logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: carrosseriebouwer van de NCRV-reportagewagen (v. Leersum)

NCRV1 vries
26 juli 2021: Jan de Vries werkt aan een boek over de reportagewagens van de diverse omroepen. Via de Conam hebben we al heel wat van zijn vragen op kunnen lossen, maar wat helaas nooit is opgelost is wie de opbouw van deze NCRV-reportagewagen heeft gemaakt. Jan heeft al alle omroepgidsen en kranten door gespit en ook de NCRV weet niet meer waar deze opbouw is gemaakt. Vandaar dat we zijn vraag nog een keer onder de aandacht brengen.

13 augustus 2018: Jan de Vries onderzoekt de geschiedenis van de Nederlandse omroepen. Daarbij kwam hij deze foto’s tegen van een Morris Commercial van het bouwjaar 1933. Eind van dat jaar is er door een onbekende bouwer een carrosserie op gemaakt voor de NCRV Radio. Begin 1934 is deze Morris in gebruik genomen. Hij heeft als een van de weinige reportagewagens de oorlog overleefd en is in 1947 buiten gebruik gesteld. Wie weet wie de carrosseriebouwer van deze reportagewagen is geweest?

23 augustus 2018: Herman van Oldeneel vermoed dat dit carrosseriebedrijf Van Leersum & Co in Hilversum is geweest.

3 augustus 2021: Henk Schuuring heeft een uitgebreid onderzoek gedaan, want hij schrijft: “Gelet op de vorm van de voertuigen en ook de al eerder geïdentificeerde KRO-auto denk ik dat de carrosseriebouwer de firma Van Leersum uit Hilversum is. Als je op Google Maps kijkt kun je uitmeten dat in vogelvlucht Van Leersum en de Hilversumse Gasfabriek op maximaal 300 meter van elkaar zitten. In dit rapport over het Lucent-terrein (.pdf) wordt aangegeven (onderaan op pagina 6/50) dat de Larenseweg daarvoor Laarderweg heette. Op blz 14/50 valt te lezen dat op de Kleine Drift 124 ten zuidwesten van Lucent onderzoeksgebied een gasfabriek was gevestigd geweest. Na bestudering van dit rapport met gebouwen en toenmalige bebouwing, denk ik vrij zeker te wezen dat de foto's in Hilversum, dus bij Van Leersum, zijn genomen en dat de gashouder(s) zichtbaar waren.

NCRV2 vries