logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: wat voor merk automobiel is Rijksnummer 601?

rijksnummer 601 Goffin dogcart 1902 4b

15 september 2016: Van de heer A.A.M. Derwig uit Culemborg kregen we deze prachtige foto van een automobiel met het rijksnummer 601. Dhr. Derwig had al op internet gezocht naar het merk van deze auto, maar kwam er niet uit. Via/via kwam hij op onze website terecht en vond in de lijst met rijksnummers dat het nummer 601 toebehoorde aan dhr. Goffin. Dat was een geweldige ervaring, want deze Hr. Goffin was hem sinds zijn kinderjaren bekend. Hij behoorde tot aangetrouwde familie van moederskant en kwam oorspronkelijk uit Maastricht. Deze Joseph Edmund Goffin is de man met het baardje en de bestuurder van het voertuig op de foto. De vrouw rechts van hem is zijn echtgenote en de andere personen zijn familieleden. Die Hr. Goffin is in 1872 geboren in Maastricht en overleed in Breda in 1958 op 85-jarige leeftijd. Hij was zeer begaafd technicus, mecaniciën, electriciën.

Dhr. Henk Verhoeks, bezitter van een door hemzelf gerestaureerde Bugatti, kwam tot de conclusie dat het getoonde voertuig wel eens een Mors kon zijn, die op een vrij unieke wijze aangepast was (of oorspronkelijk toch zo gebouwd?). In deze “dogcart” automobiel was de passagiers-“bak” “opengeklapt” en zaten zij vis-à-vis, maar niet met de bestuurder. De “bak” was daartoe iets verlengd zonder dat het chassis zélf verlengd werd.

De foto hierboven is wat ingezoomd om details zo goed mogelijk te kunnen zien; op de oorspronkelijke foto is te zien is dat ze bij een toegang staan tot een bedrijfspand met als opschrift “Vins Naturel”. Mogelijk geeft dit nog iets aan over de plaats waar deze foto gemaakt kan zijn (dat zou in Maastricht kunnen zijn).

Uiteraard is de vraag nu wie weet wat het merk van deze automobiel kan zijn en natuurlijk ook of iemand de plaats van de foto herkent.

15 september 2015: Volgens Ariejan Bos lijkt een Mors onwaarschijnlijk: "Ik zie weinig overeenkomsten. Alleen de achteruitgebouwde bak, zoals je bij voertuigen met achteringebouwde motor wel tegenkomt. Een belangrijk verschil met Mors is de ontbrekende kettingaandrijving bij de achterwielen. Helaas is de foto niet erg scherp, maar er lijkt een middenkettingaandrijving aanwezig te zijn, Amerikaanse stijl dus. Het stuurwiel roept wat Vivinus-associaties op, maar zit aan de rechter- ipv. de linkerzijde. Ook het hendelwerk is niet direct op een bekende voertuig terug te brengen. Het feit dat de man een begaafd technicus zou zijn geweest roept ook het vermoeden op dat er misschien vooral eigen knutselwerk te zien is?

27 september 2016: Bij het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg is deze foto door enkele deskundigen uitgebreid bekeken, maar geen van hen denkt dat de foto is gemaakt in Maastricht. Het betreft hier waarschijnlijk een uitstapje van de familie Goffin in het Waalse. Luik lijkt een meer voor de hand liggende locatie, ook gezien de nauwe banden die veel gegoede Maastrichtse families hadden met die stad. Het is wellicht raadzaam uw speurtocht te richten op Wallonië, met als startpunt Luik.