De ziekenwagen op bijgaande foto gaat al een tijdje door de historie als een 4 cyl. Minerva 20 PK van het bouwjaar 1922. Er zijn echter redenen om aan te nemen dat deze omschrijving niet correct is. Als het een Minerva is dan is het vreemd dat het ronde merkplaatje ontbreekt en past de doorbuiging van de vooras zeker niet bij 1922. De neiging ontstaat om deze auto dan veel vroeger te plaatsen maar dat strookt weer niet met de analen van de Amsterdamse GGD waar deze ziekenauto thuishoorde. Wie o wie kan deze auto onderbouwd determineren qua merk en bouwjaar?
De oplossing kwam helemaal uit Nieuw-Zeeland van Hans Compter: “Vanaf circa 1909 naar mijn weten verscheen de ronde Minerva radiateur badge die dan altijd ook op minder scherpe foto’s goed zichtbaar is omdat hij in contrasterende kleuren is. Deze radiateur heeft nog de “geschreven” koperen merknaam voor op de mantel welke ovale badge op oude afstand foto’s nauwelijks zichtbaar is. De Type S die ik bezat en nu in België is had ook nog de “geschreven” merknaam alhoewel hij al van 1910 of mogelijk zelfs van 1911 was. Onderzoek leek aan te geven dat op de langere chassis (wielbases 3.14 of 3.2 meter) die vaak voor lichte bedrijfsdoeleinden werden gebruikt ook na 1910 nog de merknaam op de oude wijze werd aangebracht. Verdere herkenningspunten dat dit een 1909-1911 26pk chassis moet zijn, zijn voor mij de wat plattere ronde naafdoppen (de naven en doppen van de 1906-1909 types staken verder uit), het type banden, het type carbide lampen en de wat geronde spatborden. Dus ik denk dat het een 26pk met lange wielbasis Type S of Type X is. 1910 of 1911.”
Ed Beekman voegde daar nog aan toe: “Ik denk dat Hans Compter gelijk heeft wat het chassis aangaat de carrosserie is echter typisch begin jaren twintig. Ik denk dat het een staaltje Hollandse zuinigheid is, je koopt een chique oude limousine met een lage tweedehands waarde en laat er een ziekenauto van maken.”
Henk Schuuring verklaarde nog waarom zo'n "oude" auto aan een tweede leven kon beginnen: veel voertuigen van bus en tramlijnen (GVB), waaronder ook directie voertuigen, onderhoudsvoertuigen, geldwagens, etc. werden na gebruik overgeheveld naar andere gemeentetakken zoals Brandweer, waterleiding, GG&GD, etc. Op deze manier konden deze andere minder goed financieel bedeelde gemeentetakken goedkoop voertuig(en) aanschaffen welk goed onderhouden waren, en waar tevens de historie van bekend was.
Volgens Conam lid J. Bakker is de boven vermelde ambulance geen Minerva, maar een White truck uit ongeveer 1920! Vergelijk maar eens met de foto hieronder.