logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: Drie Mystery Cars

special jeroen 1
30 januari 2020: Conam-lid Jeroen Booij kennen we natuurlijk van zijn boeken Maximum Mini I, II en III, over allerlei specials op Mini basis. Toch zijn er nog drie Nederlandse specials die hem al een aantal jaren bezig houden, maar waar hij tot dusver nog niets over gevonden heeft. Het probleem bij alle drie is dat er zo weinig informatie voorhanden is, zodat Jeroen niet weet waar te beginnen met zoeken. Heel veel meer dan de foto’s alleen is er dus niet.

De special met het kenteken UG-82-27 (foto hierboven) is naar verluidt voorzien van een polyester carrosserie (hij heeft iets weg van een Fairthorpe, maar dat is het niet). 

special jeroen 2
Van deze auto weet Jeroen helemaal niets, anders dan dat ‘ie wel iets weg heeft van de AVH van A. Van Houten uit Heemstede (al gelooft hij niet dat dat ‘m is).

special jeroen 3
Deze auto bestaat in ieder geval zeker nog, gebruikt een eenvoudig stalen frame met aluminium carrosserie en Mini-techniek. Het embleem voorop is van een Austin America, maar die heeft er verder volgens Jeroen niets mee te maken..

Misschien dat iemand binnen de Conam er meer van een van deze auto’s weet?

30 januari 2020: Eduard Hattuma schrijft: “De auto doet mij denken aan een zelfde soort zelfbouwcabriolet die in mijn jeugd bij ons in de buurt stond en reed, een zilvergrijze bolide. Dat was zo rond 1963 en ik maakte toen nog geen foto’s maar ik herinner mij nog goed dat er een script ‘Austin of Engeland’ op de zijkant stond, hetzelfde zoals op bijvoorbeeld de Austin A40 Somerset gebruikt werd. Heel misschien is het dezelfde auto wel, deze heeft ook van die uitstulpingen zoals ik me herinner. Alleen heeft deze geen script op de zijkant maar aan de voorkant boven de grille. Daar zou ook heel goed ‘Austin of England’ kunnen staan. Meer weet ik ook niet!”

30 januari 2020: Jan van der Lit, die werkt aan een boek over Specials in Nederland, schrijft: “De sportwagen is geen AVH. De AVH heeft losse spatborden (zie blz. 18 in het boek “Autodesign in Nederland”). Ook de auto op Mini-basis en de wagen met het kenteken UG-82-27 ben ik niet eerder tegengekomen.”