logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Merk van de E-4322? Hansa-Lloyd

e4322-1
22 januari 2011: Als autobusliefhebber weet Aldert Timmer hoe leuk het is om ansichtkaarten te verzamelen met bussen erop. Zo is jij ook aan de kaart gekomen waar deze vraag over gaat. Helaas heeft hij geen enkele informatie bij deze prent; de kaart is niet verstuurd en er staat geen naam van de fotograaf op. De chauffeur/eigenaar met bolhoed staat heel trots te poseren bij zijn wagen. Het kenteken E-4322 is duidelijk zichtbaar. Jammer genoeg zijn de kentekenregisters van de provinciale kentekens in Overijssel niet bewaard gebleven want dan was het iets gemakkelijker geweest te ontdekken op welke naam dit kenteken stond. Afgaande op het nummer schat Aldert in dat dit kenteken begin jaren twintig is afgegeven. Hij vindt deze bus nogal lijken op een Magirus 2C1 uit de productiejaren 1922-1927. Het is in ieder geval heel duidelijk een bus waarvan de carrosserie fabrieksmatig gebouwd is omdat cabine en passagiersopbouw duidelijk één geheel vormen (klik op de foto voor een vergroting). Wie kan meer vertellen over dit mooie voertuig?

25 januari 2011: Volgens Hans Jurriëns zijn alle ooit uitgegeven provincie nummers nog te achterhalen via het ANWB-archief.

25 januari 2011: Volgens Louis van Telgen is de getoonde autobus van het merk Hansa-Lloyd en zeker geen Magirus. De Magirus radiators zijn anders van vorm, deze is gezien de radiator overduidelijk een Hansa-Lloyd. Kort na de eerste wereldoorlog zijn een aantal van deze wagens hierin Nederland terecht gekomen en verkocht.

30 januari 2011: Volgens informatie van Hans Waldeck werd het provinciaal kenteken E-4322 al voor 1915 afgegeven aan de N.V. Eerste Deventer Motoren- en Rijwielgarage in Deventer. In één keer werden toen de nummerbewijzen E-4313 tot en met E-4322 aan deze eigenaar ter beschikking gesteld. Het merk van de bus zou wat mij betreft kunnen zijn een Hansa-Lloyd uit de eerste helft van de jaren twintig. Het driehoekige logo op de radiateur bracht mij op die gedachte (zie bv Kubisch, Ulrich - : Borgward war nicht der Anfang: Hansa-Lloyd Automobilbau, Bremen - 1986, pg 64 en 79 en Linz, Harald H. - : Internationale Automobil-Markenzeichen. Ihr Geschichte und Bedeutung, Augsburg - 1998, pg 69).