logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: Walter truck van Dotremont

P 7450 HetZuiden 12978 Stationsplein 1938 1
17 februari 2020: Fer Cools vond deze foto tegen van een trekker met aanhanger met daarop een van de laatste stoomtram locomotieven van de LTM (1939). Hij schrijft: “Na heel lang zoeken (letter W) heb ik via een truck encyclopedie gevonden dat dit een truck van het merk Walter is, type: Snow-Fighter. Eigenlijk bedoeld als sneeuwploeg. Hij had een 4x4 aandrijving van een soortgelijk type als de Latil. Hoog geplaatste koplampen om over de sneeuwploeg te kunnen schijnen. Deze truck was in het bezit van de Maastrichtse metaalhandel Dotremont. Toch uniek dat een zulk specialistisch voertuig in Nederland is beland. Mijn vraag: wat zou er met deze zeldzame truck zijn gebeurd? Heeft hij de oorlog overleefd of is hij in Duitse handen gevallen?”
Klik hier voor een grotere versie van deze foto (bron: RHCL).

10 maart 2020: Freek van Leeuwen schrijft: "Bij het zien van de foto van de Walter truck valt me direct de naam Dotremont op. In de zomer van 1950 maakte namelijk een zekere meneer Dotremont, die toen een zestiger was, een rit vanaf zijn woonplaats Maastricht naar Amsterdam, met een Nagant uit 1909. De AutoKampioen doet er uitvoerig verslag van: Dotremont vertrekt 's morgens om 5 uur uit Maastricht, in een convooi met verschillende auto's. De rit gaat over Roermond en Nijmegen naar Paleis Soestdijk, waar een korte ontvangst door het koninklijk gezin plaatsvindt. Dan gaat de stoet op weg naar Amsterdam en arriveert daar tegen 6 uur. Na verblijf van twee dagen in de hoofdstad rijdt Dotremont weer met zijn Nagant terug naar Maastricht.
Deze Nagant is natuurlijk dezelfde als die nu al heel lang in het Louwman Museum staat. De auto is gebouwd in Luik, de carrosserie is van de Hofwagenfabrik Aachen en de eerste eigenaar was de bekende familie Regout, van de Sfinx aardewerkfabrieken. Hoe de Nagant in zijn bezit is gekomen is niet bekend, maar aangezien hij metaalhandelaar wordt genoemd, zou het goed kunnen dat de Nagant als schroot aan hem is aangeboden. In de AutoKampioen wordt nadrukkelijk vermeld dat de auto niet te koop is. De Nagant is in de jaren '70 onderdeel van de collectie van het Autotron.
De foto van de Walter truck en het artikel over de Nagant maken duidelijk dat we met de heer Dotremont een van de eerste oldtimerverzamelaars van Nederland te pakken hebben. Overigens vond ik in het Limburgsch Dagblad van 1939 een artikel dat zo te zien beschrijft wat we op de foto zien."

dotremont 1939
artikel uit het Limburgsch Dagblad d.d. 28 juli 1939