logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Welke radiateur droeg een leeuw?

Leeuw bakker
30 april 2018: Ongeveer vijftig jaar geleden kocht Jan Bakker van een op leeftijd zijnde autosloper in Denemarken een aantal merkemblemen. Daarbij was ook deze leeuw waarvan de sloper vertelde deze ooit "van een radiateur van een auto gesloopt te hebben". Het merk was hem onbekend.
De lengte van de leeuw is tien centimeter en aan de onderzijde zijn twee gaten met schroefdraad te zien. Komt deze leeuw echt van een autoradiateur af en wat zou dan het merk geweest kunnen zijn? Wie kan er iets van vertellen?

11 mei 2018: Zowel Hans Waldeck als Henk Schuuring komen met vrijwel dezelfde oplossing.
Henk schrijft: "Ruim 95 procent van de radiateurmascottes hebben een centrale bevestiging met een draadeind tussen de 6 en 10 mm. De reden hiervan was dat de mascotte makkelijker recht gesteld kon worden als bijvoorbeeld de rubberen afdichtingsring versleten raakte. Mijn twijfels bij deze leeuw is dat in de dwarsrichting deze tot zijn best komt, ook lijkt deze net liggend een maaltje gegeten te hebben en bezig in slaap te sukkelen. Als men bij Google Afbeeldingen 'car mascot lion' intoetst, ziet men dat deze in aanvallende of verdedigende houding staan oftewel heroisch uitgebeeld. Veel van deze dergelijke sculpturen zijn vastgezet op een marmeren basis (naast bijvoorbeeld een klok) en vonden vooral eind jaren veertig tot midden vijftig via de schoorsteenmantel hun weg op de autoradiateurdop."

Hans schrijft: "Zo’n vraag van Jan Bakker intrigeert mij altijd. Ik heb natuurlijk niet (direct) het antwoord, maar wel een paar gedachten, die anderen wellicht weer tot ideeën brengen. In de eerste plaats... is dit wel een (auto)mascotte, althans een radiateurdopmascotte? De vlakke bodemplaat van deze Leeuw laat zich natuurlijk altijd op een radiateurdop schroeven, maar mooi zal hij niet gezeten hebben. In de tweede plaats... de Leeuw is mooi robuust vormgegeven, maar lijkt mij van gietijzer. In ieder geval niet van een luxer materiaal, zoals chroom, nikkel of glas. Hij straalt weliswaar kracht uit, maar geen snelheid of echte vitaliteit. Al met al vind ik hem dus niet zo in aanmerking komen voor een radiateurmascotte. De twee draadgaten in de bodem waren natuurlijk wel bedoeld om hem ergens op vast de schroeven. Indien we vasthouden aan een automascotte, dan komen twee merken nadrukkelijk in beeld. In de eerste plaats natuurlijk Peugeot, maar ook bijvoorbeeld Gräf & Stift uit de jaren twintig! Tenslotte. Kan deze automascotte volledig ontsproten zijn aan de fantasie van een trotse autobezitter en de begaafde beeldhouwer?"