logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: Dhr. J.B. van Rossum, bouwer van deze sportwagen

sleutelaar rossum lit
30 november 2022: Op de internetsite www.delpher.nl kwam Jan van der Lit een bericht tegen over dhr. van Rossum die de auto op bovenstaande foto (bron: Telegraaf) heeft gebouwd. Voor het verkrijgen van meer informatie over de bouw hiervan is hij op zoek naar de heer J.B. van Rossum. Het hele verhaal staat hieronder.

1 december 2022: Herman van Oldeneel, Onno Könemann en Jeroen Booij zijn het erover eens dat er een aangepaste Ashley Sportiva carrosserie is gebruikt.

Uit de Telegraaf van 30 juni 1962

Sleutelaar bouwde sportwagen
Koetswerk van fiberglas op VW-chassis

Van een onzer verslaggevers

AMSTERDAM. vrijdag
Na drie maanden sleutelen en experimenteren heeft de heer J.B. van Rossum een nogal opvallende sportwagen voor zijn deur staan. Een wagen die geheel uit fiberglas is vervaardigd.
“De liefde voor auto's,” zo vertelt de heer Van Rossum, “is een kwestie van erfelijkheid. Thuis in Rotterdam hadden mijn ouders een garagebedrijf en reeds als jongen van een jaar of zeven lag ik onder de wagens op mijn manier te sleutelen....”

Deze carrosserie komt uit Engeland waar ze oorspronkelijk voor sommige Amerikaanse wagens werd gebouwd. Maar de heer Van Rossum heeft voor zijn sportwagen een combinatie van VW-motor en (aangepast) chassis met Porsche-wielen gekozen. Met een tot 34 p.k. opgevoerde oorspronkelijke VW-30 p.k. motor en een met speciale chassisbalken verlengd onderstel, wat de meeste hoofdbrekens heeft gekost.
De neus van de wagen, die op heel andere maten was berekend, werd meer gestroomlijnd en afgeplat, over de koplampen kwamen speciale plastic windschermen om de luchtweerstand te verminderen. Het geheel werd een totaal nieuwe verschijning, waarvoor de automobilisten het hoofd omdraaien en zich afvragen: “Wat is dat?” Met een trots gebaar zegt de schepper van dit plastic geval: “Eigen schepping”.

100 kg lichter
De hele wagen is ruim 100 kg lichter geworden dan de oorspronkelijke “gewone” VW 1200 en door het veel lagere zwaartepunt is volgens de heer Van Rossum de windgevoeligheid evenredig verminderd.
De heer Van Rossum beeft zoveel belangstelling voor zijn wagen ondervonden en heeft zoveel aanvragen van vrienden en vreemden voor hen ook een dergelijke wagen te bouwen, dat hij er heel serieus over denkt een soort productie van deze sportwagens te beginnen en zijn tegenwoordige beroep, dat van bedrijfsanalist eraan te geven.
“Met de ervaring die ik thans met de bouw van deze wagen heb opgedaan kan ik in vijf weken een dergelijke wagen leveren, temeer daar ik nu een fabriek van plasticboten heb geïnteresseerd om een dergelijke carrosserie hier te vervaardigen." zegt hij. Zo wil aartssleuteraar Van Rossum van zijn hobby een broodwinning maken…