logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: verhalen en foto’s van Maastrichtse personenauto’s en/of garages vóór 1940

fisette garage 1931 maastricht

7 mei 2016: Jac Maurer wil graag de opkomst van het automobilisme in de Limburgse hoofdstad in kaart brengen. Hij zoekt verhalen en foto's van Maastrichtse personenauto's en garages. Jac concentreert zich vooral op de vooroorlogse periode.

In de loop der jaren heeft Conam-lid Jac Maurer de nodige informatie over de opkomst van het automobilisme in Maastricht verzameld. Rond 1900 was dit de meest geïndustrialiseerde stad in het land, vooral door de aardwerkindustrie. Er waren goede verbindingen met Luik (België) en Aken (Duitsland), welke steden al vroeg een auto industrie kenden. Niet verwonderlijk is dat de eerste Zuid Limburgse auto's vooral in Maastricht te vinden waren. De eerste importeurs van grotere merken als Berliet, Delage, Renault en Nagant waren in Maastricht gevestigd. Daarvan heeft Jac verslag gedaan in zijn boek 'Renault, 100 jaar in Nederland'. Ook in het Conam Bulletin heeft Jac geschreven over de doortocht van de rally Parijs Amsterdam in 1898, over garage Fissette (zie foto) en enkele andere wetenswaardigheden met betrekking tot het automobilisme in Maastricht. Op dit moment wil Jac nagaan of hij nog aanvullende informatie kan vinden met de intentie om deze in een boek te verwerken. Elke informatie die betrekking heeft op personenwagens en garages in de periode 1898-1940 is welkom. Jac heeft al met enkele Conam leden gecorrespondeerd rond dit onderwerp met verrassend resultaat. Nu is hij benieuwd of er bij andere Conam leden, maar ook bij mensen buiten de Conmam, interessante verhalen en beeldmateriaal aanwezig zijn die betrekking hebben de eerste auto's en garages in Maastricht, waarover Jac mag beschikken.

[foto:] Garage Fissette aan de Scharnerweg in Maastricht uit 1931. In dit pand (in de oorspronkelijke staat) is nu oldtimergarage Jacobs gevestigd. Foto collectie Jac Maurer.