logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

De Maastrichtse Autopioniers

Een nieuw boek van Conam lid Jac Maurer: 
de maastrichtse autopioniers 1634636916
Een autoloos Maastricht is nu ondenkbaar. Vóór 1900 weten de inwoners van deze stad niet beter. Een automobiel is dan nog nauwelijks gekend in de Limburgse contreien. Dit boek beschrijft de opkomst van het automobilisme in de Limburgse hoofdstad, toen de meest geïndustrialiseerde stad van Nederland. Het is een nog niet eerder verteld verhaal.
Antwoord wordt gegeven op vragen als: wie zijn de Maastrichtse autopioniers, hoe zien de eerste auto’s eruit, wie verkoopt ze?
Het verhaal -tot 1940- wordt geïllustreerd met veel afbeeldingen en foto’s van Maastrichtse auto’s en garagebedrijven, veelal nooit eerder gepubliceerd. Zichtbaar wordt hoe de auto zelf verandert van een eenvoudig voertuigje tot een gestroomlijnde limousine. Hoe het luxepaardje van de rijken zich ontwikkelt tot gebruiksvoorwerp van een grotere groep inwoners, zowel voor particulier als voor zakelijk gebruik. En ook: hoe Maastricht verandert door de komst van het automobiel. Met de vestiging van de eerste importeurschappen van Renault, Berliet, Delage en Nagant is Maastricht een belangrijke schakel in de vroege Nederlandse automobielgeschiedenis.

Jac Maurer
Jac Maurer schrijft regelmatig artikelen over autohistorische onderwerpen. Eerder verschenen zijn boeken ‘Gebr. Nefkens N.V., een eeuw autohistorie’ en ‘Renault, 100 jaar in Nederland’. Hij is onder meer lid van de Contactgroep Automobiel- en Motorrijwielhistorie (CONAM).

Deze uitgave kwam tot stand, mede met ondersteuning van Contactgroep Auto- en Motorrijwielhistorie (CONAM), en het Historisch Centrum Limburg Maastricht.

ISBN: 9789079226887|Pagina's: 168|

Jan Muntinga overleden

23 november 2021: Deze week kregen wij het trieste bericht dat ons lid Jan Muntinga is overleden. Jan is zijn hele leven een ‘automan’ geweest. In 1967 kwam hij in dienst bij Louwman & Parqui, waar hij tot aan zijn pensioen heeft gewerkt. Jan is tachtig jaar oud geworden.
Op onderstaande foto uit 1975 overhandigt Jan (rechts) namens importeur Louwman de 50.000ste Toyota aan dealer Van der Linden in Meppel.

muntinga 021 11 23

Nieuw boek: Een familie van ondernemers

Zaterdag 20 november is in kleine kring het lange verwachtte boek ‘Een familie van ondernemers, Jos L. van der Meulen-Ansems en volgende generaties’ gepresenteerd. Heel toepasselijk was de Automotive Campus in Helmond als locatie gekozen. In 400 pagina’s wordt de Van der Meulen-geschiedenis beschreven die start in 1886 met de overname van een smederij aan de Kerkstraat in Helmond door Jos L. van der Meulen en die 135 jaar later eindigt bij de sloop van wat eens die smederij was. Zijn zonen, klein- en achterkleinzonen bouwen dit bedrijf uit.
In het boek beschrijft Paul Vlemmings, samen met Piet, Monique en Lambert van der Meulen, het verhaal van deze ondernemende familie. Het is een geschiedenis van ijzerwaren, kachels, fornuizen en jachtartikelen. Van fietsen, motoren en automobielen. Van een ontspanningsoord met vliegveld en vliegmachines. Van auto-, schade-, verhuur-, taxi-, en leasebedrijven. Van benzinestations en van Jumbo, fabrikant van vrachtwagens, aanhangers en opleggers.
135 jaar ondernemerschap, samengebracht in dit boek met vele originele en unieke foto’s. Een must voor iedereen met interesse in geschiedenis en van de ontwikkeling van automotive in Nederland en in het bijzonder de regio Helmond / Eindhoven. 
Het unieke boek is voor € 39,95 verkrijgbaar bij de boekhandels Van Piere in Eindhoven, De Ganzeveer in Helmond en de Bruna in Waalre.

Advertentie voor boekenhandel

Expositie ‘Automobiles Extraordinaires’ in het Louwman Museum

louwman persbericht 20211110Van 2 december tot 30 januari in het Louwman Museum:

Expositie ‘Automobiles Extraordinaires’

De zeven meest iconische Franse automobielen uit het beroemde Château de Compiègne zijn vanaf 2 december in het Louwman Museum te bewonderen. Unieke voertuigen uit de periode 1878 tot 1911 die nog volledig in authentieke en ongerestaureerde staat verkeren, compleet met oude gebruikssporen. Het is voor het eerst dat deze automobielen buiten Frankrijk zijn te bewonderen.

Stap in de geschiedenis van de Franse auto revolutie!
Vanaf het moment dat de automobiel zijn intrede deed rond 1870, waren de Franse fabrikanten dé pioniers op het gebied van de ontwikkeling van gemotoriseerde voertuigen. Simpelweg omdat in Frankrijk de automobiel werd omarmd, terwijl men in Duitsland en Engeland terughoudend was en automobielen zelfs wilde weren. Deze unieke voertuigen zijn tijdens de expositie ‘Automobiles extraordinaires’ te bewonderen:

Ontmoet de door stoom aangedreven ‘La Mancelle’
De door Amédée Bollée in 1878 gebouwde La Mancelle is de oudste automobiel van de expositie en het absolute topstuk. Net als bij de beproefde stoomlocomotieven werd stoom als aandrijving gebruikt. Door de tweecilinder stoommachine van 30 pk kon een snelheid worden bereikt van 40 kilometer per uur. De revolutionaire La Mancelle was al voorzien van een onafhankelijke wielophanging en achterwielaandrijving. Naast Amédée Bollée waren ook De Dion-Bouton & Trépardoux en Serpollet pioniers in het gebruik van stoom.

Ontmoet de elektrische Kriéger
Weinig mensen weten dat al heel vroeg met elektrische automobielen werd geëxperimenteerd. In 1905 was het Louis Antoine Kriéger die beide voorwielen van zijn model K1 voorzag van een elektromotor. Met een actieradius van bijna 100 kilometer en een topsnelheid van 40 kilometer per uur was het één van de beste elektrische auto’s uit die tijd.

Ontmoet de eerste Renaults
Het absolute topmodel uit de begintijd van Renault was de CC Double Coupé uit 1911. Door het unieke koetswerk van carrossier Kellner et Fils werd de herinnering aan de koets levendig gehouden. De initialen en het familiewapen op de achterste deuren versterken dit gevoel. De Renault Limousine uit 1906 is een van de meest luxueuze modellen uit die tijd. De houten carrosserie is gemaakt door de beroemde carrossier Million-Guiet uit Parijs en ook deze Renault is voorzien van een familiewapen op de deur. Die van de familie Bourbon-Parme.

Ook te bewonderen
Naast de La Mancelle, de Kriéger K1 en de Renaults zijn ook een Leon Bollée driewieler uit 1895, een Hotchkiss Double Coupé uit 1910 met maar liefst 10 ramen en een De Dion-Bouton Limousine uit 1905 te bewonderen.

Château de Compiègne
De unieke automobielen uit de expositie zijn beschikbaar gesteld door het Musée National de la Voiture et Tourisme dat is ondergebracht in het Château de Compiègne. Dit château behoort samen met die van Versailles en Fontainebleau tot de drie belangrijkste koninklijke paleizen in Frankrijk.

Expositie ‘Automobiles extraordinaires’
Van donderdag 2 december 2021 tot zondag 30 januari in het Louwman Museum.
Leidsestraatweg 57, Den Haag.

Het merk van dit autowrak is achterhaald!

autowrak scaldia rtv noord
22 juli 2021: Hoe ziet een auto eruit als hij vijftig jaar onder de grond heeft gelegen? En kun je dan nog zien wat voor merk het was? RTV Noord kwam met de oplossing. Lees hier hun verhaal. (bron foto: RTV Noord)

Hogra - een stoere vrachtwagen uit Ravenstein

hogra omslag vs3Binnenkort verschijnt er een boek over het roemruchte Nederlandse vrachtwagenmerk HOGRA. Het is het eerste boek over HOGRA dat ooit op de markt is verschenen. Het boek bestaat uit 128 pagina's (hardback-A4 formaat) en beschrijft de hele geschiedenis van het merk. Daarnaast is er aandacht voor gerestaureerde HOGRA's, schaalmodellen, technische specificaties, advertenties en bouwtekeningen. Het boek is rijk geïllustreerd met 156 zwart-wit en 44 kleurenfoto's. De prijs van het boek bedraagt € 29,90 (inclusief verzendkosten binnen Nederland). Heeft u belangstelling? Neem dan contact op met auteur Wobbe Reitsma via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of met Uitgeverij De Alk via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een lintje voor Wim Oude Weernink

Collage WOW Onderscheiding
Op 26 april werd Wim Oude Weernink, onze hoofdredacteur van het Conam Bulletin, door de burgemeester van Olst-Wijhe, de heer Ton Strien, onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje Nassau. Vooral zijn verdiensten als journalist en publicist vormen de basis voor deze onderscheiding. Hij heeft immers jarenlang gewerkt als autojournalist en analist voor nationale en internationale autobladen. Wim had ook een eigen automagazine: AutoSelekt. Verder treedt Wim op als jurylid bij diverse nationale- en internationale Concours d'Elegance. Tevens werd hij geroemd vanwege zijn vele publicaties over het automerk Lancia en Spijker. Ook zijn bemoeienis met het lokale erfgoed in de vorm van de Molen Bökkers Mölle kwam ter sprake. Namens Conam van harte gefeliciteerd met deze onderscheiding, Wim!

De 3e Europese Conferentie voor Autogeschiedenis

UPDATE: De conferentie is uitgesteld en wordt nu gehouden van 1-3 april 2022!

conferentie 20201019
19 oktober 2020: Thomas Ulrich van de AHG en Anders Ditlev Clausager van de SAHB zijn begonnen met de organisatie van de Derde Europese Conferentie voor Autogeschiedenis volgend jaar bij het Museo Nazionale dell'Automobile. De conferentie wordt gehouden van 1 tot 3 oktober 2021 in het Mauto, Corso Unità d'Italia 40, Turijn, Italië. Uitgenodigd zijn ondermeer AHA (Australië), AHG (Duitsland), Conam (Nederland), PHAF (Frankrijk), SAH (VS), SAHB (Groot-Brittannië) en UIA (Servië), evenals andere geïnteresseerde organisaties en individuen.
Tijdens de conferentie worden presentaties gegeven die zich zullen richten op onderwerpen met een gren-soverschrijdend Europees of internationaal belang, of die van algemeen belang zijn voor autohistorici.

Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:

Vrijdag 1 oktober: aankomst, diner in het hotel.
Zaterdag 2 oktober: conferentie in het museum vanaf 09.00 uur, met lunch, gevolgd door diner.
Zondag 3 Oktober: een ochtendsessie van verdere presentaties, eindigend om 12.00 uur.

Presentaties dienen in het Engels te worden gegeven, met bijbehorende Powerpoint-presentaties. De lengte van elke presentatie is voorlopig vastgesteld op 30 minuten, met daarna 10 minuten voor vragen en dis-cussies. Houd er rekening mee dat het programma kan worden gewijzigd. De organisatoren behouden zich het recht voor om een deel van het programma te annuleren.

De organisatoren willen u graag oproepen om een presentatie in te dienen. De sluitingsdatum hiervoor is 1 april 2021. Geef een samenvatting, inclusief de geschatte lengte en het aantal dia's. Neem contact op met:
Anders Ditlev Clausager, in het Verenigd Koningkrijk,
of Thomas Ulrich, in Duitsland.
www.pan-european-automobile-history.com/