logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: informatie over een Jaguar Mk IV uit 1946

mkIV 2013 0814AY

15 december 2015: Kees Goudswaard is sinds enige tijd in het bezit van een Jaguar Mark IV die in zomer 1946 door de Jaguar fabriek aan Lagerwij's is geleverd, zo staat in het "Heritage Certificate" vermeld. Kees schrijft: “Het kenteken dat nu bij de auto zit luidt TP-89-74 en is op 14 maart 1956 afgegeven ten name van G.A. Kuiler, Waalsdorperweg 269 in Den Haag. De vorige eigenaar heeft de auto vanaf de vroeg zeventiger jaren in bezit gehad, maar had niet de middelen de wagen in goede conditie te houden en deze is door de politie van de weg gehaald. Sindsdien stond de Mark IV tientallen jaren opgelegd.


De Jaguar heeft de fabriek in Lavender Grey (licht blauw op het kenteken) verlaten, maar er is ook een periode geweest dat de auto donker groen is geweest. De huidige bovenste laklaag heeft een beige kleur. In het verleden is de motor eens professioneel gereviseerd, met onder andere overmaat lagerschalen en andere, niet originele zuigers. Ook de carrosserie is, mogelijk meer dan eens, opgelapt met gelaste nieuwe steunen, en onder de beige verflaag zijn met vele kilo's glasvezel en polyester vuistgrote gaten bij de achterwielkasten dicht gemaakt. Ook de onderkanten van de deuren zijn drastisch beglasvezeld.
Het lukt mij maar niet om meer over de vroege geschiedenis van deze auto te vinden, terwijl er toch niet zoveel Mark IVs vlak na de oorlog naar Nederland zijn gekomen, zou je denken. De naam GA Kuiler levert slechts één treffer, een in Amersfoort beëdigde luitenant in 1950. Er is een foto, waar mogelijk de auto opstaat uit 1951, maar er staat iemand, een zekere Prins Bernhard met twee hondjes, precies het zicht op de nummerplaat te ontnemen. De kentekenarchieven van Zuid-Holland brengen mij ook niet verder.
Ik zou graag meer over de geschiedenis van deze auto te weten komen en hoop op uw steun in mijn zoektocht.”

15 december 2015: Eduard Hattuma meldt: “Die vorige eigenaar moet meneer Schouten uit Berkhout zijn. Ik heb hem in 2006 opgebeld nadat ik het kenteken op RDW had gevonden en ik hem via de RDW had opgespoord. Meer weet ik ook niet van de wagen. Wel leuk dat hij nu weer opduikt en dat er meer informatie over is. Tijdens het gesprek met Berkhout had ik al het idee dat er weinig of geen schot in het restauratieproject zat.”

15 september 2016: Naar aanleiding van het groene chassis, de rood geverfde smeernippels en oliedoppen, én het witte differentieeldeksel, werd door een 'oude stomp' gesuggereerd dat het mogelijk een auto van het Nederlandse leger geweest kan zijn. Kan deze Jaguar de Stafauto van Bernhard geweest zijn?