logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: Herkomst van DAAG speldje

daag kenter 20230716 155610
18 juli 2023: Bob Kenter spaarde in de jaren zestig, zoals zoveel leeftijdsgenoten, reclamespeldjes. Het speldje op de foto kreeg hij van zijn opa. Het speldje, afmetingen ongeveer 3 cm x 4 cm, vermeldt in de buitenste blauwe rand de naam Albert Stern, Amsterdam, Holland, in het rode gedeelte LEY, in de centrale cirkel AUTO FAB, RUD LEY, A-G, ARNSTADT en in het goudgekleurde ovaal DAAG.
Bob schrijft: “Op zoek naar informatie over Albert Stern en o.a. de betekenis van DAAG kwam ik dankzij de zoekmachine van Google op de site van Conam terecht. Daar las ik voor het eerst over het bestaan van Technisch Handelsbureau A. Stern, voorheen gevestigd Herengracht 104 te Amsterdam en DAAG vrachtautomobielen. Helaas vind ik over het betreffende speldje geen enkele informatie.
Ik vraag mij daarom af of dit speldje misschien binnen jullie contactgroep auto- en motorrijwielhistorie bekend is en/of iemand meer informatie heeft. Betreft het inderdaad een uniek speldje met bijbehorende waarde of is het een reclamespeldje, zoals het oorspronkelijk uitgegeven is?”

Henk Schuuring schrijft: "Op de Conam website valt te zien dat het bedrijf tot half 1919 in de Valeriusstraat was gevestigd en eind 1920 failliet is gegaan op het adres Herengracht. Uit deze tussenliggende periode komt dus het (revers) speldje. Ik had een dergelijk speldje met zelfde lay-out en in de kleuren blauw en wit van Nefkens met Clyno reclame begin jaren 1920. Dit speldje is wel uniek, maar de fanatieke verzamelaars zijn de laatste jaren door natuurlijk verloop snel afgenomen. Omdat het een Duits merk betreft zal de interesse uit die hoek groter zijn. Ik schat de reële waarde maximaal op een halve tank benzine van een middenklasse auto."