logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: oorsprong van Ford lepeltjes

ford lepeltjes cools 1
7 april 2016: Fer Cools vond op een antiekmarkt deze bijzondere set verzilverde lepeltjes van Nederlands fabricaat uit de jaren ’50. De lepeltjes hebben allen geëmailleerde Ford logos, te weten: Ford USA truck, Ford USA personen auto, Taunus, Zephyr, Plymouth en Mercury. Fer heeft een flinke zoektocht op internet gedaan, maar niets gevonden, nog niet één los exemplaar. Zou dit setje lepeltjes iets kunnen zijn geweest dat de fabriek aan de dealers gaf?
De set is gemaakt door de N.V. Zilver- staalwarenindustrie “Nieuwpoort” , in 1957 opgericht door de gebroeders Baardwijk. Deze fabriek was samen met Gero, Sola, Keltum & Amefa de bekendste bestekfabrikanten uit de Nederlandse geschiedenis. Helaas is het bedrijf in 1986, na een inbraak, tot de grond toe afgebrand waarbij zoveel uniek gereedschap verloren is gegaan, dat een herstart niet meer mogelijk was.
Maar wie kan meer over het hoe en waarom van deze lepeltjes vertellen?

12 april 2017: Rob Mulder van Ford Nederland heeft contact opgenomen met een van de oudste ford-dealers. Deze kende hij alleen het linker lepeltje, de andere had hij nooit eerder gezien. Volgens hem is het nooit als cadeau aan dealers uitgereikt en hij wist ook niet meer te vertellen over dit setje lepetjes. Wel is het Plymouth lepeltje als GM-produkt een vreemde eend in het setje (opm. webmaster: is het wel Plymouth en niet een ander Ford produkt?).
13 april 2017: Het lepeltje is niet van Plymouth, maar van Lincoln!