logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: V6 embleem van Magirus

magirus v6 biermans DSCI4053
23 maart 2023: Een vraag van Lex Biermans die schrijft: “Een paar jaar terug heb ik een oude Magirus brandweerwagen 'gered' die door Kronenburg gecarrosseerd is. Gezien de H in de typeaanduiding SH3506 neem ik aan, dat deze van Motorkracht Hoogeveen komt. Het Magirus-archief in Duitsland kent geen types met SH. Mijn eerste vraag is: Klopt mijn redenatie?

De tweede vraag gaat over het V6-logo dat op de motorkap is aangebracht. Ik kom dit logo vaker tegen op oude foto's van Nederlands-gekentekende Magiri van rond 1957-1959 en een enkele Belgische, maar nooit op een Duitse of uit een ander land. Ook een trekker met MC-nummer (Korps Mobiele Colonnes) draagt het logo. Ik vermoed, dat Motorkracht het er op gemonteerd heeft, maar heb nog nergens een echt goede bevestiging daarvan gekregen.”

23 maart 2023: Paul Vlemmings reageert: "In de reeks artikelen over H.J. Boon (Conam Bulletin lente, zomer en winter 2022) is van alles over Magirus aan bod gekomen, maar niets over het V6 embleem. Wel kan ik me goed voorstellen dat een dergelijk embleem er gewoon in Nederland werd opgeschroefd, maar dat is meer een educated guess dan een wetenschappelijk onderbouwd antwoord."

25 maart 2024: Lex Biermans vond onderstaande foto van een Magirus op de RAI van februari 1957. Ook deze Magirus heeft het V6 embleem.
Magirus 19570206 RAI