logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: informatie over Leersum/Delage kampeerwagen

kampeerwagen delage leersum 2

29 maart 2016: Jaap van Wijk is in het bezit van een Delage DI/ Janoir transformable Van de erven van de eerste eigenaar, de heer J.A.W. von Stein, kreeg hij een aantal autopapieren, waaronder een Wolfram-folder met beschrijving en een foto van de combinatie Delage/kampeerwagen. Deze kampeerwagen is in opdracht van tekenaar/ontwerper dhr. Von Stein gebouwd bij carrosseriebouwer "van Leersum” in Hilversum. Getuige een door Lloyd's afgegeven verzekeringsbewijs dateert de kampeerwagen van 1932.
Er is duidelijk sprake van een "voor elkaar geschapen" eenheid als je de combinatie ziet afgebeeld. Er zijn een aantal zaken die buitengewoon vooruitstrevend waren. Wat opvalt zijn de ronde hoeken aan de voorkant en aflopende achterkant van de kampeerwagen. Een uitstekende stroomlijn voor een wagen uit die tijd. Op een PAC inschrijfformulier staat een gewicht van slechts 780kg voor de kampeerwagen. Ook al een extreem laag gewicht, hetgeen aan de andere kant ook wel wenselijk was achter een wagen met slechts 30 Pk. Het PAC formulier vermeldt ook dat von Stein met deze kampeerwagen reizen naar Frankrijk maakte.
Jaap wil graag weten of er meer van dergelijke wagens gemaakt zijn door van Leersum? Misschien heeft iemand een complete folder of tekening? Kortom alles wat er nog bekend is over deze kampeerwagen is welkom.

14 april 2016: Max Pompma vraagt zich af of er al contact met de Oldtimer Caravanclub is geweest? Daar zitten mensen met kennis van caravangeschiedenis. Henk Kroon schreef een boek ‘Caravannen door de tijd’. Daar staat deze caravan niet in, maar Henk Kroon zou een nuttig contact kunnen zijn.