude toezegging
Met die vrijstelling wordt een ruim vijf jaar oude toezegging van de overheid eindelijk ingelost. Nu is de RDW aan zet om de vrijstelling ook daadwerkelijk in te gaan voeren. Dus nog even een paar maanden geduld voordat alle voertuigen uit de ‘sixties’ en daarvoor nooit meer op bezoek hoeven bij de APK-keurmeester. De FEHAC heeft zich al heel lang ingezet - en dat is nu eindelijk met succes bekroond! - om dit resultaat te bereiken.

Lees meer: APK-vrijstelling bij 50 jaar eindelijk goedgekeurd door het parlement

Nieuw boek: De c van Citroën

Citroen Bram Dieleman18 november 2019: Bram Dieleman is de schrijver van een zojuist verschenen boek: De c van Citroën. de eerste kleine Fransche wagen in groote serie vervaardigd, de 5 p.k.

“Je weet wel, die gele Citroëntjes, die worden klaverblaadjes genoemd, wist je dat?”

Een veelgehoorde uitspraak. Dit komt waarschijnlijk, omdat de kleine Citroën een bekende klassieker is en, zo wordt verondersteld, dat die allemaal Klaverblaadje worden genoemd.
In publicaties, ook Franse uitgaven, komt deze fout veelvuldig voor.
De veelvoorkomende kleur geel is in Klaverblad uitvoering nooit geleverd en de 10 P.K. die in dezelfde hoedanigheid leverbaar was, wordt ook dikwijls aangezien voor een 5 P.K.
Een Nederlandstalig boek dat uitsluitend de 5 P.K. bespreekt was er nog niet. Om dit te doorbreken is er nu “de c van Citroën’. De ‘c’ in de titel is klein gehouden, omdat het de kleinste Citroën is die in de jaren twintig werd gebouwd.
In Nederlandse advertenties leest men: ‘La première voiture française construite en grande série’, ‘De eerste fransche automobiel in groote serie vervaardigd’ en ‘De eerste fransche wagen in groote serie vervaardigd’.
‘De eerste kleine fransche wagen in groote serie vervaardigd’ is daardoor een welkome aanvulling op de titel.
Het feit dat in deze uitgave wordt geschreven over 5 P.K. komt oorspronkelijk uit publicaties van de N.V. Automobiles Citroën.

U kunt kennis nemen van verschillende typen en modellen, andere gedaanten, wetenswaardigheden en miniaturen aangaande de kleine C van Citroën.
Betreffende techniek is het niet de bedoeling geweest er een werkplaatshandboek van te maken, daarom alleen vermelding van belangrijke zichtbare delen.

De c van Citroën, 352 bladzijden in A4 formaat.

Prijs boek € 39,50 / incl. aangetekende verzending € 49,50.
IBAN: NL64 RABO 0328 3373 07 t.n.v. A.J.Dieleman

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Documentaire over Araun Gordijn

De documentaire die gemaakt is over de schilder Araun Gordijn, bekend van zijn schilderijen met auto's en benzinestations is nu ook on-line te zien! https://www.youtube.com/watch?v=hdQo16gCCeg&feature=youtu.be

Alle garagebedrijven van Nederland op de Conam-site

Het Garageproject

Conam staat aan de vooravond van haar grootste project ooit: het Garageproject.

Conam moedigt de belangstelling voor de automobiel en motorrijwielhistorie aan. Steeds meer mensen hebben interesse in de Nederlandse auto- en motorgeschiedenis. Conam is een financieel gezonde vereniging met een groeiend ledental en daar past de ambitie bij om ook grote projecten aan te pakken. Conam heeft zich voorgenomen om al die dealers, agenten, concessionairs, subdealers en garagebedrijven van personenauto's, trucks en motorfietsen in kaart te brengen. Het Garageproject is het grootste Conam-project in de bijna 25-jarige geschiedenis van onze vereniging en het is helemaal 'des Conams'.

Anderen gingen ons voor

De directe aanleiding van het Garageproject is het dealerboek, waarover Conam-lid Dik Som in het Conam Bulletin van december jl. publiceerde. In dat dealerboek beschreef Renault-inspecteur J. Lewin in de jaren dertig alle Renault-agenten in Nederland plus hun concurrenten. Het boek is gemaakt voor gebruik binnen de Renault-organisatie en voorzien van foto's van alle beschreven garagebedrijven. Conam wil deze gegevens online op onze eigen website.

garage wagemakers tilburg 1

foto: Garage Wagemakers, Tilburg, circa 1930 (collectie  Dik Som)

Lees meer: Alle garagebedrijven van Nederland op de Conam-site

Copyright © Conam 2010-2020

All Rights Reserved.