logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: de Motorkracht Special

Boon 1955 04 21 ed 2
20 december 2021: Naar aanleiding van ons artikel over Magirus-Deutz en Motorkracht is Paul Vlemmings wat dieper in de historie van dit bedrijf gedoken. Daarbij kwam hij in het Eindhovens Dagblad van 21 april 1955 een artikel tegen over Thieu Hezemans die met een Motorkracht Special Prototype op Zandvoort een aanval doet op het uurrecord in de anderhalve liter klasse.
Die Motorkracht Special is een 'prototype met een speciaal gebouwde carrosserie en een anderhalve liter fabrieks Porsche-motor van 90 pk effectief. Dit rensportwagentje, dat 3,30 meter lang is,1,50 meter breed en wiens grootste hoogte 84 cm bedraagt, heeft een gewicht van 440 kg en een topsnelheid van 240 km per uur.'
In mei dat jaar rijdt Hezemans met die Motorkracht Special '(een enigszins omgebouwde Porsche special)' mee bij races op Zandvoort. Enkele maanden later doet ene J. van de Mortel met die speciaal voor Hezemans gemaakte Motorkracht Special mee aan de Sportwagenraces op Zandvoort. Een jaar later, mei 1956, rijdt Hezemans zelf weer met een Motorkracht Special bij de Nationale Sportwagenraces op Zandvoort. Dat is ook het laatste levensteken van die Motorkracht Special dat hij heeft gevonden.
Het is wel erg toevallig dat Eindhovenaar Hezemans met een auto met die naam rijdt als we ook weten dat een andere Eindhovenaar, Henri Boon, in die tijd ook eigenaar is van Motorkracht. Dat bedrijf zit dan inmiddels al wel in Hoogeveen, maar is van oorsprong een Eindhovens bedrijf.
Wie kan vertellen of die Motorkracht Special een product was van Motorkracht in Hoogeveen? Ook andere informatie over die Motorkracht Special is uiteraard van harte welkom.