logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: Informatie over motoren in Nederlands-Indië

AB-439-P1050965-1

6 mei 2013: Dhr. M. Hartkamp stuurde de volgende vraag: "Zou u zo goed willen zijn om mij te helpen met wat informatie over twee motoren in Nederlands-Indië / Indonesië. Beide foto's zijn genomen medio 1948, vermoedelijk in Djokjakarta, Java. Het betreft hier twee Harley Davidson's van de Republikeinse politie (later de Indonesische politie). De beide motoren zijn van het WL type, maar wel twee verschillende soorten. In 1948 (wanneer?) verkreeg de Republikeinse politie de beschikking over een aantal (hoeveel?) van deze motoren.

Het kenteken op de voorste motor is AB 439 (Het AB slaat vermoedelijk op Djocja, Java). Bij nummerplaten voor auto's stond AA voor Kedoe, AB voor Djocja, AD voor Solo, AG voor Kediri etc. met daarachter het vergunningsnummer. Ik weet niet of dit ook voor motoren gold. Het wagenpark in Nederlands-Indië besloeg in 1940 al over de honderdduizend motorvoertuigen.

Het afgebeelde portret (klik!) is het (eerste) Hoofd van de Republikeinse politie: Raden Said Soekanto Tjokrodiatmodjo. Graag zou ik zoveel mogelijk details willen weten over deze foto's. Belangrijk is of er meer informatie kan worden verstrekt over het kenteken AB 439 en waarom niet beide motoren een kentekenplaat hebben. Is het vergunningsnummer nog te traceren?
De foto is uiteindelijk gebruikt voor de afbeelding op een Republikeinse postzegel welke op 15-12-1948 werd uitgegeven. Alvast veel dank voor uw hulp."

Reacties kunnen worden gestuurd aan de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..