logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Trambus Ford Transit

K 8742 trambus 1

25 mei 2015: Zoals hier eerder beschreven is Bob Eefting bezig met het opzetten van een datebase van de Zeeuwse kentekens. Daarbij kwam hij deze foto tegen van een trambus met het provinciale kenteken K-8742. Ten tijde van de foto (1942) stond dit kenteken op naam van de firma NV Textielfabriek "De Schelde" uit Sas van Gent. Wie kan Bob vertellen wat het merk, type en bouwjaar van deze trambus is? (klik hier voor een grotere foto).

 30 mei 2015: Martin Hoogerwerf schrijft: "Te zien (aan de luchtroosters achter) is, dat de motor achterin is gemonteerd. Jammer dar er een persoon voor het voorwiel staat, waardoor niet te zien is, welk type/soort velg is toegepast. Hierdoor is n.l. wel eens vast te stellen welk chassismerk het betreft....

Het zou kunnen zijn dat het een Ford Transit bus betreft. Heb ook nog gedacht aan een Kromhout, welke ook zo'n dergelijk chassis toepaste. Maar dit lijkt mij niet zo waarschijnlijk, omdat b.v. het Kromhout-logo ontbreekt, wat meestal toch het geval was. Ook kan ik geen levering van een Kromhout aan dit bedrijf vinden. Kromhout lanceerde een autobuschassis met achterin gebouwde motor in 1938 en Ford (USA) bracht voor het modeljaar 1940 een Transit bus met achterin gemonteerde motor op de markt. Helaas is het digitale autobussen-bestand geen provinciaal nummer K-8742 te vinden.

Textielfabriek "De Schelde" te Sas van Gent (1930-1967) was een redelijk groot bedrijf met zo'n 300 werknemers. Algemeen voor die streek/plaats gold, dat heel wat werknemers uit België kwamen. Dus zou het dus kunnen dat voor het transport van die werknemers naar- en terug van het bedrijf een bus of bussen benodigd waren."

1 juni 2015: Volgens Louis van Telgen is dit een Ford 59R “Trambus” welk men kennelijk tweedehands heeft overgenomen. Daarnaast denkt hij dat deze pas na de Tweede Wereldoorlog in dienst is gekomen doordat dit model toen pas op grote schaal beschikbaar kwam. Het jaartal 1942 zal slaan op het overschrijven van het kenteken, het is zeker niet het jaar dat deze foto gemaakt werd, omdat ten eerste de bus geen verduisteringsverlichting voert en ten tweede is geen aanpassing te zien om bijvoorbeeld op een houtgasgenerator te rijden of een andere vorm van brandstof dan benzine of diesel. Het bedrijf lijkt geen belangrijk bedrijf voor de bezetters om benzine of diesel toegewezen te krijgen. Zijn conclusie is dus een naoorlogse autobus van het type Ford 59R, echter de vraag blijft nu waar kwam deze vandaan of wel waar deze eerst reed.

2 juni 2015: Ruud van Houtum vond via het Nationaal Archief in Den Haag dat de busvergunning in 1940 is verleend aan de Textielindustrie “Canisvliet” in Sas van Gent. Het kan dus kloppen dat de bus op de foto tweedehands is. Hij vermoed dat de carrosserie van de Trambus afkomstig kan zijn van Jongerius in Utrecht.