logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: Jaguar Specials

jaguar drenth 1
15 december 2017: Job Drenth onderzoekt de historie van (Nederlandse) S.S./S.S. Jaguar/Jaguar specials. Voor zijn onderzoek wil hij graag weten wie er meer kan vertellen over (of heeft meer foto’s van) de door Veth van een speciale carrosserie voorziene S.S. Swallow. Bestaat de auto nog? (zie advertentie hierboven).
Dezelfde vraag/vragen heeft Job ook voor een XK120 FHC met een carrosserie van (waarschijnlijk) Pennock. De foto lijkt genomen op een paarden dressuur locatie (zie foto hieronder).

jaguar drenth 2

21 december 2017: Volgens Fons Alkemade lijkt de naoorlogse Jaguar die Job Drenth zoekt op een auto met een carrosserie van Oblin uit Brussel. Met Google is wel zo’n zelfde auto te vinden die nog bestaat, maar die lijkt geen middenstijl in de voorruit te hebben.

13 augustus 2019: Kees Buist heeft jaren geleden al eens uitgezocht hoeveel XK120 FHC’s er origineel naar Nederland zijn geëxporteerd. Dat bleken er drie te zijn (volgends Anders Clausager van de Jaguar Daimler Heritage Trust). Kees schrijft: “Eén, PK-10-79, staat in het Louwman museum in Den Haag en is compleet origineel. Dit moet de derde zijn.

Jaguar XK150 FHC PK 10 79
Jaguar XK150 FHC NP 36 21Een andere met kenteken NP-36-21 werd een paar jaar geleden via de Touwgarage in Koudekerke aangeboden en stond een jaar later voor bijna de dubbele prijs te koop in Denemarken. Waar de wagen nu is, weet ik niet.Jaguar XK150 FHC NP 36 21 2

Jaguar XK150 FHC H 78150De XK120 FHC die als eerste geleverd moet zijn, vond ik misschien wel (ik weet het niet zeker, want de wagen was zwart bij aflevering in 1952 en de wagen hiernaast heeft een lichte kleur) in een boekje van Wim Oude Weernink (zie de foto hieronder) en ik stelde daarover een vraag in deze rubriek van Conam. Ik kreeg daarop een reactie van Frans Vrijaldenhoven die in die tijd als stagiair werkte bij de Jaguarfabriek, maar geen echt antwoord. Wim Oude Weernink berichtte me destijds dat hij niet wist welke Jaguar dit was, want hij had de foto van iemand gekregen. Deze Jaguar moet wel origineel in Nederland zijn geleverd, want hij heeft nog het provinciale nummerbord van Zuid-Holland H-78150.


Jaguar XK150 FHC NK 31 98Ik vermoed dat dit de XK120 FHC is waarover u informatie vraagt. Zo niet (nogmaals: de kleur is niet zwart), heb ik toch de volgende informatie. De XK120 FHC is op uw foto ontdaan van de kentekenplaat. Dezelfde foto vond ik jaren geleden met kenteken en teksten terug in de Haagse beeldbank. De kleurenfoto hieronder heb ik uit de site XKData gehaald.
Jaguar XK150 FHC NK 31 98 2Op de site van XKdata vond ik de nummers van het chassis, motor en versnellingsbak. De wagen is op 7 februari 1952 door Lagerwij geleverd aan eerste eigenaar C. Bloem en bevindt zich in Big Pine Key, Florida om gerestaureerd te worden (XK data 2011). Bij aflevering aan C. Bloem was de wagen zwart met rood interieur. In 2011 was de wagen in XKdata bekend als rood met een rood-biscuit interieur. Motor en versnellingsbak worden als origineel aangegeven. Anders Clausager's p.212 book (XK120 in Detail) says New to Lagerwijs in Holland and customised by unknown coachbuilder perhaps after accident damage Just another ugly duckling.”

jaguar xk120 fhc IMG 0848
4 mei 2020: Mateusz uit Polen schrijft dat deze Jaguar XK120 FHC in het bezit is van een vriend. Hij schrijft dat: “…deze auto met chassisnummer 679239 in 1958 is gekocht door John S. Seney die hem volgens het Jaguar Journal uit de zomer van 1979 samen met zijn dochter Vicky heeft gerestaureerd en waarschijnlijk toen rood heeft gespoten. Ook plaatste hij een embleem op de voorkant met de tekst "Restored by J.S. Seney and Family, body Pinin-Farina". Dat embleem zit helaas niet meer op de auto omdat het waarschijnlijk verloren is gegaan of gestolen toen de auto naar Polen werd verscheept. Ook staat er in die brief in het Jaguar Journal dat dhr. Seney informatie heeft gekregen over de carrosserie van Pinin-Farina en over de LeMans geschiedenis van de vorige eigenaar, C. Bloem? of de president van Dutch Shell Oil Co? (of misschien is het dezelfde persoon) waarvan wordt gezegd dat hij twee van dergelijke auto's bezat. Maar die informatie over Pinin-Farina, LeMans en een tweede auto als deze is waarschijnlijk niet waar. Ik heb alle LeMans-races van 1952 tot 1958 gecontroleerd en alleen Jaguar C- en D-types en één XK140 deden mee aan die races. Mijn vriend kocht hem in 2012 bij Victoria Seney uit Florida, dochter van John Seney, wat betekent dat deze Jaguar eigendom was van de familie Seney van 1958 tot 2012.”