logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: foto van Rijksnummer 160

Benz Victoria 1900ca
11 april 2017: Hans Jurriëns houdt zich sinds een aantal jaren bezig met het wel en wee van Maas en Waals eerste automobilist burgemeester G. van Eyseren te Dreumel. Hans schrijft: “Ik weet dat van Eyseren weinig plezier aan zijn automobiel beleeft heeft, hij schijnt zijn Benz Victoria weer snel van de hand gedaan te hebben omdat de wegen in het Land van Maas en Waal in die tijd zo erbarmelijk slecht waren dat er van normaal rijden geen sprake kon zijn. Zo ver ik heb kunnen uitzoeken uit de door Ariejan Bos samengestelde lijst van volgnummers der vergunningen voor het berijden van rijkswegen heeft burgemeester van Eyseren zijn Benz Victoria inclusief volgnummer 160 op 6 juni 1902 gekocht van W.J.H. de Heus te Bennekom. Deze W.J.H. de Heus heeft zijn automobiel op zijn beurt op 22 augustus 1900 gekocht (eveneens inclusief volgnummer 160) van J.W. Ankel te Arnhem. Het lijkt mij zeer waarschijnlijkheid dat J.W Ankel deze Benz Victoria rond 23 februari 1900 nieuw gekocht heeft van M.W.L.J. Aertnijs te Nijmegen.
Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat van deze Benz Victoria met volgnummer 160 en notabene drie geregistreerde bezitters geen foto bestaat. Ik heb al op verschillende plaatsen geïnformeerd maar tot nu toe niets gevonden. Mogelijk zijn er Conam leden of lezers van de Conam website die mij misschien op weg kunnen helpen met het vinden van een foto van deze Benz Victoria met volgnummer 160.”

Opmerking webmaster: de foto hierboven is een voorbeeld zoals de auto van burgemeester G. van Eyseren eruit moet hebben gezien. Gezocht wordt dus een foto van een dergelijk voertuig met een duidelijk zichtbaar kenteken "160".

13 april 2017: Hans Waldeck schrijft: "Ik kan niet helpen met een foto van de Benz met rijksnummer 160. Maar in het verzoek viel mij wel de relatie met Ankel op. Ik heb over vader en zoon Ankel een uitgebreid artikel geschreven in het jubileumnummer van het Conam Bulletin uit 2011. De genoemde Benz komt in mijn artikel ook aan de orde."