logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: De bouwers van de "Carioca"

carioca lit
28 december 2022: Op de internetsite www.delpher.nl kwam Jan van der Lit onderstaand bericht tegen over Albert Masman die in zijn vrije tijd, met zijn neef Jan H. Balsink, de auto op bovenstaande foto bouwde (bron: Deventer dagblad).
Voor het verkrijgen van meer informatie over de “Carioca” is hij op zoek naar de heren Albert Masman en Jan H. Balsink.

Uit het Deventer dagblad van 3 augustus 1955: Bij zijn ouders thuis aan de Klinkenbeldsweg hebben we kennis gemaakt met Albert Masman, een 23-jarige machinetekenaar die in zijn vrije tijd zelf een auto heeft gebouwd. Samen met een neef, die verwarmingsmonteur is.
De vooropleiding van deze jeugdige autobouwer? Hij is er zelf heel kort over: Lagere school, Technische School, vliegtuig-electriciën bij de L.S.K. in zijn militaire diensttijd, leerschool, vervolgens bij de Blikemballagefabriek van Thomassen en Drijver, vervolgens werkzaam in verschillende afdelingen van dit bedrijf en nu machine-tekenaar in de volautomatische afdeling. 
Veel langer is de waslijst van deugden en kwaliteiten die hij ons opgeeft van het autootje dat hij en zijn neef „Zonder hem had ik het nooit klaar gekregen” bouwden. We nemen er enkele van over: Maximumsnelheid 75 km per uur, kruissnelheid 55 km per uur, benzineverbruik 1 op 25. Motorvermogen 8 pk met inbegrip van geforceerde koeling. Cylinderinhoud 174 cm.