logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: informatie over een Janson krik

janson krik 1

4 augustus 2016: Perrin Aarts uit Grubbenvorst kwam onlangs bij het opruimen van de schuur van zijn oma een krik van het merk Janson tegen. Via Google kwam hij bij de website van Conam terecht, waar veel informatie over het merk Janson en diens oprichters firma W.A. Janssens & Zn op staat.

Perrin vraagt zich af of iemand meer specifieke informatie heeft over waar deze krik precies voor gebruikt werd en wellicht wat deze nog waard is. Helaas staat er geen jaartal op de krik, wel weet Perrin dat zijn opa in de jaren zestig een fietswerkplaats heeft gehad. Wellicht dat hij de krik destijds voor bepaalde (motor)fietsen heeft gebruikt.

Wie kan hier meer duidelijkheid over verschaffen?

janson krik 3

6 augustus 2016: Volgens Hans Jurriëns is dit geen standaard automobielkrik, hoewel zware vrachtwagens dit gereedschap aan boord konden/kunnen hebben voor allerlei werkzaamheden. Hij schrijft: "Het betreft hier een dommekracht, ook wel kelderwinde genoemd. Dergelijk gereedschap werd/wordt gebruikt om zeer zware lasten te lichten. Of het een product is van de bekende Janson motorbakfiets producent is mij niet bekend. Op marktplaats vind je ze tussen de 50 en 100 euro (ook van het merk Janson).

17 december 2018: Volgens Willy Bels werden in België dergelijke kriks gebruikt om de dorsmachines horizontaal te plaatsen. 's Winters kwamen deze ter plaatse in de boerderijen om de opgeslagen zomeroogst te dorsen. Dit gebeurde met een lange aandrijfriem die tussen de tractor (nogal eens Lanz) en de dorsmachine liep.