logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: het merk van dit wrak

91-Bombardement-22-03-45-1

4 april 2015: Werner ten Cate schrijft: "Op 22 maart 1945 werd er rond de Rijssensestraat in Nijverdal hevig gebombardeerd door de geallieerden. Doel was waarschijnlijk een telefooncentrale te raken, wat gebeurde. Wegenstructuur vernietigen ten nadeel van de vijand werd ook wel genoemd. Als dat zo was, dan had dat weinig effect. Er kwamen ruim 70 mensen bij om, waaronder de heer M. Spoelstra, die een loodgietersbedrijf had aan de Rijssensestraat, en zijn zoon. Op de foto de overblijfselen van die zaak, een gezicht op de achterkant daarvan. Spoelstra had blijkbaar een klein bedrijfswagentje. Ook al was het nog intact, dan nog de al jaren sluimerende vraag: Wat was het merk en type van deze bestelwagen?"
(klik hier voor een grotere versie van het wrak)

14 juli 2015: Een reactie van Freek van Leeuwen: "De auto op de foto is natuurlijk geen bedrijfswagen, en al helemaal geen bedrijfswagenTJE. Het is overduidelijk een flinke limousine. Kijk maar naar de drie zijramen. Ook het reservewiel op het rechter voorspatbord geeft al aan dat dit een flinke auto is. De auto is zo te zien uit zoiets als 1933, een Amerikaans model, lijkt me.

19 januari 2017: Werner ten Cate schrijft: "Ah, het is dus geen grille maar een bagagerek achterop. Het was mijn veronderstelling dat de wagen ophield bij de ramen, maar er zat dus nog een flink stuk bij aan! Hartelijk dank voor uw verhelderende reactie, mijnheer Van Leeuwen. Wat mij betreft: mysterie opgelost!”