logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: De Lincoln Zephyr van kunsthandelaar Jacques Goudstikker

Lincoln Zephyr L 128 1a
29 januari 2024: Pol Schevernels werkt momenteel aan de biografie van de legendarische joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker, wiens totale bezittingen direct bij het begin van de oorlog werden 'gekocht' door Göring en diens rechterhand Alois Miedl. Daartoe behoorde ook een Lincoln Zephyr convertible die hij op 14 mei 1940 op de kade in de haven van IJmuiden achterliet (met sleuteltjes erin) toen hij met zijn echtgenote Desi en zoon Edo aan boord ging van de SS Bodegraven. Dit was de laatste boot die Nederland verliet met Engelse militairen en vluchtelingen. Hij overleed aan boord door een val in het ruim, waardoor zijn echtgenote en zoon alleen verder moesten.

Twee medewerkers hebben de Lincoln opgehaald en direct verkocht. Pol Schevernels is op zoek naar meer informatie over deze unieke auto die na de oorlog opdook toen Wilhelmina er in Amsterdam in rondreed en Goudstikkers echtgenote/erfgename hem in New York in een bioscoopjournaal herkende. Naar het schijnt hebben de Duitsers de auto in beslag genomen en is hij daardoor na de oorlog door het Militair Gezag opgeëist en in bruikleen gegeven aan de Koninklijke Garage. Eerder wilde Wilhelmina hem aan haar schoonzoon en groot autoliefhebber Prins Bernhard geven, maar het Militair gezag eiste de Lincoln terug dankzij het hoofd daarvan, de juridisch geschoolde generaal-majoor Kruis. Helaas weten we (nog) geen kenteken.

In zijn biografie wil Pol Schevernels aandacht schenken aan de bijzondere transportmiddelen waarmee Jacques Goudstikker de upmarket clientèle van zijn galerie in de Gouden Bocht te Amsterdam naar zijn kasteel Nyenrode vervoerde. Soms ook met zijn bijzondere salonboot.

Bijgaand een pagina afkomstig uit het programmaboek 'Weenen aan de Vecht' Nyenrode 17 juni 1937 waar Jacques Goudstikker zijn toekomstige echtgenote Desi von Halban Kurz leerde kennen die als sopraan optrad met het Concertgebouworkest o.l.v. Mengelberg.

De vraag is dan ook… wie kan meer duidelijkheid verschaffen over de verdere historie van deze Lincoln Zephyr?

29 januari 2024: Webmaster Rutger Booy vond in het boek 'Koninklijk Autorijden' van Frans Vrijaldenhoven een passage over deze Lincoln. Frans schreef: "In de eerste jaren na de oorlog was de Lincoln Zephyr Cabriolet 1938 een opvallende verschijning. Deze auto was uitgerust met niet-originele koplampen en had het provinciale nummerbord L-128, voorzien van een kroontje. Toch was dit nummer niet geregistreerd op naam van het Koninklijk Staldepartement, maar op naam van ene heer P.H. van Dusseldorp te Utrecht. Koningin Wilhelmina maakte onder andere gebruik van deze auto bij de uitreiking van onderscheidingen aan militairen van 1e Divisie '7 december' op 29 augustus 1946 in Assen. Prins Bernhard was hierbij ook aanwezig. Na dit evenement zijn we de cabriolet niet meer tegengekomen".

2 februari 2024: Willem Posthumus Meyjes heeft bij de RDW alle Lincoln Zephyr's opgezocht. Er zijn er vijf in ons land; 3 x sedan, 2 x coupe. Helaas geen cabriolet. De in ons land nu rondrijdende Lincoln Zephyr's zijn tussen 1997 en 2018 geïmporteerd. Daarom denkt hij dat de auto zich niet meer in ons land bevindt. Of gesneuveld als sloopauto? Zie onderstaand overzicht.
Lincoln Zephyr Open Data RDW Gekentekende voertuigen 20240131