Moetete

MOETETE: DE EERSTE IN SURINAME GEASSEMBLEERDE AUTO

gmc moetete 1
In de begin jaren 70 van de vorige eeuw ontwikkelde het Amerikaanse General Motors Corporation (GMC) een goedkoop transportmiddel -de BTV- bestemd voor minder ontwikkelde landen. De bedoeling van GMC was dat het voertuig voor verschillende doeleinden kon worden gebruikt, maar tegelijkertijd makkelijk lokaal te bouwen was en vooral goedkoop was in de aanschaf. In diverse landen w.o. Suriname werd deze auto geïntroduceerd. De auto kreeg de naam ‘Moetete’ naar de draagmand van de inheemse Surinamers.

De Moetete was leverbaar als ½ ton flatbed truck, ½ ton chassis-cabine, ½ ton pick-up en ½ ton bestelwagen en kon een maximum gewicht vervoeren van ongeveer 1200 kg.

Het ontwerp van de Moetete was van het Amerikaanse bedrijf General Motors Corporation (GMC), die ook de motortransmissie, achteras, voorsuspensie, stuurwiel en overige onderdelen leverde. Alleen het chassis, body en laadbak werden lokaal vervaardigd. In Suriname maakte Doorson's Constructiebedrijf de laadbakken, omdat ze in die tijd ook regenbakken maakten en beschikten over het dikkere plaat materiaal. De cabines van de Moetete werden gemaakt door Sampa Suriname NV. De overige onderdelen werden vervolgens door Fernandes Autohandel gemonteerd. De motor van de Moetete was simpel, maar krachtig. Het was een 4 cylinder 1200/1300cc benzine motor met een vermogen van 54/59pk, gemakkelijk in onderhoud en service.

Het voertuig werd op de markt gebracht door Fernandes Autohandel, die met de introductie van deze auto een bijdrage wilde leveren aan de Surinaamse economie, door een relatief goedkoop transportmiddel aan de consument te brengen.

Bronnen:
Artikel in Vrije Stem-Onafhankelijk weekblad voor Suriname 05-10-1973
Advertentie Fernandes Autohandel in Vrije Stem-Onafhankelijk weekblad voor Suriname 25-04-1974
Artikel in Vrije Stem-Onafhankelijk weekblad voor Suriname 06-12-1974

Dank aan Hans C. Peet en Pancho Samson voor de aanvullende info over de bijdrage van Sampa Suriname NV aan de fabricage van de Moetete.