logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: Kromhout of Autocar?

deckers vrachtwagen 1938 1
22 september 2020 door webmaster Rutger Booy: Bij de uitgebreide beschrijving op onze website van de geschiedenis van carrosseriebedrijf Deckers, staat bovenstaande afbeelding van een onbekend merk vrachtwagen uit 1938 (klik hier voor een grotere versie).
Kortgeleden kregen we van Auke Hut de suggestie dat de wielen en naven van deze auto overeenkomen met die van een door Kromhout geïmporteerde Autocar. Deze werden onder de naam Autocar-Kromhout verkocht. Zie de foto hieronder van een Autocar Shell Tankwagen. Ook Hans Waldeck denkt aan Autocar.
Wat opvalt aan beide auto’s is dat ze een 6x4 chassis met enkellucht banden hebben. Maar op onze website is ook een advertentie uit 1936 te vinden waarin Kromhout met een zelfde eigen chassis adverteert, ook met dezelfde velgen (afgezien van de naafreductie). En ook de plek van de vuldop van de radiator komt overeen met die op de vrachtwagen van Deckers.
Maar wat is het nu… een Kromhout? Een Autocar? Of een Autocar-Kromhout? En bestaan er advertenties waarin Kromhout als importeur van Autocar adverteert? Wie weet meer?

kromhout autocar f shell
24 september 2020: Volgens Martien Mouthaan (via Conam-lid Jaap van Wijk) is het onderstel een Kromhout 6x6 die destijds werden gebouwd werden bij Kromhout voor de BPM (Bataafsche Petroleum Maatschappij) in Palembang Indonesië. Het type Kromhout is V-6D (6X6). Op de foto valt niet zien of dit een 6x6, een 6x4 of een 6x2 is.

14 juli 2023 Bernard Heijne vond een advertentie waarin de combinatie Autocar en Kromhout staat:

autocar kromhout 1938 1