logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Nostalgische DAF streekbus van Artitec Miniatuurauto van het Jaar 2023!

MVHJ.1 87 Artitec DAF Standaard StreekbusDe winnende DAF MB200 Streekbus van Artitec.
De vroeger zo populaire streekbus is in schaal 1 op 87 gemaakt door het Nederlandse bedrijf Artitec. Deze ‘standaard’ streekbus, die van 1967 tot 1988 werd gebouwd op basis van een DAF- of Leyland-chassis, is in miniatuur uitgebracht in liefst 36 verschillende uitvoeringen. Dat zijn allemaal exact kloppende versies, uitgevoerd in de juiste kleuren en met de correcte logo’s van veel streekvervoerders uit het verleden. Zo kan iedereen precies de bus aan zijn collectie toevoegen waaraan zo vaak jeugdherinneringen kleven. Dat aspect is beslist van invloed geweest bij de verkiezing, waarbij de ruim 5.000 leden van de Nederlandse Algemene Miniatuur Auto Club (NAMAC) hun stem konden uitbrengen. Dat maakt deze bus tot een terechte winnaar van de titel Miniatuurauto van het Jaar 2023.

De miniaturen van Artitec zijn in de kleine schaal 1:87 (HO treinen schaal) gemaakt in kunststof met details uit geëtst metaal. Het is prachtig om te zien dat deze miniaturen heel verfijnd en schitterend zijn gedetailleerd. Het winnende model is slechts 13,7 cm lang!

Hoewel er voor deze verkiezing negen categorieën zijn met miniaturen in diverse schalen is het opvallend dat dit jaar juist de modellen met de kleinste formaten de meeste stemmen kregen. De tweede plaats algemeen werd behaald door de Fiat 642 RN2 Bartoletti racetransporter van Ferrari. Dit miniatuur, tevens winnaar in de tegenwoordig zeer populaire 3-inch schaal, is geproduceerd door het Chinese Stance Hunters. Derde werd de populaire Volvo 343 van PCX87 die ook won bij de personenauto’s in schaal 1:87.

Voor meer informatie over de hobby van het verzamelen, bouwen en verbouwen van miniatuurauto’s en de rol van de NAMAC hierin, verwijzen we naar www.namac.nl.

Snel, sneller, onze kampioen! Pim Kiderlen in de vroege Nederlandse Wielerwereld 1869-1891

snel sneller onze kampioen pim kiderlen in de vroege nederlandse wielerwereld 1869 18914 januari 2023: Deze week verscheen het boek met bovenstaande titel van Conam-lid Wim Zonneveld. In dit boek beschrijft hij de biografie van de Rotterdams-Delfshavens-Delftse sportman Pim Kiderlen (1868-1931), eind negentiende-eeuw de eerste Nederlandse wielrenner met internationaal succes, 1885-1887. In de biografie gaat hij uitvoerig in op zijn prestaties, maar zet die ook in de context van zijn Duitse immigranten-familie, van handelaars en fabrikanten die zich begin negentiende-eeuw in Holland hadden gevestigd. Zijn vader runde een distilleerderij in Delfshaven met internationale uitstraling. Maar behalve dat: Kiderlen volgde in Delft de Technische Hogeschool en begon na zijn wielercarrière vanaf 1896 het Technisch Bureau Kiderlen & Co. in Amsterdam, met als specialisatie gasmotoren, waarvan hij een groot succes maakte, met grote opdrachten in binnen- en buitenland. Als onderdeel van zijn technische belangstelling bouwde hij al in maart 1888 een ‘stoom-vélocipède’, die werd tentoongesteld op een Sport-Tentoonstelling in Amsterdam. Vanaf 1899 adverteert hij ook met Bollée-Rijtuigjes, en vanaf 1905 is hij agent van Chenard-Walker en wat later van Lancia. Hij trekt zich in 1923 uit zaken terug en overlijdt in 1931.
Hoewel de hoofdmoot van de biografie is gericht op zijn wielerleven, besteedt Wim Zonneveld ook in twee hoofdstukken ruime aandacht aan zijn latere ‘technische’ carrière. Het boek is verschenen onder de titel Snel, sneller, onze Kampioen! bij de Sportliteratuur Uitgeverij en verkrijgbaar op de website Sportmediashop.nl en bij Bol.com.

De Koning van zeven dagen

de koning van zeven dagenIn oktober 2022 verscheen bij Uitgeverij Van Praag van Paul Schilperoord het boek ‘De koning van zeven dagen, De opkomst en ondergang van Johannes Wardenier met zijn brandstofloze motor’.
De koning van zeven dagen vertelt voor het eerst het ware verhaal achter het vermeende genie Johannes Wardenier aka de Sfinx van Wolvega. De auteur, onderzoeksjournalist Paul Schilperoord, verrichtte jarenlang research in deels moeilijk toegankelijke archieven, van Friesland tot Brabant, evenals over de grens. Het resultaat van deze zoektocht leest als een avonturenroman, nochtans is alles waar gebeurd.
Johannes Wardenier werd op 1 november 1934 wereldnieuws. Zijn uitvinding van een brandstofloze motor zou voor goed een eind maken aan de almachtige positie van de Seven Sisters, partijen als BP, Esso en Shell, die juist steeds meer grip kregen op de oliemarkt. Grootse plannen werden onthuld voor fabrieken in Wolvega en Amsterdam. Zeven dagen lang was Wardenier onaantastbaar, daarna werd hij afgevoerd naar een zenuwinrichting. Is Wardenier door het grootkapitaal kaltgesteld? Feit is: zijn revolutionaire uitvinding kwam nimmer tot wasdom. De jong overleden Wardenier bleef daarmee voor altijd een mysterie. Bestonden de motor en de investeerders alleen in zijn fantasie? Waarom repatrieerde Philips Wardenier in 1944 uit een Duits tuchthuis?
Tot op de dag van vandaag roept de naam Johannes Wardenier emotionele reacties op. Er zijn believers die in hem een briljante, miskende uitvinder zien die de oplossing voor een duurzame energievoorziening in handen had. Liggen het prototype van zijn motor, de ontwerptekeningen en het patent in de kluis op het hoofdkantoor van Philips te Eindhoven? Is Wardenier afgekocht, gesaboteerd of mogelijk zelfs vermoord door de oliebaronnen? Na de dood van Johannes Wardenier heeft zijn levensverhaal mythische proporties aangenomen.
Dit rijk geïllustreerde boek sluit af met een beschouwing van Inge Schilperoord – forensisch psycholoog bij het Pieter Baan Centrum en auteur van de romans Muidhond en Het licht in de stad – over de psychische gesteldheid van Johannes Wardenier.
Paul Schilperoord (1977) is techniekjournalist, industrieel ontwerper en ommunicatieadviseur bij B2Bmarketing aangaande innovatie en duurzaamheid. Hij schreef eerder onder andere Techniek van de toekomst (2004), Het geheim van Hitlers Volkswagen (2014) en De zoektocht naar Josef Ganz (2020).

Autowiki World Car Register

autowiki
AutoWiki.org is onderdeel van Stichting AutoWiki en wil net zoals Conam verhalen en historie van auto’s vastleggen en voor later bewaren.

Om dit zo laagdrempelig mogelijk te maken, is er een Wikipedia achtig platform gecreëerd, waar digitale archieven van individuele auto’s (op chassisnummer/ VIN) worden aangelegd met: specs, foto’s, historie, documenten etc.

De site is in het Engels en iedereen ter wereld kan iedere auto toevoegen.

Neem maar eens een kijkje op autowiki.org

Jan Polman overleden

3 Jan Polman interview 2016 RB web
Op 3 oktober is ons clublid Jan Polman op 87-jarige leeftijd overleden. Jan was een markante persoonlijkheid die al sinds de oprichting lid was van de Conam en zelfs van de voorloper hiervan, de 'Societeit van Knaud'. Jan is voorzitter van Conam geweest en tot enkele jaren geleden ontbrak hij zelden op de clubbijeenkomsten. Moge hij rusten in vrede.

Ries van Leeuwen overleden

ries van leeurwen 1923 Vauxhall Prix DElegance Het LooOp 14 juni jl. overleed ons Conam-lid Ries van Leeuwen uit Harmelen. Ries was een aannemer die veel speciale bouwprojecten realiseerde zoals, tunnelbouw, parkeerkelders en kades in de Rotterdamse haven. Ries ontwikkelde speciale palen die zich in de bodem verankeren. Hij was ook uitvinder met diverse octrooien op z’n naam, ze noemen hem dan ook Willie Wortel.
Zijn hobby was het verzamelen en restaureren van oude auto’s. Na de restauratie van een A-Ford uit 1928 kocht hij een Vauxhall Wyvern uit 1954 die helemaal uit elkaar lag. De restauratie daarvan duurde drie jaar. Zo ontstond zijn passie voor Vauxhall en het begin om deze te gaan verzamelen. De oudste uit zijn collectie van meer dan twintig Vauxhalls, waaronder enkele unieke exemplaren, was een Pheaton uit 1905 en de jongste was van 1972. Volgens Ries hadden al zijn auto’s hun eigen verhaal en een eigen leven.

RPL TV Woerden maakte een video op 1 november 2013 met de titel Ries van Leeuwen - Passie in beeld, te zien op YouTube.

Ben Huisman overleden

Ben Huisman 2Het ging de laatste jaren al niet zo goed met Ben Huisman maar zijn overlijden 29 mei in Spanje als gevolg van een medische complicatie is bij velen toch onverwacht en vooral hard aangekomen. Ben is 85 jaar geworden, een leeftijd waarbinnen hij voor het overgrote deel invulling gaf aan zijn grote passie: de autosport - actief en passief. Want al halverwege de jaren zestig kroop hij bij het net opgerichte Stichts Racing Team achter het stuur van een HVB racewagen.

Een overzicht van al zijn actieve racejaren zou een boek vullen. Hij bleef altijd de pure amateur racer, met name binnen de Historische Auto Ren Club voor welke hij zich jarenlang in binnen- en buitenland als een ware ambassadeur manifesteerde. Maar Ben heeft de autosport ook gediend als bestuurder. Aanvankelijk binnen de Nederlandse Autorensport Vereniging om de vaderlandse F1 Grand Prix voor ons land te behouden. De laatste jaren was hij uiteindelijk initiatiefnemer en voorzitter van de Stichting Register Nederlandse Autorensport Vrienden, het ontmoetingspodium voor voormalige leden van de Nederlandse Autorensport Vereniging. En wat Ben ook deed, alles geschiedde met zowel een zelf verzekerde en transparante autoriteit alsook een stevige vleug humor vanonder zijn gesoigneerde snor. Daarom, en na alles wat hij voor de Nederlandse autosport heeft betekend zal Ben nooit worden vergeten.

Wim Oude Weernink

Ben Huisman 1

Herman Steendam Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

herman steendam onderscheiden
Op 26 april 2022 is Conam-lid en FEHAC-redacteur Herman Steendam benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De versierselen werden hem opgespeld door burgemeester Inge Nieuwenhuizen van de gemeente De Wolden. Herman Steendam ontving de Koninklijke onderscheiding vanwege zijn grote verdienste als vrijwilliger bij diverse instellingen en organisaties. Voor de Federatie van Historische Automobiel- en Motorfietsclubs FEHAC verzorgde Herman Steendam jarenlang als redacteur de publicaties. Conam feliciteert Herman van harte met zijn welverdiende onderscheiding.

Hans Stoovelaar overleden

hans stoovelaar 1935 2022
Op 30 januari 2022 is op 86-jarige leeftijd ons lid Hans Stoovelaar overleden. Hans was vanaf de beginperiode lid van Conam en is indertijd zowel penningmeester als redacteur van het Conam Bulletin geweest. Velen zullen zijn naam kennen van de boeken van zijn hand over DAF. Hiermee is hij begonnen in 1998 met het boek ‘DAF in Amsterdam’ en sinds die tijd heeft hij zeker twaalf boeken over dit merk gepubliceerd. Wij condoleren zijn familie met dit verlies.

Foto hierboven: Hans Stoovelaar tijdens een boekpresentatie in 2010 (foto Ben Pas)

De Maastrichtse Autopioniers

Een nieuw boek van Conam lid Jac Maurer: 
de maastrichtse autopioniers 1634636916
Een autoloos Maastricht is nu ondenkbaar. Vóór 1900 weten de inwoners van deze stad niet beter. Een automobiel is dan nog nauwelijks gekend in de Limburgse contreien. Dit boek beschrijft de opkomst van het automobilisme in de Limburgse hoofdstad, toen de meest geïndustrialiseerde stad van Nederland. Het is een nog niet eerder verteld verhaal.
Antwoord wordt gegeven op vragen als: wie zijn de Maastrichtse autopioniers, hoe zien de eerste auto’s eruit, wie verkoopt ze?
Het verhaal -tot 1940- wordt geïllustreerd met veel afbeeldingen en foto’s van Maastrichtse auto’s en garagebedrijven, veelal nooit eerder gepubliceerd. Zichtbaar wordt hoe de auto zelf verandert van een eenvoudig voertuigje tot een gestroomlijnde limousine. Hoe het luxepaardje van de rijken zich ontwikkelt tot gebruiksvoorwerp van een grotere groep inwoners, zowel voor particulier als voor zakelijk gebruik. En ook: hoe Maastricht verandert door de komst van het automobiel. Met de vestiging van de eerste importeurschappen van Renault, Berliet, Delage en Nagant is Maastricht een belangrijke schakel in de vroege Nederlandse automobielgeschiedenis.

Jac Maurer
Jac Maurer schrijft regelmatig artikelen over autohistorische onderwerpen. Eerder verschenen zijn boeken ‘Gebr. Nefkens N.V., een eeuw autohistorie’ en ‘Renault, 100 jaar in Nederland’. Hij is onder meer lid van de Contactgroep Automobiel- en Motorrijwielhistorie (CONAM).

Deze uitgave kwam tot stand, mede met ondersteuning van Contactgroep Auto- en Motorrijwielhistorie (CONAM), en het Historisch Centrum Limburg Maastricht.

ISBN: 9789079226887|Pagina's: 168|

Nieuw boek: Een familie van ondernemers

Zaterdag 20 november is in kleine kring het lange verwachtte boek ‘Een familie van ondernemers, Jos L. van der Meulen-Ansems en volgende generaties’ gepresenteerd. Heel toepasselijk was de Automotive Campus in Helmond als locatie gekozen. In 400 pagina’s wordt de Van der Meulen-geschiedenis beschreven die start in 1886 met de overname van een smederij aan de Kerkstraat in Helmond door Jos L. van der Meulen en die 135 jaar later eindigt bij de sloop van wat eens die smederij was. Zijn zonen, klein- en achterkleinzonen bouwen dit bedrijf uit.
In het boek beschrijft Paul Vlemmings, samen met Piet, Monique en Lambert van der Meulen, het verhaal van deze ondernemende familie. Het is een geschiedenis van ijzerwaren, kachels, fornuizen en jachtartikelen. Van fietsen, motoren en automobielen. Van een ontspanningsoord met vliegveld en vliegmachines. Van auto-, schade-, verhuur-, taxi-, en leasebedrijven. Van benzinestations en van Jumbo, fabrikant van vrachtwagens, aanhangers en opleggers.
135 jaar ondernemerschap, samengebracht in dit boek met vele originele en unieke foto’s. Een must voor iedereen met interesse in geschiedenis en van de ontwikkeling van automotive in Nederland en in het bijzonder de regio Helmond / Eindhoven. 
Het unieke boek is voor € 39,95 verkrijgbaar bij de boekhandels Van Piere in Eindhoven, De Ganzeveer in Helmond en de Bruna in Waalre.

Advertentie voor boekenhandel