'Van Doorne's Automobielfabrieken N.V.' te Eindhoven begon in 1928 met de fabricage van stalen kasten en magazijnrekken. Daarna aanhangwagens en opleggers, kort voor de oorlog militaire voertuigen. Na de oorlog vrachtwagens en militaire voertuigen. Van 1958 tot 1975 ook personenauto’s. Nu alleen vrachtauto’s. Sinds 1996 eigendom van het Amerikaanse Paccar.
De diverse vrachtwagens van DAF staan uitgebreid beschreven in de diverse boeken van Hans Stovelaar en Conam-Lid Marcel van der Sluis.
Klik hier voor het DAF museum en hier voor de hedendaagse DAF productie.
Klik hier voor de pagina met DAF aanhangwagens
Artikel uit Bedrijfsvervoer d.d. september 1957: Vestiging in Spaanse polder aanwinst voor DAF en R'dam
“Er zijn veel hartelijke woorden gesproken bij de opening van de DAF fabriek in de Spaanse Polder bij Rotterdam. Burgemeester Van Walsum heeft er geen twijfel over laten bestaan, dat men in Rotterdam met deze nieuwe vestiging in de Spaanse Polder zeer ingenomen is. Aangezien het de taak van een burgervader is, vaak nieuwe vestigingen of nieuwe panden te openen, krijgt de warmte waarmee de heer Van Walsum hulde bracht aan de directie van DAF, dubbele waarde. DAF in Rotterdam, dat wil zeggen een zeer voortvarend bedrijf in een zeer dynamische stad.
De voorgeschiedenis van deze vestiging is niet oninteressant. DAF heeft voor het rayon Rotterdam dadelijk na de oorlog samengewerkt met de firma Spoormakers. Spoormakers was GMC-dealer, maar het ligt ons allen nog vers in het geheugen, hoe moeilijk het dadelijk na de oorlog was, producten uit het dollargebied ingevoerd te krijgen. In die tijd was een combinatie van GMC en DAF dus mogelijk. De tijden werden echter weer normaal en dus zouden DAF en GMC eens moeten scheiden. Het deed goed uit de mond van dr. H. van Doorne te horen, dat die scheiding zonder schokken is geschied en dat er een vriendschappelijke verhouding tussen DAF en Spoormakers is blijven bestaan.
De zakelijke verbintenis tussen DAF en Spoormakers hield na onderling overleg op l januari 1956 op te bestaan. Het was voor DAF echter dringend noodzakelijk een steunpunt in Rotterdam te hebben. In de eerste plaats voor de verkoop. Rotterdam met zijn massale stukgoederenverkeer is de eerste haven van Europa. Bovendien trekt de stad als industriestad enorm veel wegvervoer aan. In Rotterdam is 6,4 % (7222) van het totale Nederlandse vrachtwagenpark boven l ton (112.790) gevestigd. Uit deze gegevens blijkt ook, dat DAF in Rotterdam een goed servicecentrum moet hebben, waar de gebruikers snel en goedkoop worden geholpen. Ten slotte is daar de export die via Rotterdam geschiedt. Als exporterende industrie is het nodig bij de havens een eigen bedrijf te hebben, waarin de wagens die overzee gaan, verschepingsklaar kunnen worden gemaakt.
Zo werd dan dus besloten, zich in het industrieterrein van de Spaanse Polder te vestigen. Het is een ruime, lichte, modern ingerichte vestiging geworden. Het gebouw ligt aan de Schuttevaerweg, hoek Graafstroomstraat. Het gebouw heeft een oppervlakte van ruim 2500 m2. Het grootste deel hiervan wordt in beslag genomen door een goed geoutilleerde werkplaats van 1700 m2 en een onderdelenmagazijn ten behoeve van de cliënten en de werkplaats. Verder zijn er een representatieve showroom van 24 x 10 x 6,80 meter; een kantine voor het personeel, een kantoorruimte en twee dienstwoningen,. Van het aangekochte terrein zijn 3500 m2 nog onbebouwd, zodat men in de toekomst eventueel nog kan uitbreiden.
De architecten zijn A. E. G. en J. D. Postma Ingenieurs en Architectenbureau, Rotterdam, de hoofdaannemer is de N.V. Bredase Beton- en Aannemingsmaatschappij v/h H. Vriens te Breda.”
Rond 1969 begon DAF met de doorontwikkeling van hun Variomatic. Het systeem met de rubberen band werd vervangen door een duwband met metalen schakels, die heden ten dage als CVT (Continue Variabele Transmissie) in meer dan 50 miljoen auto's is ingebouwd. Op 14 juli 2017 verscheen over de ontwikkeling van de CVT en zijn bedenker, Hemmo Ludolph, in het Eindhovens Dagblad een interessant artikel. Lees het hier!