logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Data van de Autodocumentatiebeurs Haaren in 2024

autodocumentatiebeurs haaren 2024De data van de Autodocumentatiebeurs in Haaren. Lees hier de uitgebreide aankondiging.

NAMAC beursdata 2024

NAMAC beurs data 2024De NAMAC (Nederlandse Algemene Miniatuur Auto Club) organiseert ook in 2024 weer zes beurzen in de hallen van Expo Houten. Dit is de grootste miniatuurautobeurs in Europa, waar naast miniaturen van personen- en vrachtauto’s ook schaalmodellen van landbouwwerktuigen en wegenbouwmachines te vinden zijn. Aanverwante artikelen, zoals brochures en autoboeken kunt u op deze beurs ook aantreffen. In totaal omvat het aanbod meer dan een kilometer aan tafels!

De data voor deze beurs voor 2024 zijn:
10 februari, 4 mei, 15 juni, 17 augustus, 26 oktober en 21 december.

De NAMAC-beurzen vinden plaats in de Expo Houten, Meidoornkade 24, 3992 AE Houten.
Voor de ruim 5000 leden van de NAMAC is de toegang gratis, niet-leden betalen € 9,- in de voorverkoop via www.namac.nl of € 11,- aan de deur.

Het lidmaatschap van de NAMAC, waarbij u ook zes keer per jaar het magazine “Auto in Miniatuur” ontvangt, kost € 37,-.
Als u meer informatie wilt over de NAMAC en de miniatuurauto hobby, kijk dan op www.namac.nl.

100 jaar autobusdiensten op Schiermonnikoog 1924-2024

Het openbaar vervoer op Uw eiland waarborgenIn 1924 haalde de ondernemende hotelier Sake van der Werff de eerste autobus naar Schiermonnikoog. De busdienst was niet alleen voor zijn hotelgasten, maar ook voor bezoekers van andere hotels, dagjesmensen en eilandbewoners. Twee jaar later al kreeg Van der Werff concurrentie: twee andere hoteliers begonnen (voornamelijk voor hun eigen hotelgasten) gezamenlijk een busdienst. Van der Werff zag deze concurrentie kennelijk al aankomen, want eind 1925 kocht hij de Badweg van de eigenaar van het eiland onder de voorwaarde dat alleen zijn bus op de weg mocht rijden. Het gemeentebestuur en de eilander politie wilden het de concurrerende autobusdiensten echter niet verbieden over deze weg te rijden. Van der Werff trok aan het kortste eind, maar door het overnemen van concurrenten, veroverde hij vanaf 1937 toch het monopolie op het Schiermonnikoger busvervoer.
Tot het voorjaar van 1962 bleef het busvervoer op Schiermonnikoog in handen van eilander hoteliers. Na de opening van de nieuwe veerdam in dat jaar ging het openbaar vervoer op het eiland naar elkaar opvolgende streekvervoerbedrijven van de vaste wal. Sedert 2002 is de provincie Fryslân de ov-autoriteit die de concessie verleent.
In 2023 verzorgt ARRIVA het openbaar vervoer op Schiermonnikoog al vijfentwintig jaar, waarvan de laatste tien jaar met volledig elektrische bussen.

Het boek ‘Het openbaar vervoer op Uw eiland waarborgen’ – 100 jaar autobusdiensten op Schiermonnikoog 1924-2024’ beschrijft de 100-jarige eilander autobusgeschiedenis en alles wat daarbij hoort. Naast de geschiedenis van de concessieverleningen, bevat het ook overzichten van zaken als de routes, kaartjes, tarieven en de gebruikte bussen.

Boekinfo
Auteur: Eildert Duijff
Titel: ‘Het openbaar vervoer op Uw eiland waarborgen’ – 100 jaar autobusdiensten op Schiermonnikoog 1924-2024
Uitvoering: hardcover
Omvang: 144 pagina’s, fullcolour
Prijs: € 24,95
ISBN/EAN: 978-94-92052-97-1
Uitgever: Wijdemeer Dokkum

KNAC digitaliseert 'De Auto'

De KNAC liep al langere tijd met het plan om de ruim honderd(!) jaargangen van hun ledenmagazine ‘de Auto’ te laten digitaliseren. Zo wordt de schat aan informatie die in decennia is beschreven makkelijk toegankelijk gemaakt voor alle leden.
Hiertoe werd tijdens het KNAC Symposium in het Haagse Louwman Museum een belangrijke stap gezet: de ondertekening van een overeenkomst tussen het NCAD (Nederlands Centrum voor Autohistorische Documentatie) en de KNAC, door respectievelijk NCAD-voorzitter Wim Oude Weernink en KNAC-directeur Peter Staal. Het digitaliseren van alle jaargangen zal naar verwachting vier á vijf jaar gaan duren; het NCAD streeft ernaar om dit jaar de eerste vijfentwintig jaargangen om te zetten. Oude Weernink: “Dit langlopende project maakt het voor het NCAD ook mogelijk onze werkzaamheden verder uit te breiden. Onze vrijwilligers en het bestuur zullen er alles aan doen om de werkzaamheden naar volle tevredenheid van de KNAC uit te voeren.”

339129441 919401312637832 6733782288077686962 nLinks KNAC-directeur Peter Staal, rechts NCAD-voorzitter Wim Oude Weernink. Beiden zijn ook lid van de Conam.