logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

KNAC digitaliseert 'De Auto'

De KNAC liep al langere tijd met het plan om de ruim honderd(!) jaargangen van hun ledenmagazine ‘de Auto’ te laten digitaliseren. Zo wordt de schat aan informatie die in decennia is beschreven makkelijk toegankelijk gemaakt voor alle leden.
Hiertoe werd tijdens het KNAC Symposium in het Haagse Louwman Museum een belangrijke stap gezet: de ondertekening van een overeenkomst tussen het NCAD (Nederlands Centrum voor Autohistorische Documentatie) en de KNAC, door respectievelijk NCAD-voorzitter Wim Oude Weernink en KNAC-directeur Peter Staal. Het digitaliseren van alle jaargangen zal naar verwachting vier á vijf jaar gaan duren; het NCAD streeft ernaar om dit jaar de eerste vijfentwintig jaargangen om te zetten. Oude Weernink: “Dit langlopende project maakt het voor het NCAD ook mogelijk onze werkzaamheden verder uit te breiden. Onze vrijwilligers en het bestuur zullen er alles aan doen om de werkzaamheden naar volle tevredenheid van de KNAC uit te voeren.”

339129441 919401312637832 6733782288077686962 nLinks KNAC-directeur Peter Staal, rechts NCAD-voorzitter Wim Oude Weernink. Beiden zijn ook lid van de Conam.

Formule 3 historie in het Zandvoorts Museum

poster A3 2023 half Litre Heroes75 jaar geleden vonden de eerste races op het Circuit van Zandvoort plaats. De Grand Prix was het hoofdnummer, maar het was de nieuwe Formule 3 klasse die in 1949 het publiek op de banken kreeg. De 50.000 toeschouwers zagen een superspannende race, dankzij Nederlandse deelname van Lex Beels, die in een fotofinish nipt derde werd. De winnaar was de toen nog onbekende Stirling Moss. Meteen was duidelijk dat deze Formule 3 klasse dé springplank voor nieuwe talenten was. Het initiatief voor de kleine 500 cc racers werd enkele jaren eerder in Engeland genomen. Er was grote behoefte om voor weinig geld een serieuze racewagen te kunnen bouwen, of aanschaffen.

Dankzij Hans Hugenholtz sr. en Piet Olyslager kreeg dit initiatief navolging ons land. De nieuw opgerichte 500 Club Nederland groeide als kool. Velen begonnen aan de bouw van een eigen racewagen. Slechts een klein aantal daarvan zou daadwerkelijk het strijdperk betreden. In de periode tot 1955 vonden op Zandvoort in totaal 6 races voor deze formule 3 klasse plaats. Nederlandse coureurs als Lex Beels, Jos Göttgens, Dolf Dillenius, Jan Flinterman, Pim Richardson en Piet Peeperkorn verschenen aan de start. Ook in het buitenland deden ze regelmatig van zich spreken, met het professionele Beels Racing Team, dat over in eigen beheer gebouwde racewagens beschikte, voorop.

Het Zandvoorts Museum besteedt van 9 juni t/m 2 september aandacht aan deze Formule 3 racers met de expositie “Half Litre Heroes”. In het museum zijn diverse formule 3 racewagens uit de jaren ‘50 te zien, waaronder de Cooper van Lex Beels en de in Nederland gebouwde Larkens. Er wordt teruggeblikt op de races, de coureurs en de auto’s aan de hand van foto’s, filmbeelden en allerhande voorwerpen. De werkplaats van Lex Beels wordt nagebouwd. Er worden vele sterke verhalen opgehaald en diverse mysteries die nog om een oplossing vragen worden gepresenteerd, zoals: waar zijn de Beels racewagens gebleven? Zonder verleden geen toekomst: na 75 jaar zijn de Formule 3 raceklasse en Circuit Zandvoort springlevend. Vele talenten waaronder Max Verstappen gebruikten de F3 als springplank naar de top.

Het Zandvoorts Museum brengt de ontwikkeling van het circuit van 1948 tot heden in beeld aan de hand van de vele spectaculaire Formule 3 races die in die jaren op het Zandvoortse asfalt zijn uitgevochten. De verschillen tussen de Formule 3 bolides van 1948 en die van 2023 worden in beeld gebracht. In het weekend van de Historic Grand Prix zijn de 500 c.c. racers in Zandvoort. Ze zullen tijdens parade op zaterdagavond naar het Zandvoorts Museum komen!

www.zandvoortsmuseum.nl

100 Jaar MG bij het Louwman Museum op 3 en 4 juni

100 jaar MGDit jaar bestaat het automerk MG 100 jaar. In het kader daarvan wordt een landelijke activiteit gehouden waarover wij u graag informeren:

De aftrap
Weekend van 3 en 4 juni 2023
Louwman Museum, Den Haag

MG’s op de rode loper
Markante MG’s zullen in het Louwman Museum op de rode loper staan. Daaronder een MG VA, eens eigendom van Cecil Kimber, de oprichter van het merk MG

MG’s bij entree Louwman Museum
Op 3 en 4 juni zullen ongeveer 40 MG’s voor de entree van het museum geparkeerd worden

Landelijk georganiseerde ritten
Vanuit de diverse regio’s zullen MG’s in colonne naar het Louwman Museum rijden

De organisatie
In handen van MGTTO (vereniging MG T-type & Prewar Owners Holland) in samenwerking met:
MGCC (MG Car Club Holland) en MGATO (MG A-type & Magnette Owners Holland)

Bijgevoegd
Het artikel MG 100 jaar met illustraties (de link opent een PDF)

Snel, sneller, onze kampioen! Pim Kiderlen in de vroege Nederlandse Wielerwereld 1869-1891

snel sneller onze kampioen pim kiderlen in de vroege nederlandse wielerwereld 1869 18914 januari 2023: Deze week verscheen het boek met bovenstaande titel van Conam-lid Wim Zonneveld. In dit boek beschrijft hij de biografie van de Rotterdams-Delfshavens-Delftse sportman Pim Kiderlen (1868-1931), eind negentiende-eeuw de eerste Nederlandse wielrenner met internationaal succes, 1885-1887. In de biografie gaat hij uitvoerig in op zijn prestaties, maar zet die ook in de context van zijn Duitse immigranten-familie, van handelaars en fabrikanten die zich begin negentiende-eeuw in Holland hadden gevestigd. Zijn vader runde een distilleerderij in Delfshaven met internationale uitstraling. Maar behalve dat: Kiderlen volgde in Delft de Technische Hogeschool en begon na zijn wielercarrière vanaf 1896 het Technisch Bureau Kiderlen & Co. in Amsterdam, met als specialisatie gasmotoren, waarvan hij een groot succes maakte, met grote opdrachten in binnen- en buitenland. Als onderdeel van zijn technische belangstelling bouwde hij al in maart 1888 een ‘stoom-vélocipède’, die werd tentoongesteld op een Sport-Tentoonstelling in Amsterdam. Vanaf 1899 adverteert hij ook met Bollée-Rijtuigjes, en vanaf 1905 is hij agent van Chenard-Walker en wat later van Lancia. Hij trekt zich in 1923 uit zaken terug en overlijdt in 1931.
Hoewel de hoofdmoot van de biografie is gericht op zijn wielerleven, besteedt Wim Zonneveld ook in twee hoofdstukken ruime aandacht aan zijn latere ‘technische’ carrière. Het boek is verschenen onder de titel Snel, sneller, onze Kampioen! bij de Sportliteratuur Uitgeverij en verkrijgbaar op de website Sportmediashop.nl en bij Bol.com.

De Maastrichtse Autopioniers

Een nieuw boek van Conam lid Jac Maurer: 
de maastrichtse autopioniers 1634636916
Een autoloos Maastricht is nu ondenkbaar. Vóór 1900 weten de inwoners van deze stad niet beter. Een automobiel is dan nog nauwelijks gekend in de Limburgse contreien. Dit boek beschrijft de opkomst van het automobilisme in de Limburgse hoofdstad, toen de meest geïndustrialiseerde stad van Nederland. Het is een nog niet eerder verteld verhaal.
Antwoord wordt gegeven op vragen als: wie zijn de Maastrichtse autopioniers, hoe zien de eerste auto’s eruit, wie verkoopt ze?
Het verhaal -tot 1940- wordt geïllustreerd met veel afbeeldingen en foto’s van Maastrichtse auto’s en garagebedrijven, veelal nooit eerder gepubliceerd. Zichtbaar wordt hoe de auto zelf verandert van een eenvoudig voertuigje tot een gestroomlijnde limousine. Hoe het luxepaardje van de rijken zich ontwikkelt tot gebruiksvoorwerp van een grotere groep inwoners, zowel voor particulier als voor zakelijk gebruik. En ook: hoe Maastricht verandert door de komst van het automobiel. Met de vestiging van de eerste importeurschappen van Renault, Berliet, Delage en Nagant is Maastricht een belangrijke schakel in de vroege Nederlandse automobielgeschiedenis.

Jac Maurer
Jac Maurer schrijft regelmatig artikelen over autohistorische onderwerpen. Eerder verschenen zijn boeken ‘Gebr. Nefkens N.V., een eeuw autohistorie’ en ‘Renault, 100 jaar in Nederland’. Hij is onder meer lid van de Contactgroep Automobiel- en Motorrijwielhistorie (CONAM).

Deze uitgave kwam tot stand, mede met ondersteuning van Contactgroep Auto- en Motorrijwielhistorie (CONAM), en het Historisch Centrum Limburg Maastricht.

ISBN: 9789079226887|Pagina's: 168|