logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: geschiedenis van de Jaguar Mk II met kenteken BD-72-16

BD 72 16 Jaguar IMG 5615

3 november 2016: Gert-Jan Geels schrijft: “Recent kocht ik met een compagnon een Jaguar Mark II 3,8 liter. Deze auto is geleverd op 1 september 1959 (na import door Lagerwij in Den Haag) aan NV Chemische Fabrieken Ruarden. Laatstgenoemde is dus de eerste eigenaar geweest. Kenteken is BD-72-16.
Het betreft een zéér vroege Mark II, namelijk met chassisnummer 12. Waarschijnlijk zijn hiervoor 10 prototypes gebouwd (nrs 0001-0010). Inmiddels weten we dat 11 is verongelukt. Hiermee zou 12 dus de oudste bekende Mk 2 zijn. De auto zou ook op de RAI hebben gestaan. Ik wil graag achterhalen wat de historie van deze auto is. We zoeken bewijs, krantenartikelen en foto’s.
Ons idee is om de auto te gaan restaureren en terug te brengen in oorspronkelijke staat. We nemen aan dat deze (nauwelijks de status van prototype ontgroeide) MK2 een aanzienlijke waarde zal vertegenwoordigen. We weten de historie van de auto tot aan de heer Van Duuren die hem rondom 1989 verkocht aan iemand uit Emmeloord. Zie ook het krantenbericht. Ik heb al contact gehad met de heer Van Duuren. Onderstaande info komt grotendeels van hem.
In Emmeloord heeft de auto plusminus 25 jaar in een loods gestaan. De heer Van Duuren heeft ‘m gekocht van iemand uit Werkendam (wellicht 2e of 3e eigenaar). Is er meer over deze verkoper bekend? Tevens zouden we graag weten of er nog mensen zijn die de NV Chemische Fabriek Ruarden kennen en wat daarvan is geworden. Googelen lijkt te indiceren dat dit bedrijf is opgegaan in Chemische Fabriek Naarden, maar zeker is dat niet.”
Wie kan iets meer vertellen over deze Jaguar Mk II?