logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: Wie maakte de opbouw van deze Overland?

ADWAL-WHIPPET-1
7 april 2015: Hans van der Wereld uit Alphen aan den Rijn stuurde deze foto van het busbedrijf ADWAL in Woubrugge. De opname dateert van circa 1932. Tweede van links is ondernemer Jan Keessen. Op de achtergrond staat links een Overland Whippet, rechts een Chevrolet (klik hier voor een grotere versie van de foto).
Hans vraagt zich af of deze bus geheel compleet, dus inclusief carrosserie, uit de VS is gekomen. Zoekend naar informatie vond hij op internet een Overland Whippet in Australische dienst met volgens hem een vrijwel identieke carrosserie. Als de ADWAL Whippet een Nederlandse opbouw had, waar zou die dan vervaardigd kunnen zijn? Bekend is dat de ADWAL wel zaken deed met Den Oudsten & Domburg in Woerden. Wie kan er meer vertellen over de ADWAL Whippet, waarvan het provinciaal nummer mogelijk H-81598 was?

4 april 2020: Kees van Schenk Brill schrijft: "Alweer vijf jaar geleden kregen jullie een vraag van Hans van der Wereld over de opbouw van een Overland Whippet van de ADWAL. Die vraag kan ik niet beantwoorden, maar ik kan wel met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk zeggen dat deze afkomstig was van C. van Gorssel uit Hazerswoude. Toen die in april 1930 een dienst Hazerswoude - Leiden opende had hij daarvoor de beschikking over een 16-persoons Overland Whippet en een 14-persoons Ford. De Overland Whippet werd reeds een maand later vervangen door een International. Het ligt voor de hand dat die Overland Whippet toen werd aangekocht door Keessen en Langhout, die kort tevoren eigenaar waren geworden van de ADWAL, waarvan het materieel aan vernieuwing toe was."