logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Historie van een Delage DI met Janoir-body

Delage-DI-Von-Stein
22 augustus 2011: Jaap van Wijk is sinds 1978 de eigenaar van een Delage DI met Janoir-body uit 1925, die tot 2005 nog altijd op een restauratie stond te wachten. Het chassis is in de afgelopen 5 jaar rijdend gemaakt en afgelopen voorjaar is de carrosserie er weer op gezet.

Jaap schrijft: De carrosserie is bijzonder vanwege het gebruik van aluminium gietstukken. Daarmee is d.m.v. 13 stuks gietdelen de A en B-stijl met vier dorpels, die aan elkaar gemonteerd zijn, met 4 opdraaibare messing vernikkelde ramen en een kap, een prefab systeem ontwikkeld. Dit betreft de ingenieur Louis Janoir, die in de vliegtuigbouw zijn sporen reeds verdiend had. Binnenkort verschijnt er een boekje over Louis Janoir als geniale constructeur. Mijn vriend Jim Merrington is daar druk mee doende mede omdat hij exact dezelfde wagen bezit heeft hij veel onderzoek verricht en zelfs een kleindochter een schoonzus opgespoord in Parijs!

Je kon bij aankoop van een Delage het carrosseriepakket mee bestellen en door een carrosseriebouwer van eigen voorkeur laten monteren en afwerken. Het systeem is overigens niet op grote schaal toegepast, anders hadden u en ik er wel vaker van gehoord. Wat de reden hiervan is weet ik niet, maar daar zijn wel wat dingen bij te bedenken zoals misschien de prijs of het totaalgewicht in relatie tot het vermogen van het type DI. Waarschijnlijk gaat het om ca. 25 gebouwde exemplaren, waarvan er zover wij weten nog 5 a 6 bestaan.

De historie van deze (Nederlandse) wagen is vanaf 1930 sluitend. Uit het PAC-archief, met dank aan de Heer Zwart, zijn een tweetal inschrijfformulieren tevoorschijn gekomen, die veel onthullen over deze wagen. Het eerste van de Heer JAW von Stein uit Naarden die de wagen in 1930 kocht, maar helaas niet vermeldde van wie. Toen hij in 1965 overleed liet hij de wagen volgens het tweede formulier (van Stuurman) na aan zijn huisgenote, mevr. Nijhuis. Zij verkocht in 1968 de wagen, met gedemonteerde carrosserie vanaf een restaurateursadres, aan de Heer Stuurman uit Blaricum. Vervolgens kocht ik de wagen van Stuurman in 1978 aldus 33 jaar geleden!

Delage-DI-Von-Stein-2
Het gebruik van provincie nummering op naam maakt identificeren lastig maakt. De Heer von Stein was in zijn tijd kunstenaar, tekenaar en ontwerper en tekende voor gerenommeerde opdrachtgevers zoals o.a. ANWB, Philips en Rotterdamse Lloyd. Hij had nummer G78752 wat in 1956 VX-58-20 is geworden. Beide kentekenplaten zijn bij de restanten van de wagen meegekomen. Ook is bekend dat von Stein een eigen ontwerp kampeerwagentje liet bouwen waarmee hij naar Frankrijk en een keer zelfs naar Marokko reisde.

Het zou leuk zijn het stukje historie van 1925/26 tot 1930 boven tafel te krijgen wie deze wagen nieuw kocht en in 1930 aan JAW von Stein doorverkocht. Theoretisch kunnen dat natuurlijk meerdere eigenaren/handelaren zijn, maar dat lijkt me voor een relatief korte tijd van 4 jaar, niet aannemelijk.

Het kan zijn dat de wagen vernoemd is in de bladen vanwege de bijzondere carrosserie. Het kan ook zijn dat het prefab-pakket bij een van de Nederlandse carrosseriebouwers is gemonteerd. Daarom moet dit haast wel bekend zijn. Dat de Heer von Stein de wagen in het buitenland aankocht lijkt me al helemaal onwaarschijnlijk omdat hij dat dan juist wel vermeldenswaardig zou hebben gevonden denk ik.

Wie heeft een idee en kan mij misschien een stapje verder helpen?