logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: Een Nederlandse Corona

G 2615 Corona
9 april 2020: Een vraag die helemaal van deze tijd is. Ooit werd in Nederland de uit Duitsland afkomstige Coronamobil geïmporteerd door de firma J.W. Boots in Maastricht. Het was een kruising tussen een motorfiets en een kleine auto. Het voorwiel, de benzinetank (met daarop het merk Corona) en de tweecilinder motor zijn duidelijk van een motorfiets. De stuurinrichting, met autostuur, is doormiddel van een stangenstelsel met het voorwiel verbonden. Een kap en een grote voorruit moesten de bestuurder en zijn eventuele passagier beschermen tegen weer en wind.
Dankzij Conam-lid Ruud van Bijnen kregen we deze foto van een Nederlandse Corona met op het voorspatbord het Noord-Hollandse provinciale nummer G-2615, dat op 7 mei 1910 was afgegeven aan Jan Buisman te Oude Niedorp. Nu is de vraag… zou dit voertuig nog bestaan? Ergens opgeslagen in een oude schuur of misschien wel in een hoekje van een museum?

K 800 coronamobil web
22 april 2020: Bob Eefting -van het Zeeuwse kentekenarchief- vond een (foto van een) tweede Corona in Nederland. De K-800 was het eigendom van uitgever J.J. v.der Peijl uit Yerseke.