logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Had Schoondijke de oudste rotonde van Nederland?

rotonde schoondijke
5 maart 2020: Arco Willeboordse schrijft dat twee jaar geleden in Schoondijke, een kern in de gemeente Sluis, een rotonde werd verwijderd en vervangen door een plein. In Schoondijke gaat het verhaal dat de rotonde een van de oudste, zo niet de oudste van Nederland was. Voor zover valt na te gaan dateerde de rotonde van iets na de Tweede Wereldoorlog. Het verkeerswerk werd aangelegd in het kader van enerzijds de wederopbouw van Schoondijke, dat door oorlogsgeweld in najaar 1944 vrijwel geheel werd verwoest, anderzijds de verbetering van de verkeerstoegankelijkheid van de havenplaats Breskens en de voorzieningenkern Oostburg.
Wie kan bevestigen of deze rotonde inderdaad de oudste van Nederland was?

5 maart 2020:  Harm In de Betouw schrijft dat aan westkant van Utrecht verkeersplein Hooggelegen lag. Dit was een rotonde en is als zodanig in 1938 in gebruik genomen.

5 maart 2020: Volgens Albert Koops had Utrecht in 1940 al rotondes, zoals blijkt uit deze twee krantenberichten (Utrechts Volksblad d.d. 12 januari 1940)

Rotonde Utrecht 1940 1


rotonde utrecht 2


12 april 2020: Fons Alkemade heeft via/via de vraag ook op het wegneforum geplaatst, maar ook daar is de reactie dat inderdaad Schoondijke niet de eerste rotonde had in ons land, maar waar de eerste rotonde dan wel lag, blijft lastig te zeggen.