logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: merk van de ziekenauto uit Westwoud (F.N., Delaunay-Belleville of Talbot?)

1930 ziekenauto Westwoud waldeck 1
1 maart 2021: Hans Waldeck zoekt het merk van deze ziekenauto uit Westwoud (een plaats in de gemeente Drechterland, in de Nederlandse provincie Noord-Holland). Hans meent er een Rolls-Royce (zonder flying lady) in te herkennen, maar kan dat haast niet geloven. Het zou de eerste Rolls-Royce zijn als ziekenauto in ons land! Maar misschien heeft iemand een redelijker alternatief? Klik hier voor een grotere foto.

1 maart 2021: Ariejan Bos denkt niet dat het een Rolls-Royce is. De radiatormantel loopt aan de bovenzijde rond af en dat was in die tijd bij RR ondenkbaar. Verder denkt hij niet dat er ooit een RR met dit soort stalen wielen is uitgerust. Een grote auto is het zeker, midden jaren twintig zo te zien. De carrosserie geeft niet veel prijs over het land van herkomst.

1 maart 2021: Ook Henk Schuuring heeft weinig houvast aan het uiterlijk, waardoor meerdere merken (en landen) in aanmerking komen. Hij ziet er wel een Engelse uitstraling in, maar geen RR. In theorie blijft er nog wel een merk over. We weten dat Stikkel in Alkmaar ook ziekenvervoer deed en minstens een Hupmobile had rondrijden voordat men op Crossley overging. Vaak kocht men in de buurt van een garage een auto, of het voertuig kwam uit Alkmaar voor vervoerswerk. Hoewel men vaak draadspaakwielen voerde had Crossley bij zwaardere typen dezelfde wielen als het voertuig in Westwoud.

3 maart 2021: Jan Bakker denkt aan een Horch 1928/1929.

4 maart 2021: Herman van Oldeneel vond via Delpher.nl dat de ziekenauto is aangeschaft na juni 1923. In 1928 werd er een vervangen, opbouw van Fa. Oostwoud Franeker. Dhr A. Buiteman exploiteerde het ziekenvervoer. Dezelfde(?) .A. Buiteman had te Westwoud café De Lindeboom.

5 maart 2021: Peter Oudshoorn vermoed dat het een Minerva is.

30 maart 2021: John Mulder Schrijft: "In die ziekenauto van Hans zie ik ook geen RR. Maar die opmerking van Peter Oudshoorn over Minerva deed me even naar mijn foto-album van Minerva lopen. Helaas geen ziekenauto's daarin, maar dit lijkt er toch ook veel op."

ziekenauto minerva waldeck
31 maart 2021: Richard van Buul schrijft: "De afgebeelde ziekenauto is zoals mijn voorgangers al opmerkten geen Rolls-Royce. Voor een Minerva missen de inkepingen in de motorkap die de radiateur vorm volgen. Mijn eerste ingeving bij het zien van de foto was een Ballot, hoewel ook een Imperia zou kunnen. Wat het wel is kan ik niet met zekerheid zeggen."

2 april 2021: Ivan Mahy schrijft: "In de rubriek 'Gezocht' las ik dat Hans dacht aan een Rolls-Royce, wat bij mij een kleine reactie teweegbracht. "Helemaal niet", dacht ik, om reden van de radiator, wielen, motorkap en stuur. Maar indien men reageert met "dit kan niet, ...", moet men volgens mij, iets anders voorstellen. En ik dacht aan een groot Frans model, rond de jaren 1923, 1924. Waarom weinig kans na 1924, omdat dan de meeste wielen werden aangepast op "ballon" wielen = heel wat dikker en vooral soepeler omdat de druk merkelijk verminderde.
Ik dacht meteen aan een Fiat 510 6 cilinder. Maar toch niet,...? Radiator? En de bovenkant van de motorkap lijkt me ook te afgerond. Een andere aanwijzing zijn de twee kleine stipjes die te zien zijn boven de treeplank. Dit zou een aanduiding zijn dat dit wel de smeernippels zijn van de bladveer. Dan hebben we hier te maken met een auto met cantilevering. Zeldzaam, zoals bij Minerva, Hispano, enz. Anderzijds las ik dat de wielen van gegoten staal zijn. Dit zou kunnen juist zijn, en dan spreekt men van Sankey wheels, gebruikt vooral in Italië, door Fiat, en heel wat Engelse merken (niet bij Crossley). Maar de spaken kunnen ook van hout zijn. Moeilijk te zien. Ik zou het liefst toch gaan zoeken tussen de Franse merken, zoals Talbot Six, Turcat-Mery, Rolland-Pilain, Lorraine-Dietrich, Brasier, Rochet-Schneider en talrijke anderen. Minerva, weinig kans, want ik zag nooit een Minerva met 5- of 6-moeren bevestiging."

2 april 2021: Hans Waldeck reageert: "Na een intensieve zoektocht van jullie en laatstelijk met Jan Bakker denken wij het raadsel van de ambulance van Hoogwoud opgelost te hebben. In de eerste plaats moest de foto horizontaal geflipt worden, zodat het stuur links kwam te zitten. Jan en ik hebben vervolgens een lange toer gemaakt langs de gerenommeerde Duitse merken uit de tweede helft van de jaren twintig. Daarbij zijn vooral Hansa(-Lloyd), Horch en toch nog een keer Mercedes-Benz de revue gepasseerd. Maar we kwamen niet tot ons doel.
Vandaag hebben we ons verdiept in de Belgische merken, omdat Jan vanwege de zware louvres een F.N. meende te herkennen. Het zeer gedetailleerde boek over FN van Guy de Becker heeft naar ons gevoel de oplossing gebracht. Het is een 1928 FN 2200G 16 CV (zie foto hieronder). Van dit chassis zijn slechts 200 exemplaren gebouwd tussen 1925 en 1928. We blijven met nog twee kenmerken zitten:
1. Dat aan de voorkant merkwaardig hoogblijvende voorspatbord (we konden dat bij geen enkel automerk vinden), en
2. De vijf wielbouten in plaats van de zes (je ziet er overigens zowel voor als achter maar vijf) bij de Hoogwoudse ambulance. Voor het overige komen vrijwel alle details overeen met de bij De Becker afgebeelde auto.

FN 1928 2200 GuydeBecker 306 307 001

A Buiteman ziekenvervoer Ww 002 1.20231110 HistVerHoogkarspel Westwoud.half 1
13 november 2023: Hans Waldeck vond een nieuwe foto van de ziekenauto uit Westwoud. Klik hier voor een grotere foto! Hans schrijft: “Helaas is deze foto niet haarscherp, maar hij laat wel wat meer van de radiateurmantel zien. Alhoewel ik nog steeds niet overtuigd ben, heb ik wel het idee, dat deze ziekenauto een 1928 Delauney-Belleville zou kunnen zijn. Omstreeks dezelfde tijd kreeg een afdeling van het Witte Kruis in Midden-Beemster ook een (oudere) Delauney-Belleville geschonken. Mogelijk dat die schenking heeft bijgedragen tot de keuze in het nabijgelegen Hoogwoud dan wel omgekeerd.
Hoe dan ook de vraag is of anderen met de nieuwe foto kunnen bevestigen dat het een Delauney-Belleville is of op nog andere ideeën komen?”

17 november 2023: Fons Alkemade denkt gezien de wielen in eerste instantie aan een Engels merk. Wellicht is de basis van deze auto een Engelse Talbot van ongeveer 1928. Maar dit is een gok.