logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: informatie over een RB meetapparaat

rb-magneto-1

19 september 2014: Fer Cools heeft dit apparaatje via een Franse kennis op de kop kunnen tikken. Het heeft ongeveer het formaat van een pak melk en is gemaakt door de firma RB. Helaas staat er geen type aanduiding op. Fer denkt dat het gebruikt werd om het ontstekingstijdstip van een (RB) magneet in te stellen. Maar hoe werkt het? Er zijn drie meetkabels met haaienbekjes en achterin is een ruimte voor een grote vierkante batterij, waarschijnlijk een 3 volt aangezien de lampjes ook die waarde hebben. Heeft iemand misschien een gebruiksaanwijzing voor dit leuke stukje techniek?

7 november 2014: Een Franse Magneto restaurateur wist dat het een apparaatje betreft om de magneten te synchroniseren van voertuigen en/of vliegtuigen die een dubbele magneet ontsteking hebben. Maar je kunt er natuurlijk ook een magneet mee stellen.

Na enig meetwerk, gesleutel en ontroesten van contactjes heeft Fer Cools het ding weer tot leven gewekt. Bij contact gaat een van de lampjes branden en is er geluid van een bijbehorend zoemertje. Er is er een met hoge en een met lage toon. Zo kun je je magneten stellen zonder de lampjes te hoeven zien. Volgens de restaurateur was het vooral voor tank- en vliegtuigmotoren (bij moderne propeller vliegtuigjes is trouwens nog steeds magneet ontsteking aanwezig.)
rb-magneto-2