logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

De 3e Europese Conferentie voor Autogeschiedenis

conferentie 2022 Torino
22 augustus 2022: Na het grote succes van de Europese Conferentie voor Automobielgeschiedenis 2017 in Mulhouse/Alsace en 2019 in Den Haag, is nu, na twee keer uitstel, de uitnodiging voor de derde "Europese Conferentie voor Automobielgeschiedenis" van 14 - 16 oktober 2022 in Turijn Italië beschikbaar, met alle relevante data en een lijst van papers.

De conferentietaal is Engels en alle presentaties zullen in het Engels worden gegeven.

De organisatoren, Anders Ditlev Clausager en Thomas Uhlrich zouden het fijn vinden u op deze conferentie te mogen verwelkomen.

De uitnodiging kunt u hier downloaden!

Aarzelt u niet de uitnodiging aan andere belangstellenden door te geven.

Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met:
Anders Ditlev Clausager, in het Verenigd Koninkrijk,
of Thomas Ulrich, in Duitsland.
www.pan-european-automobile-history.com/

Ries van Leeuwen overleden

ries van leeurwen 1923 Vauxhall Prix DElegance Het LooOp 14 juni jl. overleed ons Conam-lid Ries van Leeuwen uit Harmelen. Ries was een aannemer die veel speciale bouwprojecten realiseerde zoals, tunnelbouw, parkeerkelders en kades in de Rotterdamse haven. Ries ontwikkelde speciale palen die zich in de bodem verankeren. Hij was ook uitvinder met diverse octrooien op z’n naam, ze noemen hem dan ook Willie Wortel.
Zijn hobby was het verzamelen en restaureren van oude auto’s. Na de restauratie van een A-Ford uit 1928 kocht hij een Vauxhall Wyvern uit 1954 die helemaal uit elkaar lag. De restauratie daarvan duurde drie jaar. Zo ontstond zijn passie voor Vauxhall en het begin om deze te gaan verzamelen. De oudste uit zijn collectie van meer dan twintig Vauxhalls, waaronder enkele unieke exemplaren, was een Pheaton uit 1905 en de jongste was van 1972. Volgens Ries hadden al zijn auto’s hun eigen verhaal en een eigen leven.

RPL TV Woerden maakte een video op 1 november 2013 met de titel Ries van Leeuwen - Passie in beeld, te zien op YouTube.

Ben Huisman overleden

Ben Huisman 2Het ging de laatste jaren al niet zo goed met Ben Huisman maar zijn overlijden 29 mei in Spanje als gevolg van een medische complicatie is bij velen toch onverwacht en vooral hard aangekomen. Ben is 85 jaar geworden, een leeftijd waarbinnen hij voor het overgrote deel invulling gaf aan zijn grote passie: de autosport - actief en passief. Want al halverwege de jaren zestig kroop hij bij het net opgerichte Stichts Racing Team achter het stuur van een HVB racewagen.

Een overzicht van al zijn actieve racejaren zou een boek vullen. Hij bleef altijd de pure amateur racer, met name binnen de Historische Auto Ren Club voor welke hij zich jarenlang in binnen- en buitenland als een ware ambassadeur manifesteerde. Maar Ben heeft de autosport ook gediend als bestuurder. Aanvankelijk binnen de Nederlandse Autorensport Vereniging om de vaderlandse F1 Grand Prix voor ons land te behouden. De laatste jaren was hij uiteindelijk initiatiefnemer en voorzitter van de Stichting Register Nederlandse Autorensport Vrienden, het ontmoetingspodium voor voormalige leden van de Nederlandse Autorensport Vereniging. En wat Ben ook deed, alles geschiedde met zowel een zelf verzekerde en transparante autoriteit alsook een stevige vleug humor vanonder zijn gesoigneerde snor. Daarom, en na alles wat hij voor de Nederlandse autosport heeft betekend zal Ben nooit worden vergeten.

Wim Oude Weernink

Ben Huisman 1

Herman Steendam Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

herman steendam onderscheiden
Op 26 april 2022 is Conam-lid en FEHAC-redacteur Herman Steendam benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De versierselen werden hem opgespeld door burgemeester Inge Nieuwenhuizen van de gemeente De Wolden. Herman Steendam ontving de Koninklijke onderscheiding vanwege zijn grote verdienste als vrijwilliger bij diverse instellingen en organisaties. Voor de Federatie van Historische Automobiel- en Motorfietsclubs FEHAC verzorgde Herman Steendam jarenlang als redacteur de publicaties. Conam feliciteert Herman van harte met zijn welverdiende onderscheiding.

Hans Stoovelaar overleden

hans stoovelaar 1935 2022
Op 30 januari 2022 is op 86-jarige leeftijd ons lid Hans Stoovelaar overleden. Hans was vanaf de beginperiode lid van Conam en is indertijd zowel penningmeester als redacteur van het Conam Bulletin geweest. Velen zullen zijn naam kennen van de boeken van zijn hand over DAF. Hiermee is hij begonnen in 1998 met het boek ‘DAF in Amsterdam’ en sinds die tijd heeft hij zeker twaalf boeken over dit merk gepubliceerd. Wij condoleren zijn familie met dit verlies.

Foto hierboven: Hans Stoovelaar tijdens een boekpresentatie in 2010 (foto Ben Pas)

De Maastrichtse Autopioniers

Een nieuw boek van Conam lid Jac Maurer: 
de maastrichtse autopioniers 1634636916
Een autoloos Maastricht is nu ondenkbaar. Vóór 1900 weten de inwoners van deze stad niet beter. Een automobiel is dan nog nauwelijks gekend in de Limburgse contreien. Dit boek beschrijft de opkomst van het automobilisme in de Limburgse hoofdstad, toen de meest geïndustrialiseerde stad van Nederland. Het is een nog niet eerder verteld verhaal.
Antwoord wordt gegeven op vragen als: wie zijn de Maastrichtse autopioniers, hoe zien de eerste auto’s eruit, wie verkoopt ze?
Het verhaal -tot 1940- wordt geïllustreerd met veel afbeeldingen en foto’s van Maastrichtse auto’s en garagebedrijven, veelal nooit eerder gepubliceerd. Zichtbaar wordt hoe de auto zelf verandert van een eenvoudig voertuigje tot een gestroomlijnde limousine. Hoe het luxepaardje van de rijken zich ontwikkelt tot gebruiksvoorwerp van een grotere groep inwoners, zowel voor particulier als voor zakelijk gebruik. En ook: hoe Maastricht verandert door de komst van het automobiel. Met de vestiging van de eerste importeurschappen van Renault, Berliet, Delage en Nagant is Maastricht een belangrijke schakel in de vroege Nederlandse automobielgeschiedenis.

Jac Maurer
Jac Maurer schrijft regelmatig artikelen over autohistorische onderwerpen. Eerder verschenen zijn boeken ‘Gebr. Nefkens N.V., een eeuw autohistorie’ en ‘Renault, 100 jaar in Nederland’. Hij is onder meer lid van de Contactgroep Automobiel- en Motorrijwielhistorie (CONAM).

Deze uitgave kwam tot stand, mede met ondersteuning van Contactgroep Auto- en Motorrijwielhistorie (CONAM), en het Historisch Centrum Limburg Maastricht.

ISBN: 9789079226887|Pagina's: 168|

Nieuw boek: Een familie van ondernemers

Zaterdag 20 november is in kleine kring het lange verwachtte boek ‘Een familie van ondernemers, Jos L. van der Meulen-Ansems en volgende generaties’ gepresenteerd. Heel toepasselijk was de Automotive Campus in Helmond als locatie gekozen. In 400 pagina’s wordt de Van der Meulen-geschiedenis beschreven die start in 1886 met de overname van een smederij aan de Kerkstraat in Helmond door Jos L. van der Meulen en die 135 jaar later eindigt bij de sloop van wat eens die smederij was. Zijn zonen, klein- en achterkleinzonen bouwen dit bedrijf uit.
In het boek beschrijft Paul Vlemmings, samen met Piet, Monique en Lambert van der Meulen, het verhaal van deze ondernemende familie. Het is een geschiedenis van ijzerwaren, kachels, fornuizen en jachtartikelen. Van fietsen, motoren en automobielen. Van een ontspanningsoord met vliegveld en vliegmachines. Van auto-, schade-, verhuur-, taxi-, en leasebedrijven. Van benzinestations en van Jumbo, fabrikant van vrachtwagens, aanhangers en opleggers.
135 jaar ondernemerschap, samengebracht in dit boek met vele originele en unieke foto’s. Een must voor iedereen met interesse in geschiedenis en van de ontwikkeling van automotive in Nederland en in het bijzonder de regio Helmond / Eindhoven. 
Het unieke boek is voor € 39,95 verkrijgbaar bij de boekhandels Van Piere in Eindhoven, De Ganzeveer in Helmond en de Bruna in Waalre.

Advertentie voor boekenhandel