logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

NAMAC beursdata 2024

NAMAC beurs data 2024De NAMAC (Nederlandse Algemene Miniatuur Auto Club) organiseert ook in 2024 weer zes beurzen in de hallen van Expo Houten. Dit is de grootste miniatuurautobeurs in Europa, waar naast miniaturen van personen- en vrachtauto’s ook schaalmodellen van landbouwwerktuigen en wegenbouwmachines te vinden zijn. Aanverwante artikelen, zoals brochures en autoboeken kunt u op deze beurs ook aantreffen. In totaal omvat het aanbod meer dan een kilometer aan tafels!

De data voor deze beurs voor 2024 zijn:
10 februari, 4 mei, 15 juni, 17 augustus, 26 oktober en 21 december.

De NAMAC-beurzen vinden plaats in de Expo Houten, Meidoornkade 24, 3992 AE Houten.
Voor de ruim 5000 leden van de NAMAC is de toegang gratis, niet-leden betalen € 9,- in de voorverkoop via www.namac.nl of € 11,- aan de deur.

Het lidmaatschap van de NAMAC, waarbij u ook zes keer per jaar het magazine “Auto in Miniatuur” ontvangt, kost € 37,-.
Als u meer informatie wilt over de NAMAC en de miniatuurauto hobby, kijk dan op www.namac.nl.

100 jaar autobusdiensten op Schiermonnikoog 1924-2024

Het openbaar vervoer op Uw eiland waarborgenIn 1924 haalde de ondernemende hotelier Sake van der Werff de eerste autobus naar Schiermonnikoog. De busdienst was niet alleen voor zijn hotelgasten, maar ook voor bezoekers van andere hotels, dagjesmensen en eilandbewoners. Twee jaar later al kreeg Van der Werff concurrentie: twee andere hoteliers begonnen (voornamelijk voor hun eigen hotelgasten) gezamenlijk een busdienst. Van der Werff zag deze concurrentie kennelijk al aankomen, want eind 1925 kocht hij de Badweg van de eigenaar van het eiland onder de voorwaarde dat alleen zijn bus op de weg mocht rijden. Het gemeentebestuur en de eilander politie wilden het de concurrerende autobusdiensten echter niet verbieden over deze weg te rijden. Van der Werff trok aan het kortste eind, maar door het overnemen van concurrenten, veroverde hij vanaf 1937 toch het monopolie op het Schiermonnikoger busvervoer.
Tot het voorjaar van 1962 bleef het busvervoer op Schiermonnikoog in handen van eilander hoteliers. Na de opening van de nieuwe veerdam in dat jaar ging het openbaar vervoer op het eiland naar elkaar opvolgende streekvervoerbedrijven van de vaste wal. Sedert 2002 is de provincie Fryslân de ov-autoriteit die de concessie verleent.
In 2023 verzorgt ARRIVA het openbaar vervoer op Schiermonnikoog al vijfentwintig jaar, waarvan de laatste tien jaar met volledig elektrische bussen.

Het boek ‘Het openbaar vervoer op Uw eiland waarborgen’ – 100 jaar autobusdiensten op Schiermonnikoog 1924-2024’ beschrijft de 100-jarige eilander autobusgeschiedenis en alles wat daarbij hoort. Naast de geschiedenis van de concessieverleningen, bevat het ook overzichten van zaken als de routes, kaartjes, tarieven en de gebruikte bussen.

Boekinfo
Auteur: Eildert Duijff
Titel: ‘Het openbaar vervoer op Uw eiland waarborgen’ – 100 jaar autobusdiensten op Schiermonnikoog 1924-2024
Uitvoering: hardcover
Omvang: 144 pagina’s, fullcolour
Prijs: € 24,95
ISBN/EAN: 978-94-92052-97-1
Uitgever: Wijdemeer Dokkum

Een lintje voor Willem Posthumus Meyjes

Willem posthumus meyes lintje
1 september 2023: Volledig onverwacht voor de betrokkene, werd vandaag, tijdens de bijeenkomst met bijna 1.000 gasten van de jubilerende KNAC op Paleis Soestdijk, onze secretaris Willem Posthumus Meyjes vereerd met een Koninklijke onderscheiding.
Een terechte, want naast zijn onbezoldigde werkzaamheden als voorzitter van de KNAC Rallycommissie, zet Willem zich sinds zijn pensionering vol overgave in voor onder meer de Lancia Club Nederland, NCAD, FEHAC, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, CONAM en het al vijf jaar organiseren van de 'ClassIVA rit' van de Business School IVA in Driebergen. Voor de ceremonie, in het bijzijn van een grote schare familieleden van Posthumus Meijes, was de Leusdense burgemeester Gerolf Bouwmeester naar Paleis Soestdijk gekomen. 

KNAC digitaliseert 'De Auto'

De KNAC liep al langere tijd met het plan om de ruim honderd(!) jaargangen van hun ledenmagazine ‘de Auto’ te laten digitaliseren. Zo wordt de schat aan informatie die in decennia is beschreven makkelijk toegankelijk gemaakt voor alle leden.
Hiertoe werd tijdens het KNAC Symposium in het Haagse Louwman Museum een belangrijke stap gezet: de ondertekening van een overeenkomst tussen het NCAD (Nederlands Centrum voor Autohistorische Documentatie) en de KNAC, door respectievelijk NCAD-voorzitter Wim Oude Weernink en KNAC-directeur Peter Staal. Het digitaliseren van alle jaargangen zal naar verwachting vier á vijf jaar gaan duren; het NCAD streeft ernaar om dit jaar de eerste vijfentwintig jaargangen om te zetten. Oude Weernink: “Dit langlopende project maakt het voor het NCAD ook mogelijk onze werkzaamheden verder uit te breiden. Onze vrijwilligers en het bestuur zullen er alles aan doen om de werkzaamheden naar volle tevredenheid van de KNAC uit te voeren.”

339129441 919401312637832 6733782288077686962 nLinks KNAC-directeur Peter Staal, rechts NCAD-voorzitter Wim Oude Weernink. Beiden zijn ook lid van de Conam.

Snel, sneller, onze kampioen! Pim Kiderlen in de vroege Nederlandse Wielerwereld 1869-1891

snel sneller onze kampioen pim kiderlen in de vroege nederlandse wielerwereld 1869 18914 januari 2023: Deze week verscheen het boek met bovenstaande titel van Conam-lid Wim Zonneveld. In dit boek beschrijft hij de biografie van de Rotterdams-Delfshavens-Delftse sportman Pim Kiderlen (1868-1931), eind negentiende-eeuw de eerste Nederlandse wielrenner met internationaal succes, 1885-1887. In de biografie gaat hij uitvoerig in op zijn prestaties, maar zet die ook in de context van zijn Duitse immigranten-familie, van handelaars en fabrikanten die zich begin negentiende-eeuw in Holland hadden gevestigd. Zijn vader runde een distilleerderij in Delfshaven met internationale uitstraling. Maar behalve dat: Kiderlen volgde in Delft de Technische Hogeschool en begon na zijn wielercarrière vanaf 1896 het Technisch Bureau Kiderlen & Co. in Amsterdam, met als specialisatie gasmotoren, waarvan hij een groot succes maakte, met grote opdrachten in binnen- en buitenland. Als onderdeel van zijn technische belangstelling bouwde hij al in maart 1888 een ‘stoom-vélocipède’, die werd tentoongesteld op een Sport-Tentoonstelling in Amsterdam. Vanaf 1899 adverteert hij ook met Bollée-Rijtuigjes, en vanaf 1905 is hij agent van Chenard-Walker en wat later van Lancia. Hij trekt zich in 1923 uit zaken terug en overlijdt in 1931.
Hoewel de hoofdmoot van de biografie is gericht op zijn wielerleven, besteedt Wim Zonneveld ook in twee hoofdstukken ruime aandacht aan zijn latere ‘technische’ carrière. Het boek is verschenen onder de titel Snel, sneller, onze Kampioen! bij de Sportliteratuur Uitgeverij en verkrijgbaar op de website Sportmediashop.nl en bij Bol.com.

De Maastrichtse Autopioniers

Een nieuw boek van Conam lid Jac Maurer: 
de maastrichtse autopioniers 1634636916
Een autoloos Maastricht is nu ondenkbaar. Vóór 1900 weten de inwoners van deze stad niet beter. Een automobiel is dan nog nauwelijks gekend in de Limburgse contreien. Dit boek beschrijft de opkomst van het automobilisme in de Limburgse hoofdstad, toen de meest geïndustrialiseerde stad van Nederland. Het is een nog niet eerder verteld verhaal.
Antwoord wordt gegeven op vragen als: wie zijn de Maastrichtse autopioniers, hoe zien de eerste auto’s eruit, wie verkoopt ze?
Het verhaal -tot 1940- wordt geïllustreerd met veel afbeeldingen en foto’s van Maastrichtse auto’s en garagebedrijven, veelal nooit eerder gepubliceerd. Zichtbaar wordt hoe de auto zelf verandert van een eenvoudig voertuigje tot een gestroomlijnde limousine. Hoe het luxepaardje van de rijken zich ontwikkelt tot gebruiksvoorwerp van een grotere groep inwoners, zowel voor particulier als voor zakelijk gebruik. En ook: hoe Maastricht verandert door de komst van het automobiel. Met de vestiging van de eerste importeurschappen van Renault, Berliet, Delage en Nagant is Maastricht een belangrijke schakel in de vroege Nederlandse automobielgeschiedenis.

Jac Maurer
Jac Maurer schrijft regelmatig artikelen over autohistorische onderwerpen. Eerder verschenen zijn boeken ‘Gebr. Nefkens N.V., een eeuw autohistorie’ en ‘Renault, 100 jaar in Nederland’. Hij is onder meer lid van de Contactgroep Automobiel- en Motorrijwielhistorie (CONAM).

Deze uitgave kwam tot stand, mede met ondersteuning van Contactgroep Auto- en Motorrijwielhistorie (CONAM), en het Historisch Centrum Limburg Maastricht.

ISBN: 9789079226887|Pagina's: 168|