logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: info over de Blankevoort Lancia Special

blankevoort special hardeveld 1
12 november 2019: Erik van Hardeveld kocht eind 2017 een in zeer deplorabele staat verkerende racewagen die bekend stond als de ‘Blankevoort Special’. Willem Blankevoort uit Haarlem bouwde begin jaren vijftig een eigen racewagen. Met als voorbeeld de Maserati A6 CGS bouwde hij een buizenchassis. De vooroorlogse Lancia Augusta van zijn moeder werd gesloopt en de complete voor- en achterwielophanging, inclusief assen en besturing werd aan dit chassis bevestigd. Aanvankelijk werd voor de aandrijving ook gebruik gemaakt van de Lancia krachtbron, maar omdat die te weinig PK’s leverde werd later een MG XPAG-motor ingebouwd. Het geheel werd voorzien van een aluminium carrosserie (die overigens later nog werd vervangen door een nieuwe eveneens aluminium body) en op 11 april 1955 werd gestart met startnummer 70 tijdens de “Autosprints RAC West”. In de vijftiger jaren is de auto nog enige malen aan de start verschenen, helaas met matige resultaten.
De ‘Blankevoort Special’ staat beschreven in het boek ’Autodesign in Nederland’ van Jan Lammerse (blz. 26) en in een artikeltje in ‘Het Automobiel’ van maart/april 1990, eveneens van de hand van Jan Lammerse.
Erik van Hardeveld is begonnen met een totale restauratie, maar zoekt nog materiaal over deze auto, er moeten tijdens de races in de jaren vijftig toch veel foto’s zijn gemaakt, waar mogelijk de Blankevoort Special ook op staat. Wie kan nog iets meer vertellen over deze unieke racewagen of heeft foto's?

5 december 2019: Wil Elbers vond artikelen over de Balnkevoort Special in 'Het Automobiel' met in de nummers 115 op blz. 27 enkele kleurenfoto's van dat 'wrak', met de vraag wat dat is en in nummer 119 op blz. 37/38 een verhaal van Jan Lammerse met wat het echt is en een klein stukje historie van die auto. Vooral die dikke buis komt goed naar voren in de foto's bij dit verhaal. In nummer 8 van augustus 1995 staat ook nog een artikel over Willem Blankevoort als vice-voorzitter van de HARC, waar hij gefotografeerd is zittend in het wrak van die Lancia 'speciale'.

blankevoort special hardeveld 2