logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: de geschiedenis van een Lancia Artena

lancia artena norman 1
17 augustus 2022: Norman Smit is sinds vorig jaar in het bezit van een one-off Lancia Artena met een koetswerk van B.T. van Rijswijk uit Voorburg. Lancia produceerde zelf geen cabriolet Artena’s. Deze auto is medio 1935/1937 als rollend chassis naar Nederland gekomen en is er vervolgens door Van Rijswijk een koets op gebouwd. In januari 1938 heeft deze Lancia op de auto RAI gestaan. In 1950 is deze auto in Doorn aangeschaft door apotheker J.J. De Bois uit Amsterdam.

Norman heeft over deze auto de volgende vragen:
- Zijn er foto’s bekend van de auto RAI waar deze auto wellicht op staat?
- Volgens info van de familie Du Bois zou de Lancia onder het hooi de oorlog overleefd hebben. Is er informatie beschikbaar over een mogelijke eerste eigenaar?
- De firma B.T. van Rijswijk fotografeerde elke gebouwde auto. Hier is een fotoboek van geweest. Weet iemand waar dit boek gebleven is (in een artikel stond de naam van dhr Mikmak, die de laatste bedrijfsleider geweest zou zijn)? (Opm. webmaster: ons overleden lid Frans Vrijaldenhoven heeft diverse scrapbooks gemaakt over Haagse carrosseriebouwers. Heeft hij zit ook gedaan over Van Rijswijk en zo ja, heeft iemand dit scrapbook?)
- Elke andere info is welkom

Hierboven een foto zoals de auto er in 1953 uitzag, klik hier voor een foto uit 1974 en hier voor de auto na restauratie.