logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: Wie kent de inzittenden van deze Simplex?

simplex reinier walree apeldoorn 1
22 december 2020: Reinier van Walree zag op onze website een foto van een Simplex automobiel, versierd met bloemen in het kader van de landbouwtentoonstelling 1908 in Apeldoorn. Diezelfde foto (klik hier voor een grotere versie) heeft hij ook in zijn bezit, want de jongen met pet in die auto is Jan Willem van der Weide, de broer van zijn grootvader Dolf. Hun vader Karel Adolf van der Weide was in die tijd werkzaam als waarnemend directeur van de Simplex fabriek en de familie woonde toen in Apeldoorn. Maar Reinier weet dus niet wie er verder in die auto zat. Kent iemand die namen?

simplex reinier walree 1Reinier heeft ook een vraag over een tweede foto die rond 1909/1910 in Nederlands-Indië is gemaakt. De wat slankere man is zijn overgrootvader Karel Adolf van der Weide (1862-1910), betrokken bij Simplex als waarnemend directeur, en heeft onder meer voor Simplex een aantal reizen naar Nederlands-Indië gemaakt. Ook hier de vraag, wie zijn de ietwat corpulente heer en dame op de achterbank? Klik hier voor een grotere versie van deze foto.

24 december 2020: Herman van Oldenzeel weet dat Simplex een filiaal in Batavia had. Dit stond onder leiding van dhr. M. Diepenbroek. Het zou kunnen dat hij op deze foto staat.

10 januari 2021 Fons Alkemade schrijft: "Misschien gaat het hier ook om een Simplex, maar het rare is dat de radiateur van deze auto totaal niet lijkt op de hoefijzervormige die Simplex rond 1910 gebruikte. Ik houd het er voorlopig op dat dit een auto van een ander merk is, misschien Darracq, en dat iemand er voor de reclame SIMPLEX op heeft geschilderd."

14 januari 2021: Herman van Oldeneel schrijft: “Naar aanleiding van het commentaar van Fons Alkemade het volgende… kijk in dit filmpje bij 0.58 naar de radiator van de afgebeelde auto. Die radiator heeft veel overeenkomsten met de auto in Nederlands Indië. Autobedrijf Fuchs & Rens deed in Darracq’s. Waarschijnlijk heeft Fons het bij het juiste eind! Bij Fuchs & Rens werden evenals bij Simplex ook chassis van carrosserieën voorzien. Simplex en Fuchs & Rens hadden in de beginjaren dus een vergelijkbare business. Betrof de foto wellicht een gezamenlijk uitje van de heren Rens, Van der Weide (en Diepenbrock)?”

14 januari 2021: Pieter van der Ham werkt aan een over de geschiedenis en het leveringsprogramma van Simplex. Hij schrijft: “Karel Adolf van der Weyde is volgens mij nooit directeur geweest van Simplex. Hij had er wel een belangrijke functie en is twee keer in opdracht van de directie van Simplex naar Nederlands Indië geweest om daar orde op zaken te stellen in het Indisch filiaal. De bedrijfsleider daar was de heer Diepenbrock. Dat is ook de man die op de onderste foto achter in de auto zit naast Van der Weyde. Tijdens het eerste bezoek van Van der Weyde aan Batavia hebben beide heren een tocht met de Simplex auto gemaakt waarvan veel foto’s bewaard zijn gebleven. De vrouw achter in de auto is vermoedelijk de echtgenote van Diepenbrock.
De eerste reis van Van der Weyde was in 1908/1909. Op 4 augustus 1909 bracht Van der Weyde verslag uit in de Raad van Commissarissen van Simplex over zijn reis en zijn bevindingen. Naar aanleiding daarvan werd besloten tot liquidatie van het Indisch filiaal over te gaan.
In september 1910 ging Van der Weyde nogmaals naar Nederlands Indië om de liquidatie van het Indisch filiaal te bespoedigen. Vlak voor zijn terugreis naar Nederland overviel hem een nierziekte waaraan hij op 8 januari 1911 overleed.
Ik hoop dat in 2021 mijn boek verschijnt over de geschiedenis en het leveringsprogramma van Simplex. Dit betreft zowel de rijwielen, motorrijwielen, automobielen en railvoertuigen. Ik heb daar ruim 10 jaar aan gewerkt en veel Simplex kenners hebben mij geweldig geholpen. Mochten er lezers van de Conam website zijn die beschikken over waardevolle informatie en foto’s en die nog geen contact met mij hebben gehad over Simplex, dan hoop ik dat zij contact willen opnemen met mij.”