logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Een Engelse Ambulance?

merk-jrt-type-G-56501-ArtilerieInrichtingenplaats-livo
De tekst op de linkerzijkant achter de voordeur is helaas niet te lezen. Opvallend is het provinciale kenteken van Noord-Holland. Was deze ambulance bedoeld voor het Nederlandse leger? Van welk merk, type en bouwjaar is deze ambulance? Carrosseriebouwer?

merk-jrt-type-G-56501-ArtilerieInrichtingenplaats-int

 

 

 

 

 

 

Update: Peter de Vries, die een museum aan het inrichten is over de Artillerie Inrichtingen op het voormalige fabrieksterrein in Zaandam weet ons te melden dat deze foto is gemaakt bij de A.I. in Hembrug. Het boek Morris Commercial Vehicles van Harry Edwards komt met de bevestiging dat het hier inderdaad een Morris Commercial 1928 T Type "Tonner" Chassis betreft. Speciaal voor ambulance opbouw werd af fabriek de gegoten aluminium koeler vervangen door een verchroomde radiateur mantel. Rest de vraag wie de carrosseriebouwer was.

 

27-12-2010: Volgens Louis van Telgen is dit een fabrieksplaat van de Artillerie Inrichting Hemburg; waarschijnlijk is deze Morris-Commercial nog verder aangepast voor gebruik in Nederland. Aangezien de carrosserie toch typisch Engels lijkt.