logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: informatie over een Willocq-Bottin lamp, type 1446

willocq bottin luijendijk 1
5 april 2022: Mark Luijendijk vond bij een kringloopwinkel een antieke koplamp. Hij schrijft: “Het is Belgisch, ik vermoed jaren dertig. Groot ding, het glas (is er niet bij) zal ongeveer 21cm geweest zijn. De doorsnede van het armatuur is 22,5cm. De fitting (welke amper gebruikt lijkt) is van bakeliet, de reflector lijkt verzilverd. De bedrading heeft isolatie van canvas. De fabrikant is Willocq-Bottin, model 1446 (staat onder op de rand van de koplamp). De voet is van hout. Helaas kan ik er verder niets van vinden. Ik ben vooral erg benieuwd waar het opgezeten heeft.”

willocq bottin luijendijk 3
7 april 2022: Volgens Henk Schuuring liet het merk Willocq-Bottin vooral van zich horen nadat in 1938 in Frankrijk een nieuwe verkeerswet van kracht werd over de eisen voor het uitstralen van de verlichting en dus de koplampglazen. Deze aanpassingen met nieuwe eisen herhaalde zich in de jaren vijftig en zestig. Meest waarschijnlijk heeft deze koplamp op een Franse auto gezeten. Vanwege het vlakke glas is deze koplamp ruim voor 1938 gemaakt.

8 april 2022: Albert Koops vond deze advertentie voor koplampglazen van het merk Willocq-Bottin voor een Citroën Traction Avant. Waarschijnlijk autolampen dus, in ieder geval is het de goeie diameter.