Nieuws

Expositie: Grand Prix historie in het Zandvoort Museum

Grand Prix historie in het Zandvoort Museum – 30 augustus t/m 3 november

poster zandvoort expositieIeder jaar ten tijde van de Historische Grand Prix besteedt het Zandvoorts Museum aandacht aan één of meer helden uit de Nederlandse autosporthistorie. Dit jaar gaan we terug naar de jaren ’50 en ’60. In 1952 was er voor het eerst sprake van Nederlandse deelname aan het wereldkampioenschap formule 1. De jonge talenten Dries van der Lof en Jan Flinterman mochten op Zandvoort starten in de Grote Prijs van Nederland. Dries bestuurde een HWM, Jan een Maserati. Dit jaar zouden Dries van der Lof en Jan Flinterman 100 jaar zijn geworden - een mooie aanleiding om ze in het zonnetje te zetten. Eremetaal wonnen destijds ze niet, maar ze schreven wel het eerste hoofdstuk F1 historie in eigen land. Als alles goed gaat schrijft Max Verstappen volgend jaar een nieuw hoofdstuk!

Van 1952 maken we een sprong naar de jaren ’60: een jonge Zandvoorter, Wim Loos, maakte furore in toerwagens en sportwagens. Enzo Ferrari nodigde hem uit voor een test, in 1967 zou Wim misschien zijn F1 debuut maken in een scharlakenrode bolide. Maar voordat hij zijn talent aan de Commendatore kon tonen, verongelukte Wim tragisch op het circuit van Spa-Francorchamps. Wim Loos is nooit vergeten en krijgt in 2019 postuum de eer die hem toekomt, met de expositie in het Zandvoorts Museum en een boek getiteld “De onvervulde belofte van een natuurtalent”.

Van 30 augustus tot en met 3 november is de expositie over Dries van der Lof, Jan Flinterman en Wim Loos te zien in het Zandvoorts Museum. De racehistorie komt tot leven in onder meer foto’s, filmbeelden, schaalmodellen, posters en memorabilia. Rondom de expositie worden diverse evenementen georganiseerd zoals de parade op de zaterdag van de Historische Grand Prix en de boekpresentatie van “Wim Loos - De onvervulde belofte van een natuurtalent”. Tegelijkertijd is op de Boulevard een expositie over de historie van het circuit te zien, met foto’s van de Zandvoortse fotograaf Chris Schotanus.

Lees meer: Expositie: Grand Prix historie in het Zandvoort Museum 

Bas de Voogd overleden

2019 04 24 web ingekort 500
Gisteren ontving het bestuur van Conam het overlijdensbericht van Bas de Voogd. Bas is 66 jaar geworden. Bas was al jaren lid van Conam en heeft vele verhalen voor het Conam Bulletin geschreven. Bas was vanaf zijn vroege jeugd geïnteresseerd in auto's. Hij heeft er veel in bezit gehad en gerestaureerd, maar zijn interesse betrof met name de T-Ford en de MG VA. Van beide modellen bezat hij een uitgebreide kennis en heeft er meerdere versies van gehad. Een speciale vermelding verdient het prototype van de MG VA uit 1936 met chassisnummer 0251, die na de restauratie een perfect voorbeeld was van zijn technische vaardigheden. Midden jaren negentig kreeg Bas MS en een aantal jaren later had hij een rolstoel nodig. Dat temperde zijn enthousiasme voor onze hobby niet, maar in plaats van restaureren vond hij een nieuwe hobby, namelijk het verzamelen van benzineblikken waarvan hij een reusachtige collectie had. Zijn uitgebreide kennis van alles wat met benzine en aanverwante zaken te maken had, resulteerde een paar jaar geleden in het samen met Rutger Booy geschreven boek ‘Van Blik naar Pomp’, waarin de opmerkelijke ontwikkeling van de benzineverkoop van eind 19e eeuw tot 1940 beschreven wordt. Degenen onder ons die het genoegen hebben gehad om Bas persoonlijk te kennen zullen zich hem herinneren vanwege zijn altijd aanwezige optimisme en zijn grote kennis die hij graag met iedereen wilde delen.

Dwergauto’s in het Louwman Museum

louwman dwergauto 2019

Vanaf 5 juli te zien in Den Haag

Dwergauto’s in het Louwman Museum

Stap in de wonderlijke geschiedenis van de dwergauto tijdens de unieke tentoonstelling van deze experimentele voertuigen in het Louwman Museum.

Van 5 juli t/m 1 september biedt het Louwman Museum in Den Haag een fascinerend en kleurrijk overzicht van dwergauto’s uit de jaren vijftig. Talrijke, vaak kleine fabrikanten speelden na de Tweede Wereldoorlog in op de behoefte aan goedkoop en weersbestendig vervoer. Het verrassende resultaat was de dwergauto.

Dwergauto’s (ook wel microcar, bubblecar of Kabinenroller genoemd) zijn compacte drie- of vierwielers, voorzien van een één- of tweecilindermotor met een beperkt vermogen. Hoe lichter en goedkoper de auto, hoe beter. Sommige carrosserieën werden gevormd door een houten frame, slechts overspannen met doek van kunstleer of voorzien van gespijkerde aluminium plaatdelen. Ook werd er al geëxperimenteerd met kunststof carrosserieën. De vormgeving was zeer divers en soms uiterst merkwaardig. Met allerlei veiligheidsaspecten werd nauwelijks rekening gehouden.

Boegbeeld van de tentoonstelling is de Peel P50 uit 1962. De kleinste productieauto ter wereld werd op het eiland Man gebouwd en is slechts 132 cm lang, 99 cm breed en 120 cm hoog. Het autootje weegt 59 kilo en wordt aangedreven door een DKW-bromfietsmotortje van 49cc. De topsnelheid bedraagt 61 km per uur. De op de tentoonstelling getoonde Peel is de eerst geproduceerde auto van in totaal 47 stuks.

Het tijdperk dat vooral de motorfietsen het straatbeeld in Europa bepaalde werd met de komst van de dwergauto definitief afgesloten. Na een korte bloeiperiode maakten de dwergauto’s uiteindelijk plaats voor succesvolle naoorlogse auto zoals de DAF, Mini, 2CV en de Kever. De dwergauto heeft nog altijd een grote schare liefhebbers en heeft inmiddels een cultstatus.

De dwergauto’s uit de tentoonstelling zijn beschikbaar gesteld door het museum PS Speicher uit Einbeck (D) en enkele particuliere collectioneurs.

Tentoonstelling over Groninger Amsterdamse School garages

13 juni 2019: Onder de titel "Garages in Stad en Ommeland" wordt door de Stichting Oude Groninger kerken van 1 september 2019 t/m 13 oktober 2019 een expositie gehouden over de Amsterdamse School garages in de provincie en stad Groningen.
De opkomst van de automobiel industrie en handel valt samen met de bloeitijd van de Groninger Amsterdamse School. Veel bedrijven ontwikkelen zich in de 20er en 30er jaren vanuit smederijen naar garagebedrijven en laten grotere garages bouwen in de toen heersende architectuur-stijl: de Groninger Amsterdamse School.

f.jwwb.nl public p l y temp zcplgcjklndnlelvenqa sx6na2 JM17Vierhuizenf.jwwb.nl public p l y temp zcplgcjklndnlelvenqa byfgla garageVenemaGroningen
Garage aan de Hoofdstraat te Vierhuizen                                            Garage Venema Pelsterstraat Groningen
(arch. Willem Reitsma Tzn.)                                                               (arch. Egbert Reitsma)

De tentoonstelling geeft een beeld van de diversiteit van garage ontwerpen in Stad en Ommeland. Bekende architecten als Egbert Reitsema, Albert Wiersma, Willem Reitsme Tzn en Karst Zevenberg hebben garages ontworpen die op de tentoonstelling te zien zullen zijn.
Er zijn drie fietsroutes en twee autoroutes langs de Groninger Amsterdamse School garages in één handzaam boekje wat vanaf 1 september te verkrijgen is bij DE KERK Onderdendam.
De tentoonstelling is van af 1 september tot en met 20 oktober op vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Entree €5,00

Cees Valk overleden

Cees Valk
28 mei 2019: Vandaag kregen wij het trieste bericht dat ons lid Cees Valk is overleden. Ondanks zijn hoge leeftijd was Cees tot een paar geleden een trouwe bezoeker van onze bijeenkomsten. Hij bezat een uitgebreid knipselarchief, dat in zijn geheel is overgebracht naar het NCAD, waar alles wordt uitgezocht en gedigitaliseerd.

Documentaire over Josef Ganz

jozef ganz
Na jaren van werk is de documentaire ‘Ganz: How I Lost My Beetle’ van regisseur Suzanne Raes klaar voor release! Vanaf 2 mei 2019 is de film te zien in theaters door heel Nederland. Na de Nederlandse release wordt de film internationaal uitgebracht.

Korte inhoud van de film
Josef Ganz, redacteur van vakblad Motor-Kritik, verbaasde Duitsland in 1932 met een revolutionaire kleine auto. Het was zijn droom: een personenauto die iedereen zich kon veroorloven. Het idee vond zijn weg naar de nieuwe Reichskanzler Adolf Hitler. Maar in de droom van Hitler was er geen plaats voor de Joodse uitvinder Ganz. Dit is het verhaal van de man wiens ontwerpen leidden tot de uitvinding van de Volkswagen Kever en uiteindelijk alles verloor. In de film brengen de familieleden en bewonderaars van Ganz zijn verloren erfgoed weer tot leven.

‘Ganz: How I Lost My Beetle’ is een productie van Submarine, in coproductie met Lichtblick Film, NTR en WDR. De film is gemaakt met de steun van het Nederlands Film Fonds en het Nederlands Filmfonds Production Incentive, Creative Europe - Media Programma van de Europese Unie, Media Fonds, Film- und Medienstiftung NRW en CoBO.

Autosport Archief naar Autosport Museum Zandvoort

ncad archief zandvoortOnlangs heeft de Stichting Nederlands Centrum voor Autohistorische Documentatie, NCAD, een overeenkomst gesloten met Sichting Nationaal Autosport Museum Zandvoort (SNAMZ).

Het ligt in de bedoeling dat er in Zandvoort een permanent Museum over de autosport komt. Niet alleen over de racerij, maar ook over rally- en rittensport en misschien ook Kartsport en Rallycross zullen wisselende exposities gehouden worden.

Daartoe hebben drie autosportenthousiasten, Marc de Bruijn (voorzitter), Machiel Kalf (secretaris) en André Schoonenwolf (penningmeester), met wortels in de KNAF, KNAC, NAV en HARC in december 2018 een stichting opgericht. De Gemeente Zandvoort juicht de plannen toe en en heeft ook al direct een ruimte in het stadhuis beschikbaar gesteld, waar archief en documentatie voorlopig kan worden opgeslagen en later ook voor het publiek (op afspraak) toegankelijk gemaakt kan worden. Dit tot een permanente ruimte waar ook voertuigen tentoongesteld in Zandvoort geregeld is.

De NCAD, die o.a. het autoracearchief van de NAV beheert maar ook veel andere autosportdocumentatie in haar ruim 2 kilometer autoarchief op de Automotive Campus in Helmond heeft, brengt haar autosportdocumentatie bij de Stichting Nationaal Autosport Museum Zandvoort in Zandvoort onder als ‘dependance’ omdat dit hier beter bij past en zo meer geïnteresseerden kan bereiken die wat op willen zoeken of na een bezoek aan het museum zelf documentatie af willen staan.

Het doel van het Nationaal Autosport Museum is niet het verkrijgen van eigendom, maar wel om bredere bekendheid aan de Autosport historie en cultuur in de breedte te geven in een tijd waarin met name door de prestaties van Max Verstappen de autosport populairder wordt. Ook wil men voorkomen dat autosportdocumentatie bij kleiner wonen of overlijden van autosportenthousiasten verloren gaat. Ook dit gaat over rijdend cultureel erfgoed. De NCAD blijft dan ook eigenaar van de documentatie, die naast boeken en tijdschriften ook programmabladen, foto-, film-, videoverzamelingen en door diverse ex-coureurs afgestane plakboeken etc. bevat.

Op donderdag 7 maart 2019 is de eerste helft van het NCAD autosport archief vanuit Helmond in Zandvoort afgeleverd en in de kasten van de Stichting Nationaal Autosport Museum Zandvoort in het Stadhuis van Zandvoort ondergebracht. Vrijwilligers van beide Stichtingen hebben hiermee een eerste stap gezet in de samenwerking die nog dit jaar ook tot een eerste tentoonstelling moet leiden.

Op de foto v.l.n.r.: Marc de Bruijn, Margaretha H. Werinussa, Machiel Kalf en Pim van de Werd voor de eerste autosportarchiefkasten.

Boek over H.J. Gorter uit Zwolle, Schaatsen- en rijwielfabrikant 1894-1907

1915 1126 Gorter middelste manTwee leden van de Stichting De Poolster *) hebben een boek samengesteld over Hendricus Jacobus Gorter uit Zwolle. Van 1905 tot 1918 was hij de tweede voorzitter van de Nederlandsche Motorrijders Vereniging (NMV). Naast de vele werkzaamheden voor deze Vereniging was hij een goed schaatsen- en rijwielfabrikant.
Het boek, met daarin een overzicht van zijn dynamisch leven, met veel nieuwe details, ook uit de NMV-periode, heeft een oplage van 100 exemplaren, A4 formaat met een hard kaft, in kleur, 96 bladzijden. Daarin onder andere de foto’s van zijn schaatsmodellen en de afbeeldingen van twee unieke prijscouranten en veel afbeeldingen.
Kosten 25 euro (inclusief verzending) op bankrekening NL95 INGB 0667677828 t.n.v. A.J. van den Ouweelen Leiden. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


De foto links is genomen bij de start van een rit van de NMV, H.J. Gorter staat in het midden.

*) De Poolster bestaat inmiddels 40 jaar, het is een vereniging van verzamelaars van winterse objecten en heeft zo’n 175 leden. Er is een kwartaalblad de Kouwe Drukte, daarin staan bijzonderheden over bijvoorbeeld schaatsen, schaatsenmakers, ijskaarten of internationale postzegels met afbeeldingen van schaatsenrijders, etc. etc. De Stichting heeft een website www.schaatshistorie.nl en een gedigitaliseerde site van het blad Kouwe Drukte www.verzamelkringdepoolster.nl

De Fehac zoekt een vrijwilliger!

fehac 120203 2De Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs adviseerde eigenaren die een oldtimer zonder kenteken bezitten over het bouwjaar van een oldtimer door het afgeven van zogenaamde bouwjaarverklaringen. Doel was om een geldig kenteken te verwerven. De FEHAC hanteerde hiervoor de zogenaamde 'FEHAC-criteria bouwjaarverklaring'. Dat is een lijst met aandachtspunten waar rekening mee kan worden gehouden bij het aanvragen van een kenteken. Het blijkt dat sommige mensen het op prijs stellen om wat meer advies of zelfs enige begeleiding te krijgen bij het te doorlopen traject. De FEHAC is van mening dat mobiel erfgoed zoveel mogelijk bewaard moet blijven. Dat gaat met kenteken een stuk beter dan zonder. De FEHAC zoekt nu een vrijwilliger voor dat doel voor personenauto's. Deze vrijwilliger kan een beroep doen op de kennis en kunde en het netwerk van de FEHAC.

Als u belangstelling hebt kunt u zich aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Conam-lid Hendrik Simon Frederiks overleden

29 november 2018: Opnieuw is ons een prominent Conam-lid ontvallen. Hendrik Simon Frederiks overleed op 17 november van dit jaar. Wij kenden hem als een betrokken lid, dat vrijwel nooit ontbrak op onze bijeenkomsten. Hendrik Simon Frederiks was niet alleen de oprichter van een groot transportbedrijf (nu bekend als HSF Logistics), maar ook als een enthousiast verzamelaar van antieke personen- en vrachtauto’s. In juni 2012 werd dit privémuseum speciaal geopend voor een groot aantal Conam-leden. De begrafenis heeft op 23 november in besloten kring plaatsgevonden. Wij zullen zijn aanwezigheid missen.

Nieuw boek van Henk Cloosterman

catalogus henk cloosterman30 augustus 2018: Conam-lid Henk Cloosterman publiceert een prachtige boekuitgave (of beter gezegd een fraaie catalogus) van zijn collectie desmomodellen en alle generaties Ducati (desmo)koppen. Dit boek is uiteraard te koop, zie hieronder voor de details:

Genaaid en gebonden in harde kaft, 297 x 210 mm (oblong); 200 grs.,
Geheel full colour (ca. 120 foto’s), bevat 68 p. + 4 p. omslag en 2 schutbladen.
Prijs € 27, = (inclusief verzendkosten). IBAN: NL16 INGB 0001 9900 75 (Nb: Met vermelding adresgegevens!)

Klik hier voor een voorbeeld van het boek!

Meer (bestel)informatie op de website van Henk: www.desmodromology.nl

Henk Cloosterman is te bereiken via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Conam nu ook op Facebook!

facebook
Degenen die een Facebook account hebben kunnen ons nu ook daar volgen. Het is de bedoeling om op Facebook natuurlijk de laatste updates van deze website te plaatsen, maar ook berichten en foto's die de website niet halen, omdat een vraag vaak snel kan worden opgelost. Klik hier voor de link waarmee je ons op Facebook kunt volgen.

Oproep voor het geven van een presentatie

2e conferentie 2De AHG, de SHAB en CONAM nodigen u graag uit voor hun tweede gezamenlijke Europese conferentie over de automobielhistorie. Deze conferentie zal van 29 tot 31 maart 2019 worden gehouden in het Louwman Museum, Leidsestraatweg 57, 2594 BB Den Haag, Nederland.

Tevens gaan er uitnodigingen naar gelijksoortige organisaties als AISA (Italië), AHA (Australië), UIA (Servië) en SAH (VS), en naar andere geïnteresseerde organisaties en individuen.

Tijdens de conferentie worden presentaties gegeven die zich zullen richten op onderwerpen met een grensoverschrijdend Europees of internationaal belang, of van algemeen belang zijn voor autohistorici.

Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:

Vrijdag 29 maart: aankomst, informeel diner in het hotel.
Zaterdag 30 maart: conferentie in het museum vanaf 09.00 uur, met een pauze voor de lunch, gevolgd door diner.
Zondag 31 maart: afhankelijk van het aantal presentaties, kan er op zondagmorgen nog een conferentiesessie plaatsvinden.

U kunt uiteraard de conferentie bijwonen, maar u kunt, indien mogelijk, ook een presentatie geven. Deze dient bij voorkeur in het Engels te worden gehouden. Bijbehorende PowerPointpresentaties moeten zoveel mogelijk worden ondertiteld in meer dan één taal, met name als de presentatie niet in het Engels wordt gehouden. De lengte van elke presentatie is voorlopig ingesteld op 30 minuten.

Houd er rekening mee dat het programma kan worden gewijzigd. De organisatoren behouden zich het recht voor om een deel van het programma te annuleren.

De organisatoren willen u graag oproepen om een presentatie in te dienen. De sluitingsdatum hiervoor is 1 oktober 2018. Geef een overzicht, inclusief de geschatte lengte en het aantal dia's.

Lees meer: Oproep voor het geven van een presentatie

De eerste kentekenplaat bestaat nog!

ND 00 01 DSC 0002 lr

4 november 2016: Eduard Hattuma vond een uniek historisch voorwerp: Het nummerbord ND-00-01, het eerste Nederlandse kenteken volgens het nog altijd bestaande landelijke systeem. De plaat is gefabriceerd door GEPAL in Den Haag. Dit bedrijf bestaat nog en is gevestigd in Zwijndrecht, De nummerplaat is in 1951 geschroefd op de voorbumper van de Ford Taunus 10M uit 1950 van de heer J.K.Leyen, directeur van het Verbond van Verenigingen van Veilig Verkeer. Het bevestigen van de nieuwe kentekenplaat gebeurde op nogal grove wijze met boorgaten door de N en de laatste nul. De laatste (zevende) eigenaar van de Taunus heeft de nummerplaat jarenlang bewaard tegen zijn garagemuur.

ND 00 01 DSC 0003 lr

 

En waarom werd begonnen met de letter 'N' en niet met bijvoorbeeld de 'A'? Lees het hier!

Alle garagebedrijven van Nederland op de Conam-site

Het Garageproject

Conam staat aan de vooravond van haar grootste project ooit: het Garageproject.

Conam moedigt de belangstelling voor de automobiel en motorrijwielhistorie aan. Steeds meer mensen hebben interesse in de Nederlandse auto- en motorgeschiedenis. Conam is een financieel gezonde vereniging met een groeiend ledental en daar past de ambitie bij om ook grote projecten aan te pakken. Conam heeft zich voorgenomen om al die dealers, agenten, concessionairs, subdealers en garagebedrijven van personenauto's, trucks en motorfietsen in kaart te brengen. Het Garageproject is het grootste Conam-project in de bijna 25-jarige geschiedenis van onze vereniging en het is helemaal 'des Conams'.

Anderen gingen ons voor

De directe aanleiding van het Garageproject is het dealerboek, waarover Conam-lid Dik Som in het Conam Bulletin van december jl. publiceerde. In dat dealerboek beschreef Renault-inspecteur J. Lewin in de jaren dertig alle Renault-agenten in Nederland plus hun concurrenten. Het boek is gemaakt voor gebruik binnen de Renault-organisatie en voorzien van foto's van alle beschreven garagebedrijven. Conam wil deze gegevens online op onze eigen website.

garage wagemakers tilburg 1

foto: Garage Wagemakers, Tilburg, circa 1930 (collectie  Dik Som)

Lees meer: Alle garagebedrijven van Nederland op de Conam-site

Copyright © Conam 2010-2019

All Rights Reserved.