logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Op zoek naar de oorsprong van een Traction Avant Décapotable

22 januari 2012: Dick Appels is sinds de vroege jaren zeventig in het bezit van een Citroën Traction Avant 'Normale' van 1950. Het bijzondere aan deze auto is de open kap, die gemaakt is door het dak van de sedan-carrosserie weg te nemen, de rand met hout (Frans noten) te verstevigen en daarop een kapconstructie te plaatsen. Andere verstevigingen, waaraan soms ook de carrosseriebouwer te herkennen is, ontbreken. 

Het ombouwen van dichte seriemodellen gebeurde tot in de jaren vijftig wel vaker: indertijd bood ook Citroën zelf een 'Cabrio-Limousine’ aan (getuige een advertentie uit 1935). Het waren later echter vooral carrosseriebedrijven die de ombouw verzorgden, waarvan het Franse A.E.A.T. de bekendste is. In Nederland heeft in ieder geval de fa. Veth Tractions omgebouwd, maar ook b.v. Coenen en Pennock waren in deze markt actief. Er is geen reden aan te nemen dat de ombouw van latere datum is dan het bouwjaar.

citroen-decap-appels-1Van de auto bestaat een 'vroege' foto (begin jaren 50), waarop nog een HZ-kenteken te onderscheiden is.

De auto was bordeaux-rood, heeft een UX-kenteken gekregen bij de omwisseling en is o.a. in bezit geweest van een Voorburgse politieman. Met hem is contact geweest, maar de eigenaren daarvoor zijn niet bekend. Er zijn o.a. zes-cylinder bumpers, een vooroorlogse klepjesmotorkap en een idem kleurstelling (groen/zwart) toegepast geweest, en soms weer veranderd. De auto heeft -in die volgorde- een Amsterdamse, Maastrichtse en Driebergse woonplaats gekend in latere jaren. Over die periode is voldoende bekend. De vraag is dus: wie kent deze bordeaux-rode Traction 'Normale' Décapotable uit de vijftiger jaren en/of kan meer vertellen over de eerste eigenaar of eigenaren? En misschien weet ook iemand iets over de carrosseriefabriek die de ombouw heeft gedan?

citroen-decap-appels-2Foto uit 1972 met de vooroorlogse motorkap en een detail van de kapconstructie (klik op de foto voor een grotere versie).