logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Steigboy (D) - De Vletter & Groenendijk, Rotterdam

De Steigboy Schnell-Lieferwagen is een driewielige bestelwagen die wel iets heeft van een motorbakfiets, maar toch duidelijk veel zwaarder is uitgevoerd en zelfs voorzien is van een stuurwiel. Bekend is dat De Vletter en Groenendijk in Rotterdam de importeur van deze bestelwagens was en in 1929 met een Steigboy op de R.A.I.-automobieltentoonstelling stond.

De Steigboy type G, gebouwd van 1928 tot 1930, was naar keuze met twee motoren leverbaar: een 10 pk Villiers tweetakt of een 12 pk Sturmey Archer viertakt. Het logo van Steigboy bestond uit een inktvis die de wereldbol met zijn tentakels in de greep houdt. Een te ambitieuze voorstelling van zaken, want van een wereldwijde verspreiding van de Steigboy is het nooit gekomen. Het door Friedrich Boysen in 1921 opgerichte bedrijf Steigboy Apparatebau GmbH fabriceerde naast de Steigboy ook uitlaatdempers voor auto’s, motoren en vliegtuigen. Tijdens de crisis van de jaren dertig kwam hier een einde aan. Boysen stichtte in 1945 een nieuw bedrijf voor uitlaatsystemen, maar de Steigboy keerde niet meer terug in het straatbeeld. (Bron: W.A. Goosen)
 
 Steigboy-19241008-vletteradvertentie oktober 1924
Steigboy-vletter-groenendijkadvertentie december 1930
 
Steigboy-Vletter-Groenendijk-4Een Steigboy van de firma Goosen uit Den Haag (bron: Haags Gemeentearchief)

Vletter en Groenendijk waren voor de Tweede Wereldoorlog importeur van de Tempo. Advertentie mei 1940Vletter en Groenendijk verkochten voor de Tweede Wereldoorlog ook de Tempo. Advertentie van mei 1940.

steigboy-Vletter-Groenendijk-1Jacobus Groenendijk was de partner van De Vletter. Zijn zoons Jan Groenendijk en Philip Groenendijk werkten ook in de garage. Beide zoons poseren hier voor de garage in de Volmarijnstraat


De Vletter en Groenendijk deden niet alleen in driewielers. Op de foto hieronder poseert Jan Groenendijk in een Hispano-Suiza voor de garage in de Volmarijnstraat. Zijn vader Jacobus Groenendijk staat in de deuropening. (Volgens Hans Veenenbos is de Hispano-Suiza een vroege H6B want er zitten nog beaded edge velgen op. De carrosserie is wel behoorlijk aangepast en er zeker later opgebouwd. Het kenteken is H-4039, al vóór 1914 afgegeven aan H. v. Angowski uit Rotterdam).

 
steigboy-Vletter-Groenendijk-2

H 4039 Hispano Suiza VletterEn nóg een Hispano Suiza voor de deur van Vletter & Groenendijk
 
steigboy-Vletter-Groenendijk-3Het garagepand in de Volmarijnstraat op nummer 100 bestaat nog steeds. Deze foto dateert van maart 2015
 
Met dank aan mevr. P. Groenendijk (dochter van Jan Groenendijk)

In een nalatenschap kwam Liesbeth Fluiter een envelop tegen met foto’s waarvan enkele zijn gemaakt voor de garage van De Vletter & Groenendijk. Waarschijnlijk werden enkele motoren en een Bovy vrachtwagen klaargemaakt voor een optocht en met bloemen versierd. Op een van de foto's is een bergingswagen te zien die waarschijnlijk niets met De Vletter & Groenendijk heeft te maken maar wel een aardig beeld geeft hoe takelwagens er vroeger uitzagen. Deze is waarschijnlijk gemaakt door carrosserie en wagenbouwer Jac. Dortwegt uit Rotterdam.

1

2

3

4

5

6

7

8