logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: Rudge Motorfiets met nummer M-43518

M 43518 rudge gommers 1
21 mei 2019: Jan Gommans vond een foto van zijn vader Piet Gommans op een Rudge motorfiets. De foto (klik hier voor een grotere versie) is gemaakt in 1939, zijn vader was toen dienstplichtig soldaat bij het regiment Huzaren Motorrijders, gelegerd in Den Bosch. Voor zover Jan weet bezat zijn vader voor de oorlog niet zelf een motorfiets, en bovendien is hij geboren en getogen in het Limburgse dorp Helden, dus het lijkt onwaarschijnlijk dat hij een motor met kenteken uit de provincie Gelderland in bezit kan hebben gehad. Het zou natuurlijk kunnen dat hij die motor van iemand geleend heeft voor de foto’s, wellicht van een kameraad bij de huzaren, dat is best mogelijk.
De vraag is of er nog iets bekend is over deze (prachtige) Rudge motorfiets? Bijvoorbeeld wie destijds de eigenaar was, en wanneer of waar dit kenteken ooit is geregistreerd? En is nog ergens te vinden wat er verder met deze motorfiets is gebeurd?

6 december 2021: Een reactie van Leon van Oosterwijck: "Mijn moeder is na het overlijden van mijn vader hertrouwt met een man, Hans ter Haar. En die Hans ter Haar was in de jaren dertig gelegerd in ’s-Hertogenbosch. Die man was afkomstig uit Gelderland en was in het bezit van een Rudge motorfiets tijdens zijn diensttijd. Vermoedelijk is Hans ter Haar de eigenaar van deze Rudge motorfiets. Ik denk dit omdat een Rudge niet elke dag verkocht werd in Nederland en het heel toevallig is dat Hans ter Haar gelegerd was bij de Huzaren in ’s-Hertogenbosch."