Nieuws

Documentaire over Araun Gordijn

De documentaire die gemaakt is over de schilder Araun Gordijn, bekend van zijn schilderijen met auto's en benzinestations is nu ook on-line te zien!
.be

Presentatie kentekenboek 'Pake syn Wein'

Omslag Pake syn Wein 3D small14 oktober 2019: Tijdens de oldtimerbeurs ClassicsNL in het WTC Expo (van 25 t/m 27 oktober) in Leeuwarden wordt het boek 'Pake syn wein' gepresenteerd. In het boek staan foto's en verhalen over motoren, bromfietsen en auto's in Friesland in de eerste helft van de twintigste eeuw. Ook wordt een geheel vernieuwde website over deze zogenoemde 'B-kentekens' gelanceerd.

Vóór 1951 had iedere provincie een eigen letter waarmee een kenteken begon. In Friesland was dat de letter B. De kentekens waren persoonsgebonden en bleven vaak jarenlang bij een eigenaar. Wanneer die een nieuwe auto kocht verhuisde het kenteken dus mee.

Sinds 2006 verzamelt het Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar foto's en informatie over deze kentekens op de website kentekens.tresoar.nl. Bezoekers kunnen hier informatie vinden over kentekens die van 1906 tot 1951 zijn uitgegeven, maar het is ook mogelijk om zelf informatie of verhalen toe te voegen. Van deze mogelijkheid wordt door veel mensen gebruik gemaakt en de kentekenwebsite is dan ook een van de meest bezochte websites van Tresoar.

Lees meer: Presentatie kentekenboek 'Pake syn Wein'

Expositie: Grand Prix historie in het Zandvoort Museum

Grand Prix historie in het Zandvoort Museum – 30 augustus t/m 3 november

poster zandvoort expositieIeder jaar ten tijde van de Historische Grand Prix besteedt het Zandvoorts Museum aandacht aan één of meer helden uit de Nederlandse autosporthistorie. Dit jaar gaan we terug naar de jaren ’50 en ’60. In 1952 was er voor het eerst sprake van Nederlandse deelname aan het wereldkampioenschap formule 1. De jonge talenten Dries van der Lof en Jan Flinterman mochten op Zandvoort starten in de Grote Prijs van Nederland. Dries bestuurde een HWM, Jan een Maserati. Dit jaar zouden Dries van der Lof en Jan Flinterman 100 jaar zijn geworden - een mooie aanleiding om ze in het zonnetje te zetten. Eremetaal wonnen destijds ze niet, maar ze schreven wel het eerste hoofdstuk F1 historie in eigen land. Als alles goed gaat schrijft Max Verstappen volgend jaar een nieuw hoofdstuk!

Van 1952 maken we een sprong naar de jaren ’60: een jonge Zandvoorter, Wim Loos, maakte furore in toerwagens en sportwagens. Enzo Ferrari nodigde hem uit voor een test, in 1967 zou Wim misschien zijn F1 debuut maken in een scharlakenrode bolide. Maar voordat hij zijn talent aan de Commendatore kon tonen, verongelukte Wim tragisch op het circuit van Spa-Francorchamps. Wim Loos is nooit vergeten en krijgt in 2019 postuum de eer die hem toekomt, met de expositie in het Zandvoorts Museum en een boek getiteld “De onvervulde belofte van een natuurtalent”.

Van 30 augustus tot en met 3 november is de expositie over Dries van der Lof, Jan Flinterman en Wim Loos te zien in het Zandvoorts Museum. De racehistorie komt tot leven in onder meer foto’s, filmbeelden, schaalmodellen, posters en memorabilia. Rondom de expositie worden diverse evenementen georganiseerd zoals de parade op de zaterdag van de Historische Grand Prix en de boekpresentatie van “Wim Loos - De onvervulde belofte van een natuurtalent”. Tegelijkertijd is op de Boulevard een expositie over de historie van het circuit te zien, met foto’s van de Zandvoortse fotograaf Chris Schotanus.

Lees meer: Expositie: Grand Prix historie in het Zandvoort Museum 

Alle garagebedrijven van Nederland op de Conam-site

Het Garageproject

Conam staat aan de vooravond van haar grootste project ooit: het Garageproject.

Conam moedigt de belangstelling voor de automobiel en motorrijwielhistorie aan. Steeds meer mensen hebben interesse in de Nederlandse auto- en motorgeschiedenis. Conam is een financieel gezonde vereniging met een groeiend ledental en daar past de ambitie bij om ook grote projecten aan te pakken. Conam heeft zich voorgenomen om al die dealers, agenten, concessionairs, subdealers en garagebedrijven van personenauto's, trucks en motorfietsen in kaart te brengen. Het Garageproject is het grootste Conam-project in de bijna 25-jarige geschiedenis van onze vereniging en het is helemaal 'des Conams'.

Anderen gingen ons voor

De directe aanleiding van het Garageproject is het dealerboek, waarover Conam-lid Dik Som in het Conam Bulletin van december jl. publiceerde. In dat dealerboek beschreef Renault-inspecteur J. Lewin in de jaren dertig alle Renault-agenten in Nederland plus hun concurrenten. Het boek is gemaakt voor gebruik binnen de Renault-organisatie en voorzien van foto's van alle beschreven garagebedrijven. Conam wil deze gegevens online op onze eigen website.

garage wagemakers tilburg 1

foto: Garage Wagemakers, Tilburg, circa 1930 (collectie  Dik Som)

Lees meer: Alle garagebedrijven van Nederland op de Conam-site

Copyright © Conam 2010-2019

All Rights Reserved.