logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: Een zeer aparte Auto Union

HNG auto DKW
7 juni 2017: Jan van der Lit maakt deel uit de projectgroep die bezig is met de voorbereidingen voor een vervolg op het boek “Autodesign in Nederland”. Hij is op zoek naar de bouwer en/of fabrikant van de auto met het kenteken JE-88-49. De foto is gemaakt in 1964 door Jan de Vries in Den Haag. Het kenteken JE-88-49 is ook in 1964 door de RDW uitgegeven, maar komt in het huidige RDW-register niet meer voor.
Op de motorkap staat duidelijk het Auto Union embleem, maar een 'gewone' DKW is het niet. Wat is het dan wel? En wat zit er voor badge onder het Auto Union embleem?

14 juni 2017: Webmaster Rutger Booy zag toevallig de badge op Facebook langskomen. Het is de Nürburgring.

HNG auto DKW 2badge nurburgring

19 december 2017: Patrick Vandepas is de specialist bouwjaren 1928-1970 van de BMW klassieker club. Hij schrijft: “Voor zo ver ik de foto kon interpreteren denk ik dat wagen een DKW chassis heeft, waarop een zelf/eigen bouw carrosserie gemaakt is.
DKW chassis: de spaakwielen met kleine wieldoppen en de vorm van het portier, voorzijde hoger dan de achterzijde komen sterk overeen met de DKW F5 met bouwjaar 1938. Ook het Auto Union logo staat daar op de frontzijde. De DKW F5 heeft een styling van de jaren dertig: losse koplampen en geschroefde spatborden. Vanaf de Styling van de jaren 50 zijn deze “losse” carrosseriedelen een vloeiend geheel met het model geworden.
Voor de zelfbouw carrosserie vermoed ik dat de Engelse Jowet Jupiter Sport (bouwjaar 1950–1952) mogelijk als inspiratie heeft gediend. Engelse sportwagens hadden na WO2 meer belangstelling, status, dan de Duitse wagens. Vooral de verticale achterzijde van de linnen kap komt overeen met het Jowet Jupiter sport model. Ook heeft deze wagen een gedeelde voorruit.
Zelf/eigenbouw kenmerken (one of a kind):
- De radiatordop vóór de opening van de motorkap.
- De rubberen sluiting grepen van de motorkap.
- De koplampen zijn middels een extra verlenging aan het spatbord bevestigd.
- Portier grepen zijn vergelijkbaar met huisdeurgrepen.
- Extra/accessoir verlichting lampjes bovenop de voorspatborden.
Conclusie: Het is geen zeker BMW/EMW carrosserie."