logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Een Horch uit het familiealbum (Type 420 of 470)

horch-g58482-1

19 juni 2012: Martin de Groot stuurt een een foto uit het familiealbum. Het kiekje is genomen in de jaren dertig; in de auto de vader van Martin, ernaast zijn grootvader. Martin weet dat de auto een Horch is, maar wie kan hem het juiste type vertellen? Klik hier voor een grotere versie van de foto.

29 juni 2012: Volgens Frans Vrijaldenhoven is het een Type 470 uit 1931 maar Robert van Kesteren houdt het op een Type 420 8 cylinder in lijn uit 1930.

Robert schrijft: "De carrosserie is waarschijnlijk niet later geleverd maar kant en klaar in de fabriek gemaakt d.w.z. in opdracht voor de gelieerde firma Gläser uit Dresden. De mooie wagen was erg zwaar en haalde met moeite 110 k.m. Het onderstel is nog conventioneel geveerd met bladveren. Het is de laatste lijnmotor want in 1932 fuseert Horch met DKW en Audi die progressievere en lichtere wagens gingen maken en Horch gaat dan V 12 motoren monteren en pendelassen achter. Een luxe zijn de draadspaakwielen want meestal waren dichte velgen in want die waren degelijker. Helaas kwam deze firma na 1945 in de Ostzône te liggen en moest toen Sachenring bouwen etc. en partijwagens en diverse EMW cabrio's en ziekenwagens, zelfs een t.v. wagen. De naam was veranderd. Toen ik een kind van 4 was woonde ik boven de Staten Garage in Den Haag en daar kwam een oude heer met zo'n Horch voor lakrepraties. Bruin met donker bruine spatborden. Waar de auto en de man bleven weet ik helaas niet."

1 juli 2012: Frans vult aan: Een "420" heeft schijfwielen en een korte rij louvres opzij van de motorkap plus een dubbele bumper {=carrosserie Deutsch (Keulen)}. Een "470" heeft spaakwielen en een dubbele rij korte louvres opzij van de motorkap + een enkele bumper-rail.