logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: foto's van de Spyker-Benz 5 pk Duc

Vrijdag 1 november 201: John Mulder vraagt zich af of er foto's zijn van de Spyker-Benz 5 pk Duc?

"Spyker maakte in 1899-1900 twee modellen op basis van een Benz. Er was een Spyker-Benz gebaseerd op de 3 pk Benz Velo/Comfortabel(e) en er was een Spyker-Benz gebaseerd op de 5 pk Benz Victoria, die door Spyker 'Duc' werd genoemd.

In de boeken van Wim Oude Weernink en Vincent van der Vinne kennen we een paar foto's van de 3 pk Spyker-Benz. Zo is er de beroemde foto van Jacobus Spijker, die met zijn dochter Annie uit rijden gaat en gefotografeerd wordt op het moment dat de Spyker-Benz Villa Meerhuizen aan de Amstel verlaat. Ook de foto van de NAC-rit (augustus 1899) is een 3 pk Spyker-Benz en ook de foto die Spyker in een folder uit 1919 (van de 13/30) staat een foto van zo'n 3 pk Spyker-Benz (zie foto).

Maar ik heb nog nooit een foto van een 5 pk Spyker-Benz Duc gezien. Op de RI-tentoonstelling van 9-18 maart 1900 in het Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam hebben acht Spyker's gestaan: vier exemplaren van de 3 pk Spyker-Benz, drie exemplaren van de 5 pk Spyker-Benz en de 5 pk voiturette, het eerste eigen Spyker-model, herkenbaar aan de voor- en achterwielen van hetzelfde formaat. Ook hier heb ik nog nooit een foto van gezien. Iemand moet op die tentoonstelling destijds toch foto's hebben gemaakt? Wie heeft ze, kent ze? Volgens Van der Vinne zijn er minimaal drie exemplaren van de 5 pk gemaakt (dat zijn dus in ieder geval de exemplaren van de RI-tentoonstelling)."

Spyker-Benz-3pk-1900-gezocht

fotobijschrift: Dit is de 3 pk Spyker-Benz, maar waar blijven foto's van de 5 pk Spyker-Benz Duc?